GS Prelims Previous Years Question Paper- 2009 (Part 1)


1.For outstanding contribution to which one of the following fields is Shanti Swarup Bhatnagar Prize given?

A. Literature
B. Performing Arts
C. Science    
D. Social service

ANSWER: C

2. In the latter half of the year 2008, which one of the following countries pulled out of commonwealth of Independent States?

A. Azerbaijan    
B. Belarus
C. Georgia    
D. Kazakhstan

ANSWER: C

http://selfstudyhistory.com

3. One of the following began with the Dandi March?

A. Home Rule Movement    
B. Non – Cooperation Movement
C. Civil Disobedience Movement
D. Quit India Movement

ANSWER: C

4. With which one of the following movements is the slogan ”Do or Die” associated?

A. Swadeshi Movement    
B. Non – Cooperation Movement
C. Civil Disobedience Movement
D. Quit India Movement

ANSWER: D

5. Who of the following founded the Ahmedabad Textile Labour Association?

A. Mahatma Gandhi    
B. Sardar Vallabhbhai Patel
C. N. M. Joshi    
D. J. B. Kripalani

ANSWER: A

6. In the middle of the year 2008 the Parliament of which one of the following countries became the first in the world to enact a Climate Act by passing ”The Climate Change Accountability Bill” ?

A. Australia    
B. Canada    
C. Germany    
D. Japan

ANSWER: B

7. Other than Venezuela, which one among the following from South America is a member of OPEC ?

A. Argentina
B. Brazil    
C. Ecuador    
D. Bolivia

ANSWER: C

8. Consider the following countries:
1. Switzerland
2. Malta
3. Bulgaria
Which of the above are members of European Union?

A. 1 and 2 only    
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only    
D. 1, 2 and 3

ANSWER: B

9. In the context of the Indian freedom struggle 16th October 1905 is well known for which one of the following reasons?

A. The formal proclamation of Swadeshi Movement was made in Calcutta town hall
B. I Partition of Bengal took effect
C. Dadabhai Naoroji declared that the goal of Indian National Congress was Swaraj
D. Lolananya Tilak started Swadeshi Movement in Poona

ANSWER: B

10. In the ”Individual Satyagraha”, Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?

A. Dr. Rajendra Prasad    
B. Pandit Jawaharlal Nehru
C. C. Rajagopalachari    
D. Sardar Vallabhbhai Patel

ANSWER: B

11.  Consider the following statements:

The Cripps Proposals include the provision for

1. Full independence for India

2. Creation of Constitution making body.

Which of the statements given above is are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: B
http://selfstudyhistory.com

12. During the freedom struggle, Aruna Asaf AIi was a major woman organizer of underground activity in :
A. Civil Disobedience Movement
B. Non-Cooperation Movement
C. Quit India Movement    
D. Swadeshi Movement

ANSWER: C
13. Who of the following is the author of a collection of ‘ poems called “Golden Threshold”?

A. Arona Asaf Ali    
B. Annie Besant
C. Sarojini Naidu    
D. Vijayalaksmi Pandit

ANSWER: C

14. Mahamastakabhisheka, a great religious event, is associated with and done for whom of the following?

A. Bahubali    
B. Buddha
C. Mahavir    
D. Nataraja
   
ANSWER: A

15. Six persons A, B, C, D, E and F are standing in a row. C and D are standing close to each other alongside E. B is standing beside A only A is fourth from F. Who are standing on the extremes?

A. A and F    
B. B and D
C. B and F    
D. None of the above

ANSWER: C

16. A person has 4 coins each of different denomi-nation. What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time)?

A. 16    
B. 15    
C. 12    
D. 11

ANSWER: B

17. How many numbers lie between 300 and 500 in which 4 comes only one time?

A. 99    
B. 100    
C. 110    
D. 120

ANSWER: A

18. How many letter of the English alphabet (capitals) appear same when locked at in a mirror?

A. 9
B. 10
C. 11
D. 12 

ANSWER: C

19. Where is the famous Virupaksha temple located?

A. Bhadrachalam    
B. Chidambaram
C. Hampi    
D. Srikalahasti

ANSWER: C

20.In which State is the Buddhist site Tabo Monastery located?

A. Arunachal Pradesh    
B. Himachal Pradesh
C. Sikkim    
D. Uttarakhand

ANSWER: B

21. Consider the following statements:

1. India does not have any deposits of Thorium

2 Kerala’s monazite sands contain Uranium

Which of the above statements is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

22. Consider the following statements:
1. There are no east flowing rivers in Kerala
2 There are no west flowing rivers in Madhya Pradesh
Which of the above statements is/are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

23. In the structure of planet Earth, below the mantle, the core is mainly made up of which one of the following?

A. Aluminum
B. Chromium    
C. Iron    
D. Silicon

ANSWER: C

24. Among the following, who are the Agaria community?

A. A traditional toddy tappers community of Andhra Pradesh
B. A traditional fishing community of Maharashtra
C. A traditional silk-weaving community of Karnataka
D. A traditional salt pan workers community of Gujarat

ANSWER: D

25. Which one of the following rivers does not originate in India?

A. Beas    
B. Chenab
C. Ravi    
D. Sutlej

ANSWER: D

http://selfstudyhistory.com
26. At which one of the following places two important rivers of India originate; while one of them flows towards north and merges with another important river flowing towards Bay of Bengal, the other one flow towards Arabian Sea?

A. Amarkantak    
B. Badrinath
C. Mahabaleshwar    
D. Nasik

ANSWER: A

27. In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland?

A. Gujarat    
B. Haryana
C. Madhya Pradesh    
D. Rajasthan

ANSWER: D

28. The brothers Umakant and Ramakant Gundecha are:

A. Dhurpad vocalists    
B. Kathak dancers
C. Sarod Maestros    
D. Tabla players

ANSWER: A

29. Which one of the following is the country’s administrative capital new federal administrative centre of Malaysia?

A. Kota Bharu
B. Kuala Terengganu
C. Putrajaya    
D. Taiping

ANSWER: C

30. Which among the following has the world’s largest reserves of Uranium?

A. Australia    
B. Canada
C. Russian Federation    
D. USA

ANSWER: A

31. Elephant Pass, which is frequently in the news, is mentioned in the context of the affairs of which one of the following?

A. Bangladesh
B. India    
C. Nepal    
D. Sri Lanka

ANSWER: D

32 . In the context of Indian defence, consider the following statements:

1. The Shourya missile files with a speed of more than 8 Mach.

2 The range of Shourya missile is more than 1600 km,

Which of the statements given above is/ are correct ?

A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

http://selfstudyhistory.com

33. WIMAX is related to which one of the following?

A. Biotechnology    
B. Space technology
C. Missile technology    
D. Communication technology

ANSWER: D

34. Consider the following countries:

1. Australia

2 Namibia

3. Brazil

4. Chile

Through which of the above does the Tropic of Capricorn pass?

A. 1 only    
B. 2, 3 and 4
C. 1, 2 and 3    
D. 1, 2, 3 and 4

ANSWER: D

35 . A very big refugee camp called Dadaab, recently in the news, is located in

A. Ethiopia    
B. Kenya
C. Somalia    
D. Sudan

ANSWER: B

36. Consider the following regions:

1. Eastern Himalayas

2 Eastern Mediterranean region

3. North-western Australia

Which of the above is/are Biodiversity Hotspot (s)?

A. 1 only    
B. 1 and 2 only
C. 2 and 3 only    
D. 1, 2 and 3

ANSWER: B

37. Consider the following famous name:

1. Amrita Sher-Gil

2 Bikash Bhattaeharjee

3. N. S. Bendre

4. Subodh Gupta

Who of the above is/are-well known as artist (s)?

A. 1 only    
B. 1 and 4 only
C. 2, 3 and 4 only    
D. 1, 2, 3 and 4

ANSWER: D

38. In which one of the following places is the Shompen tribe found?

A. Nilgiri Hills    
B. Nieobar Islands
C. Spiti Valley    
D. Lakshadweep Islands

ANSWER: B

39. If a Panchayat is dissolved, elections are to be held within:

A. 1 month    
B. 3 months
C. 6 months    
D. 1 year

ANSWER: C

40. Consider the following statements:

1. The Governor of Punjab is concurrently the Administrator of Chandigarh

2 The Governor of Kerala is’ concurrently the Administrator of Lakshadweep

Which of the above statements is/ are correct?

A. 1 only
B. 2 and 3 only
C. Both 1 and 2
D. 1,2 and 3

ANSWER: A

41. Consider the following statements:

1. The Advocate General of a State in India is appointed by the President of India upon the recommendation of the Governor of the concerned State.

2. As provided in Civil Procedure Code, High Courts have original, appellate and advisory jurisdiction at the State level.

Which of the above statements is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

http://selfstudyhistory.com

42. In India, the first Municipal Corporation was set up in which one among the following?

A. Calcutta
B. Madras
C. Bombay    
D. Delhi

ANSWER: B

43. With reference to Lok Adalats, consider the following statements:

1. An award made by a Lok Adalat is deemed to be a decree of a civil court and no appeal lies against thereto before any court.

2. Matrimonial/Family disputes are not covered under Lok Adalat.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: A

44. With reference to Union Government, consider the following statements:

1. The Constitution of India provides that all Cabinet Ministers shall be compulsorily the sitting members of Lok Sabha only.

2. The Union Cabinet Secretariat operates under the direction of the Ministry of Parliamentary Affairs.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

45. Which one of the following Constitutional Amendments states that the total number of Ministers, including the Prime Minister, in the Council of Ministers shall not exceed fifteen percent of the total number of members of the House of the People?

A. 90th    
B. 91st
C. 92nd    
D. 93m

ANSWER: B

46. Consider the Following statements.

1. Between Census 1951 and Census 2001, the density of the population if India has increased more than three times.

2. Between Census 1951 and Census 2001 the annual growth rate (exponential) of the population of India has doubled.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

47. Which one of the following brings out the publication called “Energy Statistics” from time to time?

A. Central Power Research Institute
B. Planning Commission
C. Power Finance Corporation Ltd.
D. Central Statistical Organization

ANSWER: D

48. Consider the following statements:

1. MMTC Limited is India’s largest international trading organization.

2. Neelachal Ispat Nigam Limited has been set up by MMTC jointly with the Government of Orissa.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: C

49.Consider the following statements:

1. The Commission for Agricultural Costs and Prices recommends the Minimum Support Prices for 32 crops.

2. The Union Ministry of Consumer Affairs. Food and Public: Distribution has launched the National Food Security Mission.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

50.Consider the following statements:

1. Central Administrative Tribunal (CAT) was set up during the Prime Minister ship of Lal Bahadur Shastri.

2. The Members of CAT are drawn from both judicial and administrative streams.

Which of the statements given above is are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: B

Posted from WordPress for Android

Advertisements