UPPSC Prelims- 2015: Questions and Answers with Complete Explanations (Part-3) (Q: 101 to 150)

UPPSC Prelims-2015: Questions and Answers with Complete Explanations(Part-3) (Q. 101 to 150) (Set-B)

101. India launched its Mars Orbiter Mission sucessfully from Sri Harikota on

a. 23rd Sept, 2013

b. 24th Oct, 2013

c. 25th Oct, 2013

d. 5th Nov 2013

Ans: d

102. The full form of www is

(a) Web Working Window
(b) Window World Wide
(c) World Wide Web
(d) World Working Web

Ans: c

  • The World Wide Web (www, W3) is an information system of interlinked hypertext documents that are accessed via the Internet. It has also commonly become known simply as the Web.
  • Tim Berners-Lee, a British computer scientist and former CERN employee, is the inventor of the Web in 1889.

103. Match the following:

A. Vitamin C     1. Night blindness

B. Folic acid     2. Beri-Beri

C. Vitamin A       3. Anaemia

D. Vitamin B1      4. Scurvy

Ans: A-4, B-3, C- 1, D-2

104. The 102nd Indian Science Congress, 2015 was held in

a. jammu

b. Jaipur

c. Mumbai

d. Lucknow

Ans: c

105. Which is not essential for the formation and strengthening of bones and teeth

a. Calcium

b. Phosphorus

c. Fluorine

d. Iodine

Ans: d

106. Einstein was awarded Nobel Prize for

(a) Theory of relativity
(b) Brownian motion
(c) Photo-electric effect
(d) Specific heat of solids

Ans: c

107. White revolution is related to

(a) Egg production
(b) Milk production
(c) Wheat production
(d) Fish production

Ans: b

108. In a pressure cooker food is cooked in shorter time because

(a) the boiling point of water increases.
(b) the boiling point of water decreases.
(c) the food takes less heat.
(d) None of the above.

Ans: a

  • Cooker uses steam pressure to raise the water’s boiling point, thus resulting in a much quicker cooking.

109. How many images will be formed if a point light source is placed between two parallel plane mirrors?

(a) Two
(b) Four
(c) Eight
(d) Infinite

Ans: d

110. Green revolution is related to

(a) Millet production
(b) Pulse production
(c) Wheat production
(d) Oilseed production

Ans: c

111. The most commonly used material for making transistors is

a. Aluminium

b. Silicon

c. Copper

d. Silver

Ans: b

112. Green house effect is enhanced in the environment due to

(a) Carbon monoxide
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) None of the above

Ans: b

113. Who among the following invented `Gobar Gas’ system?

(a) C.V. Raman
(b) J.C. Bose
(c) C.B. Desai
(d) H. Khorana

Ans: c

114. The common name of the chemical compound Cholecalciferol is

a. Bone Calcium

b. Vitamin D

c. Vitamin B

d. Vitamin C

Ans: b

  • Cholecalciferol (toxiferol, vitamin D3) is one of the five forms of vitamin D.

115. The first President of Indian National Congress was

(a) Dadabhai Naoroji
(b) Surendra Nath Banerjee
(c) Omesh Chandra Banerjee
(d) A.O. Hume

Ans: c

116. Who among the following was the founder of Vikramshila University?

(a) Gopal
(b) Dharmapala
(c) Devapala
(d) Mahipal

Ans: b

117.  Who among the following established “Indian Society of Oriental Art”?

(a) Nihar Ranjan Ray
(b) Nirendra Mohan Mukherjee
(c) Abanindra Nath Tagore
(d) Barindra Kumar Ghosh

Ans: c

  • Tagore sought to modernise Mughal and Rajput styles to counter the influence of Western models of art, as taught in Art Schools under the British Raj and developed the Indian style of painting, later known as Bengal school of art. Such was the success of Tagore’s work that it was eventually accepted and promoted as a national Indian style within British art institutions under the epithet of Indian Society of Oriental Art.

118. Which of the following pair is not correctly matched?

a. Howrah Conspiracy Case    — 1910

b. Victoria Conspiracy Case    — 1914

c. Lahore Conspiracy Case    — 1916 and 1930

d. Kakori Conspiracy Case      — 1924

Ans: d

  • Kakori Conspiracy Case      — 1925

119. Which of the following pair is not correctly matched?

a. Asiatic Society of Bengal — 1784

b. Asiatic Society of Bombay — 1804

c. Royal Asiatic Society of Great Britain — 1813

d. Land Holders Society of Bengal — 1844

Ans: d

  • The Asiatic Society of Bengal was founded by Sir William Jones on 15 January 1784 in a meeting presided over by Sir Robert Chambers, the Chief Justice of the Supreme Court at the Fort William in Calcutta, to enhance and further the cause of Oriental research.
  • The Asiatic Society of Bombay, a learned society in the field of Asian studies, is based in Mumbai, India. It can trace its origin to the Literary Society of Bombay which first met in Mumbai on November 26, 1804, and was founded by Sir James Mackintosh.
  • The Zamindari Association, which was later renamed Landholders’ Society, was established in 1838 by Dwarkanath Tagore, Prasanna Kumar Tagore, Radhakanta Deb, Ramkamal Sen and Bhabani Charan Mitra.

120. Which polymer is used for making bulletproof window

a. Polycarbonates

b. Polyurethanes

c. Polystyrene

d. Polyamides

Ans: a

  • Bullet-resistant glass is usually constructed using polycarbonate
  • Bullet-resistant Jacket: KEVLAR (Polymers, Polyamides, Aramids)
  • As light as nylon yet harder than steel — “Chance Discoveries: Kevlar” tells the story of lab experiments with aromatic polyamides that produced the synthetic material now common in bicycle helmets, tires, and “bulletproof” police and combat gear

121. British East India Company lost the monopoly of Tea trade by

a. The Charter Act of 1793

b. The Charter Act of 1813

c. The Charter Act of 1833

d. The Charter Act of 1853


  • In the Charter Act of 1813, the British parliament renewed the Company’s charter but terminated its monopoly except with regard to tea and trade with China, opening India both to private investment and missionaries. Finally, under the terms of The Charter Act of 1833, the British parliament revoked the Company’s trade licence altogether.

122.Medieval aint Shankardev belonged to:

a. Shaiva Cult

b. Vaishnava CUlt

c. Advaita Cult

d. Dvaita-advaita Cult

Ans: b

123. Vivekanand attended the ‘Parliament of World’s Religions’ held at Chicago in

(a) 1872
(b) 1890
(c) 1893
(d) 1901

Ans: c

124.Abhinav Bharat was set up in 1905 in

a. Odisha

b. bengal

c. U.P

d. Maharashtra


  • Abhinav Bharat was named after the Abhinav Bharat Society, an organisation founded by Vinayak Damodar Savarkar in 1905 in Maharashtra. The original organization believed in armed revolution, and was responsible for the assassinations of some officers of the ruling British government

125. Who introduced gold coin for regular use in India

a. Vim Kadphises

b. Kujul Kadphises

c. Kanishka

d. Hermwes

Ans: c

126. Which of the following pairs is correctly matched

a. W.C. Smith  — The Muslims of British India

b. Khaild B. Sayeed  — Pakistan: The Formative Phase

c. Peter Hardy  — Khilafat to Partition

d. Moin Shakir  — Modern Islam in India

Ans: b

  • W.C. Smith – Modern Islam in India
  • Moin Shakir: Khilafat to Partition
  • Peter Hardy: The Muslims of British India

127. Which one of the following inscriptions contains the name of Ashoka?

a. Gurjarra

b. Ahraura

c. Brahmagiri

d. Sarnath

Ans: a

  • The identification of Devanampiyadasi with Ashoka was confirmed by an inscription discovered in 1915 by C. Beadon, a British gold-mining engineer, at Maski, a village in Raichur district of Karnataka. Another minor rock edict is found at the village Gujarra in Datia district of Madhya Pradesh.

128. The theme of Bankim Chandra Chaterjee’s famous novel Anand Math is based on

a. Chuar revolt

b. Rangpur and Dinajpur revolt

c. Vishnupur and veerbhumi revolt

d. Sanyasi revolt

Ans: d

  • Anandamath (first English publication title: The Abbey of Bliss) is a Bengali novel, written by Bankim Chandra Chattopadhyay and published in 1882. Set in the background of the Sannyasi Rebellion in the late 18th century, it is considered one of the most important novels in the history of Bengali and Indian literature.
  • The Sannyasi Rebellion or Sannyasi Revolt were the activities of sannyasis and fakirs (Hindu and Muslim ascetics, respectively) in Bengal, India in the late 18th century, which took place around Murshidabad and Baikunthupur forests of Jalpaiguri.

129. `Hali System’ concerned

(a) bonded labour
(b) exploitation of peasants
(c) untouchability
(d) illiteracy

Ans: a

130. Author of the book ‘The Problems of the far East’?

b. Curzon

Ans: b

131. The original name of Changez (Ganghis) Khan was

a. Kusul Khan

b. yesugai

c. Temuchin (Tenurjin)

d. Ogadi

Ans: c

132. Who among the following was not a part of tripartite struggle?

a. Pratiharas

b. Palas

c. Rastrakutas

d. Cholas

Ans: d

133. At which one of the following Round Table Conferences held in London was Mahatma Gandhi present

a. First

b. Second

c. Third

d. None

Ans: b

  • On August 29, 1931, Gandhi sailed for England in theSS Rajputana to attend the Second Round Table Conference

134. In which one of the following sessions the congress declared its policy towards Indian states  for the first time

a. Nagpur session

b. Gaya session

c. Calcutta session

d. Lucknow session

Ans: a

  • The Congress, for the first time at its Nagpur Session in 1920, enunciated its policy towards the peoples’ movement in the Princely States. It called upon the Princes to grant full responsible government in their States. However, it was pointed out that though the people belonging to the States could enroll themselves as members of the Congress, they could not initiate political activity in the State in the name of the Congress. They could carry on political activity in their individual capacity as members of the local Praja Mandals.

135. ”Kings are made for Public; Public is not made for the King”. Who made this stateent

a. S.N. Banerjee

b. R.C. Dutt

c. Dadabhai Naoroji

d. Gokhale

Ans: d

136. The founder of All India Kisan Sabha was

a. Acharya narendra Dev

b. Swami Sahajanand Saraswati

c. Bankim Mukerjee

d. Jayaprakash Narayan

Ans: b

  • All India Kisan Sabha (All India Peasants Union, also known as the Akhil Bharatiya Kisan Sabha), was the name of the peasants front of the undivided Communist Party of India (CPI), an important peasant movement formed by Sahajanand Saraswati in 1936, and which later split into two organizations known by the same name.

137. Which of the following pair is correctly matched?

a. Mountain — Most stable ecosystem

b. Abiotic Component — Bacteria

c. Green Plants — Ecosystem

d. Rainfall — Global Warming

Ans: d

  • Rainfall is affected by Global Warming.
  • Not: Ecosystem is not only dependent on Green Plants so option c is wrong

138. Pheromones are generally produced by

a. Snakes

b. Birds

c. Bats

d. Insects

Ans: d

  • A pheromone is a chemical an animal produces which changes the behavior of another animal of the same species (animals include insects). Some describe pheromones as behavior-altering agents.

139. Match the following:

A. Minerals     1. Rainfall

B. Solar Energy     2. Methane and CO2

C. Biogas        3. Exhaustible

D. Deforestation    4. Inexhaustible

Ans: A-3, B-4, C-2, D-1

140. Which can provide both power and manure

a. Nuclear plants

b. Thermal plants

c. Biogas plants

d. hydroelectric plants

Ans: c

141. The first Gupta ruler to assume the title of Parama Bhagawat was

a. Chandragupta

b. Samudragupta

c. Chandragupta 2

d. Ramgupta

Ans: b

  • Samudragupta and Chandragupta 2 both are called Param Bhagawata, but Samudragupta was first to assume this title.

142. The main reason for he decrease in biodiversity is

a. Habitat pollution

b. Introduction of exotic species

c. Over-exploitation

d. Habitat destruction

Ans: d

143. The largest Botanical garden of the world is at

a. Kew, England

b. Paris, france

c. Howrah, India

d. Tokyo, Japan

Ans: a

  • Royal Botanic Gardens, Kew, Engalnd – This 300 acres garden is home to the world’s largest collection of plants.

144. According to World health Organization’s Report of 2008, the number of diseases due to climate change is

a. 6

b. 15

c. 20

d. 25


145. Which of the following is a bio-diesel crop

a. Cotton

b. Sugarcane

c. Jatropha

d. Potato

Ans: c

  • In 2007, Goldman Sachs cited Jatropha curcas as one of the best candidates for future biodiesel production. It is resistant to drought and pests, and produces seeds containing 27-40% oil, averaging 34.4%.The remaining press cake of jatropha seeds after oil extraction could also be considered for energy production. However, despite their abundance and use as oil and reclamation plants, none of the Jatropha species have been properly domesticated and, as a result, their productivity is variable, and the long-term impact of their large-scale use on soil quality and the environment is unknown.
  • Jatropha contain several toxic compounds.

146. Chipko movement is related to

a. Plant Preservation

b. Project Tiger

c. Project Crocodile

d. Plant Breeding

Ans: a

  • The Chipko movement or Chipko Andolan is a movement that practiced the Gandhian methods of satyagraha and non-violent resistance, through the act of hugging trees to protect them from being felled. In legend, this practice began with Amrita Devi while protesting against a King’s man who wanted to cut a tree.
  • The modern Chipko movement started in the early 1970s in the Garhwal Himalayas of Uttarakhand, then in Uttar Pradesh with growing awareness of rapid deforestation.
  • The landmark event in this struggle took place on March 26, 1974, when a group of peasant women in Reni village, Hemwalghati, in Chamoli district, Uttarakhand, India, acted to prevent the cutting of trees and reclaim their traditional forest rights, which were threatened by the contractors assigned by the state Forest Department. Their actions inspired hundreds of such actions at the grassroots level throughout the region. By the 1980s the movement had spread throughout India and led to the formulation of people-sensitive forest policies, which put a stop to the open felling of trees in regions as far as the Vindhyas and the Western Ghats.Today, it is seen as an inspiration and a precursor for Chipko movement of Garhwal. Its leader is Sunderlal Bahuguna.

147. The Wildlife Protection Act was passed in the year

a. 1965

b. 1970

c. 1972

d. 1975

Ans: c

148. International Ozone day is celebrated on

a. 16th Sept

b. 7th Dec

c. 30th March

d. 22nd April

Ans: a

  • In 1994, the UN General Assembly proclaimed 16 September the International Day for the Preservation of the Ozone Layer, commemorating the date of the signing, in 1987, of the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer

149. Which of the following is a biodiversity saturated area in India

a. Eastern Ghat

b. Western Ghat

c. Thar Dsert

d. Bay of Bengal

Ans: b

150. Which one of the following pairs is not correctly matched?

a. Wool — A protein

b. Rayon — Modified starch

c. Rubber — A natural polymer

d. Fullerene — An allotrope of Carbon

Ans: b

  • Hair, wool, nails and skin are protein-based structural materials and they all have a particular protein, a-keratin, as one of their components.
  • Rayon is a manufactured regenerated cellulose fiber. It is made from purified cellulose, primarily from wood pulp, which is chemically converted into a soluble compound.
  • Natural rubber as initially produced, consists of polymers of the organic compound isoprene, with minor impurities of other organic compounds plus water.
  • A fullerene is a molecule of carbon in the form of a hollow sphere, ellipsoid, tube, and many other shapes. Spherical fullerenes are also called buckyballs, and they resemble the balls used in football (soccer). The discovery of fullerenes greatly expanded the number of known carbon allotropes, which until recently were limited to graphite, diamond, and amorphous carbon such as soot and charcoal.

For Part 1 (Q. 1 to 50): Click Here

For Part 2 (Q. 51 to 100): Click Here

For Solution and Answer Key of General Studies Paper 2  of UP-PSC- 2015: Click Here

  • You can demand answers with complete explanations for all major PSCs (UP-PSC, BPSC, MPSC, UPSC etc) if you are following our website and have liked us on Facebook by visiting: https://www.facebook.com/selfstudyhistory

 Follow us on Facebook : https://www.facebook.com/selfstudyhistory

4 Comments Add yours

  1. struggler viky says:

    How do Pressure Cookers Work?

    Normally water will boil at 212F (100C) at sea level Atmospheric pressure at 1,01325 bar, i.e. normal atmospheric pressure on the sea level at 0°C –‘in an open system’. At this temperature liquid water turns to gas. Applying more heat to an open pot of water will only increase the rate that liquid water turns to vapor but will not increase the temperature of the liquid.

    If the pressure is decreased (e.g., at higher elevations) the point that water boils will be decreased (since it is easier for water molecules to escape the surface). If we increase the pressure on water it becomes more difficult for water molecules to escape the surface and a higher temperature is required for the water to boil.

    In a closed container things change. The water and vapor are in equilibrium and will maintain the same temperature. With no place to escape if heat is applied to the closed container the molecules in the gas state will increase velocity, hence temperature. This will increase the pressure on the surface of the liquid. And, the temperature of the water system will then increase.


  2. alok patel says:

    kpya. hindi. m ans. post kare


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s