GS Prelims Previous Years Question Paper- 1993 (Part 2)

51. Among the four political parties listed below, which one was the last to be formed?

a. The Conservative Party in Britain
b. The Democratic Party in USA
c. The Republican Party in USA.
d.The Indian National Congress

Ans: d

52. Haemophilia is a hereditary disease carried by

a. females and expressed by females
b. females and expressed by males
c. males and expressed by females
d. males and expressed by males

Ans: b

53. Soils of Western Rajasthan have a high content of

a. Aluminum
b. Calcium
c. Nitrogen
d. Phosphorus

Ans: b

54. Which one of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court?

a. Disputes between the Centre and the States
b. Disputes between the Stales inter se
c.Protection of the Fundamental Rights
d. Protection against the violation of the Constitution

Ans: c

55. Most-Favoured-Nations (MFN) clause under GATT implies

a. most favour to some countries
b. most favour to all countries
c. no favour to any country
d. no favour to some countries

Ans: b

56.The Anti-Defection Law was enacted as early as 1979 in

a. Kerala
b. Jammu and Kashmir
c. West Bengal
d. Tamil Nadu

Ans: c

57. Which one of the following is INCORRECT in respect of Parliamentary control over the Budget?

a. Parliament has no say in the preparation of the budged
b. Parliament has the power to increase expenditure charged on the Consolidated Fund
c. Parliament has no power to impose a tax without the Presidents recommendation
d. Parliament has no power to increase a tax without the Presidents recommendation

Ans: b

58. The first political organization established in India in 1838 was knows as

a. British India Society
b. Bengal British India Society
c. Settlers Association
d. Zamindary Association

Ans: d

59. Euro dollars are

a. a currency issued by European Monetary Union
b. special currency issued by federal government of USA, to be issued only Europe
c. U. S: Dollars circulating in Europe
c. European currencies exchanged for the US dollar in US

Ans: a

60. India cotton merchant; banker; Congress man and a close associate of Mahatma Gandhi. This description fits

a. G D Birla
b. M R Jayakar
c. Jamnalal Bajaj
d. V S Srinivasa Sastri

Ans: a

http://selfstudyhistory.com

61. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I (Features of the Indian Constitution) — List-II (Borrowed front)

A. Fundamental Rights                                    1.   —- UK
B. Parliamentary system of government      2.   —- USA
C. Emergency provisions                                 3.  —- Ireland
D. Directive Principles of Slate Policy           4.    —– German Reich
                                                                             5. —— Canada

     A B C D
a.  2 4 5 1
b.  5 1 3 4
c.  2 1 4 3
d.  1 2 4 3

Ans:

62. Which one of the following statements correctly defines the term drain theory as propounded by Dadabhai Naoroji?

a. That the resources of the country were being utilised in the interest of Britain
b. That a part of Indias national wealth or total animal product was being exported to Britain for which India got no material returns
c. That the British industrialists were being given an opportunity to invest in India under the protection of the imperial power
d. That the British goods were being imported to the country making it poorer day by day

Ans:

63. The blood pressure values of four persons are given below
Mrs. X 90/60
Mr. X 60/120
Mr. Y 20/80
Mrs. Y 140/100

Who among the following has normal blood pressure?

a. Mrs. X
b. Mr. X
c. Mrs. Y
d. Mr. Y

64. Consider the map given below:

Two tourists traveling from Delhi, one to Karachi and the other to Bhuj wanted to have company. The railway junction up to which they can travel together as shown in the map is

a. Phulera
b. Jodhpur
c. Luni
d. Balotra

65. Which arrangement of following would show sequence of demographic transition as typically associated with economic development?

a. High birth rate with high death rate.
b. Low birth rate with low death rate.
c. High birth rate with low death rate.

Correct sequence is

a. 1, 2, 3
b. 1, 3, 2
c. 3, 1, 2
d. 2, 1, 3

Ans:

66. The foundation of modern educational system in India was laid by

a. The Charter Act of 1813
b. Macaulays Minutes of 1835
c. The Hunter Commission of 1882
d. Woods Dispatch of 1854

Ans: d

67. The formation of brilliant colours in a thin soap thin is a consequence of the phenomena of

a. multiple reflection and interference
b. multiple refraction and dispersion
c. diffraction and dispersion
d. polarization and interference

Ans:

68. Camel uses its hump for

a. storing water
b. storing fat
c. balancing the body during walking in desert
d. sand temperature regulation

69.  The basic difference between imperative and indicative planning is that

a. in the case of the imperative planning the market mechanism is entirely replaced by a command hierarchy, while in the case of indicative planning, it is looked upon as a way to improve the functioning of market system
b. in the case of indicative planning there is no need to nationalize any industry
c. in the case of imperative planning all economic activities belong to public sector, while in the other type they belong to the private sector
d. it is easier to achieve targets in imperative type of planning

Ans:

70. Uplift of the backward classes was the main programme of the
a. Prarthana Samaj
b. Satyashodhak Samaj
c. Arya Samaj
d. Ramakrishna Mission

Ans:

http://selfstudyhistory.com

71. Assertion (A): A mixture of salt and ice gives temperature below 0° C.
Reason (R): The salt raises the freezing point of ice.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

a.  Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true

Ans:

72. Which of the following statements regarding the Constituent Assembly are true?

1. It was not based on adult franchise.
2. It resulted from direct elections.
3. It was a multi-party body.
4. It worked through several committees.

Select the correct answer from the codes given below:

A. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 4
d.1, 2, 3 and 4

73. Bio films are

a. colour films used by biologists to photograph living organisms

b. photomicrographs of micro-organisms from various habitats

c. accumulations of micro-organisms at surfaces such as those of a rock, a tooth or an oil droplet

d. photographic films made through fermentation processes of certain industrial micro-organisms

Ans:

74. At what temperature are the readings of a Centigrade and Fahrenheit thermometer the same?

a. -40
b. 212
c. 40
d. 100

Ans:

75. Which of the following are the main causes of slow rate of growth of per capita income in India?

a. High capital-output ratio.
b. High rate of growth of population.
c. High rate of capital formation.
d. High level of fiscal deficits.

Select the correct answer from the codes given below:
Codes:

a. 1, 2, 3 and 4
b. 2, 3 and 4
c. 1 and 4
d. 1 and 2

Ans:

76. What is the correct chronological sequence of the following stages in the political life of Mahatma Gandhi?

1. Champaran.
2. Ahmedabad Mill Strike Kheda. Non-cooperation Movement. Choose the answer from the codes given below: 2, 4, 3, 1 1, 3, 2, 4 4, 3, 2, 1 3, 4, 2, 1

Ans:

77. Which one of the following was part of the erstwhile Soviet Union over which Kurdish population is spread?

a. Armenia
b. Azerbaijan
c. Georgia
d. Turkmenistan

Ans:

78. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists: List-I List-II Gro Harlem Brundtland Stephen Hawking Vladimir Meciar Viktor Cher nomyrdin Prime Minister of Slovakia Prime Minister of Russia Environmentalist and Prime Minister of Norway Cosmologist A B C D 4 3 2 1 3 4 2 1 4 3 1 2 3 4 1 2

Ans:

79. Which one of the following provides the best estimate of the worlds biological diversity?

a. Of about ten million species probably alive today, some 20 species arc lost everyday, most of them unknown because no more than half a million have yet been actually identified by scientists

b. Of about thirty million living species, some 50 are lost everyday, most of them unknown because no more than one million have been actually identified

c. Of about fortyfive million living species, some 100 arc lost. Everyday, most of them unknown because no more than 1.5 million have bcen actually identified

d. Of about seventy-five million living species, some 500 are lost everyday, most them unknown because no more than 3 million have been actually identified.

Ans:

80. Which one of the following monuments figured in the news recently in connection with a fall of some of us parts and its consequent archaeological conservation?

a. Jagannath temple, Pun
b. Sun temple, Konarak
c. Khandariya Mahadev temple, Khajuraho
d. Chaunsat Yogini temple Bheraghat

Ans:

http://selfstudyhistory.com

81. Variable reserve rates and Open Market Operations are instruments of

a. Fiscal Policy
b. Monetary Policy
c. Budgetary Policy
d. Trade Policy

Ans:

82. The Ryotwari Settlement was introduced by the British in the

a. Bengal Presidency
b. Madras Presidency
c. Bombay Presidency
d. Madras and Bombay Presidencies

Ans:

83. In many developing countries, three major causes of death and disease are

a. lack of safe drinking water, increasing use of pesticides and thinning of the ozone layer
b. contaminated food, global warming and industrial chlorofluorocarbons
c. polluted air, greenhouse effect and soil erosion
d. dirty water, contaminated food and polluted air

Ans:

84. The Neyveli thermal power plant is fed by

a. Gondwana coal
b. Tertiary coal
c. Quaternary coal
d. Cambrian coal

Ans:

85. Which one of the following modes of privatization is the most comprehensive and complete

a. Introduction of private capital in public sector
b. Contracting out management of public enterprises to the private sector
c. Transferring ownership and management to the workers
d. Transferring ownership and management to the private sector

Ans:

86. Vinegar is an aqueous solution of

a. oxalic acid
b. citric acid
c. acetic acid
d. hydrochloric acid

Ans: c

87. Mahatma Gandhi was referred to as the Father of the Nation first by

a. Jawaharlal Nehru
b Vallabhbhai Patel
c. C Rajagopalachari
d. Subhas Chandra Bose

Ans: d

88. Which one of the following strongly threatens biodiversity?

a. Fragile ecosystems such as mangroves and wetlands
b. Inaccessible habitats in the Himalayas
c. Destruction of natural habitats and vegetation and shifting cultivation
d. Creation of biosphere reserves

Ans: c

89. Next to Hindi, the language spoken by the largest number of people in the Indian subcontinent is

a. Urdu
b. Telugu
c. Bengali
d. Tamil

Ans: c

90. Assertion (A): Hong Kong is to revert to China from British control in a few years.
Reason (R): The people of Hong Kong have opted for it in a referendum.
In the context of the above two statements, which one of the following is true?

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is true but R is true

Ans:

http://selfstudyhistory.com

91. If ABRA-CADABRA is 1, 2, 9, 1 − 3, 11, 2, 9, 1, HOCUS-POCUS will be

a. 5, 6, 3, 7, 8 − 0, 6, 3, 7, 8
b. 8, 16, 5, 21, 19 − 16, 15, 5, 21, 19
c. 8, 16, 5, 21, 19 − 15, 16, 5, 21, 19
d. 5, 6, 3, 7, 8 − 6, 5, 3, 8, 7

Ans:

92. Four persons Alok, Bhupesh, Chandu and Dinesh have a total of Rs. 100 /-among themselves. Alok and Bhupcsh bctven them have as much money as Chandu and Dinesh between them but AIOIC has more money Than Bhupesh, and Chandu has only half the money that Dincsh has. Alok has in fad Rs. 5 /-more than Dinesh. Who has the most money?

a. Alok
b. Bhupesh
c. Chandu
d. Dinesh

Ans:

93. Given below is the performance of two learners A and B: Which one of the following can be deduced from the graph?

a. The learning task was difficult
b. The learning task was easy
c. B learned faster than A throughout the task
d. A learned faster than B throughout the task

Ans:

94. Consider the Venn diagram given below:

The numbers in the Venn diagram are persons reading the newspapers indicated. The diagram is drawn after surveying 50 persons. In a population of 10, 000 how many can be expected to read at least two newspapers?
Choose the correct answer from the codes given below:

a.5000
b. 6250
c. 6000
d. 5400

Ans:

95. In an examination, every candidate took physics or mathematics or both. 65.8% took physics and 59.2% took mathematics. The total number of candidates was 2000. How many took both mathematics and physics?

a. 750
b. 700
c. 55
d.500

Ans:

96. A point is selected at random inside a rectangle and perpendiculars are drawn on each side from the point. The sum of these perpendiculars is 24 cm. If the length of the rectangles is 3 times the width, the perimeter of the rectangle will be

a. 36Cm.
b. 42Cm.
c. 24Cm.
d. 48 cm.

Ans:

97. In a group of six women there are four dancers, four vocal musicians, one actress and three violinists. Girija and Vanaja are among the violinists while Jalaja and Shailaja do not know how to play on the violin. Shailaja and Tanuja are among the dancers. Jalaja, Vanaja, Shailaja and Tanuja are all vocal musicians and two of them are also violinists. If Pooja is an actress who among the following is both a dancer and a violinist?

a. Jalaja
b. Shailaja
c. Tanuja
d. Pooja

Ans:

98. If you are the ninth person in the queue starting from either end the number of persons in the queue is

a. 10
b. 15
c. 17
d. 19

Ans:

98. If you are the ninth person in the queue starting from either end the number of persons in the queue is

a. 10
b. 15
c. 17
d. 19

Ans:

99. A father is now three times as old as his son. Five years back, he was four times as old as his son. The age of the son is

a. 12
b. 15
c. 18
d. 20

100. If the product of two numbers is 320 and their ratio is 1: 5, what is the difference between the squares of these two numbers?

a. 1024
b. 1356
c. 1536
d. 1635

Ans:

http://selfstudyhistory.com

Posted from WordPress for Android

Advertisements

1 Comment »

Leave a Reply