Mains History Paper 2009

IAS Mains History 2009

SECTION – A

1.Marks any fifteen of the following places on the map supplied to you and write short descriptive notes on these places marked by you. 4×15=60

(i) Koldihwa
(ii) Kuchai
(iii) Utnar
(iv) Patne
(v) Semthan
(vi) Bagasra
(vii) Balatha
(viii) Hallur
(ix) Kandahar
(x) Ter
(xi) Uchh
(xii) Gyaraspur
(xiii) Uttaramerur
(xiv) Lalkot
(xv) Sittanavasal
(xvi) Mansura
(xvii) Jaunpur
(xviii) Daojali Hading
(xix) Machilipatnam
(xx) Mahisadal

Ans: Click Here for answer

2. In what ways are the accounts of the Graeco Romans and the Chinese helpful in reconstructing the social history of India ? How far is their information corroborated by other Contemporary sources.60

Ans: Click Here for answer

3.(a) Evaluate the various approaches to the understanding of Vedic religion. 30

Ans: Click Here for answer

(b) Give an account of the use of gold coins by commoners in the Gupta Period. 30

Ans: Click Here for answer

4. Bring out the regional variations in the early South Indian Temple’s architectural styles.60

Ans: Click Here for answer

SECTION – B

5. Write short essays in not more than 200 words each on any three of the following: 3×20=60

(a) Applicability of the term ‘Indian Feudalism’ to early Medieval Society.

Ans: Click Here for answer

(b) Muhammad Tughluq as an agrarian innovator.

Ans: Click Here for answer

(c) Implications of Akbar’s notion of Sulh-i-kul.

Ans: Click Here for answer

(d) Estimates of population of Mughal India.

Ans: Click Here for answer

6.(a) How far can the village assemblies or communities under the Cholas be really called democratic.30

Ans: Click Here for answer

(b) Assess Kalhana’s views on History.30

Ans: Click Here for answer

7.(a) Identify the main factors that sustained the expansion of urban economy in the Delhi Sultanate.30

Ans: Click Here for answer

(b) Give an estimate of Akbar as a promoter of technology.30

Ans: Click Here for answer

8.(a) Give a critical assessment of the contributions of Amir Khusarau and Barani to Indo – Persian Literature.30

Ans: Click Here for answer

(b) The major cause of revolts against the Mughal Empire during the latter half of the 17th century were economic, rather than religious.” Discuss. 30

Ans: Click Here for answer

HISTORY
Paper II
SECTION – A

1.Comment on any three of the following statements in about 200 words each: 3×20=60

(a) “Though the Permanent Settlement had serious defects , it gave tranquillity to the countryside and stability to the government”.

Ans: Click Here for answer

(b) “The Arya Samaj may quite logically be pronounced as the outcomes of conditions imported into India by the west.” ( Lala Lajpat Rai)

Ans: Click Here for answer

(c) “Please remember, in granting separate electorates we are sowing the dragons’s teeth and harvest will be bitter.” (Morley)

Ans: Click Here for answer

(d) “The annexation of Awadh shook the loyalty of the Sepoy’s , as it was for them an ultimate proof of untrustworthiness of the British.”

Ans: Click Here for answer

2.(a) Why was Mysore considered a threat by the British to their possessions and mercantile interests in the south ? Do You think that Tipu Sultan’s posturing became his undoing? 30

Ans: Click Here for answer

(b) How did the East India Company became the dejure power in India? 30

Ans: Click Here for answer

3.(a) How did social legislation in the nineteenth century improve the condition of women in India?30

Ans: Click Here for answer

(b) Analyze the social composition of the early Congress leadership.30

Ans: Click Here for answer

4. (a) Discuss as to why the congress accepted the partition of India in 1947.30

Ans: Click Here for answer

(b) Do you think that Quit India movement was a Spontaneous Revolution? 30

Ans: Click Here for answer

SECTION – B
(World History)

5. Comment on any three of the following statements in about 200 words each: 3×20=60

(a) “The capitalism which gave the European empires their apparent solidarity and permanence also hastened their downfall.”

Ans: Click Here for answer

(b) “In all the long annals of Imperialism, the partition of Africa is a remarkable freak.”

Ans: Click Here for answer

(c) “Hitler did not really want a world War. His intention was only a short war with Poland.” (A. J. P. Taylar)

Ans: Click Here for answer

(d) “Arab nationalism and oil – these were the principal Factors in complicating the relations of middle eastern countries with the outside world.”

Ans: Click Here for answer

6.(a) Discuss the emergence of neo-imperialism in the late nineteenth century.30

Ans: Click Here for answer

(b) What was the extent of industrialisation in western Europe by the end of the nineteenth century?30

Ans: Click Here for answer

7.(a) How did Napoleon Bonaparte fuse the old France with the new ?30

Ans: Click Here for answer

(b) Why did Vietnam go through thirty years of war after the second world war?30

Ans: Click Here for answer

8.(a) Account for the overthrow of the Tsarist regime in Russia.30

Ans: Click Here for answer

(b) Examine the peace keeping efforts of the United Nations Organization. 30

Ans: Click Here for answer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s