IAS Mains History 2004

 

HISTORY
Paper I

SECTION – A

Q1.Mark any fifteen of the following places on the map supplied to you and write short descriptive notes on the places plotted by you on the map: 4×15=60

(i) Achichhatra
(ii) Amaravati
(iii) Bhimbaitka
(iv) Champa
(v) Kalibangan
(vi) Kanauj
(vii) Kapilvastu
(viii) Karle
(ix) Mahabalipuram
(x) Mathura
(xi) Mehrgarh
(xii) Paithan
(xiii) Pataliputra
(xiv) Sarnath
(xv) Siddapura
(xvi) Somnath
(xvii) Tamralipti
(xviii) Taxila
(xix) Tripuri
(xx) Udaigiri

Ans: Click Here for answer

Q2. Describe the social life of the later Vedic people. How was it different from the Rig-Vedic life?60

Ans: Click Here for answer

Q3.Explain the social aspects of Buddhism and account for its decline in India.60

Ans: Click Here for answer

4. Give an account of the rise of the Chalukyas of Vatapi and their struggle with other rulers. Write a note on their patronage of arts.60

Ans: Click Here for answer

SECTION – B

5. Write short essays in not more than 200 words each on any three of the following topics: 3×20=60

(a) The ‘Corps of Forty’ and its relations with the Sultans.

Ans: Click Here for answer

(b) The Token Currency System introduced by Muhammad Tughlaq

Ans: Click Here for answer

(c) Was Din-i-Ilahi ‘a monument of Akbar’s folly’ ?

Ans: Click Here for answer

(d) The system of the collection of Chauth and Sardeshmukhi by the Maratha rulers.

Ans: Click Here for answer

6.The Cholas are said to have established a strong and well organized administration with an element of selfgovernment at the local level. Do you agree? Give reasons.60

Ans: Click Here for answer

7.Discuss the growth of the Niguna School of Bhakti Movement emphasising the contribution of Kabir and Nanak to it.60

Ans: Click Here for answer

8.In what ways were Aurangzeb’s Rajput and religious policies different from those of his predecessors? What were the consequences of the changes made by him?60

Ans: Click Here for answer

2004-Paper II

HISTORY
Paper II
SECTION – A
(Modern India)

Q1.Comment on any THREE of the following statements in about 200 words each: 3×20=60

(a) “The Treaty of Salbai (1782) was neither honorable to the English nor advantageous to their interests.”

Ans:  Click Here for answer

(b) ‘The object of the Act (Regulating) was good, but system that it established was imperfect.

Ans: Click Here for answer

(c) ‘Permanent Settlement disappointed many expectations and introduced there results that were not anticipated.’

Ans: Click Here for answer

(d) ‘We are therefore unable to advise the British Government that the power which at present resides in British hands should be handed over to two entirely separate sovereign States.’

Ans: Click Here for answer

Q2.Discuss the causes that led to the ‘economic drain’ in Bengal following the Battle of Plassey.60

Ans: Click Here for answer

Q3.Examine the impact of British rule on Indian Society in the 19th Century.60

Ans: Click Here for answer

Q4. Analyse Indian foreign policy of Non-alignment between 1947 and 1964.60

Ans:

SECTION – B
(World History)
5. Comment on any THREE of the following statements in about 200 words each: 3×20=60

(a) ‘Rousseau’s political philosophy contains the seeds of Socialism, Absolutism and Democracy.’

Ans: Click Here for answer

(b) ‘Napoleon was the child of the Revolution, but in many ways he reversed the aims and principles of the movement from which he sprang’

Ans: Click Here for answer

(c) ‘To Bismarck the conclusion of the Treaty of May 20, 1882, was the culmination of this system.’

Ans: Click Here for answer

(d) ‘The most important single factor … in the years following 1919 was the French demand for security.’

Ans: Click Here for answer

6.Review the background of the Chartist Movement. Despite its failure how had their demands been met in the succeeding years?60

Ans: Click Here for answer

7.What were the weaknesses and difficulties of the Weimer Republic? How did Hitler succeed in establishing his dictatorship? 60

Ans: Click Here for answer

8.Analyse the factors for the collapse of Soviet Communism and Soviet Union during 1985-1991. 60

Ans: Click Here for answer

Advertisements

Leave a Reply