GS Prelims Previous Years Question Paper- 1993 (Part 3)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 1993 (Part 3)

101. Four equal circles are described at the four corners of a square so that each touches two of the others as shown in the above figure. The area enclosed by the circumferences of the circles (shaded area in the figure) is l3 13 57 sq. Cm. Find the radius of the circles (Assume 22 71 = )

a. 4 cm.
b. 2.5 cm.
c. 7.5 cm.
d. 6 cm.


102. A rectangular sheet of aluminum foil measuring 5 cm. By 10 cm. Is rolled into a cylinder of height 10Cm. If the cost of painting the cylinder is Rs. 2 /-per sq. Cm, then he cost of painting the outer surface of the cylinder will be

a. Rs. 400/-
b. Rs. 200/-
c. Rs. 150/-
d. Rs. 100/-


103. In a single throw of a pair of dice what is the probability of getting a sum of 8?

a. 8 / 12
b. 1 / 36
c. 4 / 36
d. 5 / 36


104. A lottery system has ticket numbers with eight digits. There are ten first prizes of Rs. 1.00 lakh each, one hundred second prizes of Rs. 10, 000 each and one thousand third prizes of Rs. 1, 000 each. At the draw of lots an eight digit number is generated by choosing for each digit from left to right a random number in the range of 0 to 9. Any one who has a ticket with the first two digits (from left to right) matching the chosen number gets a first prize, and soon. One individual purchases a large number of tickets at a discounted price of Re. 0.75 each. For how much money should he purchase tickets to achieve a 10% chance of winning a third prize?

a. Rs. 10, 000
b Rs. 75, 000
c. Rs. 1, 00, 000
d. Rs. 17, 500


105. The average salary of skilled employees in a firm is Rs. 520 and that of the unskilled employees is Rs. 420. If the average salary of both groups of employees is Rs. 500, then the percentage of skilled employees in the firm is

a. 50
b. 20
c. 80
d. 70


104. Consider the following pie-charts:

The pie-charts given above depict the area under cultivation of different cash crops, for two years, 1985 and 990. Which one of the following statements is FALSE?

a. In 1985, the area under jute cultivation was less than that under rice cultivation
b. More land was used for growing vegetables in 1990 than in 1985
c. In 1990, the area under rice and wheat cultivation taken together was less than the total cultivated area.
d. The percentage area under jute cultivation was less in 1985 than in 1990


105. The above graph shows the annual sales of a companys products in millions of rupees. Study the trend and find out which of the following is/arc correct?

1. A deliberate attempt has been made to distort the figures in one year.
2. Someone is interested in misleading the management.
3. The kink in the graph is unexplained.

Choose the correct answer from the code given below:


a. 1 only.
b. 2 only
c. 3 only
d. 1 and 3


108. The following table shows the percentage change-in the consumption of electricity by live towns P, Q, R, S and T from 1989 to 1991. What was the percentage by which the total consumption of electricity by the five cities changed between 1989 and 1991?

a. -4
b. -4.45
c. 4
d. Data given is insufficient to answer


109. Consider the charts given below: The given charts depict the price variation in a stock market during a year. Movement of industry-wise average price is plotted for the sectors of iron and steel and petroproducts. Price movements of four companies A, B (iron and steel), C and D (petro-products) are also plotted. From the curves a significant feature that can be deduced is

a. Company C made a large profit around June
b. All share prices will increase steadily in the next year
c. Company B seems to be performing better than the market average
d. Petro-products are performing better than iron and steel


110. The monthly incomes of Peter and Paul are in the ratio of 4: 3. Their expenses are in the ratio of 3: 2. If each saves Rs. 600 at the end of the month, their monthly incomes respectively are (in rupees)

a. 3200 and 2400
b. 2800 and 2100
c. 2400 and 1200
d. 2000 and 1500


111. According to the ancient Indian geographical concept Bharatavarsha was a part of

a. Pushkaradweepa
b. Jambudweepa
c. Kraunchadweepa
d. Kushadweepa


112. Even though Pluto is usually the farthest planet its path is highly elliptical, crossing inside the path of some other planet. As a result, for a period of twenty years from 1979 the farthest planet is not Pluto but

a. Jupiter
b. Saturn
c. Uranus
d. Neptune


113. The only instance when the President of India exercised his power of veto related to

a. the Hindu Code Bill
b. the PEPSU Appropriation Bill
c. the Indian Post Office (Amendment) Bill
d. the Dowry Prohibition Bill


114. When there is depletion of ozone in the stratosphere the wavelength of radiation striking the earths surface will be

a. 10 − 10m
b. 10 − 7m
c. 10 − 2m
d. 100m


115. Consider the map given below: The countries marked 1, 2, 3 and 4 in the map respectively represent

a. Libya, Somalia, Nigeria and Namibia
b. Egypt, Somalia, Congo and Namibia
c. Sudan, Ethiopia, Angola and Botswana
d. Algeria, Kenya, Ghana and Zambia


116. The title given by the British Government to Mahatma Gandhi which he surrendered during the Non-Cooperation Movement was

a. Hind Kesari
b. Kaiser-e-Hind
c. Rai Bahadur
d. Rt. Honorable

117. The Lifeline Express is

a. the world’s first hospital on rails operation in India
b. an instrument used for watching the fluctuations in the blood pressure of a patient under general anaesthesia
c. a dc-addiction programme to save drug addicts
d. a popular health magazine founded by Ramnath Goenka


118. The solar eclipse achieves totality only in limited geographical regions because

a. the size of the shadow of the moon on the earth is small compared to the cross section of the earth
b. the earth is not a smooth flat surface, but has elevations and depressions
c. the trajectories of the earth around the sun and the moon around the earth are not prefect circles
d. sun rays can reach most of the peripheral regions of the shadow of the moon due to atmospheric refraction


119. The Chief Minister of a State in India is NOT eligible to vote in the Presidential election

a. if he himself is a candidate
b. he is yet to prove his majority on the floor of the Lower House of the State legislature
c. he is a member of the Upper House of the State legislature
d. he is a caretaker Chief Minister


120. Given below is a diary of disasters involving hazardous chemicals. Which one of the following is correctly matched?

a. 1959, Minamata/Niigata, Japan    —- Leakage at pesticide plant
b. 1976, Seveso, Italy     —- Mercury discharged into waterways
c. 1984, Bhopal India   — Leakage of dioxin
d. 1987, Kotka, Finland —– Monochlorobenzene spill in harbour


121. Which one of the following types of borrowings from the IMF has the softest servicing conditions?

a. Second trance loan
b. SAF
d. Oil facility

Ans: c

122. The Buddhist sect Mahayana formally came into existence during the reign of

a. Ajatashatru
b. Ashoka
c. Dharmapala
d. Kanishka

Ans: d

123. Which one of the diagrams given below represents most closely follow the path of geostationary satellite in space?



Path of GEO in blue

124. The book The Man who knew Infinity by Robert Kanigel published in 1991 and extensively reviewed in newspapers in India is the biography of

a. Vikram Sarabhai
b. Homi Bhabha
c. Sir C V Raman
d. Srinivasa-Ramanujan

Ans: d

125. Which one of the Following is correctly matched?

a. Lebanon  —- For supervising a 1992 accord
b. El Saivador —- To deliver humanitarian aid
c. Mozambique —- To supervise a referendum
d. Cyprus —- To maintain peace between the two dominant ethnic groups in the country

Ans: d

126. In India the Public Sector is most dominant in
a. steel production
b. organized term-lending financial institutions
c. transport
d. commercial banking

Ans: b

127. Among the four house types shown below, which one represents the house type of the Pygmies?



128. The last in the succession of Jaina Tirthankaras was

a. Parsvanatha
b. Rishabha
c. Mahavira
d. Manisubrata

Ans: c

129. Consider the figures of a metal ball and a metal ring given below: The metal ball can just pass through the hole of a metal ring formed out of a strip. When the ball is healed it gets stuck. But when the metal ring is heated
a. the ball can still pass through it because the ring diameter expands on heating the ball
b. gets stuck because the diameter of the hole decreases on expansion
c. the ball will still pass through because the hole diameter does not change
d. the ball will pass through because there is no change in the ring


130. The abolition of the I. A. S. and the I. P. S. Has been recommended by the

a. Dhebar Commission
b. Kalekar Commission
c. Kher Commission
d. Rajamannar Commission

Ans: d

131. Which one of the following is the best strategy for environment-friendly, sustainable development in Indian agriculture?

a. Expansion of cultivable land, increased use of super phosphate, urea and effective biocides
b. Wider popularization of high-yielding crop varieties, better aid more frequent irrigation and increased frequency of aerial spray of inorganic fertilizers and pesticides
c. Mixed cropping, organic manures, nitrogen-fixing plants and pest.
d. Resistant crop varieties Improved farm implements and machinery, use of potent insecticides to minimize post-harvest grain losses and monoculture cropping practices

Ans: c

132. Consider the map given below. The mean annual rainfall in the shaded parts of India varies from:

a. 100 to 150 cm
b. 150 to 200 cm
c. 200 to 250 cm
d. 250 to 300 cm


133. As on today, which one of the following countries has the largest external debt?

a. India
b. Brazil
c. USA
d. Mexico

Ans: c

134. The earliest rock-cut caves in western India are those at

a. Nasik,  Ellora and Ajanta
b. Junnar, Kalyan and Pitalkhora
c. Ajanta, Bhaja and Kondane
d. Bhaja, Pitalkhora and Kondane

Ans:  a

135. Consider a specific point on the surface of the earth (say, the city of Delhi). The temperature at a given time of day (say, 12.00 noon) will in general be higher in summer than in winter. This is because

a. the earth is closer to the sun in summer than in winter.
b. sun-rays fall on the earth are inclined more towards the surface of the earth in winter
c. evaporation of water from atmospheric precipitation occurring in winter alone
d. the axis of the earth is inclined more towards the sun in winter

Ans: b

136. Among the four pairs given below which one consists of a correct combination of dignitaries who became Vice-Presidents after having held diplomatic posts like Ambassador and High Commissioners?

a. Dr. S Radhakrishnan and, G S Pathak
b.Dr S Radhakrishnan and V V Giri
c. Dr. Zakir Hussain and K R Narayanan
d. B D Jatti and K R Narayanan

Ans: c

137. The theory of jumping genes was propounded by

a. Gregor Johann Mandel
b. Thomas Hunt Morgan
c. Barbara McClintock
d. Watson and Crick

Ans: c

138. Sucrose content in sugarcane decreases

a. if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
b. if frost occurs during the period of ripening
c. if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant
d. if there is high temperature during the time of ripening

Ans: a

139. Which one of the following statements is correct?

a. Neither the Finance Commission nor the Planning Commission is a constitutional body
b. The scope of the Finance Commission is limited to a review of the revenue segment of the budget while the Planning Commission takes an overall review embracing both capital and revenue requirements of the States
c. No one can be a member of both the Finance Commission and the Planning Commission at the same time
d. There is no overlapping of work and responsibility of the Finance Commission and those of the Planning Commission


140. Assertion (A): Babur wrote his memoirs in Turki.
Reason (R): Turki was the official language of the Mughal Court.
In the context the above two statements which one of the following is correct?

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true but R is NOT a correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true

Ans: c

141. Which one of the following is a man made cereal NOT found in nature?

a. Dwarf wheat
b. Hybrid maize
c. Triticale
d. Soybean

142. The only land-locked country in Southeast Asia is

a. Laos
b. Thailand
c. Malaysia
d. Kampuchea

Ans: a

143. Sugarcane, sugarbeet, sweetpea, chickpea, pigeonpea and French bean belong to

a. two plant families
b. three plant families
c. four plant families
d. five plant families

Ans: b

144. The production of cultured pearls is an important cottage industry of

a. Belgium
b. West India
c. New Zealand
d. Japan

Ans: d

145. When partial convertibility obtains, the exchange rate is

a. a weighted average
b. a simple average
c. fully floating
d. fully administered

Ans: a

146. Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah?

a. Kila-i-Kuhna mosque at Delhi
b. Atala masjid at Jaunpur
c. Bara Sona masjid at Gaur
d. Quwwat-al-Islam mosque at Delhi

Ans: a

147. At the present state of our knowledge and resource position, India will remain self sufficient for the next three decades in

a. Tin
b. Coking coal
c. Copper
d. Petroleum

Ans: b

148. Which one of the following shows the descending order of the four metropolitan cities in the Indian sub-continent in so far as their population strength is concerned?

a. Bombay,  Calcutta,  Dhaka, New Delhi
b. Bombay, Calcutta, New Delhi, Karachi
c. Bombay, Calcutta Karachi, New Delhi
d. Calcutta, Bombay, Dhaka, Karachi

Ans: New data:  Karachi:23,500,000, Delhi:17,838,842, Mumbai:12,655,220, Dhaka: 12,043,977

149. A fertile soil, suitable for growing common crops is likely to have a pH value of

a. three
b. four
c. six to seven
d. nine to ten

Ans: c

150. The New Population Bomb refers to

a. an increase in the population of the aged in the Third World
b. rapidly growing urban population in the Third World
c. large scale distress migration in the Third World
d. deluge of Soviet emigrants

Ans:  b

Posted from WordPress for Android

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s