(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations: 2005 (Part 3)

(Prelims) IAS General Studies – 2005 (Part 3)

31. Match items in the List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Power Station)                  List II (State)

(A) Kothagudem                           1. Andhra Pradesh

(B) Raichur                                   2. Gujarat

(C) Mettur                                     3. Karnataka

(D) Wanakbori                              4. Tamil Nadu


(a) 4 2 1 3

(b) 1 3 4 2

(c) 4 3 1 2

(d) 1 2 4 3

Ans: b

32. For which one of the following, is Satara well-known?

(a) Thermal power plant (b) Wind energy plant

(c) Hydro-electric plant (d) Nuclear Power plant

Ans: a

33. Which one of the following companies has started a rural marketing network called e-chaupals?

(a) ITC (b) Dabur

(c) Proctor and Gamble (d) Hindustan Lever

Ans: a

34. Which one of the following statements is NOT correct?

(a) Rourkela Steel Plant, the first integrated steel plant in the Public Sector of India was set up with the Soviet Union collaboration

(b) Salem Steel Plant is a premier producer of stainless steel in India.

(c) Maharashtra Elektrosmelt Ltd. is a subsidiary of the Steel Authority of India Ltd.

(d) Visakhapatnam Steel Plant is a unit of the Rashtriya Ispat Nigam Ltd.

Ans: a

  • Rourkela Steel Plant (RSP), in Rourkela, Odisha is the first integrated steel plant in the public sector in India. It was set up with West German collaboration with an installed capacity of 1 million tonnes in the 1960s. It is operated by Steel Authority of India.
  • The Bhilai Steel Plant, located in Bhilai, in the Indian state of Chhattisgarh, is India’s first and main producer of steel rails. The plant also produces and markets various chemical by-products from its coke ovens and coal chemical plant. It was set up with the help of the USSR in 1955.
  • Durgapur Steel Plant (DSP) was set up in the late 1950s with assistance from United Kingdom and of initial annual capacity of one million tonnes of crude steel per year.
  • Salem Steel Plant (SSP), Tamil Nadu

35. Match items in the List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Person)

(A)V.R.S. Natrajan

(B)A.K. Puri

(C)V. Thulasidas

(D)Jagdish Khattar

List II (Organization)

1. Bharat Heavy Electricals Limited

2. Air India

3. Maruti Udyog Limited

4. Bharat Earth Movers Limited

5. Indian Space Research Organization


(a) 2 3 5 1

(b) 4 1 2 3

(c) 2 1 5 3

(d) 4 3 2 1

  • Old news. Not important

36. Which one of the following is the correct statements?

(a) The modern Kochi was Dutch colony till India’s independence.

(b) The Dutch defeated the Portuguese and built Fort Williams in the modern Kochi.

(c) The modern Kochi was first a Dutch colony before the Portuguese took over from them.

(d) The modern Kochi never became a part of the British colony.

Ans: d

  • Portuguese navigator, Pedro Álvares Cabral founded the first European settlement in India at Kochi in 1500. From 1503 to 1663, Fort Kochi (Fort Emmanuel) was ruled by Portugal. This Portuguese period was a harrowing time for the Saint Thomas Christians and the Jews, as the Inquisition was active in Portuguese India. Kochi hosted the grave of Vasco da Gama, the first European explorer to set sail for India, who was buried at St. Francis Church.
  • The Portuguese rule was followed by that of the Dutch, who had allied with the Zamorin of Calicut to conquer Kochi.
  • By 1773, the Mysore ruler Hyder Ali extended his conquest in the Malabar region to Kochi forcing it to become a tributary of Mysore. The hereditary Prime Ministership of Kochi held by the Paliath Achans ended during this period.
  • Meanwhile, the Dutch, fearing an outbreak of war on the United Provinces, signed the Anglo-Dutch Treaty of 1814 with the United Kingdom, under which Kochi was ceded to the United Kingdom in exchange for the island of Bangka of Sumatra. In 1866, Fort Kochi became a municipality. Harbour engineer Robert Bristow was brought to Kochi in 1920 under the direction of Lord Willingdon, then the Governor of Madras. In a span of 21 years, he transformed Kochi as one of the safest harbours in the peninsula.
  • In 1947, when India gained independence from the British colonial rule, Cochin was the first princely state to join the Indian Union willingly.

37. Which one of the following was probed by the Liberhan Commission?

(a) Test Cricket match fixing (b) Best Bakery Case

(c) Tehelka tapes Case (d) Demolition of the disputed structure at Ayodhya

Ans: d

38. Which one of the following airports in India is the first to be owned by a public limited company?

(a) Dabolim Airport, Goa (b) Cochin airport

(c) Hyderabad airport (d) Bangalore airport

Ans: b

  • In October 1990, the Kerala Chamber of Commerce, supported by local industry, passed a resolution to expand the naval airport to accommodate large jets and facilitate direct flights to the Middle East. The resolution was rejected by the Navy for security reasons. This resulted in Kerala Govt to moot idea of a new greenfield civilian airport to be built near Kochi. However the government of India’s Airport Authority of India didn’t have enough funds to commence a greenfield airport. This lead to the formation a novel idea of collecting funds from public and individuals to construct an airport, which was indeed for the first time in India.
  • Also Cochin International Airport is the first in India developed under a public-private partnership (PPP) model

39. Consider the following statements :

1. Champaner – Pavagadh Archaeological Park

2. Chhatrapati Shivaji Railway Station, Mumbai

3. Mamallapuram

4. Sun Temple (Konark Temple)

Which of the above are included in the World Heritage List of UNESCO?

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 3 and 4

(c) 2 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: d

  • Champaner-Pavagadh Archaeological Park, a UNESCO World Heritage Site, is located in Panchmahal district in Gujarat, India. It is located around the historical city of Champaner, a city which was built by Sultan Mahmud Begada of Gujarat. The heritage site is studded with forts with bastions starting from the hills of Pavagadh, and extending into the city of Champaner.
  • Chhatrapati Shivaji Terminus (CST) is a UNESCO World Heritage Site and an historic railway station in Mumbai Maharashtra, India which serves as the headquarters of the Central Railways. Designed by Frederick William Stevens with influences from Victorian Italianate Gothic Revival architecture and traditional Mughal buildings, the station was built in 1887 in the Bori Bunder area of Bombay to commemorate the Golden Jubilee of Queen Victoria.
  • Konark Sun Temple is a 13th-century Sun Temple (also known as the Black Pagoda), at Konark, in Odisha, India. It is believed that the temple was built by king Narasimhadeva I of Eastern Ganga Dynasty around AD 1250. The temple is in the shape of a gigantic chariot with elaborately carved stone wheels, pillars and walls.The temple is a UNESCO World Heritage Site
  • Mahabalipuram, also known as Mamallapuram is a town in Kancheepuram district in the Indian state of Tamil Nadu. It is around 60 km south from the city of Chennai. It is an ancient historic town and was a bustling seaport during the time of Periplus (1st century CE) and Ptolemy (140 CE). Ancient Indian traders who went to countries of South East Asia sailed from the seaport of Mahabalipuram. By the 7th century it was a port city of South Indian dynasty of the Pallavas. It has a group of sanctuaries, which was carved out of rock along the Coromandel coast in the 7th and 8th centuries : rathas (temples in the form of chariots), mandapas (cave sanctuaries), giant open-air reliefs such as the famous ‘Descent of the Ganges’, and the Shore Temple, with thousands of sculptures to the glory of Shiva. The group of monuments at Mahabalipuram has been classified as a UNESCO World Heritage Site.

40. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Bahamas  — Nassau

(b) Costa Rica — San Jose

(c) Nicaragua  — Belmopan

(d) Dominican Republic  —  Santo Domingo

Ans: c

  • Nassau is the capital, largest city, and commercial centre of the Commonwealth of the Bahamas.
  • San Jose is the capital of Costa Rica
  • Santo Domingo is the capital and largest city in the Dominican Republic and the largest city in the Caribbean by population
  • Belmopan is the capital city of Belize. Belize is a nation-state on the eastern coast of Central America. It is the only country in Central America whose official language is English
  • Managua is the capital city of Nicaragua

41. Which one of the following is the correct sequence of the given towns of Pakistan while moving from the North towards the South?

(a) Islamabad – Gujarawala – Peshawar – Multan

(b) Peshawar – Gujarawala – Multan – Islamabad

(c) Peshawar – Islamabad – Gujarawala – Multan

(d) Islamabad – Multan – Peshawar – Gujarawala

Ans: c

42. Where are the Balearic Islands located?

(a) Mediterranean Sea (b) Black Sea

(c) Baltic Sea (d) North Sea

Ans: a

  • The Balearic Islands are an archipelago of Spain in the western Mediterranean Sea, near the eastern coast of the Iberian Peninsula.

43. Which one of the following countries does not border Lithuania?

(a) Poland (b) Ukraine

(c) Belarus (d) Latvia

Ans: b

44. Match List-I (Distinguished Person) with List-II (Achievement/Known as) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I                                                  List II

(A)Guenter Grass                 1. First woman Prime Minister of Canada

(B)Trevor Huddleston            2. Nobel Prize Winner for literature

(C)Dicky Dolma                      3. Leading campaigner against apartheid in South Africa

(D)Kim Campbell                    4. Youngest woman to climb the Mt. Everest

                                               5. American violinist


(a) 5 3 2 1

(b) 2 3 4 1

(c) 5 3 4 2

(d) 2 4 1 3

Ans: b

45. Consider the following statements :

1. The Charter of the United Nations Organization was adopted at Geneva, Switzerland in June, 1945.

2. India was admitted to the United Nations Organization in the year 1945.

3. The Trusteeship Council of the United Nations Organization was established to the affairs of territories detached from Japan and Italy after the Second World War or such territories not under the control of a country at that time.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 only

(c) 2 and 3 (d) 3 only

Ans: c

  • The Charter of the United Nations is the foundational treaty of the intergovernmental organization called the United Nations. It was signed at the San Francisco War Memorial and Performing Arts Center in San Francisco, United States, on 26 June 1945, by 50 of the 51 original member countries.
  • Chapter XII of the United Nations Charter deals with the international trusteeship system. It reaffirms the twin goals mentioned in Chapter XI to “promote the political, economic, social, and educational advancement of the inhabitants of the trust territories, and their progressive development towards self-government or independence”.It also provides that the trusteeship system applies to:

    • territories now held under mandate;
    • territories which may be detached from enemy states as a result of the Second World War; and
    • territories voluntarily placed under the system by states responsible for their administration.

Previous Page (Part 2)                                                                    Next Page (Part 4)

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s