GS Prelims Previous Years Question Paper- 2011 (Part 1)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2011 (Part 1)


1. Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways :

(1). Soil formation.
(2). Prevention of soil erosion.
(3). Recycling of waste.
(4). Pollination of crops.

Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1,2,and 3 only.
(b) 2,3 and 4 only.
(c) 1 and 4 only.
(d) 1,2,3 and 4.

Answer: d.

2. Aspartame is an artificial sweetener sold in the market. It consist of amino acids and provides calories like other amino acids. Yet, it is used as a low-calorie sweetening agent in food items. What is the basis of this use ?
(a) Aspartame is as sweet as table sugar, but unlike table sugar, it is not readily oxidized in human body due to lack of requisite enzymes.
(b) When aspartame is used in food processing, the sweet taste remains, but it becomes resistant to oxidation.
(c) Aspartame is as sweet as sugar, but after ingestion into the body, it is converted into metabolites that yield no calories.
(d) Aspartame is several times sweeter than table sugar, hence food items made with small quantities of aspartame yield fewer calories on oxidation.

Answer: d

http://selfstudyhistory.com

3. What was the purpose with which sir William wedderburn and W.S.Caine had set up the Indian parliamentary committee in 1893 ?
(a)To agitate for Indian political reforms in the house of commons.
(b)To campaign for the entry of Indians into the imperial judiciary.
(c)To facilitate a discussion on India’s independence in the British parliament.
(d)To agitate for the entry of eminent Indians into the British parliament.

Answer: a

4.What is the difference between a CFL and an LED lamp ?
(1)To produce light, a CFL uses mercury vapour and phosphor while an LED lamp uses semi-conductor material.
(2)The average life span of a CFL is much longer than that of an LED lamp.
(3) A CFL is less energy-efficient as compared to an LED lamp.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a)1 only.
(b)2 and 3 only.
(c) 1 and 3 only.
(d)1,2,and 3.

Answer: C.

5. Recently , “ oil zapper’’ was in the news. What is it ?
(a) It is an eco-friendly technology for the remediation of oily sludge and oil spills.
(b) It is the latest technology developed for under-sea oil exploration.
(c) It is a genetically engineered high biofuel-yielding maize variety.
(d) It is the latest technology to control the accidentally caused flames from oil wells.

Answer: a .

6. A married couple adopted a male child. A few years later, twin boys were born to them. The blood group of the couple is AB positive and O negative. The blood group of the three sons is A positive, B positive , and O positive. The blood group of the adopted son is ?
(a)O positive .
(b)A positive.
(c)B positive .
(d)Cannot be determined on the basis of the given data.

Answer: a

7. Mahatma Gandhi said that some of his deepest convictions were reflected in a book titled, “unto this last’’ and the book transformed his life. What was the message from the book that transformed mahatma Gandhi ?
(a)Uplifting the oppressed and poor is the moral responsibility of an educated man
(b)The good of individual is contained in the good of all.
(c)The life of celibacy and spiritual pursuit are essential for a noble life.
(d)All the statements (a), (b) and (c) are correct in this context.

Answer: b.

8. With reference to Indian freedom struggle, Usha Mehta is well-known for ?
(a)Running the secret congress radio in the wake of quit India movement.
(b)Participating in the second round table conference.
(c)Leading a contingent of Indian national army.
(d)Assisting in the formation of Interim government under Pandit Jawaharlal Nehru.

Answer: a

9. A new optical disc format known as the blu-ray disc (BD) is becoming popular. In what way is it different from the traditional DVD ?
1.DVD supports standard definition video while BD supports high definition video.
2.Compared to a DVD, the BD format has several times more storage capacity.
3.Thickness of BD is 2.4 mm while that of DVD is 1.2 mm.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a)1 only.
(b)1 and 2 only.
(c)2 and 3 only.
(d)1,2 and 3.

Answer: b

10.With reference to the period of Indian freedom struggle, which of the following was/were recommended by the Nehru report ?
1.Complete independence for India.
2.Joint electorates for reservation of seats for minorities.
3.Provision of fundamental rights for the people of India in the constitution.
Select the correct answer using the codes given below :
(a)1 only.
(b)2 and 3 only.
(c)1 and 3 only.
(d)1,2 and 3.

Answer:  b

11. Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production, and can develop an export oriented industry in this field ?
(a) Andhra Pradesh.
(b) Arunachal Pradesh.
(c)Madhya Pradesh.
(d)Uttar Pradesh.

Ans: b

12. Which one of the following is not a site for in-situ method of conservation of flora ?
(a)Biosphere reserve.
(b)Botanical garden.
(c)National park.
(d)Wildlife sanctuary.

Answer: b

13.Consider the following statements :
In India, a metropolitan planning committee :
1.Is constituted under the provisions of the constitution of India.
2.Prepares the draft development plans for metropolitan area.
3.Has the sole responsibility for implementing government sponsored schemes in the metropolitan area.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a)1 and 2 only.
(b)2 only.
(c)1,3 only.
(d)1,2 and 3.

Answer: a

http://selfstudyhistory.com

14.What is the difference between “vote-on-account” and interim budget ?
1.The provision of a “vote-on-account’’ is used by a regular government, while an ”interim budget’’ is a provision used by a caretaker government.
2. A “vote-on-account’’ only deals with the expenditure in government is budget, while an “interim budget’’ includes both expenditure and receipts.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a)1 only.
(b)2 only.
(c)Both 1 and 2.
(d)Neither 1 nor 2.

Answer: b

15. Regarding the international monetary fund, which one of the following statements is correct ?
(a) It can grant to any country.
(b) It can grant loans to only developed countries.
(c) It grants loans to only member countries.
(d) It can grant loans to the central bank of a country.

Answer: c

16. In the union budget 2011-12, a full exemption from the basic customs duty was extended to the bio-based asphalt (biosphalt). What is the importance of this material ?
1. Unlike traditional asphalt, bio-asphalt is not based on fossil fuels.
2. Biosphalt can be made from non-renewable resources.
3. Bioasphalt can be made from organic waste materials.
4. It is eco-friendly to use bioasphalt for surfacing of the roads.
Which the correct answer using the codes given below ?
(a) 1,2,and 3 only.
(b) 1,3 and 4 only.
(c) 2 and 4 only.
(d) 1,2,3, and 4.

Answer: b

17. Consider the following :
1. Carbon dioxide.
2. Oxides of nitrogen.
3. Oxides of Sulphur
Which of the above is/are the emission/emissions from coal combustion at thermal power plants ?
(a) 1 only.
(b) 2 and 3 only.
(c) 1 and 3 only.
(d) 1,2,and 3

Ans: d

18. Satellites used for telecommunication relay are kept in a geostationary orbit. A satellite is said to be in such as orbit when :
1. The orbit is geosynchronous.
2. The orbit is circular.
3. The orbit lies in the plane of the earth’s equator.
4. The orbit is at an altitude of 22,236.
Which the correct answer using the codes given below :
(a) 1,2,and 3 only.
(b) 1,3 and 4 only.
(c) 2 and 4 only.
(d) 1,2,3, and 4.

Answer: a

19.India has experienced persistent and high food inflation in the recent past. What could be the reasons ?
1.Due to a gradual switchover to the cultivation of commercial crops, the area under the cultivation of food grains has steadily decreased in the last five years by about 30%.
2.As a consequence of increasing incomes, the consumption patterns of the people have undergone a significant change.
3.The food supply chain has structural constraints.
Which of the statements given above are correct ?
(a)1 and 2 only.
(b)2 and 3 only.
(c)1 and 3 only.
(d)1,2, and 3.

Answer: b

20. At present , scientists can determine the arrangement or relative positions of genes or DNA sequences on a chromosome. How does this knowledge benefit us ?
1. It is possible to know the pedigree of livestock.
2. It is possible to understand the causes of all human diseases.
3. It is possible to develop disease-resistant animal breeds.
Which of the statements give above is/are correct ?
(a) 1 and 2 only.
(b) 2 only.
(c) 1 and 3 only.
(d) 1,2, and 3 .

Answer: d

21. In terms of economy, the visit by foreign nationals to witness the XIX common wealth games in India amounted to ?
(a) Export.
(b) Import.
(c) Production.
(d) Consumption

Answer: a

22. Microbial fuel cells are considered a source of sustainable energy. Why ?
1. They use living organisms as catalysts to generate electricity from certain substrates.
2. They use a variety of inorganic materials as substrates.
3. They can be installed in waste water treatment plants to cleanse water and produce electricity.
Which of the following statements given above is/ are correct ?
(a) 1 only.
(b) 2 and 3 only.
(c) 1 and 3 only.
(d) 1,2,and 3

Answer: d

23. Which one of the following statements appropriately describes the “fiscal stimulus” ?
(a) It is a massive investment by the government in manufacturing sector to ensure the supply of goods to meet the demand surge caused by rapid economic growth.
(b) It is an intense affirmative action of the government to boost economic activity in the country.
(c) It is government’s intensive action on financial institutions to ensure disbursement of loans to agriculture and allied sectors to promote greater food production and contain food inflation.
(d) It is an extreme affirmative action by the government to pursue its policy of financial inclusion

Answer: b

24. The formation of ozone hole in the Antarctic region has been a cause of concern. What could be the reason for the formation of this hole ?
(a) Presence of prominent tropospheric turbulence; and inflow of chlorofluorocarbons.
(b) Presence of prominent polar front and stratospheric clouds; and inflow of chlorofluorocarbons.
(c) Absence of polar front and stratospheric clouds; and inflow of methane and chlorofluorocarbons.
(d) Increased temperature at polar region due to global warming.

Answer: b

25. Consider the following actions which the government can take :
1. Devaluing the domestic currency.
2. Reduction in the export subsidy.
3. Adopting suitable policies which attract greater FDI and more funds from FIIs.
Which of the above action/actions can help in reducing the current account deficit ?
(a) 1 and 2 .
(b) 2 and 3 .
(c) 3 only.
(d) 1 and 3.

Answer: a

26. The constitution (seventy-third amendment) act, 1992, which aims at promoting the panchayati raj institutions in the country, provides for which of the following ?
1. Constitution of district planning committees.
2. State election commissions to conduct all panchayat elections.
3. Establishment of state finance commission.
State the correct answer using the codes given below :
(a) 1 only.
(b) 2 and 3 only.
(c) 2 and 3 only.
(d) 1,2,and 3.

Answer: c

27. Two important rivers- one with its source in Jharkhand (and known by a different name in odisha), and another, with its source in odisha- merge at a place only a short distance from the coast of bay of Bengal before flowing into the sea. This is an important site of wildlife and biodiversity and a protected area. Which one of the following could be this ?

(a) Bhitarkanika
(b) Chandipur-on-sea.
(c) Gopalpur-on-sea.
(d) Simlipal.

Answer: a

28. A rapid increase in the rate of inflation is sometimes attributed to the “ base effect”. What is “base effect” ?
(a) It is the impact of drastic deficiency in supply due to failure of crops.
(b) It is the impact of the surge in demand due to rapid economic growth.
(c) It is the impact of the price levels of previous year on the calculation of inflation rate.
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct in this context.

Answer: c

29. India is regarded as a country with “Demographic Dividend’’. This is due to ?
(a) Its high population in the age group below 15 years.
(b) Its high population in the age group of 15-64 years.
(c) Its high population in the age group above 65 years.
(d) Its high total population.

Answer: b

30. Regarding “carbon credits’’ , which one of the following statements is not correct ?
(a) The carbon credit system was ratified in conjunction with the Kyoto protocol.
(b) Carbon credits are awarded to countries or groups that have reduced greenhouse gases below their emission quota.
(c) The goal of the carbon credit system is to limit the increase of carbon dioxide emission.
(d) Carbon credits are traded at a price fixed from time to time by the united nations environment programs.

Answer: d

http://selfstudyhistory.com

31. Consider the following :
1. Right to education.
2. Right to equal access to public service.
3. Right to food.
Which of the above is/are human right/human rights under “universal declaration of human rights’’?
(a) 1 only.
(b) 1 and 2 only.
(c) 3 only.
(d) 1,2,and 3.

Answer: d

32. There is a concern over the increase in harmful algal blooms in the seawater of India. What could be the causative factors for this phenomenon ?
1. Discharge of nutrients from the estuaries.
2. Run-off from the land during the monsoon.’
3. Upwelling in the seas.
Select the correct answer from the codes given below :
(a) 1 only.
(b) 1 and 2 only.
(c) 2 and 3 only.
(d) 1,2,and 3.

Answer: d

33. Consider the following :
1. Photosynthesis.
2. Respiration.
3. Decay of organic matter.
4. Volcanic action.
Which of the above add carbon dioxide to the carbon cycle on earth ?
(a) 1 and 4 only .
(b) 2 and 3 only .
(c) 2, 3 and 4 only.
(d) 1,2,3 and 4 .

Answer: c

34. Recently, the USA decided to support India’s membership in multilateral export control regimes called the “Australia group” and the “Wassenaar arrangement. What is the difference between them ?
1. The Australia group is an informal arrangement which aims to allow exporting countries to minimize the risk of assisting chemical and biological weapons proliferation, whereas the wassenaar arrangement is a formal group under the OECD holding identical objectives.
2. The Australia group comprises predominantly of Asian, African and north American countries, whereas the member countries of Wassenaar arrangement are predominantly from the European union and American continents.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only. (b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.

Answer: d

35. The surface of a lake is frozen in severe winter, but the water at its bottom is still liquid. What is the reason ?
(a) Ice is a bad conductor of heat.
(b) Since the surface of the lake is at the same temperature as the air, no heat is lost.
(c) The density of water is maximum at 4°c.
(d) None of the statements (a), (b) and (c) given is correct.

Answer: a

36. A sandy and saline area is the natural habitat of an Indian animal species. The animal has no predators in that area but its existence is threatened due to the destruction of its habitat. Which one of the following could be that animal ?
(a) Indian wild buffalo.
(b) Indian wild ass.
(c) Indian wild boar.
(d) Indian gazelle.

Answer: b

37. La Nina is suspected to have caused recent floods in Australia. How is La Nina different from EI Nino ?
1. La Nina is characterized by unusually cold ocean temperature in equatorial Indian ocean whereas EI Nino is characterized by unusually warm ocean temperature in the equatorial pacific ocean.
2. EI Nino has adverse effect on south-west monsoon of India, but La Nina has no effect on monsoon climate.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.

Answer: d

38. The tendency for increased litigation was visible after the introduction of the land settlement system of lord Cornwallis in 1793. The reason for this is normally traced to which of the following provisions ?
(a) Making zamindar’s position stronger vis-à-vis the ryot.
(b) Making east India company an overlord of zamindars.
(c) Making judicial system more efficient.
(d) None of the (a), (b) and (c) above.

Answer: b

39. Which one of the following observation is not true about the quit India movement of 1942 ?
(a) It was a non-violent movement.
(b) It was led by mahatma Gandhi.
(c) It was a spontaneous movements.
(d) It did not attract the labour class in general.

Answer: a

40. Which amongst the following provided a common factor for tribal insurrection in India in the 19th century ?
(a) Introduction of a new system of land revenue and taxation of tribal products.
(b) Influence of foreign religious missionaries in tribal areas.
(c) Rise of a large number of money lenders, traders and revenue farmers as middlemen in tribal areas.
(d) The complete disruption of the old agrarian order of the tribal communities.

Answer: c

41. India maintained its early cultural contacts and trade links with southeast Asia across the bay of Bengal. For this preeminence of early maritime history of bay of Bengal , which of the following could be the most convincing explanation/explanations ?
(a) As compared to other countries, India had a better ship-building technology in ancient and medieval times.
(b) The rulers of southern India always partronized traders , Brahmin priests and Buddhist monks in this context.
(c) Monsoon winds across the bay of Bengal facilitated sea voyages.
(d) Both (a) and (b) are convincing explanations in this context.

Answer: d

42. What is the difference between blue-tooth and Wi-Fi devices ?
(a) Bluetooth uses 2.4 GHz radio frequency band, whereas Wi-Fi can use 2.4 GHz or 5 GHz frequency band.
(b) Bluetooth is used for wireless local area networks (WLAN) only, whereas Wi-Fi is used for wireless wide area networks (WWAN) only.
(c) When information is transmitted between two devices using blue-tooth technology , the devices have to be in the line of sight of each other, but when Wi-Fi technology is used the devices need not be in the line of sight of each other.
(d) The statements (a) and (b) given above are correct in this context.

Answer: a

43. With reference to micro-irrigation, which of the following statements is/are correct ?
1. Fertilizer/nutrient loss can be reduced.
2. It is the only means of irrigation in dry land farming.
3. In some areas of farming, receding of ground water table can be checked.
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 only .
(b) 2 and 3 only .
(c) 1 and 3 only.
(d) 1,2 and 3 .

Answer: c

44. With reference to the period of colonial rule in India, “Home Charges “ formed an important part of drain of wealth from India. Which of the following funds constituted “Home Charges’’ ?
1. Funds used to support the India office in London.
2. Funds used to pay salaries and pensions of British personnel engaged in India.
3. Funds used for waging wars outside India by the British.
(a) 1 only.
(b) 1 and 2 only.
(c) 2 and 3 only.
(d) 1,2,and 3.

Answer: d

45. What was the reason for mahatma Gandhi to organize a satyagraha on behalf of the peasants off Kheda ?
1. The administration did not suspend the land revenue collection in spite of a drought.
2. The administration proposed to introduce permanent settlement in Gujarat.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only.
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2.
(d) Neither 1 nor 2.

Answer: a

46. The 2004 Tsunami made people realize that mangroves can serve as a reliable safety hedge against coastal calamities. How do mangroves function as a safety hedge ?
(a) The mangrove swamps separate the human settlements from the sea by a wide zone in which people neither live nor venture out.
(b) The mangroves provide both food and medicines which people are in need of after any natural disaster.
(c) The mangrove trees are tall with dense canopies and serve as an excellent shelter during a cyclone or Tsunami.
(d) The mangrove trees do not get uprooted by storms and tides because of their extensive roots.

Answer: d

http://selfstudyhistory.com

47. The Jain philosophy holds that the world is created and maintained by ?
(a) Universal law.
(b) Universal truth.
(c) Universal faith.
(d) Universal soul.

Answer: a

48. Salinization occurs when the irrigation water accumulated in the soil evaporates, leaving behind salts and minerals. What are the effects of Salinization on the irrigated land ?
(a) It greatly increases the crop production.
(b) It makes some soils impermeable .
(c) It raises the water table.
(d) It fills the air spaces in the soil with water.

Answer: b

49. The “Red Books’’ published by the international union for conservation of nature and natural resources (IUCN) contain lists of?

(a) Endemic plant and animal species present in the biodiversity hotspots.
(b) Threatened plant and animal species.
(c) Protected sites for conservation of nature and natural resources in various countries.
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 3.
(b) 2 only.
(c) 2 and 3.
(d) 3 only.

Answer: b

50. Why is the offering of “teaser loans’’ by commercial banks a cause of economic concern ?
1. The teaser loans are considered to be an aspect of sub-prime lending and banks may be exposed to the risk of defaulters in future.
2. In India, the teaser loans are mostly given to inexperienced entrepreneurs to set up manufacturing or export units.
Select the correct answer using the codes given below :
(a) Only 1
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 and 2

Answer: a

Posted from WordPress for Android

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s