Answers of DPPH: 18 February

Answers of DPPH: 18 February

For earlier DPPH, Click Here

Objective Solutions (Ancient Indian Culture):

1. Lomas Rishi cave is in the Barabar Hills of Bihar. An inscription here proves that this was excavated for:

a. Buddhism

b. Lokayatana

c. Ajivika sect

d. Jainism

Ans: c

2. Ellora caves are ralated to:

i. Jainism

ii. Buddhism

iii. Brahmanism


a. i and ii

b. Only ii

c. ii and iii

d. All

Ans: d

3. Consider the following statements regarding Ajanta Caves:

i. They are entirely Buddhist

ii. Caves were only for Hinayana Buddhism

iii. Many caves were excavated during Guptas.

iv. Several Ajanta paintings are inspired from Jatakas, Buddhist stories.

Choose the correct statements:

a. All

b. All except i

c. All except ii

d. All except iii and iv

Ans: c

4. Sittanavasal is famous for:

A. Mural Painting

B. Buddhist Caves

Choose the correct option:

a. Only A is corrct

b. Only B is correct

c. Both A and B are correct

d. None is correct

Ans: a

It has Jaina Caves

5. Choose the correct statements:

i. A Chaitya is a Buddhist shrine or prayer hall generally with a stupa at one end.

ii. A stupa is a mound like structure containing relics of Buddhist monks.

iii. Vihara is a Buddhist monastery generally used for dwelling purposes.

iv. Ghatika is hospital used in ancient India.


a. i, ii and iv

b. ii, iii and iv

c. i, ii and iii

d. All

Ans: c

6.  Which of the following is incorrect about the Charvaka School? 

a. It is an ancient school of Indian materialism.

b. It was also known as Lokayata.

c. It considered only goal of human to enjoy pleasured.

d. It favoured priestly domination in the religion.

Ans: d

7. Match the following:

List-I                            List-II

A. Mrichchhakatika        i. Sudraka

B. Indika                           ii. Ashwaghosa

C. Buddhacharita            iii. Megasthenes

D. Gaha Sattasai             iv. Hala


A  B  C  D

a.  i    iii  ii  iv

b. iv   ii   iii   i

c. ii    i    iv   i

d. iii   iv  i   ii

Ans: a

8. Consider the following statements:

i. Mathura was a famous school of sculpture in ancient India.

ii. Red sand stone was the main material used in Gandhara school of art.

iii. Gandhara school of art was influenced by Greek art

iv. Amaravati school of arts flourished dring Satavahanas and Ikshvakus.

v. White marble was used in the Amaravati school of art.

Which of the above is/are incorrect:

a. All

b. i and iii

c. ii

d. All except ii ad iv

Ans: c

Red sand stone was the main material used in Mathura school of art.

9. Choose the incorrect statement:

a. Tribhanga body position is associated with Odissi dance.

b. Mohiniattam is influenced by Kathakali and Bharatnatyam.

c. Dancing occassionally speaking dialogues is found in Kuchipudi dance but not in Bharatnatyam.

d. Dancing on the brass plate by keeping the feet on its edges is a feature of Kuchipudi.

Ans: c

10. Which of the following Indian art is not include in Intangible Cultural Heritage of UNESCO?

a. Buddhist chanting of Laddakh

b. Ramlila, the traditional performance of Ramayana

c. The tradition of Vedic chanting

d. Bharatnattyam

Ans: d

Mains Solutions (For General Studies and History Optional):

Q . Write an account on the position of women in the Rig Vedic society. (200 words)


Q. What were the democratic elements in the political system of the early Vedic period? Discuss.


For earlier DPPH, Click Here

4 Comments Add yours

  1. Jaya says:

    Thanks for your help sir


  2. Sir, instead of answers for DPPGE-18 feb. The answers of DPPH-18feb are opening by clicking on the link of DPPGE-18 feb . Kindly, check it.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s