(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations – 2009 (Part- 5)

(Prelims) IAS General Studies – 2009 (Part 5)

61. Which one of the following is NOT drug / pharma company ?
(a) Chevron
(b) Nicholas Piramal
(c) Pfizer
(d) Zydus cadila

Ans : a

  • Chevron is oil company working in the field of oil and gas exploration; refining and marketing of oil, lubricants, fuels etc.

62. Who of the following is the author of the book “The Audacity of Hope”  ?
(a) Al Gore
(b) Barack Obama
(c) Bill Clinton
(d) Hillary Clinton

Ans : b

63. A present group of nations known as G-8 started first as G-7. Which one of the following was not one of them ?
(a) Canada
(b) Italy
(c) Japan
(d) Russia

Ans : d

  • The Group of Seven (G7, formerly G8) is a governmental forum of leading advanced economies in the world. It was originally formed by six leading industrial countries and subsequently extended with two additional members, one of which, Russia, is suspended. Since 2014, the G8 in effect comprises seven nations and the European Union as the eighth member.
  • The forum originated with a 1975 summit hosted by France that brought together representatives of six governments: France, West Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, and the United States, thus leading to the name Group of Six or G6.
  • The summit became known as the Group of Seven or G7 in 1976 with the addition of Canada. . Russia was added to the group from 1998 to 2014, which then became known as the G8.
  • The European Union was represented within the G8 since the 1980s but could not host or chair summits.The 40th summit was the first time the European Union was able to host and chair a summit. The 40th G8 summit was due to be held in Russia in 2014. The meeting was planned for June 4–5, 2014 at the Black Sea resort of Sochi.However, the other seven countries decided on March 24 that a summit would be held without Russia, in Brussels, Belgium

64. Consider the following statements:
1. The Baglihar Power Project had been constructed . within the parameters of the Indus Water Treaty.
2. The Project was completely built by the Union Government with loans Japan and the World Bank.
which of the statements given above is / are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 Nor 2

Ans : a

  • Baglihar Dam, also known as Baglihar Hydroelectric Power Project, is a run-of-the-river power project on the Chenab River in the southern Doda district of the Indian state of Jammu and Kashmir. This project was conceived in 1992, approved in 1996 and construction began in 1999. The first phase of the Baglihar Dam was completed in 2004. With the second phase completed on 10 October 2008.
  • The Indus Waters Treaty is a water-sharing treaty between India and Pakistan, brokered by the World Bank (then the International Bank for Reconstruction and Development).The treaty was signed in Karachi on September 19, 1960 by Indian Prime Minister Jawaharlal Nehru and President of Pakistan Ayub Khan. The treaty was a result of Pakistani fear that since the source rivers of the Indus basin were in India, it could potentially create droughts and famines in Pakistan, especially at times of war.
  • The Indus System of Rivers comprises three western rivers the Indus, the Jhelum and Chenab and three eastern rivers – the Sutlej, the Beas and the Ravi.According to this treaty, Ravi, Beas and Sutlej, which constitute the eastern rivers, are allocated for exclusive use by India before they enter Pakistan.Similarly, Pakistan has exclusive use of the western rivers Jhelum, Chenab and Indus but with some stipulations for development of projects on these rivers in India.

65. When Leander Paes won the “mixed doubles” at the Us Open in the year 2008, who of the following was his partner ?
(a) Ana Inanovic
(b) Cara Black
(c) Dinara Safina
(d) Jelena Jankovic

Ans : b

66. In the context of Indian news in recent times, what is MCX-SX ?
(a) A kind of supercomputer
(b) Title of Moon Impact Probe
(c) Stock Exchange
(d) Nuclear – Powered Seminaries

Ans : c

  • MCX Stock Exchange Limited (MCX-SX) is India’s youngest and one of the three stock exchanges recognized by country’s securities market regulator – Securities and Exchange Board of India (SEBI). It offers an electronic, transparent and hi-tech platform for trading in Capital Market, Futures & Options, Currency Derivatives, Interest Rate Futures (IRF) and Debt Market segments. Specifications of the MCX-SX USDINR contract are as stipulated by RBI and Securities SEBI.

67. Which one of the following pairs is NOT correctly matched
(a) Barbora Spotakova                 :              Javelin throw
(b) Pamela Jelimo                         :              Weightlifting
(c) Sanya Richards                       :               Sprint
(d) Yclena Isinbayeva                   :               Pole Vault

Ans : b

  • Pamela Jelimo is a Kenyan athlete of 800 m race.

68. India has recently landed its Moon Impact Probe on the Moon. Among the following countries, which one landed such probe on the Moon Earlier ?
(a) Australia
(b) Canada
(c) China
(d) Japan

Ans : c

  • The Moon Impact Probe (MIP) developed by the Indian Space Research Organisation (ISRO), India’s national space agency, was a lunar probe that was released by ISRO’s Chandrayaan-1 lunar remote sensing orbiter which in turn was launched, on 22 October 2008, aboard a modified version of ISRO’s Polar Satellite Launch Vehicle. It discovered the presence of water on the Moon.

69. Who of the following is a football player?
(a) Fernando Alonso
(b) Kimi Raikkonen
(c) Lewis Hamilton
(d) Nicolas Anelka
Ans : d

  • Fernando Alonso Díaz is a Spanish Formula One racing driver and a double World Champion who is currently racing for McLaren-Honda.
  • Kimi-Matias Räikkönen is a Finnish racing driver currently driving for Ferrari in Formula One.
  • Lewis Hamilton, MBE is a British Formula One racing driver from England, currently racing for the Mercedes AMG team. He is the 2008 and 2014 Formula One World Champion.
  • Nicolas Anelka is a French footballer

70. Consider  the following pairs:
Famous Place                     Country

1. Cannes               :              France
2. Davos                  :             Denmark
3. Roland Garros      :           The Netherlands

which of the Pairs given above is / are correctly matched ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 , 2and 3

Ans : a

  • Davos is in Switzerland
  • Roland garros is in Reunion Island

71. Among the. following which one is not a Football club ?
(a) Arsenal
(b) Aston Vilia
(c) Chelsea
(d) Monte Carlo

Ans : d

72. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an
(a) Amphibian
(b) Bony fish
(c) Shark
(d) Mammal

Ans : d

  • The dugong is a medium-sized marine mammal. It is one of four living species of the order Sirenia, which also includes three species of manatees.The dugong is the only strictly marine herbivorous mammal, as all species of manatee use fresh water to some degree.

73. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers ?
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej

Ans : b

  • Dul Hasti is a 390 MW hydroelectric power plant in Kishtwar district of Jammu and Kashmir, India built by NHPC. The power plant is a run-of-the-river type on the swift-flowing Chenab River in the Doda region.
  • Run-of-the-river hydroelectricity (ROR) is a type of hydroelectric generation whereby little or no water storage is provided. Run-of-the-river power plants may either have no storage at all, or a limited amount of storage, in which case the storage reservoir is referred to as pondage. A plant without pondage has no storage and is, therefore, subject to seasonal river flows and may operate as an intermittent energy source while a plant with pondage can regulate water flow and serve either as a peaking power plant or base load power plant. ( Base load power sources are those plants which can generate dependable power to consistently meet minimum demand on an electrical supply system over 24 hours. Peaking power plants are power plants that generally run only when there is a high demand, known as peak demand, for electricity.)

74. Consider  the following statements :
1. V.K. Krishna Menon Foundation is based in New Delhi.
2. The first recipient of the V.K. Krishna Menon Award is the Chief Justice of India ,K G Balakrishna

which of the statements given above is / are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 Nor 2

Ans : b

  • In 2008, then Chief Justice of India K.G. Balakrishnan was on given the first V. K. Krishna Menon award, instituted by the London-based V.K. Krishna Menon Foundation, for his contribution to social justice and fighting corruption in the Indian judicial system.

75. Which one of the following is the country’s administrative capital / new federal administrative centre of Malaysia ?
(a) Kota Bharu
(b) Kuala Terengganu
(c) Putrajaya
(d) Taiping

Ans : c

  • Putrajaya is a planned city, 25 km south of Kuala Lumpur, that serves as the federal administrative centre of Malaysia. The seat of government was shifted in 1999 from Kuala Lumpur to Putrajaya, due to overcrowding and congestion in the Kuala Lumpur area. Nevertheless, Kuala Lumpur remains Malaysia’s national capital, being the seat of the King and Parliament, as well as the country’s commercial and financial centre.
  • Putrajaya was the brainchild of former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohammad. In 2001, Putrajaya became Malaysia’s third Federal Territory after Kuala Lumpur and Labuan.

Previous Page (Part 4)                                                                 Next Page (Part 6)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s