GS Prelims Previous Years Question Paper- 2009 (Part 2)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2009 (Part 2)


51 .With reference to Union Government, consider the following statements:

1. The number of Ministries at the Centre on 15th August 1947 was 18.

2 The number of Ministries at the Centre at present is 36.

Which of the statements given above is are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: A

52. Which one of the following Union Ministries implements the Cartagena Protocol on Biosafety?

A. Ministry of Science and Technology
B. Ministry of Health and Family Welfare
C. Ministry of Environment and Forests
D. Ministry of Chemicals and Fertilizers

ANSWER: C

53. To integrate cultural leaders into its meetings, which one of the following gives “CrystaIAward”?

A. Asia Pacific Economic Cooperation
B. International Bank for Reconstruction and Development
C. World Health Organization
D. World Economic Forum

Answer: D

http://selfstudyhistory.com
                                       
54. With reference to Union Government consider the following statements:

1. The Ministries and Departments of the Government of India are created by the Prime Minister on the advice of the Cabinet Secretary.

2. Each of the Ministries is assigned to a Minister by the President of India on the advice of the Prime Minister.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: B

55. In which one of the following States has India’s largest private sector sea port been commissioned recently?

A. Andhra Pradesh    
B. Karnataka
C. Kerala    
D. Tamil Nadu

ANSWER: A

56. In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?

A. Kochi (Cochin)    
B. Dahej
C. Paradip    
D. New Mangalore

ANSWER: B

57. From which one of the following did Kosovo declare its independence?

A. Bulgaria    
B. Croatia
C. Macedonia    
D. Serbia

ANSWER: D

http://selfstudyhistory.com

58. Which one of the following pairs of countries fought wars over a region called Ogaden?

A. Eritrea and Sudan    
B. Ethiopia and Somalia
C. Kenya and Somalia    
D. Ethiopia and Sudan

ANSWER: B

59. Which one among the following South Asian countries has the highest population density?

A. India    
B. Nepal
C. Pakistan    
D. Srilanka

ANSWER: A

60. In India, who is the Chairman of the National Water Resources Council?

A. Prime Minister
B. Minister of Water Resources
C. Minister of Environment and Forests
D. Minister of Science and Technology

ANSWER: A

61. Under the administration of which one of the following is the Department of Atomic Energy?

A. Prime Minister’s Office
B. Cabinet Secretariat
C. Ministry of Power
D. Ministry of Science and Technology

ANSWER: A

62. Among the following Presidents of lndia who was also the Secretary General of Non-Aligned Movement for some period?

A. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan
B. Varahagiri Venkatagiri
C. Giani Zail Singh    
D. Dr. Shanker Dayal Sharma

ANSWER: C

http://selfstudyhistory.com

63. Consider the following statements:

1. The Baglihar Power Project had been constructed within the parameters of the Indus Water Treaty.

2. The project was completely built by the Union Government with loans from Japan and the World Bank.

Which of the above statements is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: A

http://selfstudyhistory.com

64. In the context of Indian news in recent times, what is MCX – SX?

A. A kind of supercomputer    
B. Title of Moon Impact Probe
C. Stock Exchange    
D. Nuclear-Powered submarine

ANSWER: C

65. The Dul Hasti Power Station is based on which one of the following rivers?

A. Beas    
B. Chenab    
C. Ravi    
D. Sutlej

ANSWER: B

66. With which one of the following has the B.K. Chaturvedi Committee dealt?

A. Review of Centre-state relations
B. Review of Delimitation Act
C. Tax reforms and measures to increase revenues
D. Price reform in the oil sector

ANSWER: D

67.With reference to the schemes launched by the Union Government, consider the following statements :

1. Ministry of Health and Family Welfare launched the Rashtriya Swasthya Bima Yojana.

2. Ministry of Textiles launched the Rajiv Gandhi Shilpi Swasthya Bima Yojana.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: B

68. During which Five Year Plan was the Emergency clamped, new elections took place and the Janata Party was elected?

A. Third    
B. Fourth    
C. Fifth    
D. Sixth

ANSWER: C

http://selfstudyhistory.com

69.NAMA-11 (Nama-11) group of countries frequently appears in the news in the context of the affairs of which one of the following?

A. Nuclear Suppliers Group    
B. World Bank
C. World Economic Forum    
D. W.T.O.

ANSWER: D

70. Among other things, which one of the following was the purpose for which the Deepak Parekh Committee was constituted?

A. To study the current socio-economic conditions of certain minority communities
B. To suggest measures for financing the development of infrastructure
C. To frame a policy on the production of genetically modified organisms.
D. To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union Budget.

ANSWER: B

71. In the year 2008, which one of the following conducted a complex scientific experiment in which sub-atomic particles were accelerated to nearly the speed of light?

A. European Space Agency
B. European Organization for Nuclear Research
C. International Atomic Energy Agency.
D. National Aeronautics and Space Administration

ANSWER: B

http://selfstudyhistory.com

72. In the context of alternative sources of energy, ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from

A. Potato    
B. Rice    
C. Sugarcane
D. Wheat

ANSWER: C

73. Which one of the following is used as an explosive?

A. Phosphorus trichloride    
B. Mercuric oxide
C. Graphite    
D. Nitroglycerine

ANSWER: D

74. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is:

A. Amphibian
B. Bony fish    
C. Shark    
D. Mammal

ANSWER: D

75. Consider the following statements:

1.  The National School of Drama was set up by Sangeet Natak Akademi in 1959.

2 The highest honour conferred by the Sahitya Akademi on a writer is by electing him its Fellow.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: C

76. Which one among the following has the highest energy?

A. Blue light    
B. Green light
C. Red light    
D. Yellow light

ANSWER: A

77. In a dry cell (battery), which of the following are used as electrolytes?

A. Ammonium chloride and Zinc chloride
B. Sodium chloride and Calcium chloride
C. Magnesium chloride and Zinc chloride
D. Ammonium chloride and calcium chloride

ANSWER: A

78. Who of the following scientists proved that the stars with mass less than 1.44 times the mass of the Sun end up as White Dwarfs when they die?

A. Edwin Hubble    
B. S. Chandrashekhar
C. Stephen Hawking    
D. Steven Weinberg

ANSWER: B

79. Consider the following statements:

1. Sweet orange plant is propagated by grafting technique.

2. Jasmine plant is propagated by layering technique.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: C

80.In the context of genetic disorders, consider the following:

A woman suffers from colour blindness while her husband does not suffer from it. They have a son and a daughter. In this context, which one of the following statements is most probably correct?

A. Both children suffer from colour blindness.
B. Daughter suffers from colour blindness while son does not suffer from it.
C. Both children do not suffer from colour blindness.
D. Son suffers from colour blindness while daughter does not suffer from it.

ANSWER: D

81. Cape Canaveral, the site from which space shuttles are launched is located on the coast of

A. Florida
B. Virginia
C. North Carolina
D. South Carolina

ANSWER: A

82. Consider the following statements:

1. INS Sindhughosh is an aircraft carrier.

2. INS Viraat is a submarine.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

83. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?

A. Akbar    
B. Jahangir    
C. Shahjahan
D. Aurangzeb

ANSWER: B

http://selfstudyhistory.com

84. In a carom board game competition, m boys and n girls (m > n > 1) of a school participate in which every student has to play exactly one game with every other student. Out of the total games played, it was found that in 221 games one player was a boy and the other player was a girl.

Consider the following statements :

1. The total number of students that participated in the competition is 30.

2. The number of games in which both players were girls is 78.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: C

http://selfstudyhistory.com

85. There are three cans A, B and C. The capacities of A, B and C are 6 litres, 10 Iitres and 16 Iitres respectively. The can C contains 16 Iitres of milk. The milk has to be divided in them using these three cans only.

Consider the following statements:

1. It is possible to have 6litres of milk each in can A and can B.

2. It is possible to have 8litres of milk each in can B and can C.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: C

86. In collaboration with David Hare and Alexander Duff, who of the following established Hindu College at Calcutta?

A. Henry Louis Vivian Derozio    
B. Ishwar Chandra Vidyasagar
C. Keshab Chandra Sen    
D. Raja Rammohan Roy

ANSWER: D

87. Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?

A. James Ramsay MacDonald    
B. Stanley Baldwin
C. Neville Chamberlain    
D. Winston Churchill

ANSWER: D

88. During the Indian Freedom Struggle, why did Rowlatt Act arouse popular indignation?

A. It curtailed the freedom of religion
B. It suppressed the Indian traditional education
C. It authorized the government to imprison people without trial
D. It curbed the trade union activities

ANSWER: C

89. How many three-digit numbers can be generated from 1,2,3,4,5,6,7,8,9 such that the digits are in ascending order?

A. 80    
B. 81    
C. 83    
D. 84

ANSWER: D

90. Which one of the following is not a drug/Pharma company?

A. Chevron    
B. Nicbolas Piramal
C. Pfizer    
D. Zydus Cadila

ANSWER: A

91. Who of the following is the author of the book “The Audacity of Hope”?

A. AI Gore    
B. Barack Obama
C. Bill Clinton    
D. Hillary Clinton,

ANSWER: B

92. A present group of nations known as G-8 started first as G-7. Which one among the following was not one of them?

A. Canada    
B. Italy    
C. Japan    
D. Russia

ANSWER: D

93. When Leander Paes won the “mixed doubles” at the U. Open in the year 2008, who of the following was his partner?

A. Ana Ivanovic    
B. Cara Black
C. Dinara Safina    
D. Jelena Jankovic

ANSWER: B

94. There is a family of 6 persons A, B, C, D, E and F. There are two married couples in the family. The family members are lawyer, teacher, salesman, engineer, accountant and doctor. D, the salesman is married to the lady teacher. The doctor is married to the lawyer. F, the accountant is the son of B and brother of E. C, the lawyer is the daughter-In-law of A E is the unmarried engineer. A is grandmother of F. How is E related to F?

A. Brother    
B. Sister    
C. Father
D. Cannot be established (cannot be determined)

ANSWER: D

95.How many times are an hour hand and a minute hand of a clock at right angles during their motion from 1.00 p.m. to 10.00 p.m?

A. 9    
B. 10    
C. 18    
D. 2D

ANSWER: C

95. Consider the following:

1. Camphor

2. Chicory

3. Vanilla

Which of the above is/are plant product (s)?

A. 1 and 2 only    
B. 3 only
C. 1 and 3 only    
D. 1,2 and 3

ANSWER: D

96. In the contest of Indian wild life, the flying fox is a:

A. Bat    
B. Kite
C. Stork    
D. Vulture

ANSWER: A

97. In making the saffron spice, which one or tile following parts of the plant is used?

A. Leaf    
B. Petal
C. Sepal    
D. Stigma

ANSWER: D

98. With reference to the evolution of living organisms, which one of the following sequences is correct?

A. Octopus-Dolphin-Shark    
B. Pangolin- Tortoise-Hawk
C. Salamander-Python-Kangaroo
D. Frog-Crab-Prawn

ANSWER: C

99. The Panda belongs to the same family as that of

A. Bear    
B. Cat
C. Dog    
D. Rabbit

ANSWER: A

100. Consider the following houses:

1. Christie’s

2. Osian’s

3. Soptheby’s

Which of the above is/are auctioneer/ auctioneers?

A. 1 only    
B. 1 and 3 only
C. 2 and 3 only    
D. 1.2 and 3

ANSWER: D

Posted from WordPress for Android

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s