Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 4: Q.31 to 40]

31) Who is the first Indian to win the Australian Open Badmintor superseries title in men’s singles?

(a) S.Preenath
(b) K.Srikanth
(c) H.S.Prannoy
(d) P.Padukone

Ans: (b) K.Srikanth

32) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists :

List – I [Institute]

A. Forest Research Institute
B. Indian Grassland and Fodder Research Institute
C. Central Arid Zone Research Institute
D. Indian Agricultural Research Institute

List – II

1. Jodhpur
2. New Delhi
3. Dehradun
4. Jhansi

Codes :

A B C D

(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 1 3 2 4
(d) 4 2 3 1

Ans: (b) 3 4 1 2

33) The web based platform ‘Pratibimba’ to project government’s achievements was launched in March 2017 by the government of :

(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu

Ans: (c) Karnataka

34) According to the World Happiness Report published by the U.N. Sustainable Development Solutions Network in 2017, which one of the following is the overall happiest country in the world?
(a) Iceland
(b) Denmark
(c) Switzerland
(d) Norway
Ans: (d) Norway

35) Which among the following is not included in the ten main themes of the Union budget for the financial years 2017-18?

(a) Export performance
(b) The poor and the underprivileged
(c) Youth
(d) Rural population
Ans: (a) Export performance

36) Where was the International Conference for Peace talks between Israel and Palestine held in 2017?

(a) Geneva
(b) Washington
(c) Paris
(d) Berlin

Ans: (c) Paris

37) The size of the Respirable Suspended Particulate Matter [R.S.P.M] in air is :
(a) more than 7 μm [microne]
(b) more than 6 μm [microne]
(c) more than 5 μm [microne]
(d) less than 5 μm [microne]
Ans: (d) less than 5 μm [microne]

38) How many agro climatic zones are found in Uttar Pradesh?

(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12
Ans: (c) 9

39) Given below are two statements:

Assertion [A] : Climate change is leading to increase in social tension in India.
Reason [R] : The frequency and intensity of the extreme weather events will have serious repercussions on food security.

Choose the correct answer from the code given below :

Codes:

(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct reason of [A]
(b) Both [A] and [R] are true and [R] is not the correct reason of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) [A] is false but [R] is true
Ans: (a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct reason of [A]

40) Which one of the following is the First National Park established in India?

(a) Chandoli National Park
(b) Jim Corbett National Park
(c) Gir Forest National Park
(d) Dudhwa National Park
Ans: (b) Jim Corbett National Park

CLICK HERE FOR PART 3                                     CLICK HERE FOR PART 5

3 thoughts on “UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 4: Q.31 to 40]”

Leave a Reply