Mains History Paper 2002

IAS Mains History 2002

Paper-I
Section A

1. Mark any fifteen of the following places on the map supplied to you and write short descriptive notes on the places plotted by you on the map:

(i) Ajanta
(ii) Bodh Gaya
(iii) Dholavira
(iv) Dwarka
(v) Girnar
(vi) Hastinapur
(vii) Kanchipuram
(viii) Kosambi
(ix) Madurai
(x) Malkhed
(xi) Mohanjodaro
(xii) Nalanda
(xiii) Purushpur
(xiv) Ropar
(xv) Sanchi
(xvi) Sravanbelgola
(xvii) Sravasti
(xviii) Tanjore
(xix) Thaneswar
(xx) Varanasi

2. Analyze the elements of urban civilization in the Harappan Culture. What factors were responsible for its decline?

3. Examine the nature of the Mauryan State. Bring out the features of their administrative system.

4. Examine the proficiency of the ancient Indians in various crafts, science and mathematics.

Section B

5. Write short essays in not more than 200 words each on any three of the following topics:.

(a) Origin of the Bhakti Movement

Ans: Click Here for answer

(b) Baburnama as a source of history

Ans: Click Here for answer

(c) Mansabdari System

Ans: Click Here for answer

(d) Consequences of the Third Battle of Panipat

Ans: Click Here for answer

6. Discuss Balban’s concept of kingship. How was it modified by Aluddin Khalji?

Ans: Click Here for answer

7. Trace the evolution of the religious views of Akbar. Write a note on his policy of Sulh-i-kul.

Ans: Click Here for answer

8. Explain the principal features of architecture during Akbar’s rule. What changes were made in them by Shahjahan?

Ans: Click Here for answer

Paper-II
Section A

1. Comment on any Three of the following statements in about 200 words each:

(a) “The verdict at Plassey was confirmed by the English victory at Buxar”.

Ans: Click Here for answer

(b) “India broke her British fetters with Western hammers”.

Ans: Click Here for answer

(c) “Gandhi restrained mass movements, yet he retained his popularity among the masses.

Ans: Click Here for answer

(d) “The ideology of Subhash Chandra Bose was a combination of nationalism, fascism and communism.”

Ans: Click Here for answer

2. “The rise and expansion of British empire was an accident rather than the result of a deliberate policy and design.” Critically examine this statement.

Ans: Click Here for answer

3. “The recurring famines in the 19th century were the inevitable consequence of the British policy and expose the real character of the paternal solicitude for the peasantry on the part of the British administration.” Examine this statement critically.

4. Discuss the nature of the leadership and programme of the Congress Socialist party.

Section B

5. Comment on any Three of the following statements in about 200 words each:

(a) The Renaissance was the discovery of the world and of man.

Ans: Click Here for answer

(b) If monarchical misrule ignited the French Revolution, lofty ideas both inspired and sustained it.

(c) The Great Depression (1928-34) was attended by momentous consequences in the economic as well as in the political sphere.

(d) “One of the most important consequences of the Second World War was ‘division of Europe’, eastern and western.”

6. “Napoleon kindled the national sentiment, but German unity was achieved by Bismarck.” Discuss.

Ans: Click Here for answer

7. Examine the circumstances in china in the years 1945-49. What did the United States do to resolve the conflict between the Nationalists and the Communists there?

Ans: Click Here for answer

8. Discuss the main factors leading to the collapse of the Soviet Union.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s