GS Prelims Previous Years Question Paper- 2014 (Part 2)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2014 (Part 2)

51. The terms ‘Marginal Standing Facility Rate’ and ‘Net Demand and Time Liabilities’, sometimes appearing in news, are used in relation to

(a) banking operations
(b) communication networking
(c) military strategies
(d) supply and demand of agricultural products

Ans: a

52. What is/are the facility/facilities the beneficiaries can get from the services of Business Correspondent (Bank Saathi) in branchless areas?

1. It enables the beneficiaries to draw their subsidies and social security benefits in their villages.
2. It enables the beneficiaries in the rural areas to make deposits and withdrawals.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

53. In the context of Indian economy; which of the following is/are the purpose/purposes of ‘Statutory Reserve Requirements’?

1. To enable the Central Bank to control the amount of advances the banks can create
2. To make the people’s deposits with banks safe and liquid
3. To prevent the commercial banks from making excessive profits
4. To force the banks to have sufficient vault cash to meet their day-to-day requirements

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: a

54. Recently, a series of uprisings of people referred to as ‘Arab Spring’ originally started from

(a) Egypt
(b) Lebanon
(c) Syria
(d) Tunisia

Ans: d

55. Consider the following countries:

1. Denmark
2. Japan
3. Russian Federation
4. United Kingdom
5. United States of America

Which of the above are the members of the ‘Arctic Council ‘?

(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 4 and 5
(d) 1, 3 and 5

Ans: d

56. Consider the following pairs:

Region often in news         Country

1. Chechnya                      : Russian Federation
2. Darfur                           : Mali
3. Swat Valley                    : Iraq

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: a

57. Which reference to Agni-IV Missile, which of the following statements is/are correct?

1. It is a surface-to-surface missile.
2. It is fuelled by liquid propellant only.
3. It can deliver one-tonne nuclear warheads about 7500 km away.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: a

58. With reference to two non-conventional energy sources called ‘coalbed methane’ and ‘shale gas’, consider the following ‘statements:

1. Coalbed methane is the pure methane gas extracted from coal seams, while shale gas is a mixture of propane and butane
only that can be extracted from fine-grained sedimentary rocks.
2. In India abundant coalbed methane sources exist, but so far no shale gas sources have been found.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only    
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: d

59. With reference to ‘Changpa’ community of India, consider the following statements :

1. They live mainly in the State of Uttarakhand.
2. They rear the Pashmina goats that yield a fine wool.
3. They are kept in the category of Scheduled Tribes.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: b

60. In India, cluster bean (Guar) is traditionally used as a vegetable or animal feed, but recently the cultivation of this has assumed significance. Which one of the following statements is correct in this context?

(a) The oil extracted from seeds is used in the manufacture of biodegradable plastics
(b) The gum made from its seeds is used in the extraction of shale gas
(c) The leaf extract of this plant has the properties of anti-histamines
(d) It is a source of high quality biodiesel

Ans: b

61. If the interest rate is decreased in an economy, it will

(a) decrease the consumption expenditure in the economy
(b) increase the tax collection of the Government
(c) increase the investment expenditure in the economy
(d) increase the total savings in the economy

Ans: c

62. Consider the following statements:

1. The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.
2. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the Prime Minister.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: a

63. Consider the following statements regarding a No-Confidence Motion in India:

1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.
2. A Motion of No-Confidence can be introduced in the Lok Sabha only.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

64. With reference to Neem tree, consider the following statements:

1. Neem oil can be used as a pesticide to control the proliferation of some species of insects and mites.
2. Neem seeds are used in the manufacture of biofuels and hospital detergents.
3. Neem oil has applications in pharmaceutical industry.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: c

65. Which one of the following is the process involved in photosynthesis?

(a) Potential energy is released to form free energy
(b) Free energy is converted into potential energy and stored
(c) Food is oxidized to release carbon dioxide and water
(d) Oxygen is taken, and carbon dioxide and water vapour are given out

Ans: b

66. In addition to fingerprint scanning, which of the following can be used in the biometric identification of a person?

1. Iris scanning
2. Retinal scanning
3. Voice recognition

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: d

67. Which of the following statements is / are correct regarding vegetative propagation of plants?

1. Vegetative propagation produces clonal population.
2. Vegetative propagation helps in eliminating the virus.
3. Vegetative propagation can be practiced most of the year.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: c

68. Which of the following pair is/are correctly matched?

Spacecraft                                Purpose

1. Cassini-Huygens               : Orbiting the Venus and transmitting data to the Earth
2. Messenger                       : Mapping and investigating the Mercury
3. Voyager 1 and 2               : Exploring the outer solar system

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: b

69. Consider the following pairs:

  Region              Well-known for the production of

1. Kinnaur           :    Areca nut
2. Mewat             :    Mango
3. Coromandel     :    Soya bean

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: d

70. Which of the following is/are the example/examples of chemical change?

1. Crystallization of sodium chloride
2. Melting of ice
3. Souring of milk

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: b

71. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its

(a) advisory jurisdiction
(b) appellate jurisdiction.
(c) original jurisdiction 
(d) writ jurisdiction

Ans: c

72. Consider the following techniques/phenomena:

1. Budding and grafting in fruit plants
2. Cytoplasmic male sterility
3. Gene silencing

Which of the above is/are used to create transgenic crops?

(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None

Ans: b

73. Consider the following statements:

1. Maize can be used for the production of starch.
2. Oil extracted from maize can be a feedstock for biodiesel.
3. Alcoholic beverages can be produced by using maize.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: d

74. Among the following organisms, which one does not belong to the class of other three?

(a) Crab
(b) Mite
(c) Scorpion
(d) Spider

Ans: a

75. The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in

(a) the President of India
(b) the Parliament
(c) the Chief Justice of India
(d) the Law Commission

Ans: b

76. Consider the following towns of India:

1. Bhadrachalam
2. Chanderi
3. Kancheepuram
4. Karnal

Which of the above are famous for the production of traditional sarees / fabric?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 3 and 4

Ans: b

77. Consider the following pairs:

National Highway      Cities connected

1. NH 4           :    Chennai and Hyderabad    
2. NH 6           :    Mumbai and Kolkata
3. NH 15         :    Ahmadabad and Jodhpur

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: d

78. Consider the following international agreements:

1. The International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture
2. The United Nations Convention to Combat Desertification
3. The World Heritage Convention

Which of the above has / have a bearing on the biodiversity?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2. and 3

Ans: d

79. Consider the following statements regarding ‘Earth Hour’ :

1. It is an initiative of UNEP and UNESCO.
2. It is a movement in which the participants switch off the lights for one hour on a certain day every year.
3. It is a movement to raise the awareness about the climate change and the need to save the planet.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: c

80. Which one of the following is the correct sequence of a food chain?

(a) Diatoms-Crustaceans-Herrings
(b) Crustaceans-Diatoms-Herrings
(c) Diatoms-Herrings-Crustaceans
(d) Crustaceans-Herrings-Diatoms

Ans: a

81. What are the significances of a practical approach to sugarcane production known as ‘Sustainable Sugarcane Initiative’?

1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation. 
2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.
3. There is no application of chemical/ inorganic fertilizers at all in this.
4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: b

82. If a wetland of international importance is brought under the ‘Montreux Record’, what does it imply?

(a) Changes in ecological character have occurred, are occurring or are likely to occur in the wetland as a result of human interference.
(b) The country in which the wetland is located should enact a law to prohibit any human activity within five kilo meters from the edge of the wetland
(c) The survival of the wetland depends on the cultural practices and traditions of certain communities living in its vicinity and therefore the cultural diversity therein should not be destroyed
(d) It is given the status of ‘World Heritage Site’

Ans: a

83. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the ‘Ten Degree Channel’?

(a) Andaman and Nicobar
(b) Nicobar and Sumatra
(c) Maldives and Lakshadweep
(d) Sumatra and Java

Ans: a

84. Consider the following pairs:

Programme / Project                                Ministry

1. Drought-Prone Area Programme      : Ministry of Agriculture
2. Desert Development Programme     : Ministry of Environment and Forests
3. National Watershed Development    : Ministry of Rural Development Project for Rainfed Areas

Which of the above pairs is/are correctly matched ?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: d

85. With reference to Bombay Natural History Society (BNHS), consider the following statements:

1. It is an autonomous organization under the Ministry of Environment and Forests.
2. It strives to conserve nature through action-based research, education and public awareness.
3. It organizes and conducts nature trails and camps for the general public.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: c

86. With reference to ‘Global Environment Facility’, which of the following statements is/are correct?

(a) It serves as financial mechanism for ‘Convention on Biological Diversity’ and ‘United Nations Framework Convention on Climate Change’
(b) It undertakes scientific research on environmental issues at global level
(c) It is an agency under OECD to facilitate the transfer of technology and funds to underdeveloped countries with specific aim to protect their environment.
(d) Both (a) and (b)

Ans: a

87. With reference to technologies for solar power production, consider the following statements:

1.’Photovoltaics’ is a technology that generates electricity by direct conversion of light into electricity, while ‘Solar Thermal’ is a technology that utilizes the Sun’s rays to generate heat which is further used in electricity generation process.
2. Photovoltaics generates Alternating Current (AC), while Solar Thermal generates Direct Current (DC).
3. India has manufacturing base for Solar Thermal technology, but not for Photovoltaics.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: a

88. Consider the following languages:

1. Gujatati
2. Kannada
3. Telugu

Which of the above has/have been declared as ‘Classical Language / Languages’ by the Government?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: c

89. Consider the following pairs

1. Dampa Tiger Reserve     : Mizoram
2. Gumti Wildlife Sanctuary : Sikkim
3. Saramati Peak              : Nagaland

Which of the above pairs is /are correctly matched?

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: c

90. With reference to a conservation organization called Wetlands International’, which of the following statements is/are correct?

1. It is an intergovernmental organization formed by the countries which are signatories to Ramsar Convention.
2. It works at the field level to develop and mobilize knowledge, and use the practical experience to advocate for better policies.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only    
(b) 2 only    
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

91. With reference to a grouping of countries known as BRICS, consider the following statements:

1. The First Summit of BRICS was held in Rio de Janeiro in 2009.
2. South Africa was the last to join the BRICS grouping.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: b

92. Consider the following diseases

1. Diphtheria
2. Chickenpox
3. Smallpox

Which of the above diseases has/have been eradicated in India?

(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans: b

93. Which of the following phenomena might have influenced the evolution of organisms?

1. Continental drift
2. Glacial cycles

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

94. Other than poaching, what are the possible reasons for the decline in the population of Ganges River Dolphins?

1. Construction of dams and barrages on rivers
2. Increase in the population of crocodiles in rivers
3. Getting trapped in fishing nets accidentally
4. Use of synthetic fertilizers and other agricultural chemicals in crop-fields in the vicinity of rivers

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: c

95. The Radcliffe Committee was appointed to

(a) solve the problem of minorities in India
(b) give effect to the Independence Bill
(c) delimit the boundaries between India and Pakistan
(d) enquire into the riots in East Bengal

Ans: c

96. Brominated flame retardants are used in many household products like mattresses and upholstery. Why is there some concern about their use?

1. They are highly resistant to degradation in the environment.
2. They are able to accumulate in humans and animals.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: c

97. Consider the following:

1. Bats
2. Bears
3. Rodents

The phenomenon of hibernation can be observed in which of the above kinds of animals?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) Hibernation cannot be observed in any of the above

Ans: c

98. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament?

(a) The Committee on Public Accounts
(b) The Committee on Estimates
(c) The Committee on Public Undertakings
(d) The Committee on Petitions. 

Ans: b

99. Which of the following adds/add carbon dioxide to the carbon cycle on the planet Earth?

1. Volcanic action
2. Respiration
3. Photosynthesis
4. Decay of organic matter

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: c

100. If you walk through countryside, you are likely to see some birds stalking alongside the cattle to seize the insects, disturbed by their movement through grasses.

Which of the following is/are such bird/birds?

1. Painted Stork
2. Common Myna
3. Black-necked Crane

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only

Ans: b

Posted from WordPress for Android

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s