Answers of DPPH – 11 February

Answers of DPPH – 11 February

Objective Solutions:

1. Match the following:

LIST I                          LIST II

A. Warren Hastings      i. Trial of Nand Kumar

B. Mir Jafar                  ii. Established gun factory at Monghyr

C. Mir Qasim               iii. Treachery during the battle of Plassey

D. Siraj ud-daula        iv. Black Hole tragedy

A    B     C    D

(a) ii  i     iv   iii

(b) iii  iv  i    ii

(c) i   iii   ii    iv

(d) iv   iii   ii   i

Ans: c

2. Effects of the Dual System in Bengal included:

i. disruption of Trade and Commerce

ii. decline in agriculture

iii. industrial development

iv. efficient administration

Correct statements are:

(a) i and ii

(b) i, ii and iii

(c) iii and iv

(d) All

Ans: a

3. Robert Clive justified  Dual System of Bengal because:

i. open assumption of political power by British could have created complications in England’s diplomatic relations with other European powers,

ii. East India Company did not have at its disposal trained personnel to take over and run effectively the work of administration,

iii. open assumption of authority by the Company might have achieved the miracle of uniting Indian princes against the Company

iv. the Court of Directors were opposed to the acquisition of the territories for that might interfere with their trade and profits.

Which of the above statement/s is/are correct:

(a) i, ii and iii

(b) ii, iii and iv

(c) i, iii and iv

(d) All

Ans: d

4. On the south-eastern coast, the English established a factory at Masulipatam, in 1611, in order to

(a) Purchase the locally woven piece-goods, which they exported to Persia

(b) Gain control over the spice islands.

(c) Build a small fort

(d) None of the above

Ans: a

5. Reforms under Warren Hastings did not include:

a. End of dual syatem,

b. Permanent settlement of land revenue,

c. Attempt to codify Muslims and Hindu laws,

d. Setting up Diwani Adalat and Faujdari Adalat.

Ans: b

6. The Dutch transferred their headquarters from Pulicat to Negapatam in 1689 because

(a) Negapatam was close to Sri Lanka, then a Dutch Island.

(b) Negapatam was a bigger and better port.

(c) Strategically it was important.

(d) All of the above.

Ans: d

7. Consider the following statements regarding Treaty of Allahabad:

i. It was signed after the Battle of Buxar

ii. It was signed between Oudh and British

iii. It was signed between Mughal Emperor and British

iv. Under the treaty, Mughal Emperor Shah Alam surrendered Allahabad and Kora to Oudh Nawab

Correct statements are:

(a) i and ii

(b) ii and iv

(c) i, iii and iv

(d) i, ii and iii

Ans: d

8. The Battle of Bedara (1759) was important because:

(a) It led to an end of the rivalry of the Dutch and the English.

(b) It ended the Portuguese trade

(c) It was the last effort of England to settle in South East Asia.

(d) It proved the superiority of the Dutch over the Portuguese

Ans: a

9. First Municipal Corporation in India was established in X by Y

(a) X is Kolkata, Y is British

(b) X is Madras, Y is French

(c) X is Madras, Y is British

(d) X is Goa, Y is Portuguese

Ans: b

10. In India, printing press was first brought in X by Y

(a) X is Goa, Y is Portuguese

(b) X is Calcutta, Y is British

(c) X is Pondicherry, Y is French

(d) X is Dutch, Y is Serampur

Ans: a

Mains Questions (For General Studies and History Optional):

Q. After 1757 there  grew  up a  State of  Bengal which  was  a “sponsored  state” as  well  as a “plundered state”. Comment. (250 words)

Ans: (will be updated on 17 February)

Mains Questions (Only For History Optional):

Q. “Rousseau strove to reconcile the liberty of the individual and the institution of Government through a new vision of the Contract-Theory of Government.” Critically examine.

Ans: (will be updated on 17 February)

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s