IAS Mains History 2006

PAPER I

SECTION – A

1. Mark any fifteen of the following places on the map supplied to you and write short descriptive notes on places plotted by you on the map: (4×15=60)

(i) Konark
(ii) Taxila
(iii) Talikota
(iv) Somnath
(v) Kalinjar
(vi) Mandu
(vii) Murshidabad
(viii) Nalanda
(ix) Tanjore
(x) Amber
(xi) Anegondi
(xii) Chanderi
(xiii) Arikmedu
(xiv) Kalibangan
(xv) Nagarjunakonda
(xvi) Eran
(xvii) Kausambi
(xviii) Pattadakal
(xix) Halebid
(xx) Dvarsamudra

2. Discuss the changing approaches to the study of early Indian history.60

Ans: Click Here for answer

3. Describe the expansion of the Gupta Empire under Samudragupta. 30

Ans: Click Here for answer

4. Discuss the major stages in the evolution of architecture during the ancient period.60

SECTION – B

5. Write short essays in not more than 200 words each on any three of the following: (3×20=60)

(a) The Khalji Revolution

Ans: Click Here for answer

(b) Sufism in North India

Ans: Click Here for answer

(c) Religious tolerance of Akabar

(d) Dara Shikoh

Ans: Click Here for answer

6.Bring out the main features of the administration system under Delhi Saltanate during Turko-Afgan Period. 60

7.Write a short Essay on the development of Literature during Mughal Period. 60

8.Examine the factors which were responsible for opening and development of European trade in India during the 16th and 17th centuries. 60

Paper II
SECTION – A

(Modern India)

1. Comment on any three of the following statements in about 200 words each:
3×20=60

(a) “Neither Alexander the Great nor Napoleon could have won the empire of India by starting from Pondicherry as a base and contending with a power which held Bengal and command of the Sea”.

Ans: Click Here for answer

(b) “A self-sufficient village, based on agriculture carried on with the primitive plough and bullock-power, and handicraft by means of simple instruments, was a basic feature of pre-British Indian economy.”

Ans: Click Here for answer

(c) “So Long as the millions live in hunger and ignorance, I hold every man a traitor who having been educated at their expense, pay not the least need to them.”

Ans: Click Here for answer

(d) “I felt that If we did not accept partition, India would be split into many bits and would be ruined.

Ans: Click Here for answer

2. Examine the circumstance which led to the third Mysore War. Could Cornwallis have avoided it.60

Ans: Click Here for answer

3. What is the mean by commercialization of Indian Agriculture? Discuss its result.60

Ans: Click Here for answer

4. Account for the emergence of the left-wing within the congress. How far did it influence the programme and policy of the congress.60

Ans: Click Here for answer

SECTION – B
(World History)

5. Comment on any three of the following statements in about 200 words each.
3×20=60

(a) “No Taxation without representation”.

Ans: Click Here for answer

(b) “Colonies are like fruits which cling to the tree only till they ripen”.

Ans: Click Here for answer

(c) “Treaty of Versailles contained the seeds of future conflicts”.

Ans: Click Here for answer

(d) “A clever conquer will always impose his demands on the conquered by installments.”

Ans: Click Here for answer

6. “The Renaissance scholars laid the eggs which Luther; the father of the reformation later on hatched.” Discuss. 60

Ans: Click Here for answer

7. Critically analysis the cause and the results of the Chinese revolution of 1949. 60

Ans: Click Here for answer

8. Give a brief account of the struggle against “Apartheid” in South Africa. 60

Ans: Click Here for answer

Advertisements

Leave a Reply