(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations: 1998 (Part 3)

(Prelims) IAS General Studies – 1998 (Part 3)

31. LMNOP, is semicircle with center at R and diameter LP, LSR and RQP are also semicircles with centers at T and U and diameters LR= RP =1 /2 LP. The ratio of perimeters of LMNOP and LSRQP us
(a) 0.75: 1
(b) 1:1
(c) 1 : 0.75
(d) 1.25: 1

Ans: b

  • Radius of LMNOP = r, Radius of LSR = r/2
  • Perimeter of LMNOP = pi*r + 2*r
  • Perimeter of LSRQP = 2 ( Perimeter of LSR) = 2( pi*r/2 + r)
  • Ratio = 1: 1

32. Match the following research institutes A, B, C and D with their respective location labelled as 1 to 6 in the given rough outline map :

Select the correct answer using the codes given below
A. Central Drug Research Institute
B. National Atlas and Thematic Mapping Organisation
C. National Institute of Ocean Technology
D. Temperate Forest Research Centre

A   B   C    D
(a)   4    3    2    6
(b)   4    5    1    6
(c)   2    3    4    5
(d)   1    6    2    3

33. Bharat Ratna was awarded in 1997 to
(a) Dr. Homi Bhabha (Posthumous)
(b) Former President R. Venkataraman
(c) Satyajit Ray (Posthumous)
(d) Dr. Abdul Kalam

Ans: d

34. Which of the following statements are true about the Indian born woman astronaut Kalpana Chawla ?
1. She was born in Karnal.
2. She flew on board the shuttle flight STS – 87.
3. She was trained at the Kennedy Space Centre.
4. She did a space-walk to retrieve the Spartan Satellite.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2 and 4

Ans: c

35. A man purchases two clocks A and B at a total cost of Rs. 650. He sells A with 20% profit and B at a loss of 25% and gets the same selling price for both the clocks. What are the purchasing price of A and B respectively
(a) Rs. 225 ; Rs. 425
(b) Rs. 250 ; Rs. 400
(c) Rs. 275 ; Rs. 375
(d) Rs. 300 ; Rs. 350

Ans: b

  • x + x(20/100) = (650 – x) (1- 25/100) = > x = 250, 650 – x = 400

    36. A fuse is used in main electric supply as a safety device. Which one of the following statements about the fuse is correct ?
    (a) It is connected in parallel with the main switch
    (b) It is made mainly from silver alloys
    (c) It must have a low melting point
    (d) It must have a very high resistance

Ans: c

  • A fuse is a type of low resistance resistor that acts as a sacrificial device to provide overcurrent protection, of either the load or source circuit. Its essential component is a metal wire or strip that melts when too much current flows through it, interrupting the circuit that it connects. Short circuits, overloading, mismatched loads, or device failure are the prime reasons for excessive current. Fuses are an alternative to circuit breakers.
  • The fuse element is made of zinc, copper, silver, aluminum, or alloys to provide stable and predictable characteristics.

Directions :– The following fourteen items consist of two statements, one labelled as ‘Assertion A and the other labelled as ‘Reason R’. You are to examine these two statements carefully and decide if the Assertion A and the Reason R are individually true and if so, whether the Reason is a correct explanation of the Assertion. Select the your answers to these items using the codes given below and mark your answer sheet accordingly.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

37. Assertion A : The Gandhara School of Art bears the mark of Hellenistic influence.
Reason R          : Hinayana form was influenced by that art.

Ans: c

38. Assertion A : Formic acid is a stronger acid than acetic acid.
Reason R          : Formic acid is an organic acid.

Ans: b

39. Assertion A : At first the Turkish administration in India was essentially military.
Reason R         : The country was parcelled out as ‘Iqtas’ among leading military leaders.

Ans: a

40. Assertion A : According to Asoka’s edicts social harmony among the people was more
important than religious devotion.
Reason R          : He spread ideas of equity instead of promotion of religion.

Ans: b

41. Assertion A : The temperature of a metal wire rises when an electric current is passed
through it.
Reason R         : Collision of metal atoms with each other releases heat energy.

Ans: a

42. Assertion A : The Khilafat movement did bring the urban Muslims into the fold of the.
National Movement.
Reason R         : There was a predominant elements of anti-imperialism in both the National
and Khilafat Movement.

Ans: a

43. Assertion A : Phenyl is used as a household germicide. Phenyl is a phenol derivative and
phenol is an effective germicide.
Reason R          : Phenyl is a phenol derivative and phenol is an effective germicide

Ans: a

  • Phenol is germicidal in strong solution, and inhibitory in weaker ones. It is used as a “scrub” for preoperative hand cleansing, and in the form of a powder as an antiseptic baby powder. Also used in mouthwashes and throat lozenges, it has a painkilling effect, as well as an antiseptic one.

44. Assertion A : Partition of Bengal in 1905 brought to an end the Moderates role in the Indian
freedom movement.
Reason R          : The Surat session of Indian National Congress separated the Extremists from
the Moderates.

Ans: d

45. Assertion A : The first ever Bill to make primary education compulsory in India was rejected in 1911
Reason R          : Discontent would have increased every cultivator could read

Ans: a

Previous Page (Part 2)                                                                       Next Page (Part 4)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s