UPPSC Prelims- 2015: Questions and Answers with Complete Explanations (Part-2) (Q: 51 to 100)

UPPSC Prelims-2015: Questions and Answers with Complete Explanations(Part-2) (Q. 51 to 100) (Set-B)

51. Which of the following is not correctly matched?

a. Motilal Nhru – Nehru Report

b. M.K. Gandhi – Champaran Movement

c. S.C. Bose – Forward Block

d. M.A. Jinnah – Khilafat Movement

Ans: d

52. Prime Minister Narendra Nodi addressed the 69th sesion of the United Nations General Assembly in Hindi in New York on

a. 25th September 2014

b. 26th September 2014

c. 27th September 2014

d. 28th September 2014

Ans: c

53. During his visit to India in September 2014, Chinese President Xi Jinping first went to

a. Ahmedabad

b. Delhi

c. Kolkata

d. Bengaluru

Ans: a

54. Who among the following was conferred the 49th Jnanpith Award by the President in Nov 2014

a. Dudh Nath Singh

b. Ramesh Chandra Shah

c. Mamta Kalia

d. Kedar Nath Singh

Ans: d

  • The Jnanpith Award or Gyanpeeth Award is a literary award in India. Along with the Sahitya Akademi Fellowship, it is one of the two most prestigious literary honours in the country. The award was instituted in 1961. Any Indian citizen who writes in any of the schedule eight (of the Indian constitution) language (in all 22 languages in schedule eight) is eligible for the honour. It is presented by the Bharatiya Jnanpith, a trust founded by the Sahu Jain family, the publishers of the newspaper The Times of India.

55. According to a video released in Feb 2015, the terrorist organizatio IS burnt alive a kidnapped pilot who belonged to

a. Jordan

b. Israel

c. Japan

d. Saudi Arabia

Ans: a

56. The 18th SAARC Summit was held on Nov 26-27, 2014 in

a. Kabul

b, Kathmandu

c. Comombo

d, New Delhi

Ans: b

57. Which of the following States of India was worst affected one by hailstorm in 2014?

a. Gujarat

b. Karnataka

c. Maharashtra

d. Uttar Pradesh

Ans: c

58. Charlie Hebdo magazine, rcently in n ews, is published from

a. Germany

b. Denmark

c. Austrailia

d. France

Ans: d

59. Salman Rushdie’s latest (2015) novel is

a. The Enchantress of Florence

b. Two Years At Months and Twenty At Nights

c. Shalimar the Clown

d. Fury

Ans: b

  • Inspired by the traditional “wonder tales” of the East, Salman Rushdie’s novel is a masterpiece about the age-old conflicts that remain in today’s world. Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights is satirical and bawdy, full of cunning and folly, rivalries and betrayals, kismet and karma, rapture and redemption.

60. Which of the following facts about Agni-5 is not correct?

a. It can be fired from any place

b. It has firing range up to 5000 Km

c. It cannot be captured by Radar of enemies

d. It is not exclusively indigenous

Ans:b or d

  • Agni-5 has a strike range of over 5000 kms ( a range of 5,500–5,800 km.).
  • Here both b and d seem wrong as Agni has range of over 5000 km (Not UP TO 5000 km ) and also Agni-5 is indigenous but nothing is EXCLUSIVELY Indigenous.

61. Who aong th following warned China not to threaten small countries like Vietnam and philippines on ocean related issues?

a. Vladimir Putin

b. David Cameroon

c. Barack Obama

d. Angela Merkel

Ans: c

62. Who was awarded Sahitya Academy Award for Hindi Language for 2014?

a. Ramesh Chandra Shah

b. Mamta Kalia

c. Maitreyi Pushpa

d. Dush Nath Singh

Ans: a

  • Sahitya Akademi Award is a literary honor in India which Sahitya Akademi, India’s National Academy of Letters, annually confers on writers of the most outstanding books of literary merit published in any of the major Indian languages recognised by the Sahitya Akademi. Established in 1954, the award comprises a plaque and a cash prize of Rs. 100,000.

63. Which of the following gases was used as Chemical Weapon recently in Civil war of Syria?

a. Mustard gas

b. Chlorine ga

c. Methyl isocyanide gas

d. Sarin gas

Ans: d

  • Sarin, or GB, is a colorless, odorless liquid, used as a chemical weapon owing to its extreme potency as a nerve agent and it has been classified as a weapon of mass destruction in UN Resolution 687. Sarin can be lethal even at very low concentrations, with death following within 1 to 10 minutes after direct inhalation due to suffocation from lung muscle paralysis, unless some antidotes are quickly administered to a person.
  • 2013: Ghouta chemical attack; sarin was used in an attack in the Ghouta region of the Rif Dimashq Governorate of Syria during the Syrian civil war.

64. 2014 FIFA World Cup matches were played in

a. Germany

b. Nethrlands

c. Brazil

d. Spain

Ans: c

65. U.S.A has approved sale of Drone to four countries recently. Which of the following is not among those four?

a. Malayasia

b. Japan

c. Singapore

d. UAE

Ans: a

  • The Obama administration unveiled a new policy in Feb 2015 allowing foreign allies to buy military drones, a move that could have potentially far-reaching implications for global security partnerships and the U.S. aerospace industry. Britain is currently the sole country that flies American-made drones that are armed.
  • Each country eager to buy U.S.-made drone technology would also be required to agree to “end-use monitoring and potential additional security conditions.” Any sale will be reviewed “on a case-by-case basis.”
  • The sale of Predator surveillance drones to the UAE has been tentatively approved by senior US lawmakers, in what would be the first sale of the aircraft outside of Nato.

66. Which of the following states has launched MLA Adarsh Village Scheme taking the clue from Sansad Adarh Village  Scheme?

a. Gujarat

b. Haryana

c. M.P.

d. Rajasthan

Ans: a

67. In which of the following cities India’s second Forensic University is proposed to be established?

a. Lucknow

b. Varanasi

c. Agra

d. Rampur

Ans: d

68. The Andhra Re-organization Bill was approved and signed  by President in

a. March 2014

b. Feb 2014

c. Jan 2014

d. April 2014

Ans: a

69. The Unorganized Workers Social Security Act was passed in

a. 2006

b. 2007

c. 2008

d. 2011

Ans: c

70. Which of the following i not a part of the demographic feature of  a population?

a. Density of population

b. Standard of living

c. Sex-ratio

d. Rural-urban population

Ans: b

71. Increasing investment in human capital leads towards

a. Proper utilization of resources

b. Increase in productivity

c. Development of skill

d. All of the above

Ans: d

72. Which among the following has been selected as the cultural capital of SAARC region for 2015?

a. Lumbini, Nepal

b. Bamiyan, Afghanistan

c. Sarnath

d. Dhaka, Bangladesh

Ans: b

73. Which  one the following is not an adverse effect of the population growth in an economy?

a. Increase in the size of working population

b. Reduced size of holding

c. Increasing unemployment

d. Reduced percapita availability of food grains

Ans: a

74. Which one of the following is not a part of land reforms in India?

a. Abolition of Zamindari system

b. Ceiling of Land Holdings

c. Tenancy Reforms

d. Multiple Cropping Scheme

Ans: d

75. Which of the following pair is not correctly matched?

a. Industrial Finance — SIDBI

b. Social Security — Bharat Nirman

c. Rural Credit — NABARD

d. Rural Employment — SISRY

Ans: d

  • Bharat Nirman is an Indian business plan for creating and augmenting basic rural infrastructure. It comprises projects on irrigation, roads (Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana), housing (Indira Awaas Yojana), water supply (National Rural Drinking Water Programme), electrification [Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana and telecommunication connectivity.
  • SISRY stands for Swarna Jayanti Shahri Rozgar Yojana

76. Which of the following refers to occupational structure of population?

a. No. of persons living in the country

b. Size of working population

c. Distribution of working population among different occupations

d. Nature of different occupations

Ans: c

  • The distribution of the population according to the different types of occupations is referred to as the occupational structure. Occupations are generally classified as primary (agriculture, mining, fishing, etc.), secondary (manufacturing industry, building and construction work, etc.) and tertiary (transport, communications, banking, etc.).

77. Which of the following does not implement the Self-Help Groups — Bank linkage programme?


b. Commercial Banks

c. RRBs

d. Co-operative Banks

Ans: a

  • The SHG-Bank Linkage programme launched by NABARD in 1992 is an important strategy in promoting financial inclusion and inclusive growth. SHG-Bank-Linkage-Program was first implemented by NABARD though branches of commercial, co-operatives and regional rural banks. This program, developed and managed by NABARD, (but not implemented by NABARD) allows SHGs to obtain loans from banks commercial, rural, and cooperative banks.
  • Self-help groups under NABARD’s ‘SHG Bank Linkage’ program, borrow from banks once they have accumulated a base of their own capital and have established a track record of regular repayments.
  • This model has attracted attention as a possible way of delivering micro-finance services to poor populations that have been difficult to reach directly through banks or other institutions. “By aggregating their individual savings into a single deposit, self-help groups minimize the bank’s transaction costs and generate an attractive volume of deposits. Through self-help groups the bank can serve small rural depositors while paying them a market rate of interest.”

78. Which one of the following pairs is not correctly matched

a. Janshree Bima Yojana — 2000

b. National Rural health Mission — 2005

c. MGNREGA — 2003

d. Aam Admi Bima Yojna — 2007

Ans: c

  • The National Rural Employment Guarantee Act 2005 was later renamed as the “Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act” (or, MGNREGA), is an Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the ‘right to work’. It aims to ensure livelihood security in rural areas by providing at least 100 days of wage employment in a financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled manual work.Starting from 200 districts on 2 February 2006, the NREGA covered all the districts of India from 1 April 2008.

79. Which of the following age groups is eligible for enrollment under Sarva Shiksha Abhiyan?

a. 6-14 years

b. 6-15 years

c. 5-14 Years

d. 5-15 Years

Ans: a

  • Sarva Shiksha Abhiyan (SSA), is an Indian Government programme aimed at the universalisation of elementary education “in a time bound manner”, as mandated by the 86th amendment to the Constitution of India making free and compulsory education to children of ages 6–14 a fundamental right. The programme was pioneered by Atal Bihari Vajpayee.

80. Green Revolution was result of adoption of New Agricultural Strategy which was introduced n 20th century during decades of

a. Fifties

b. Sixties

c. Seventies

d. Eighties

Ans: b

  • The Green Revolution refers to a series of research, and development, and technology transfer initiatives, occurring between the 1940s and the late 1960s, that increased agricultural production worldwide, particularly in the developing world, beginning most markedly in the late 1960s.
  • Green Revolution in India began in the 1960s, through the introduction of high-yield crop varieties and application of modern agricultural techniques, and led to an increase in food production in India. It began after high-yielding wheat was first introduced to India in 1963 by American agronomist Dr. Norman Borlaug, who is known as “the Father of the Green Revolution”.

81. India’s population growth is passing through phase of

a. Stagnant population

b. Steady growth

c. rapid high growth

d. High growth rate with definite signs of slowing down

Ans: d

82. The share of women employment during 2013-14 under MGNREGA is

a. 40.6 %

b. 45.2 %

c. 52.9 %

d. 57.3 %

Ans: c

83. Primary sector of India’s economy

a. Agriculture

b. Industry

c. Cooperative

d None

Ans: a

84. Major feature of Indian economy

a. Capitalist economy

b. Socialist economy

c. Mixed economy

d. None

Ans: c

85. Which is not included in National Food Security Mission’s objective of increasing production?

a. Oil seeds

b. Rice

c. Wheat

d. Pulses

Ans: a

  • National Food Security Mission (NFSM) is a Central Scheme of GOI launched in 2007 for 5 years to increase production and productivity of wheat, rice and pulses on a sustainable basis so as to ensure food security of the country. The aim is to bridge the yield gap in respect of these crops through dissemination of improved technologies and farm management practices

86. The Right to Education Act, 2009 aims at making a free and compulsory education a right for children upto

a. Elementary level

b. Secondary level

c. higher Secondary level

d Graduation level

Ans: a

  • Right to Education Act (RTE), is an Act of the Parliament of India enacted on 4 August 2009, which describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14 in India under Article 21A of the Indian Constitution.
  • India became one of 135 countries to make education a fundamental right of every child when the act came into force on 1 April 2010.

87. The expansion of Urban India is a platform for

a. Industrial growth

b. Modern Service Sector growth

c. Creation of improved income opportunity

d. All of the above

Ans: d

88. National Rural Drinking Water Program is one of the component of

a. Social Protection Program

b. Bharat Nirman


d. Poverty Alleviation Programmes

Ans: b

  • Bharat Nirman is an Indian business plan for creating and augmenting basic rural infrastructure. It comprises projects on irrigation, roads (Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana), housing (Indira Awaas Yojana), water supply (National Rural Drinking Water Programme), electrification [Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana] and telecommunication connectivity.

89. Consider the following statements about positive results of MGNREGA:

1. Substantial increase in purchasing power of rural poor

2. Reduction in bargaining power of laborers

3. Reduction in migration to cities

Choose correct answer:

a. Only 1 and 3 are correct

b. Only 1 and 2 are correct

c. Only 2 and 3 are  correct

d. 1, 2  and 3 are correct

Ans: a

90. Which is not component of Bharat Nirman launched in 2005-2006

a. Rural husing

b. Drinking water

c. Rural sanitation

d. Rural roads

Ans: c

  • Bharat Nirman is an Indian business plan for creating and augmenting basic rural infrastructure. It comprises projects on irrigation, roads (Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana), housing (Indira Awaas Yojana), water supply (National Rural Drinking Water Programme), electrification [Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana] and telecommunication connectivity.

91. Literacy rate in 2011 was lowest in

a. Odisha

b. Bihar

c. Jharkhand

d. Chhattisgarh

Ans: b

  • Bihar has a total literacy rate of 63.82%. Overall Males and Female literacy rate is 73.39% and 53.33% respectively.

92. Full form of CFL is

a. Compact Fluorescent Lamp

Ans: a

  • A compact fluorescent lamp (CFL), also called compact fluorescent light, energy-saving light, and compact fluorescent tube, is a fluorescent lamp designed to replace an incandescent lamp.
  • A fluorescent lamp or a fluorescent tube is a low pressure mercury-vapor gas-discharge lamp that uses fluorescence to produce visible light.
  • An incandescent light bulb, incandescent lamp or incandescent light globe is an electric light which produces light with a wire filament heated to a high temperature by an electric current passing through it, until it glows.

93. Electrolyte used in car battery:

a. Sodium Sulphate

b. Nitric acid

c. Sulphuric acid

d. Potassium nitrate

Ans: c

  • Sulfuric acid acts as the electrolyte in lead-acid (car) batteries (lead-acid accumulator)

94. The Function of hemoglobin in the human body is

a. to transport oxygen

Ans: a

  • Haemoglobin is the iron-containing oxygen-transport metalloprotein in the red blood cells

95. The Black Hole was first made known by

a. Herman bandy

b. Megh Nath Saha

c. S Chandrashekhar

d. JV Narlikar

Ans: c

  • The formulation of the Chandrasekhar Limit led to the discovery of neutron stars and black holes.

96. CNG is

a. Compressed Natural gas

Ans: a

97. Mirror used to see the traffic behind the car?

a. Convex

b. Concave

c. Plane

d. Spherical

Ans: a

  • Rear view mirrors of vehicles are convex mirrors as they enable the driver to see a wide area of the road behind the vehicle.

98. Which of the following pairs is correctly mached?

a. Sulphur dioxide — Teeth

b. Fluoride pollution — Bhopal Gas tragedy

c. Methyle Isocyanate — Acid rain

d. Ozone depletion — Skin cancer

Ans: d

  • Ozone’s unique physical properties allow the ozone layer to act as our planet’s sunscreen, providing an invisible filter to help protect all life forms from the Sun’s damaging ultraviolet (UV) rays. Most incoming UV radiation is absorbed by ozone and prevented from reaching the Earth’s surface.
  • The most well-known effect of UV radiation is the slight reddening or burning of the skin in sunshine. This change of colour is caused by an expansion of the skin’s blood vessels. For most people burning is followed by tanning within a couple of days. A permanent tan will occur when the UV radiation causes a pigment called melanin to form in the pigment cells of the skin. Over a period of years, exposure to radiation originating from the Sun causes damages in the skin’s connective tissues, so-called photo-ageing.
  • UV radiation increases the risk of getting skin cancer. Research has shown that even small amounts of UV-B radiation can cause considerable harm. UV-B damages the genetic material of DNA and is related to some types of skin cancer. 

99. Peeling of onions causes tears as onions release

a. Sulphonic acid

b. Sulfenic acid

c. Amino acid

d. Carbolic acid

Ans: b

  • Onion is a rich source of nutrients, including vitamins B, C and G, protein, starch and a series of essential elements. The chemicals contained in onions are reported to be effective agents against fungal and bacterial growth; they protect against stomach, colon and skin cancers; they have anti-inflammatory, antiallergenic, antiasthmatic and antidiabetic actions; and they treat causes of cardiovascular disorders, including hypertension, hyperglycemia and hyperlipidemia while also inhibiting platelet aggregation.
  • “The price of this goodness is tears. The volatile oils that help to give Allium vegetables their distinctive flavors contain a class of organic molecules known as amino acid sulfoxides. Peeling, cutting or crushing an onion’s tissue releases enzymes called allinases, which convert these molecules to sulfenic acids. The sulfenic acids, in turn, spontaneously rearrange to form syn-propanethial-S-oxide, the chemical that triggers the tears.

100. Which of the following polymers is used for the production of non-sticky pans?

a. Teflon

b. Neoprene

c. PVC

d. Gutta Percha

Ans: a

  • Non-stick is often used to refer to surfaces coated with polytetrafluoroethylene (PTFE) or “Teflon.” In recent years, however, other coatings have been marketed as non-stick, such as anodized aluminium, ceramics, silicone, enameled cast iron, and seasoned cast iron.

For Part 3 (Q 100 to 150): Click Here

For Part 1 (Q. 1 to 50): Click Here

For Solution and Answer Key of General Studies Paper 2  of UP-PSC- 2015: Click Here

  • You can demand answers with complete explanations for all major PSCs (UP-PSC, BPSC, MPSC, UPSC etc) if you are following our website and have liked us on Facebook by visiting: https://www.facebook.com/selfstudyhistory

5 Comments Add yours

  1. santosh pandey says:

    is here answer key of lower mains 2013?


  2. Santosh says:



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s