GS Prelims Previous Years Paper – 2011 ( Part 2)

GS Prelims Previous Years Paper – 2011 ( Part 2)

51.    An artificial satellite orbiting around the earth does not fall down. This is so because the attraction of earth ?

(a)    Does not exist at such distance.
(b)    Is neutralized by the attraction of the moon.
(c)    Provides the necessary speed for its steady motion.
(d)    Provides the necessary acceleration for its motion.

Ans: D

52.    In the context of Indian economy, consider the following statements ?

1.    The growth rate of GDP has steadily increased in the last five years.
2.    The growth rate in per capita income has steadily increased in the last five years. Which of the statements given above is/are correct  ?

(a)    1 only. (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: D

53.    In India, which of the following have the highest share in the disbursement of credit to agriculture and allied activities ?

(a)    Commercial banks. (b)    Cooperative banks.
(c)    Regional rural banks. (d)    Microfinance institutions.

Ans: A

54.    Which of the following can aid in furthering the government’s objective of inclusive growth ?

1.    Promoting self-help groups.
2.    Promoting micro. Small and medium enterprises.
3.    Implementing the right to education act.

Select the correct answer using the codes given below:

(a)    1 only. (b)    1 and 2 only.
(c)    2 and 3 only. (d)    1,2 and 3 only.

Ans: D

55.    Why is the government of India disinvesting its equity in the central public sector enterprises (CPSEs) ?

1.    The government intends to use the revenue earned from the disinvest-ment  mainly to pay back the external debt.
2.    The government no longer intends to retain the management control of the CPSEs.

Which the correct statements given above is/are correct?

(a)    1 only.    (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: D

56.    What is difference between asteroids and comets?

1.    Asteroids are small rocky plane-toids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.
2.    Asteroids are found mostly between the orbits of Jupiter and mars, while comets are found mostly between Venus and mercury. 3.    Comets show a perceptible  glowing  tail, while asteroids do not.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 and 2 only. (b)    1 and 3 only.
(c)    3 only. (d)    1,2 and 3.

Ans: B

57.    Economic growth is usually coupled with?

(a)    Deflation. (b)    Inflation
(c)    Stagflation. (d)    Hyperinflation.

Ans: B.

58.    The lowering of bank rate by the reserve bank of India  leads to ?

(a)    More liquidity in the market.
(b)    Less liquidity in the market.
(c)    No change in the liquidity  in the market.
(d)    Mobilization  of more deposits by commercial banks.

Ans: A.

59.    Westerlies in southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere. Why?

1.    Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.
2.    Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere. Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 only.    (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: a

60.    Between India and east Asia, the navi-gation-time  and distance can be greatly reduced by which of the following ?

1.    Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia. 2.    Opening a new canal across the kra isthmus between the gulf of Siam and Andaman sea.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 only. (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: b

61.    Which one of the following is not a feature of “value added tax”?

(a)    It is multi-point destination-based system of taxation.
(b)    It is a tax levied on value addition at each stage of transaction in the production-distribution chain.
(c)    It is a tax on the final consumption of goods or services and must ultimately be borne by the consumer.
(d)    It is basically a subject of the central government and the state governments are only a facilitator for its successful implementation.

Ans: D

62.    A “closed economy’’ is an economy in which  ?

(a)    The money supply is fully controlled.
(b)    Deficit financing  takes place.
(c)    Only exports take place.
(d)    Neither exports nor imports take place.

Ans: D

63.    When the bark of a tree is removed in a circular fashion all around near its base, it gradually dries up and dies because ?

(a)    Water from soil cannot rise to aerial parts.
(b)    Roots are starved of energy.
(c)    Tree is infected by soil microbes.
(d)    Roots do not receive oxygen for respiration.

Ans: B

64.    The “New START” treaty was in the news. What is this treaty?

(a)    It is a bilateral strategic nuclear arms reduction treaty between the USA and the Russian federation.
(b)    It is a multilateral  energy security cooperation treaty among the members of the east Asia  summit.
(c)    It is a treaty between the Russian federation and the European union for the energy security  cooperation.
(d)    It is a multilateral cooperation treaty among the BRICS countries for the promotion of trade.

Ans: A

65.    Three of the following criteria have contributed to the recognition  of western  Ghats , Sri Lanka and Indo-Burma regions as hotspots of biodiversity :

1.    Species richness.
2.    Vegetation density.
3.    Endemism.
4.    Ethno-botanical importance.
5.    Threat perception.
6.    Adaption of flora and fauna to warm and humid conditions.

Which three of the above are correct criteria in this context ?

(a)    1,2, and 6. (b)    2,4 and 6.
(c)    1,3 and 5. (d)    3,4 and 6.

Ans: C

66.    Human activities in the recent past have caused the increased concentration  of carbon dioxide in the atmosphere, but a lot of it does not remain in the lower atmosphere because of?

1.    Its escape into the outer stratosphere.
2.    The photosynthesis by phytoplankton in the oceans.
3.    The trapping of air in the polar ice caps.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 and 2. (b)    2 only.
(c)    2 and 3. (d)    3 only.

Ans: B

67.    In the context of ecosystem productivity, marine upwelling zones are important as they increase the marine productivity  by bringing the?

1.    Decomposer microorganisms to the surface.
2.    Nutrients to the surface.
3.    Bottom-dwelling organisms to the surface.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)    1 and 2. (b)    2 only.
(c)    2 and 3. (d)    3 only.

Ans: C

68.    If a tropical rain forest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because?
(a)    The soil of rain forest is deficient in nutrients.
(b)    Propagules of the trees in a rain forest have poor viability.
(c)    The rain forest species are slow-growing.
(d)    Exotic species invade the fertile soil of rain forest.

Ans: A

69.    The Himalayan Range is very rich in species diversity. Which one among the following is the most appropriate reason for this  phenomenon ?

(a)    It has a high rainfall that supports luxuriant vegetative  growth. (b)    It is a confluence of different bio-geographical zones.
(c)    Exotic and invasive species have not been invasive species have not been introduced in this region.
(d)    It has less human interference.

Ans: B

70.    With reference to India, consider the following central acts :

1.    Import and export (control) act, 1947.
2.    Mining, and mineral development (regulation) act, 1957.
3.    Customs act, 1962.
4.    Indian forest act, 1927.

Which of the above acts have relevance to/bearing on the biodiversity conser-vation in the country ?

(a)    1 and 3 only. (b)    2,3 and 4 only.
(c)    1,2,3 and 4. (d)    None of the above acts.

Ans: C

71.    Karl Marx explained the process of class struggle with the help of which one of the following theories ?

(a)    Empirical liberalism. (b)    Existentialism.
(c)    Darwin’s theory of evolution. (d)    Dialectical materialism.

Ans: D

72.    A layer in the earth’s  atmosphere called ionosphere facilities  radio communication. Why ?

1.    Pesence of ozone causes the reflection of radio waves to earth. 2.    Radio waves have a very long wavelength.

Which of the statements given above is/are correct  ?

(a)    1 only. (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: D.

73.    Both foreign direct investment (HDI) and foreign institutional investor (FII) are related to investment in a country. Which one of the following statements best represents an important difference between the two ?

(a)    FII helps bring better management skills and technology. While FDM only brings in capital.
(b)    FII helps in increasing capital  availability in  general, while FDI only targets specific.
(c)    FDI flows only into the secondary market, in general, while FDI only targets specific sectors.
(d)    FII is considered  to be more  stable than FDI.

Ans: B

74.    A genetically engineered form of brinjal, known as the Bt-brinjal, has been developed. The objective of this is ?

(a)    To make it pest-resistant.
(b)    To improve its taste and nutritive qualities.
(c)    To make it drought-resistant.
(d)    To make its shelf-life longer.

Ans: A

75.    With reference to “Aam Admi Bima yojna’’ consider the following statements ?

1.    The member insured under the scheme must be the head of the family or an earning member of the family in a rural landless house-hold.
2.    The member insured must be in the age group of 30 to 65 years. 3.    There is a provision for free  scholarship insured who are studying between classes 9 and 12.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 only. (b)    2 and 3 only.
(c)    1 and 3 only. (d)    1,2 and 3.

Ans: C

76.    Regular intake of fresh  fruits and vegetables is recommended in the diet since they are a good source of antioxidants. How do antioxidants  help a person maintain health and  promote longevity?

(a)    They activate the enzymes necessary for vitamin synthesis in the body and help prevent vitamin deficiency.
(b)    They prevent excessive  oxidation of carbohydrates, fats and proteins in the body and help avoid unnecessary wastage of energy. (c)    They neutralize the free radicals produced in the body during metabolism.
(d)    They activate certain genes in the cells of the body and help delay the ageing process.

Ans: C

77.    Regarding the Indus valley civilization , consider the following statements ? 1.    It was predominantly a secular civilization and the religious element, though present, did  not dominate the scene. 2.    During this period, cotton was used for manufacturing textiles in India. Which of the statements given above is/are correct  ?

(a)    1 only. (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: C.

78.    The lower Gangetic plain is cahrac-terised  by humid climate with high temperature throughout the year. Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region ?

(a)    Paddy and cotton. (b)    Wheat and jute.
(c)    Paddy and jute. (d)    Wheat and cotton.

Ans: C.

79.    What could be the main reason/reasons for the formation of African and Eurasian desert belt ? 1.    It is located in the sub-tropical high pressure cells. 2.    It is under the influence of warm ocean currents. Which of the statements given above is/are correct in this  context ? (a)    1 only.    (b)    2 only. (c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: B

80.    The jet aircrafts fly very easily and smoothly  in the lower stratosphere. What could be the appropriate explanation ?

1.    There are no clouds or water vapour in the lower stratosphere. 2.    There are no vertical winds in the lower stratosphere.

Which of the statements given above is/are correct in this context ?

(a)    1 only.    (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: b

81.    Consider the following statements :

1.    Biodiversity is normally greater in the lower latitudes as compared to the higher latitudes.
2.    Along the mountain gradients, biodiversity is normally greater in the lower altitudes as compared to the higher altitudes. Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 only.    (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: C

82.    The Brahmaputra, Irrawaddy and Mekong rivers  originate in Tibet narrow and parallel  mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a “U” turn in its course  to flow into India. This “U” turn is due to ?

(a)    Uplift of folded Himalayan series.’
(b)    Syntaxial  bending  of geologically young Himalayas.
(c)    Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains.
(d)    Both (a) and (b) above.

Ans: B

83.    A state in India has the following characteristics :

1.    Its northern part is arid and semi-arid.
2.    Its central part produces cotton.
3.    Cultivation of cash crops is predominant over food crops.

Which one of the following states has all of the above characteristics ?
(a)    Andhra Pradesh. (b)    Gujarat.
(c)    Karnataka. (d)    Tamil Nadu.

Ans: b

84.    What is “virtual private network” ?

(a)    It is a private computer network of an organization where the remote users can transmit encrypted information through the  server of the organization.
(b)    It is a computer network across a public internet the provides users access to their organizations network while maintaining the security of the information transmitted.
(c)    It is a computer network in which users can access a shared pool of computing resources through a service provider.
(d)    None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct description of virtual private network.

Ans: B.

85.    The “dharma” and “Rita” depict  a central Idea of ancient vedic civilization  of India. In this context, consider the following statements :

1.    Dharma was a conception of obligations and of the discharge of one’s duties to oneself and to others.
2.    Rita was the fundamental moral law governing the functioning of the universe and all it contained.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 only.    (b)    2 only.
(c)    Both 1 and 2. (d)    Neither 1 nor 2.

Ans: C

86.    In the context of global oil prices, “Brent crude oil” is frequently referred to in the news. What does this term imply ?

1.    It is a major classification of crude oil.
2.    It is sourced from north sea.
3.    It does not contain sulphur.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    2 only. (b)    1 and 2 only.
(c)    1 and 3 only. (d)    1,2, and 3.

Ans: C

87.    The function of heavy water in a nuclear reactor is to ?

(a)     Slow down the speed of neutrons.
(b)    Increase the speed of neutrons.
(c)    Cool down the reactor.
(d)    Stop the nuclear reaction.

Ans: A

88.    In India, if a religious sect/community is given the status of a national minority, what special advantages it is entitled to ?

1.    It can establish and administer exclusive educational institutions.
2.    The president of India automatically nominates a representative of the community to Lok Sabha.
3.    It can derive benefits from the prime minister’s 15-point  programme. Which of the statements give above is/are correct ?

(a)    1 only. (b)    2 and 3 only.
(c)    1 and 3 only. (d)    1,2 and 3.

Ans: C

89.    India is home to lakhs of person with disabilities, what are the benefits available to them under the law ?

1.    Free schooling till the age of 18 years in government- run schools.
2.    Preferential  allotment of land for setting up business.
3.    Ramps in public buildings. Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 only. (b)    2 and 3 only.
(c)    1 and 3 only. (d)    1,2 and 3.

Ans: D

90.    With what purpose is the government of India promoting the concept of “ Mega food parks” ?

1.    To provide good infrastructure facilities for the food processing  industry.
2.    To increase the processing of perishable items and reduce wastage.
3.    To provide emerging and eco-friendly food processing technologies to entrepreneurs.

Select the correct answer using the codes given below :

(a)    1 only. (b)    1 and 2 only.
(c)    2 and 3 only. (d)    1,2 and 3.

Ans: D

91.    The authorization for the withdrawal of funds from the consolidated fund of India must come from ?
(a)    The president of India.
(b)    The parliament of India.
(c)    The prime minister of India.
(d)    The union finance minister.

Ans: B

92.    All revenues received by the union government by way of taxes and other receipts for the conduct of government business are credited to the ?

(a)    Contingency  fund of India.
(b)    Public account.
(c)    Consolidated fund of India.
(d)    Deposits and advances fund.

Ans: C

93.    Microfinance is the provision of finan-cial  services to people of low-income groups. This includes both the con-summers and the self-employed. The service/services rendered under micro- finance is/are :
1.    Credit facilities.
2.    Savings faculties.
3.    Insurance facilities.
4.    Fund transfer faculties.

Select the correct answer using the codes given the lists ?

(a)    1 only.
(b)    1 and 4 only.
(c)    2 and 3 only.
(d)    1,2 ,3 and 4.

Ans: D

94.    Southeast Asia has captivated the attention of global community over space and time as a geostrategic-ally  significant region. Which among the following is the most convincing expla-nation for this global perspective ?

(a)    It was the hot theatre during the second world war.
(b)    Its location between the Asian powers of china and India.
(c)    It was the arena of superpower confrontation during the cold war period.
(d)    Its location between the pacific and Indian oceans and its pre-eminent maritime character.

Ans: D

95.    A company marketing food products advertises that its items do not contain trans-fats. What does this campaign signify to the customers ?
1.    The food products are not made out of hydrogenated oils.
2.    The food products are not made out of animal fats/oils.
3.    The oils used are not likely to damage the cardiovascular health of the consumers.

Which of the statements given above is/are correct ?
(a)    1 only. (b)    2 and 3 only.
(c)    1 and 3 only. (d)    1,2 and 3.

Ans: C

96.    Among the following who are eligible to benefit from the “mahatma Gandhi national rural employment  guarantee act” ?

(a)    Adult members  of only the  scheduled caste and scheduled tribe households.
(b)    Adult members of below poverty line (BPL) households.’
(c)    Adult members of households of all backward communities. (d)    Adult members of any household.

Ans: D

97.With reference to look east policy of India , consider the following statements ?

1.    India wants to establish itself as an important regional player in the east Asian regional player in the east Asian affairs.

2.    India wants to plug the vacuum created by the termination of cold war.

3.    India wants to restore the historical and cultural ties with its neighbors in southeast and east Asia. Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 only. (b)    1 and 3 only.
(c)    3 only. (d)    1,2 and 3.

Ans: B

98. When the annual budget is not passed by the lok sabha?

(a) The budget is modified and presented again.
(b) The budget is referred to the rajya sabha for suggestions.
(c) The union finance minister is asked to resign.
(d) The prime minister submits the resignation of council of ministers.

Ans: D

99. Under the constitution  of India, which  one of the following is not a fundamental  duty ?

(a) To vote in public elections.
(b) To develop the scientific temper.
(c) To safeguard public property.
(d) To abide by the constitution and respect its ideals.

Ans: A

100. With reference to the finance commission of India, which of the following statements is correct ?
(a) It encourages the inflow of foreign capital for infrastructure development.   
(b) It facilities the proper distributor  of finances among the public section undertakings.
(c) It ensures transparency in financial administration.
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct in this context.

Ans: D

Posted from WordPress for Android

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s