(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations: 2003 (Part 2)

(Prelims) IAS General Studies – 2003 (Part 2)

16. Which one of the following is produced during the formation of photochemical smog?
(a) Hydrocarbons (b) Nitrogen Oxides
(c) Ozone (d) Methane

Ans: c

  • Photochemical smog is the chemical reaction of sunlight, nitrogen oxides and volatile organic compounds in the atmosphere, which leaves airborne particles, ground-level ozone and and peroxyacetyl nitrate (PAN).. This noxious mixture of air pollutants can include the following:
    • Aldehydes
    • Nitrogen oxides, such as nitrogen dioxide
    • Peroxyacyl nitrates
    • Tropospheric ozone
    • Volatile organic compounds

    All of these harsh chemicals are usually highly reactive and oxidizing. Photochemical smog is therefore considered to be a problem of modern industrialization. It is more common in cities with sunny, warm, dry climates and a large number of motor vehicles. Because it travels with the wind, it can affect sparsely populated areas as well.

17. Consider the following statements:
1. Kitab-I-Nauras, a collection of songs in praise of Hindu deities and Muslim saints, was written by Ibrahim Adil Shah II.
2. Amir Khusrau was the originator in India of the early form of the musical style known as Qawali. Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: c

  • Kitab-i-nauras. Author, Ibrahim ʻAdil Shah II (Sultan of Bijapur)

18. Three bells toll at intervals of 9, 12 and 15 minutes respectively. All the three begin to toil at 8 a.m. At what time will they first toll together again?
(a) 8.45 a.m. (b) 10.30 a.m.
(c) 11.00 a.m. (d) 1.30 p.m.

Ans: c

  • LCM of 9, 12, 15 = 180 minutes = 3 hours
  • Hence 8 + 3 = 11 AM

19. Match List-I (Distinguished Lady) with List-II (Organisation/Industry) and select the correct answer using the codes given below the Lists:
        List-I                                                 List-II
(Distinguished Lady)                         (Organisation/Industry)
A. Amrita Patel                                 1. National Dairy Development Board
B. Anu Aga                                       2. Park Hotels
C. Mallika Srinivasan                         3. Pfizer Limited
D. Priya Paul                                     4. Thermax Limited
                                                         5. Tractors and Farm Equipment Limited

(a) 1 4 5 2

(b) 2 4 1 5
(c) 1 3 5 2
(d) 2 3 1 5

Ans: a

20. Consider the following statements: In the Electoral College for Presidential Election in India,
1. the value of the vote of an elected Member of Legislative Assembly equals State Population / Number of elected MLAs of the State x 100
2. the value of the vote of an elected Member of Parliament equals Total value of the votes of all elected MLAs / Total number of elected MPs
3. there were more than 5000 members in the latest election. 
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) Only 2
(c) 1 and 3 (d) Only 3

Ans: b

  • First one is wrong because 1000 should be in place of 100

21. Which one of the following statements is NOT correct?
(a) Ali Mardan Khan introduced the system of revenue farming in Bengal
(b) Maharaja Ranjit Singh set up modern foundries to manufacture cannons at Lahore
(c) Sawai Jai Singh of Amber had Euclid’s ‘Elements of Geometry’ translated into Sanskrit
(d) Sultan Tipu of Mysore gave money for the construction of the idol of Goddess Sarda in the Shringeri temple

Ans: a

  • Ali Vardi Khan (1671 – 1756) introduced the system of revenue farming in Bengal

22. Which of the following Constitutional Amendments are related to raising the number of Members of Lok Sabha to be elected from the States?
(a) 6th and 22nd (b) 13th and 38th
(c) 7th and 31st (d) 11th and 42nd

Ans: c

23. How did Sultan Qutb-ud-din Aibak die?
(a) He was treacherously stabbed to death by one of his ambitious nobles
(b) He was killed in a battle with Taj-u-din Yildiz, the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab
(c) He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjar in Bundelkhand and succumbed to them later
(d) He died after a fall from his horse while playing Chaugan

Ans: d

24. Among the following which planet takes maximum time for one revolution around the Sun?
(a) Earth (b) Jupiter
(c) Mars (d) Venus

Ans: b

  • Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest planet in the Solar System. It is a giant planet with a mass one-thousandth of that of the Sun, but is two and a half times that of all the other planets in the Solar System combined. Jupiter is a gas giant, along with Saturn (Uranus and Neptune are ice giants). Jupiter is primarily composed of hydrogen with a quarter of its mass being helium.
  • The average distance between Jupiter and the Sun is 778 million km (about 5.2 times the average distance from the Earth to the Sun, or 5.2 AU) and it completes an orbit every 11.86 years.

26. Which one of the following provisions was NOT made in the Charter Act of 1833?
(a) The trading activities of the East India Company were to be abolished
(b) The designation of the supreme authority was to be changed as the Governor-General of India in Council
(c) All law-making powers to be conferred on Governor-General in Council
(d) An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor-General’s Council

Ans: d

  • The Indian Councils Act 1909 empowered the Governor General to nominate one Indian member to the Executive Council leading to the appointment of Satyendra Prasanno Sinha as the first Indian member.

27. With reference to normal human beings, consider the following statements:
1. In response to the presence of HCL, secretin is produced from the duodenum.
2. Enterogastrone is produced in the small intestine in response to the presence of fatty acids.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: c

  • Secretin is a peptide hormone that regulates water homeostasis throughout the body, and influences the environment of the duodenum by regulating secretions in the stomach and pancreas. Secretin and cholecystokinin are released from cells in the duodenal epithelium in response to acidic and fatty stimuli present there. (The duodenum /ˌdəˈdinəm/ is the first section of the small intestine )
  • An enterogastrone is any hormone secreted by the mucosa of the duodenum in the lower gastrointestinal tract in response to dietary lipids.(Lipids are a group of naturally occurring molecules that include fats, waxes, sterols, fat-soluble vitamins (such as vitamins A, D, E, and K), monoglycerides, phospholipids, and others. The main biological functions of lipids include storing energy, signaling, and acting as structural components of cell membranes)Examples include:
    • secretin
    • cholecystokinin
    • gastric inhibitory peptide

28. Survey of India is under the Ministry of:
(a) Defence (b) Environment and Forests
(c) Home Affairs (d) Science and Technology

Ans: d

  • Survey of India, The National Survey and Mapping Organization of the country under the Department of Science & Technology, is the OLDEST SCIENTIFIC DEPARTMENT OF THE GOVT. OF INDIA. It was set up in 1767 and has evolved rich traditions over the years. In its assigned role as the nation’s Principal Mapping Agency, Survey of India bears a special responsibility to ensure that the country’s domain is explored and mapped suitably, provide base maps for expeditious and integrated development and ensure that all resources contribute with their full measure to the progress, prosperity and security of our country now and for generations to come.

29. Which among the following countries was the earliest to give women the right to vote?
(a) Iceland (b) India
(c) New Zealand (d) U.S.A.

Ans: c

30. Total time taken by a person in going to a place by walking and returning on cycle is 5 hours 45 minutes. He would have gained 2 hours by cycling both ways. The time taken by him to walk both ways is:
(a) 6 hours 45 minutes
(b) 7 hours 45 minutes
(c) 8 hours 15 minutes
(d) 8 hours 30 minutes

Ans: b

  • d/v + d/u = 5.75 hours
  • 5.75 – (2d/u) = 2
  • From above two equations: 2d/v = 7.75 hours = 7 hours 45 minutes

Previous Page (Part 1)                                                                    Next Page (Part 3)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s