GS Prelims Previous Years Question Paper- 2013 (Part 1)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2013 (Part 1)

(Note – Answer is given at the end. Any suggestion for correction is welcome)

1. What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Sabha?
(a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha
(b) The Lok Sabha cannot consider the Bill further
(c) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration
(d) The President may call a joint sitting for passing the Bill

2. Which one of the following statements is correct?
(a) In India, the same person cannot be appointed as Governor for two or more States at the same time
(b) The Judges of the High Court of the States in India are appointed by the Governor of the State just as the Judges of the Supreme Court are appointed by the President
(c) No procedure has been laid down in the Constitution of India for the removal of a Governor from his/her post
(d) In the case of a Union Territory having a legislative setup, the Chief Minister is appointed by the Lt. Governor on the basis of majority support

3. Which one of the following pairs is correctly matched?
Geographical    Region
Feature
(a) Abyssinian Plateau : Arabia
(b) Atlas Mountains : North-Western Africa
(c) Guiana Highlands : South-Western Africa
(d) Okavango Basin : Patagonia

4. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:
1. The caves at Badami are the oldest surviving rock-cut caves in India.
2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

5. Recombinant DNA technology (Genetic Engineering) allows genes to be transferred
1. across different species of plants
2. from animals to plants
3. from microorganisms to higher organisms
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

6. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?
1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

7. Consider the following
1. Star tortoise
2. Monitor lizard
3. Pygmy hog
4. Spider monkey
Which of the above found in India?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

8. Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India?
1. Arsenic
2. Sorbitol
3. Fluoride
4. Formaldehyde
5. Uranium
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 4 and 5 only
(c) 1, 3 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5

9. With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were
(a) directly elected by the people of those Provinces
(b) nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
(c) elected by the Provincial Legislative Assemblies
(d) selected by the Government for their expertise in constitutional matters

10. Consider the following animals:
1. Sea cow
2. Sea horse
3. Sea lion
Which of the above is/are mammal/mammals?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

11. Consider the following statements
1. An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in the Lok Sabha only.
2. If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislature of all the States of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

12. Consider the following statements:
Attorney General of India can
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha
2. be a member of a committee of the Lok Sabha
3. speak in the Lok Sabha
4. vote in the Lok Sabha
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only

13. With reference to the usefulness of the by-products of sugar industry, which of the following statements is / are correct?
1. Bagasse can be used as biomass fuel for the generation of energy.
2. Molasses can be used as one of the feedstocks for the production of synthetic chemical fertilizers.
3. Molasses can be used for the production of ethanol.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

14. Variations in the length of daytime and nighttime from season to season are due to
(a) the earth’s rotation on its axis
(b) the earth’s revolution round the sun in an elliptical manner
(c) latitudinal position of the place
(d) revolution of the earth on a tilted axis

15. The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?
1. It occupies a linear rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the west from Central India.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None

16. On the planet earth, most of the freshwater exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion
(a) is found in atmosphere as moisture and clouds
(b) is found in freshwater lakes and rivers
(c) exists as groundwater
(d) exists as soil moisture

17. Consider the following pairs:
1. Nokrek Bio-
sphere Reserve : Garo Hills
2. Logtak (Loktak)
Lake : Barail Range
3. Namdapha
National Park : Dafla Hills
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

18. Consider the following:
1. Electromagnetic radiation
2. Geothermal energy
3. Gravitational force
4. Plate movements
5. Rotation of the earth
6. Revolution of the earth
Which of the above are responsible for bringing dynamic changes on the surface of the earth?
(a) 1, 2, 3 and 4 only
(b) 1, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 6 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6

19. Which of the following bodies does not/do not find mention in the Constitution?
1. National Development Council
2. Planning Commission
3. Zonal Councils
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

20. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for
(a) the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third
(b) the grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land
(c) the uprooting of Zamindari system and the end of serfdom
(d) writing off all peasant debts

21. The Parliament can make any law for whole or any part of India for implementing international treaties
(a) with the consent of all the States
(b) with the consent of the majority of States
(c) with the consent of the States concerned
(d) without the consent of any State

22. In the grasslands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of
(a) insects and fungi
(b) limited sunlight and paucity of nutrients
(c) water limits and fire
(d) None of the above

23. Which one of the following is the correct sequence of ecosystems in the order of decreasing productivity?
(a) Oceans, lakes, grasslands, mangroves
(b) Mangroves, oceans, grasslands, lakes
(c) Mangroves, grasslands, lakes, oceans
(d) Oceans, mangroves, lakes, grasslands

24. Contour bunding is a method of soil conservation used in
(a) desert margins, liable to strong wind action
(b) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding
(c) scrublands, liable to spread of weed growth
(d) None of the above

25. The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled
Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?
(a) To provide self-governance
(b) To recognize traditional rights
(c) To create autonomous regions in tribal areas
(d) To free tribal people from exploitation

26. Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both?
(a) State Forest Department
(b) District Collector/Deputy Commissioner
(c) Tahsildar /Block Development Officer / Mandai Revenue Officer
(d) Gram Sabha

27. Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by
(a) bacteria
(b) protozoa
(c) moulds
(d) viruses

28. ‘Economic Justice’ the objectives of Constitution has been as one of the Indian provided in
(a) the Preamble and Fundamental Rights
(b) the Preamble and the Directive Principles of State Policy
(c) the Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy
(d) None of the above

29. Due to improper / indiscriminate disposal of old and used computers or their parts, which of the following are released into the environment as e-waste?
1. Beryllium
2. Cadmium
3. Chromium
4. Heptachlor
5. Mercury
6. Lead
7. Plutonium

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1, 3, 4, 6 and 7 only
(b) 1, 2, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 7 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7

30. Acid rain is caused by the pollution of environment by
(a) carbon dioxide and nitrogen
(b) carbon monoxide and carbon dioxide
(c) ozone and carbon dioxide
(d) nitrous oxide and sulphur dioxide

31. With reference to food chains in ecosystems, consider the following statements :
1. A food chain illustrates the order in which a chain of organisms feed upon each other.
2. Food chains are found within the populations of a species.
3. A food chain illustrates the numbers of each organism which are eaten by others.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

32. Consider the following pairs

National Park                   River flowing through the Park
1. Corbett National Park     : Ganga
2. Kaziranga National Park : Manas
3. Silent Valley National Park : Kaveri

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2
(b)3 only
(c) 1 and 3
(d) None

33. Consider the following organisms
1. Agaricus
2. Nostoc
3. Spirogyra

Which of the above is / are used as biofertilizer / biofertilizers

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(e) 2 and 3
(d) 3 only

34. Which of the following adds / add nitrogen to the soil?
1. Excretion of urea by animals
2. Burning of coal by man
3. Death of vegetation

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(e) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

35. In which of the following States is lion-tailed macaque found in its natural habitat?
1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 only    
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

36. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
(b)Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
(d) There is no material difference between the two

37. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?
(a) The extinction of the flame of desire
(b) The complete annihilation of self
(c) A state of bliss and rest
(d) A mental stage beyond all comprehension

38. According to the Constitution of India, which of the following are fundamental for the governance of the country?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles of State Policy
(d) Fundamental Rights and Fundamental Duties

39. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because
(a) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919            
(b) Simon Commission recommended the abolition of  Dyarchy (Diarchy) in the Provinces            
(c) there was no Indian member in the Simon Commission
(d) the Simon Commission suggested the partition of the country

40. Quit India Movement was launched in response to
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Cripps Proposals
(c) Simon Commission Report
(d) Wavell Plan

41. The balance of payments of a country is a systematic record of
(a) all import and transactions of a during a given period normally a year
(b) goods exported from a country during a year
(c) economic transaction between the government of one country to another
(d) capital movements from one country to another

42. The Reserve Bank of India regulates the commercial banks in matters of
1. liquidity of assets
2. branch expansion
3. merger of banks
4. winding-up of banks

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

43. An increase in the Bank Rate generally indicates that the
(a) market rate of interest is likely to fall
(b) Central Bank is no longer making loans to commercial banks
(c) Central Bank is following an easy money policy
(d) Central Bank is following a tight money policy

44. In India, deficit financing is used for raising resources for

(a) economic development    
(b) redemption of public debt    
(c) adjusting the balance of  payments                
(d) reducing the foreign debt    

45. Which of the following characterizes/ characterize the people of Indus Civilization?
1. They possessed great palaces and temples.
2. They worshipped both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.

Select the correct statement/ statements using the codes given below.

(a) 1 and 2 only    
(b) 2 only        
(e) 1, 2 and 3    
(d)  None of the statements given above is correct    

46. Which of the following diseases can be transmitted from one person to another through tattooing?
1. Chikungunya
2. Hepatitis B
3. HIV-AIDS

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(e) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

47. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul and must be ended.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

48. Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the community of organisms?
(a) Ecotone
(b) Ecological niche
(c) Habitat
(d) Home range

49. Photochemical smog is a resultant of the reaction among
(a) NO2, 03 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
(b) CO, 02 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
(c) CO, CO2 and N02 at low temperature
(d) High concentration of N02, O3 and CO in the evening

50. Consider the following minerals
1. Calcium
2. Iron
3. Sodium

Which of the minerals given above is/are required by human body for the contraction of muscles?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

……………

Ans:

1 – a
2 – d
3 – b
4 – b
5 – a
6 – b
7 – a
8- a
9 – c
10 – b
11 – d
12 – c
13 – d
14 – b
15 –
16 – c
17 – a
18 – d
19 – d
20 – a
21 – d
22 –
23 –
24 –
25 – c
26 – d
27 – c
28 – b
29 – b
30 – d
31 – a
32 – d
33 – b
34 – c
35 – a
36 – b
37 – c
38 – c
39- c
40 – b
41- a
42 – d
43 – d
44 – a
45 – b
46 – b
47
48 – b
49 – a
50- c

Posted from WordPress for Android

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s