Mains History Paper 1988

IAS Mains History 1988

Paper -I
Section A

1. Write short essays of not more than 200 words each on any three of the following:

(a) Position of women in the Rigvedic society

Ans:

  • Click Here for answer

(b) The intellectual revolution in the Sixth Century B.C.

Ans:

  • Click Here for answer

(c) Mauryan court art as an alien grafting

Ans:

  • Click Here for answer

(d) The Maukharis paving the way for the glory of Harshavardhana

Ans:

2. “The Indus Civilization had an abrupt end.” Discuss the statement and explain how the Indus Civilization could influence Indian culture in its later history.

Ans:

  • Click Here for answer

3. Brief out the salient features of the religious development in the Post-Maurya period. How was contemporary art influenced by it?

Ans:

  • Click Here for answer

4. Evaluate the importance of the contributions of the Pallavas in the history of the development of art and administration in South India.

Ans:

  • Click Here for answer

Section B

5. Mark any fifteen of the following places on the map supplied to you. Also give brief descriptive notes on the places marked on the map:

(i) Amarkot
(ii) Attock
(iii) Bijapur
(iv) Cambay
(v) Calicut
(vi) Chanderi
(vii) Chaul
(viii) Cuftack
(ix) Diu
(x) Dvarasalnudra
(xi) Fathepur Sikri
(xii) Goa
(xiii) Golkunda
(xiv) Gulbarga
(xv) Hampi
(xvi) Jodhpur
(xvii) Kalpi
(xviii) Kanauj
(xix) Karigra
(xx) Masulipatan
(xxi) Multan
(xxii) Pondicherry
(xxiii) Raichur
(xxiv) Rajmahal
(xxv) Rameshwaram
(xxvi) Rohtas
(xxvii) Satan
(xxviii) Talikot
(xxix) Tanjore
(xxx) Tarain

Ans:

  • Click Here for answer

6. Bring out the salient features of the polity & social structure of the Rajputs. To what extent were they responsible for the weakness of the to foreign invaders?

Ans:

  • Click Here for answer

7. Was the state in the Sultanate period a theocracy? Discuss the new orientation of state policies and administrative principles under Muhammad bin Tughluq.

Ans:

  • Click Here for answer

8. “The expansion of Mughal empire in Deccan brought about its decline” Discuss.

Ans:

  • Click Here for answer

Paper – II

Section A (Modern India)

1. Comment an any three of the following statements in about 200 words each:

(a) “Whatever might have been its original character, it (Rebellion of 1857) soon became the symbol of challenge to the mighty British power in India.”

Ans:

(b) “The impact of government on the people meant essentially the impact of government on the village.”

Ans:

  • Click Here for answer

(c) “Dyarchy was Introduced with high hopes and it must be said that, on a theoretical analysis and if worked under ideal conditions, it is not without merits.”

Ans:

  • Click Here for answer

(d) “The Simla Conference (1945) afforded the last opportunity of the forces of nationalism to fight a reargued action to preserve the integrity of the country and when the battle was lost, the waves of communalism quickly engulfed it.”

Ans:

  • Click Here for answer

2. Review the educational policy of the English East India Company. To what extent did it serve the imperial interests of Great Britain?

Ans:

  • Click Here for answer

3. Discuss briefly the tribal revolts in Eastern India from 1817 to 1857. Were they directed against landlordism and colonialism?

Ans:

  • Click Here for answer

4. At different periods and at various levels, the National Movement assumed social, cultural and economic dimensions. Amplify.

Ans:

  • Click Here for answer

Section B (World History)

5. Comment on any three of the following statement in about 200 words each:

(a) “Attempts to put mercantilist doctrine into practice characterized the history of most of the nations of Western European in the 16th and 17th centuries.”

Ans:

(b) “At the news of the Declaration of Independence crowds gathered to cheer, fire guns and cannon and ring church bells in Philadelphia. Boston and other places, but there were many people in America who did not rejoice”.

Ans:

(c) “…… the European nations in emphasizing their solidarity, their European’s in dealing with Asian countries inevitably gave rise to a feeling of Asianness.”

Ans:

  • Click Here for answer

(d) “The Anglo-Japanese Treaty (1902) marks a milestone in the development of Japan as an Asiatic power.”

Ans:

6. Examine the view that the thirty years’ war (1618-1648) was essentially a contest between the Bourbon and Hapsburg houses for mastery of the Continent of Europe. How for did it settle the issue?

Ans:

7. Why is the period from 1842 to 1900 considered as half a century of humiliations in the history of China? What was the reaction of China?

Ans:

  • Click Here for answer

8. Write a critical note on the process of decolonization accelerated by the second World War.

Ans:

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s