Answers of DPPH- 16 February

For earlier DPPH, Click Here

Objective Solutions:

1.Consider the following events:

i. Annexation of Satara

ii. First Railway line

iii. Annexation of Sikh Kingdom

iv. Subsidiary Alliance Treaty with Nizam of Hyderabad

Which of the following chronological order is correct:

(a) (i) (ii) (iii) (iv)

(b) (iv) (iii) (ii) (i)

(c) (ii) (i) (iv) (iii)

(d) (iv) (i) (iii) (ii)

Ans: d

2. Which of the following statement is incorrect:

(a) The Doctrine of Lapse was an annexation policy during Lord Dalhausie.

(b) The line of demarcation between ‘dependent states’ and ‘protected allies’ was clearly demarcated for the application of the Doctrine of Lapse.

(c) Tipu Sultan of Mysore had refused to sign the Subsidiary Alliance Treaty with British.

(d) Mysore was annexed by British during Lord Bentinck but later on it was given back to the royal family of Mysore.

Ans: b

The line of demarcation between ‘dependent states’ and ‘protected allies’ was not clearly demarcated for the application of the Doctrine of Lapse.

3. Which of the following happened during Lord Dalhausie:

i. Reform in local self government

ii. Major cities of the country were connected with electric telegraph lines.

iii. Revolt of 1857 took place

iv. First Railway Line connecting Bombay with Thane was laid down.

Correct statements are:

(a) All

(b) All except i and ii

(c) All except i and iii

(d)  All except iii and iv

Ans: c

4. Which of the following is associated with Lord Cornwallis:

i. Anglicisation of Indian administration.

ii. Suppression of evils of private trade of company officials.

iii. Zamindars were given police power.

iv.  Raiyatwai settlement of Bengal.

Incorrect statements are:

(a) i and ii

(b) iii and iv

(c) i and ii

(d) i and iv

Ans: a

Zamindars were taken away police power.

5. Which of the following did not occur during William Bentinck:

(a) Suppression of Thugi

(b) Suppression of Infanticide and Child sacrifice.

(c) Abolition of Sati

(d) Legalisation of Hindu Widow Remarriage.

Ans: d

6. Which of the following is incorrect about the Dual system of Bengal

(a) It was introduced by Robert Clive.

(b) British administration acquired the function of Diwani from the Mughal Emperor.

(c) British administration acquired the function of Nizamat from the Mughal Emperor.

(d) Dual System continued upto 1813.

Ans: d

7.  Advantages of the subsidiary alliance for the British were:

i. British controlled the administration of their allies through their residents.

ii. The British organised huge army without occurring much expenditure.

iii.Now the wars were fought in the territories of the allies of the British, so the British territories was saved from destruction.

iv. The states allying with British were not allowed to maintain any relationship with other foreign power. It weakened the position of the French.

Correct statements are:

(a) All

(b) All except i

(c) All except i and iv

(d) All except ii and iii

Ans: a

8. Oudh was annexed by the British because :

(a) Nawab had no successor

(b) Nawab refused to pay revenue

(c) Nawab’s maladministration

(d) All of the above

Ans: c

9. Which of the following native states were annexed based on the doctrine of lapse:

i. Satara

ii. Sambhalpur

iii. Jhansi

iv. Jaipur

(a) i, ii and iii

(b) ii and iii

(c) i and iv

(d) iii and iv

Ans: a

10. Match the following:

List- I                         List- II

A. Lord Cornwallis         i. Subsidiary Alliance System

B. Warren Hastings       ii. Permanent Settlement in Bengal

C. Lord Wellesley           iii. Regulating Act, 1773

D. Lord Dalhausie          iv. Second Anglo-Sikh War

Codes:

A    B     C     D

(a) iii   i     ii      iv

(b) i     ii    iv      iii

(c) ii   iii    i        iv

(d) iv    iii    i       ii

Ans: c

Mains Solutions (GS Mains and History Optional)

Q. Examine the essential principles of the Subsidiary Alliance System. 

Ans:

Q. “Dalhousie changed the map of India with speed and thoroughness no campaign could equal.” Comment.

Ans:

For earlier DPPH, Click Here

Advertisements

1 Comment »

Leave a Reply