(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations – 2009 (Part- 2)

(Prelims) IAS General Studies – 2009 (Part 2)

16. Where is the headquarters of Animal Welfare Board of India located?
(a) Ahmedabad
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Kolkata

Ans : b

  • The Animal Welfare Board of India, the first of its kind Animal welfare organization to be established by any Government in the world, was set up in 1962, in accordance with the Prevention of Cruelty to Animals Acts 1960 (No.59 of 1960).
  • Rukmini Devi Arundale pioneered the setting up of the Board, with its Headquarters at Chennai, and guided the activities of the Board for nearly twenty years till her demise in 1986.

17. Consider the following statements regarding Indian planning :
(1) The Second Five Year Plan emphasised on establishment of heavy industries.
(2) the third Five-year plan introduced the concept of import substitution as a strategy for industrialisation.

which of the statement given above is / are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans : c

18. Consider the following statements :
1. The National School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi 1959
2. The highest honour conferred by the sathiya akademi on a writer is by electing him its follow.

which of the statement given above is /are correct ?
(a)1 only
(b) 2 only
(c) both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans : c

  • National School of Drama is a theatre training institute situated at New Delhi, India. It is an autonomous organization under Ministry of Culture, Government of India. It was set up in 1959 by the Sangeet Natak Akademi, and became an independent school in 1975. In 2005 it was granted deemed university status, but in 2011 it was revoked on the institute’s request.

19. With reference to union Government consider the following statements:
(1) The Ministries/Departments of the Government of India. are created by the prime minister on  the advice of the cabinet secretary.
(2)Each of the ministries is assigned to a minister by the president of India on the advice of the prime minister.

which of the statement given above is /are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans : b

  • The Ministries/Departments of the Government of India. are created by the prime minister on his own.

20. A person has 4 coins each of different denomination .What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time ) ?
(a) 16
(b) 15
(c) 12
(d) 11

Ans : b

  • Case1 Pick Only one = 4C1
  • Case1 Pick Only two = 4C2
  • Case1 Pick Only three = 4C3
  • Case1 Pick All Four = 4C4
  • Total 4c1+4c2+4c3+4c4 = 15

21. How many numbers lie between 300 and 500 in which, 4 comes only one time ?
(a) 99
(b) 100
(c) 110
(d) 120

Ans : a

  • They are all of the form

    “4AB”, “34B”, and “3B4”, where neither A nor B is 4

    Case 1:  The number of 3-digit numbers of type “4AB”

    We can choose A as any of the 9 digits {0,1,2,3,5,6,7,8,9}
    We can choose B as any of the 9 digits {0,1,2,3,5,6,7,8,9}

    So there are 9×9 = 81 ways for Case 1.

    —————————————————-

    Case 2: The number of 3-digit numbers of type “34B”

    We can choose B as any of the 9 digits {0,1,2,3,5,6,7,8,9}

    So there are 9 ways for Case 2.

    ———————————–

    Case 3: The number of 3-digit numbers of type “3B4”

    Same as Case 2: We can choose B as any of the 9 digits {0,1,2,3,5,6,7,8,9}

    So there are 9 ways for Case 2.

    —————————————–

  • Total 81+9+9 = 99
  • From 300 to 399:  18
  • From 400 to 500 :  81

    Here are all 99 in a 9 by 11 array:

    304, 314, 324, 334, 340, 341, 342, 343, 345, 346, 347
    348, 349, 354, 364, 374, 384, 394, 400, 401, 402, 403
    405, 406, 407, 408, 409, 410, 411, 412, 413, 415, 416
    417, 418, 419, 420, 421, 422, 423, 425, 426, 427, 428
    429, 430, 431, 432, 433, 435, 436, 437, 438, 439, 450
    451, 452, 453, 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461, 462
    463, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 475
    476, 477, 478, 479, 480, 481, 482, 483, 485, 486, 487
    488, 489, 490, 491, 492, 493, 495, 496, 497, 498, 499

22. How many letters of the English alphabet (capitals) appear same when looked at in a mirror ?
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12

Ans : c

  • Alphabets are : A, H, I, M, O, T, U, V, W, X, Y

23. How many three-digit numbers can the generated from 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 such that the digits are in as order?
(a) 80
(b) 81
(c) 83
(d) 84

Ans : d

  • For each combination of 9 things taken 3 at a time, there is just 1 way they
    can be arranged in ascending order.  So the answer is:

    9C3 or C(9,3) = 84 ways,

24. There are four persons A,B,C,D and A has some coins. A gave half of the coins to B and 4 more beside B gave       half of the coins to C and 4 more beside C gave half of the coins to D and 4 more beside . Both B and D end up with same number of coins how many coins did A have originally ?
(a) 96
(b) 84
(c) 72
(d) 64

Ans : c

Let A has x number of coins, then as per question:671.png

Both B and D end up with same number of coins i.e.

Remaining No. of coins of B = No. of coins of D

681.png

= 681.png

x = 72

25. While adding the first few continuous natural numbers. a candidate missed one of the numbers and wrote the answer as 177. what was the number missed ?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14

Ans : c

  • Sum of n natural numbers = (n*(n+1))/2.
  • if n = 19, then the sum = 190.
  • Therefore  number missed = 190-177 = 13.

26. Four metal rods of lengths 78 cm, 104 cm, 117 cm and 169 cm are to be cut  in to parts of equal length, Each part must be as long as possible what is the maximum number of pieces that con be cut ?
(a) 27
(b) 36
(c) 43
(d) 480

Ans : b

  • HCF of 78, 104, 117 and 169 is 13.
  • Hence we get 6, 8, 9 and 13 pieces.=> Total 36 pieces

27. In an examination, there are three subjects A, B and C. Student has to pass in Each subject. 20% student failed in A, 22% students failed in B and 16% failed in C. The total number of students passing the whole examination lies between?
(a) 42% and 84%
(b) 42% and 78%
(c) 58% and 78%
(d) 58% and 84%

Ans : a

  • There are three subjects A, B, and C in an examination.Total percentage of students failed individually in each subject = n (A ∪ B ∪ C)

    = 20 + 22 + 16 = 58

  • Total percentage of students failed commonly in subjects = n (A ∩ B ∩ C) = 16
  • Hence total %age of student passing the whole examination lies between 100 – 58 & 100 – 16 ⇒ 42% and 84%

28.  There is a family of 6 persons A, B, C, D, E and F. There are two married couples in the family. The family members are lawyer, teacher, salesman, engineer, accountant and doctor. D, the salesman is married to the lady teacher. The doctor is married to the lawyer. F, the accountant is the son of B and brother of E. C, the lawyer is the daughter-in-law of A. E is the unmarried engineer. A is the grandmother of F. How is E related to F ?
(a) Brother
(b) Sister
(c) Father
(d) connot be established

Ans : d

  • The sex of E is not clear. F is the brother of E, but it is not clear that E is either brother of F or sister of F

29. How many times are an hour hand and a minute hand. of a clock at right angels during their motion  from 01:00 pm to 10.00 p.m. ?

(a) 9
(b) 10
(c) 18
(d) 20

Ans : c

  • Right angle (90 degrees) occurs twice every hour => From 1 to 10 pm it will occur 18 times.

30. There are 240 balls and n number of boxes B1, B2, B3, … , Bn. The balls are to be placed in the boxes such that should contain 4 balls more than B2, B2 should contain: 4 balls more than B3, and so on. Which one of the following cannot be the possible value of n ?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

Ans : d

Number of boxes B1, B2, B3, … Bn = n

Let B1 box contains x balls, then as per question:

B1    B2     B3Bn

↓      ↓       ↓

x   x – 4    x – 8 … x – (n – 1) 4

Sum = x + (x – 4) + (x – 8) + …+ {x – (n – 1) 4} = 240

nx – 4 [1+ 2 + 3 + … + (n –1)} = 240

x =    656.png

=  661.png

x =   666.png

Since x is fractional for n = 7. So, n = 7 cannot be possible.

2nd Method:

  • If we take 4 boxes the minimum number in 54 then 58 then 62 and finally 66 if 5 boxes, then minimum is 50, 54, 58, 62 and 66. If there are 6 boxes, then minimum balls are 30, 34, 38, 42, 46, 50.

 Previous Page (Part 1)                                                                     Next Page (Part 3)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s