(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations: 1998 (Part 6)

(Prelims) IAS General Studies – 1998 (Part 6)

76. A ball is dropped from the top of a high building with a constant acceleration of 9.8 m/s2. What will be its velocity after 3 seconds’?
(a) 9.8 m/s       (b) 19.6 m/s       (c) 29.4 m/s     (d) 39.2 m/s

Ans: c

  • v= at = 9.8* 3 = 29.4

77. The economist who was associated with the WTO draft document is
(a) A. K. Sen              (b) T. N. Srinivasan
(c) J. N. Bhagwati       (d) Avinash Dixit

Ans: c

78. One local and another express train were proceeding in the same direction on parallel tracks at 29km/hour and 65 km/hour respectively. The driver of the former notices that it look exactly 16 seconds for the faster train to pass by him. What is the length of the faster train?
(a) 60 m    (b) 120 m     (c) 160 m    (d) 240 m

Ans: c

  • V1 = 29km/hour = 29* 5/18 = 145/18
  • V2 = 65 km/hour = 65* 5/18 = 325/18
  • L = (V2 – V1)* 16 =  160

79. In the given map, the shaded part represents Akbar’s empire at a certain empire : ‘A’ stands for an independent country and B’ marks the site of a city. Which one of the following alternatives given all correct information
(a) Akbar in 1557     :    (A) Golkunda,  (B) Lahore
(b) Akbar in 1557    :     (A) Khandesh   (B) Multan
(c) Akbar in 1605    :     (A) Gondwana, (B) Multan
(d) Akbar in 1605    :     (A) Gondwana, (B) Lahore                    

80. Estuaries possess distinct blooms of excessive growth of a pigmented dinoflagellates. These blooms are called
(a) red tides      (b) sea tides     (c) black tides    (d) sea flowers

Ans: a

  • Red tide is a common name for a phenomenon known as an algal bloom (large concentrations of aquatic microorganisms) when it is caused by a few species of dinoflagellates and the bloom takes on a red or brown color.
  • Dinoflagellata are generally marine plankton, but they are common in fresh water habitats as well. Their populations are distributed depending on temperature, salinity, or depth. Many dinoflagellates are known to be photosynthetic, but a large fraction of these are in fact mixotrophic, combining photosynthesis with ingestion of prey. (A mixotroph or bitroph is an organism that can use a mix of different sources of energy and carbon, instead of having a single trophic mode on the continuum from complete heterotrophy at one end to autotrophy at the other.)

81. Consider the following climatic conditions (northern hemisphere) :
Temperature                           Rainfall
°C                                           Cm.
     3.9                                          4.7

F     4.4                                          5.7
M     8.3                                          8.2
A    14.4                                          9.2
M   20.0                                          9.2
J     23.3                                        17.7
J     27.8                                        14.5
b    27.8                                        14.0
S     22.3                                        12.7
O    18.3                                          7.0
N    12.2                                          5.0
D       6.7                                         3.5
These are most likely to be found in the natural regions of
(a) China type              (b) Equatorial type
(c) Hot desert type       (d) Monsoon type

Ans:  a

  • Subtropical Humid Climate (Cf) or China Type of Climate: The Humid Subtropical climate is found on the east coast of continents  between 20o and 40o north and south of the equator.Temperatures usually stay high (above 70) throughout the year, but cool down for a few months, so there are really only 2 seasons here: summer and winter.  However, the winter season is not a cold winter.  Summer season lasts longer, since Humid Subtropical areas are somewhat near the equator. Humid Subtropical climate is known for hot humid summers and mild winters.  Most Humid Subtropical areas receive about 120 cm of rain each year.  The rain falls throughout the year but summer has maximum rain. The regularly high temperatures evaporate water, which causes humidity and precipitation.  The high humidity in this region makes summer temperatures feel even hotter.  Humid Subtropical areas usually experience strong storms such as tornadoes and hurricanes.
Regions of China Type Climate

82. A, B, C, D, E and F, not necessarily in that order are sitting on six chairs regularly placed around a round table. It is observed that
A is between D and F,    C is opposite D,    and D and E are not on neighbouring chairs.
Which one of the following pairs must be sitting on neighbouring chairs ?
(a) A and B         (b) C and E       (c) B and F      (d) A and C

Ans: b

  • Clockwise arrangement will be : D-A-F-C-E-B

83. The number of economically active women (excluding students and those doing domestic duties in their homes) as a percentage of all women of working age (generally those aged 15-64 years) was the highest in 1996 in
(a) USA      (b) China      (c) Russia     (d) S. Korea

  • Old Data, Not Imp

84. If in a certain code SAND is VDOG and BIRD is ELUG, then what is the code for LOVE
(a) PRYG      (b) ORTG     (c) NPUH     (d) ORYH

Ans: d

  • Shift two places right in Alphabetic positions

85. When there is noon at I.S.T. meridian people on another place of the Earth are taking their at 6 O’clock morning tea. The longitude of the place is
(a) 17° 30′ E       (b) 7° 30′ W    (c) 172° 30′ E    (d) 90° W

Ans: d

  • 15 degree for 1 hours. So 90 degree for 6 hours

86. Match List-I with List-II and select the correct answer
List I                                                                        List II
(Special characteristic)                                            (Name of planet)

A. Smallest planet of the Solar System                     1. Mercury solar system
B. Largest planet of the Solar System                      2. Venus solar system
C. Planet second from the  Sun in Solar System       3. Jupiter Sun in the solar system
D. Planet nearest to the  Sun                                    4. Pluto Sun
                                                                                 5. Saturn
A   B   C  D        A   B   C   D
(a) 2  3    5   1   (b) 3   5    1   2

(c) 4  1    2   3   (d) 4   3    2   1

Ans: d

87. The given map relates to :

(a) Kaniska at the time of his death
(b) Samudragupta after the close of his South Indian campaign
(c) Asoka towards close of his reign
(d) Empire of Thaneswar on the eve of Harsha’s accession

88. In a family, a couple has a son and a daughter. The age of the father is three times that of his daughter and the age of the son is half of his mother. The wife is nine years younger to her husband and the brother is seven years older than his sister. What is the age of the mother’?
(a) 40 years   (b) 45 years   (c) 50 years   (d) 60 years

Ans: d

  • f = 3 d
  • s = 0.5 m
  • f – m = 9 => 3d – m = 9 —- (1)
  • s – d = 7 => 0.5 m – d =7 —- (2)
  • Solving (1) and (2), m = 60

89. The missing fraction in the series given below is
4/ 9, 9 / 20, …. 39 / 86
(a) 17 / 40      (b) 19 / 42       (c) 20 / 45     (d) 29 / 53

Ans: b

  • The numbers in numerators are having difference of 5,10,20…..
  • The number in denominators are having difference 11, 22, 44,…

90. Which one of the following schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-defection Act
(a) Second Schedule       (b) Fifth Schedule   (c) Eighth Schedule    (d) Tenth Schedule

Ans: d

  • TENTH SCHEDULE :[Articles 102(2) and 191(2)]: Provisions as to disqualification on ground of defection. By 52nd Constitutional Amendment, 1985

Previous Page (Part 5)                                                                 Next Page (Part 7)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s