GS Prelims Previous Years Question Paper- 2003 (Part 2)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2003 (Part 2)

(Note:Answer is given at last. Suggestion for any correction is welcome)

51. Alam Khan, one of those who invited Babur to invade India was:

(a) an uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi
(b) a cousin of Ibrahim Lodi who was illtreated and expelled from the country
(c) the father of Dilawar Khan to whom cruel treatment was meted out by Ibrahim Lodi
(d) a high official in Punjab province who was very much discontented with Ibrahim Lodi’s treatment to his tribe

52. The battle of Dharmat was fought between

(a) Muhammad Ghori and Jai Chand
(b) Babur and the Afghans
(c) Aurangzeb and Dara Shikoh
(d) Ahmad Shah Durrani and the Marathas

53. Which one among the following has the largest shipyard in India?

(a) Kolkata (b) Kochi
(c) Mimbai (d) Visakhapatnam

http://selfstudyhistory.com

54. Three flags, each of different colour, are available for a military exercise. Using these flags, different codes can be generated by waving

(1) single flag of different colours, or
(2) any two flags in a different sequence of colours, or
(3) three flags in a different sequence of colours The maximum number of codes that can be generated is:

(a) 6 (b) 9
(c) 15 (d) 18

55. Match List-I (Organisation) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I                                                            List-II
(Organisation)                                             (Location)
A. National Sugar Institute                            1. Dehradun
B. Mishra Dhatu Nigam Limited                    2. Kamptee
C. Institute of Military Law                            3. Pune
D. Institute of National Integration              4. Hyderabad
                                                                            5. Kanpur
Codes:
A B C D
(a) 3 1 4 2
(b) 5 1 4 3
(c) 3 4 5 2
(d) 5 4 2 3

56. Tim Montgomery set a new world record at the IAAF Grand Prix final in the year 2002 in:

(a) Long Jump
(b) 110 m Hurdle race
(c) 100 m Dash
(d) High Jump

57. With reference to the work of human kidney, consider the following statements:

1. After the waste is removed in the kidney, the cleaner blood is sent back through renal artery
2. From Bowman’s capsule, the filtered liquid passes through tiny tubes where much of the glucose is reabsorbed and sent back to the blood in the renal vein.
Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

58. A hydrogen-inflated polythene balloon is released from the surface of the earth. As the balloon rises to an altitude up in the atmosphere, it will:

(a) decrease in size
(b) flatten into a disc-like shape
(c) increase in size
(d) maintain the same size and shape

59. The power to enlarge the jurisdiction of the Supreme Court of India with respect to any matter included in the Union List of Legislative Powers rests with:

(a) The President of India
(b) The Chief Justice of India
(c) The Parliament
(d) The Union Ministry of Law, Justice and Company Affairs

60. Which one of the following High Courts has the Territorial
Jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?

(a) Andhra Pradesh (b) Calcutta
(c) Madras (d) Orissa

61. Under which article of the Indian Constitution did the President make a reference to the Supreme Court to seek the Court’s opinion on the Constitutional validity of the Election Commission’s decision on deferring the Gujarat Assembly elections (in the year 2002)?

(a) Article 142
(b) Article 143
(c) Article 144
(d) Article 145

62. Consider the following statements:

1. India launched its first full-fledged meteorological satellite (METSAT) in September, 2002.
2. For the first time, the space vehicle PSLV-C4 carried a payload of more than 1000 kg into a geosynchronous orbit.

Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

63. Nanda Devi peak forms a part of:

(a) Assam Himalayas (b) Kumaon Himalayas
(c) Nepal Himalayas (d) Punjab Himalayas

64. Consider the following statements:

1. India is the original home of the cotton plant
2. India is the first country in the world to develop hybrid cotton variety leading to increased production Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

65. Who is the author of the book ‘New Dimensions of India’s Foreign Policy’?

(a) A. B. Vajpayee (b) Jaswant Singh
(c) P. C. Alexander (d) Yashwant Sinha

66. How did the Mughal Emperor Jahandar Shah’s reign come to an early end?

(a) He was deposed by his Wazir
(b) He died due to a slip while climbing down steps
(c) He was defeated by his nephew in a battle
(d) He died of sickness due to too much consumption of wine

67. In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factor at:

(a) Surat (b) Pulicat
(c) Cochin (d) Cassimbazar

68. Consider the following statements:

1. While members of the Rajya Sabha are associated with Committees on Public Accounts and Public Undertakings, members of Committee on Estimates are drawn entirely from Lok Sabha.
2. The Ministry of Parliamentary Affairs works under the overall direction of Cabinet Committee on parliamentary Affairs
3. The Minister of Parliamentary Affairs nominates Members of parliament on Committees, Councils,Boards and Commissions etc. set up by the Government of India in the various ministries.

Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

69. The Genetic Engineering Approval Committee, whose permission is required for cultivation of any genetically modified crop such as Bt-Cotton in India, is under the Union Ministry of:

(a) Agriculture
(b) Environment and Forests
(c) Commerce and Industry
(d) Rural Development

70. As per Indian Protocol, who among the following ranks highest in the order of precedence?

(a) Deputy Prime Minister
(b) Former President
(c) Governor of a State within his State
(d) Speaker of Lok Sabha

71. Among the following cities, which one is at the highest altitude above mean sea level?

(a) Bangalore (b) Delhi
(c) Jodhpur (d) Nagpur

http://selfstudyhistory.com

72. Consider the following statements:

1. Steam at 1000C and boiling water at 1000C contain same amount of heat.
2. Latent heat of fusion of ice is equal to the latent heat of vaporization of water
3. In an air-conditioner, heat is extracted from the room-air at the evaporator coils and is rejected out at the condenser coils.
Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) Only 2 (d) Only 3

73. Consider the following statements:

1. Molasses is a by-product of sugar production process.
2. Bagasse obtained in the sugar mills is used as a fuel in the boilers to generate steam for the sugar factories.
3. Sugar can only be produced from sugarcane as the raw material. Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

74. Consider the following statements:

1. Longitude of jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal
2. Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune
3. Bangalore is situated more southward than Chennai.
Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 3 (b) Only 2
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3

75. Which one among the following States is smallest in area?

(a) Andhra Pradesh (b) Gujarat
(c) Karnataka (d) Tamil Nadu

76. Consider the following statements:

A4-wheel vehicle moving in a sharp circular path at high speed will:
1. overturn about its outer wheels.
2. overturn about its inner wheels
3. skid outwards
4. skid inwards
Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 3 (b) 2 and 4
(c) 2 and 3 (d) 1 and 4

77. Which one of the following schedules of the Indian Constitution lists the names of States and specifies their territories?

(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth

78. In the year 2002, the President of India presented the national award for excellence in public administration and management sciences to:

(a) Kumar Manglam Birla
(b) N. R. Narayana Murthy
(c) `Rahul Bajaj
(d) Ratan Tata

79. ‘A’ and ‘B’ are two fixed points in a field. A cyclist ‘C’ moves such that ACB is always a right angle. In this context, which one of the following statements is correct?

(a) The path followed by the cyclist is an ellipse
(b) The path followed by the cyclist is a circle
(c) The path followed by the cyclist is an exponential curve
(d) This type of motion is not possible

80. The thermal power plant of Bokaro is located in:

(a) Bihar (b) Chhattisgarh
(c) Jharkhand (d) Orissa

81. Among the following commodities imported by India during the year 2000-01, which one was the highest in terms of Rupee value?

(a) Edible oil
(b) Fertilizers
(c) Organic and inorganic chemicals
(d) Pearls, precious and semi-precious stones

82. With reference to ionic compounds, consider the following statements:

1. Ionic compounds are insoluble in alcohol.
2. Ionic compounds in the solid state are good conductors of electricity.
Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

83. Which one of the following statements is NOT correct?

(a) The presence of NACI increases the rate of setting of Plaster of Paris
(b) Gypsum is added to the cement to slow down its rate of setting
(c) All alkaline earth metals form hydrated salts
(d) Barium and Strontium are found free in nature

84. With reference to India, which one of the following statements is NOT correct?

(a) IPCL is India’s largest petrochemical company
(b) RIL is the largest private sector company in India
(c) MTNL is listed on NYSE
(d) BSNL is the first telecom service organization in India to launch a nationwide cellular service at one time

85. Which amongst the following States has the highest population density as per Census-2001?

(a) Kerala (b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh (d) West Bengal

86. The Ninth Schedule to the Indian Constitution was added by:

(a) First Amendment
(b) Eighth Amendment
(c) Ninth Amendment
(d) Forty second Amendment

87. Who headed the Interim Cabinet formed in the year 1946?

(a) Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) Rajagopalachari

88. The waterfall’Victoria’ is associated with the river:

(a) Amazon (b) Missouri
(c) St. Lawrence (d) Zambeji

89. The leader of the Bardoli Satyagraha (1928) was:

(a) Sardar Vallabhbhai Patel
(b) Mahatma Gandhi
(c) Vithalbhai J. Patel
(d) Mahadev Desai

90. The Kelkar proposals which were in the news recently were the:

(a) recommendations for reforms in the power sector
(b) recommendations for tax reforms
(c) guidelines for the privatization of public sector undertakings
(d) guidelines for reducing vehicular pollution, and the promotion of CNG use

91. Consider the following statements:
1. The joint sitting of the two houses of the Parliament in India is sanctioned under Article 108 of the Constitution
2. The first joint sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha was held in the year 1961
3. The second joint sitting of the two Houses of Indian Parliament was held to pass the Banking Service Commission (Repeal) Bill.
Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

92. Life expectancy is highest in the world in:

(a) Canada (b) Germany
(c) Japan (d) Norway

93. During the colonial period in India, what was the purpose of the Whitley Commission?

(a) To review the fitness of India for further political reforms
(b) To report on the existing conditions of labour and to make recommendations
(c) To draw up a plan for financial reforms for India
(d) To develop a comprehensive scheme for Civil Services in India

94. Octopus is:

(a) an arthropod
(b) an echinoderm
(c) a hemichordate
(d) a mollusk

95. Consider the following conditions of a sick human body:
1. Swollen lymph nodes
2. Sweating at night
3. Loss of memory
4. Loss of weight
Which of these are the symptoms of AIDS?

(a) 1 and 2 (b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

96. Emperor Harsha’s southward march was stopped on the Narmada river by:

(a) Pulakesin-I (b) Pulakesin-II
(c) Vikramaditya-I (d) Vikramaditya-II

97. Under which Article of the Indian Constitution did the President give his assent to the ordinance on electoral reforms when it was sent back to him by the Union Cabinet without making any changes (in the year 2002)?

(a) Article 121 (b) Article 122
(c) Article 123 (d) Article 124

98. Dilip Kaur Tiwana is well known as a:

(a) literature (b) musician
(c) scientist (d) sportsperson

99. Consider the following statements:

1. The maximum limit of shareholding of Indian promoters in private sector banks in India is 49 percent of the paid up capital.
2. Foreign Direct Investment upto 49 percent from all sources is permitted in private sector banks in India under the automatic route.
Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

http://selfstudyhistory.com

100. Match List-I (Cricketer) with List-II (Country) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Cricketer)          List-II (Country)

Barry Richards          West Indies
Ted Dexter                 England
Alan Davidson          South Africa
Charlie Griffith           New Zealand

Codes:

   A B C D
a. 3 2 4 1
b. 3 1 4 2
c 3 1 4 2
d. 3 2 4 1

……

Ans: 51. (a) 52. (c) 53. (d) 54. (c) 55. (d) 56. (c) 57. (d) 58. (c) 59. (c) 60. (b)  61. (b) 62. (c) 63. (b) 64. (a) 65. (a) 66. (c) 67. (b) 68. (d) 69. (b) 70. (a) 71. (a) 72. (d) 73. (a) 74. (c) 75. (d) 76. (a) 77. (a) 78. (b) 79. (d) 80. (c) 81. (d) 82. (d) 83. (d) 84. (a) 85. (a) 86. (a) 87. (b) 88. (d) 89. (b) 90. (b) 91. (a) 92. (c) 93. (b) 94. (d) 95. (d) 96. (b) 97. (c) 98. (a) 99. (b) 100. (a)

Posted from WordPress for Android

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s