(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations: 1993 (Part 4)

(Prelims) IAS General Studies – 1993 (Part 4)

46. A rainy day as defined by the Indian Meteorological department is a day when the rainfall at a point received is

a. 0.5 mm to 1 mm in 24 hours

b. 1.1 mm to 1.5 mm in 24 hours

c. 1.6 mm to 2 mm in 24 hours

d. Above 2.5 mm in 24 hours

Ans: d

47. Which among the following pairs of places have most marked difference in total rainfall per annum even though located approximately along the same latitude?

a. Bangalore and Madras

b. Bombay and Visakhapatanam

c. Ajmer and Shillong

d, Nagpur and Calcutta

Ans: c

48. Which one of the following pairs is correctly matched?

a. Rationing   —  Fiscal control

b. Cash Reserve Ratio  —  Selective Credit Control

c. Licensing  — Comprehensive Control

d. Import Quota — Physical control

Ans: d

  • Selective Credit Control‘ is strategy to promote good credit among the creditworthy and deny it to delinquent borrowers.

49. Who among the following introduced the famous Persian festival of NAUROJ in India?

a. Balban

b. Iltutmish

c. Firuz Tughlaq

d. Ala-ud-din Khilji

Ans: a

50. Though a few (gas-based) industries have already been established good reserves of natural gas in India remain unutilized. This vast resource of natural gas can be used in the production of

a. fertilizers

b. carbide

c. graphite

d. synthetic petroleum

Ans: a

51. Among the four political parties listed below, which one was the last to be formed?

a. The Conservative Party in Britain

b. The Democratic Party in USA

c. The Republican Party in USA.

d.The Indian National Congress

Ans: d

  • The Conservative Party of Britain was founded in 1834 from the Tory Party—giving rise to the Conservatives’ colloquial name of Tories—and was one of two dominant parties in the 19th century, along with the Liberal Party
  • The Democratic Party of USA is one of the two major contemporary political parties in the United States, along with the Republican Party. Tracing its origins back to the Democratic-Republican Party, the modern Democratic Party was founded around 1828, making it the oldest political party in the world that is still in existence.
  • The Republican Party, of USA commonly referred to as the GOP (Grand Old Party) was ounded by anti-slavery activists in 1854.
  • Indian National Congress was founded in 1885.

52. Haemophilia is a hereditary disease carried by

a. females and expressed by females

b. females and expressed by males

c. males and expressed by females

d. males and expressed by males

Ans: b

  • Haemophilia is a group of hereditary genetic disorders that impair the body’s ability to control blood clotting, which is used to stop bleeding when a blood vessel is broken. Haemophilia A is the most common form of the disorder.
  • Like most recessive sex-linked, X chromosome disorders, haemophilia is more likely to occur in males than females. This is because females have two X chromosomes while males have only one, so the defective gene is guaranteed to manifest in any male who carries it. Because females have two X chromosomes and haemophilia is rare, the chance of a female having two defective copies of the gene is very remote, so females are almost exclusively asymptomatic carriers of the disorder. Female carriers can inherit the defective gene from either their mother or father, or it may be a new mutation.

53. Soils of Western Rajasthan have a high content of

a. Aluminum

b. Calcium

c. Nitrogen

d. Phosphorus

Ans: b

  • Western Desert Regions: The districts of Jaisalmer, Bikaner, Barmer, Jalor, Jodhpur, Ganganagar, Sirohi, Jhunjhunu, Pali and Sikar have alkaline and saline soils with a calcareous base. There is some nitrate concentration in the soil of these regions. The Jaisalmer region has Aeolian sand that varies from sandy to sandy loam. In fact Jaisalmer is renowned for its sandstone.

54. Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court?

a. Disputes between the Centre and the States

b. Disputes between the Stales inter se

c.Protection of the Fundamental Rights

d. Protection against the violation of the Constitution

Ans: c

55. Most-Favoured-Nations (MFN) clause under GATT implies

a. most favour to some countries

b. most favour to all countries

c. no favour to any country

d. no favour to some countries

Ans: b

56.The Anti-Defection Law was enacted as early as 1979 in

a. Kerala

b. Jammu and Kashmir

c. West Bengal

d. Tamil Nadu

Ans: c

57. Which one of the following is INCORRECT in respect of Parliamentary control over the Budget?

a. Parliament has no say in the preparation of the budged

b. Parliament has the power to increase expenditure charged on the Consolidated Fund

c. Parliament has no power to impose a tax without the Presidents recommendation

d. Parliament has no power to increase a tax without the Presidents recommendation

Ans: b

58. The first political organization established in India in 1838 was knows as

a. British India Society

b. Bengal British India Society

c. Settlers Association

d. Zamindary Association

Ans: d

  • The Zamindari Association, which was later renamed Landholders’ Society, was established in 1838 by Dwarkanath Tagore, Prasanna Kumar Tagore, Radhakanta Deb, Ramkamal Sen and Bhabani Charan Mitra. It has been described as “the first organisation with distinct political object”.

59. Euro dollars are

a. a currency issued by European Monetary Union

b. special currency issued by federal government of USA, to be issued only Europe

c. U. S: Dollars circulating in Europe

c. European currencies exchanged for the US dollar in US

Ans: a

60. India cotton merchant; banker; Congress man and a close associate of Mahatma Gandhi. This description fits

a. G D Birla

b. M R Jayakar

c. Jamnalal Bajaj

d. V S Srinivasa Sastri

Ans: a

Previous Page (Part 3)                                                                 Next Page (Part 5)

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s