(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations: 1998 (Part 9)

(Prelims) IAS General Studies – 1998 (Part 9)

121. Match List-I with List-II and select the correct answer
List-I                               List II
(Minerals)                   (Mining area)

A. Graphite                   1. Bellary
B. Lead                         2. Didwana
C. Salt                           3. Rampa
D. Silver                        4. Zawar
A   B   C   D             A  B   C   D
(a) 3   4    1   2      (b)    1   4   2    3

(c) 3   1    4   2      (d)    2   3   1    4

Ans: b

  • Didwana is in Nagaur ditrict of Rajasthan. Salt Lake

122. In a dinner party both fish and meat were served. Some took only fish and some only meat. There were some vegetarians who did not accept either. The rest accepted both fish and meat.
Which one of the following logic diagrams correctly reflects the above situation ?

123. Which one of the following events, was characterized by Montague as ‘Preventive Murder?

(a) Killing of INA activists         (b) Massacre of Jallianwalla Bagh
(c) Shooting of the Mahatma     (d) Shooting of Curzon-Wythe

Ans: b

124. Fawazil in the Sultanate period means
(a) extra payment made to the nobles
(b) revenue assigned in lieu of salary
(c) excess amount paid to the exchequer by the iqtadars
(d) illegal exactions extracted from the peasants

Ans; c

125. The discovery of Oak flora in 1966 added a new chapter to the history of Indian Sericulture. Which one of the following states is the leading producer of Oak tasar silk ?
(a) Assam     (b) Bihar    (c) Manipur   (d) Orissa

Ans: a

  • Tussar silk ( Kosa Silk) is produced from larvae of several species of silk worms belonging to the moth genus Antheraea. These silkworms live in the wild forest in trees belonging to Terminalia species and Shorea robusta as well as other food plants like Asan, Arjun, Jamun and Oak found in South Asia, eating off the leaves of the trees they live on. More than a century old Tussar silk weaving industry in Bhagalpur has about 30,000 handloom weavers working on some 25,000 handlooms.
  • Oak Tasar: It is a finer variety of tasar generated by the silkworm, Antheraea proyeli J. in India which feed on natural food plants of oak, found in abundance in the sub-Himalayan belt of India covering the states of Manipur, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Assam, Meghalaya and Jammu & Kashmir. China is the major producer of oak tasar in the world

126. What is the correct sequence of the following events ?
1. The August offer.
2. The I.N.A. trial.
3. The Quit India Movement.
4. The Royal Indian Naval Ratings Revolt.
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 3, 2, 4     (b) 3, 1, 2, 4    (c) 1, 3, 4, 2     (d) 3, 1, 4, 2


  • On 8 August 1940, early in the Battle of Britain, the Viceroy of India, Lord Linlithgow, made the so-called August Offer, a fresh proposal promising the expansion of the Executive Council to include more Indians, the establishment of an advisory war council, giving full weight to minority opinion, and the recognition of Indians’ right to frame their own constitution (after the end of the war). In return, it was hoped that all parties and communities in India would cooperate in Britain’s war effort.
  • The Quit India Movement was launched on 8 August 1942
  • The Indian National Army trials (INA trials), or the Red Fort trials, were the British Indian trial by courts-martial of a number of officers of the Indian National Army (INA) between November 1945 and May 1946 variously for treason, torture, murder and abetment to murder. The first, and most famous, of the approximately ten trials was held in the Red Fort in Delhi, hence they are also known as the “Red Fort trials”.
  • The Royal Indian Navy Revolt encompasses a total strike and subsequent revolt by Indian sailors of the Royal Indian Navy on board ship and shore establishments at Bombay (Mumbai) harbour on 18 February 1946. From the initial flashpoint in Bombay, the revolt spread and found support throughout British India, from Karachi to Calcutta and ultimately came to involve 78 ships, 20 shore establishments and 20,000 sailors.

127. Nobel Prize in Economics for the year 1997 was awarded for contribution in the area of
(a) International Economics     (b) Financial Economics
(c) Public Economics              (d) Development Economics

  • Old data, not required

128. Match List-I with List-II and select the correct answer
List-I                             List- II
(Places)                         (Industries)

A. Jamnagar                     1.Aluminium
B. Hospet                         2.Wollen Textile
C. Korba                          3. Fertilizers
D. Haldia                          4. Cement
                                        5. Iron and Steel
A   B   C   D                A   B   C  D
(a)4    3   1    2          (b)   2    5    1   3

(c)4    5   2    1          (d)   2    1    4   3

Ans: b

  • Haldia is a city in West Bengal. It is a major riverport
  • Jamnagar  on the western coast of India in Gujarat in the Gulf of Kutch. is the headquarters of India’s largest private company, Reliance Industries, which has established the world’s largest oil refinery near the village of Moti Khavdi in Jamnagar. It is also home to the Essar Oil refinery, located near the town of Vadinar. It alo has woolen textile factories.
  • Korba Aluminium Complex  in Chhattisgarh : BALCO

129. The complete conversion of glucose in the presence of oxygen into carbon dioxide and water with release of energy is called
(a) aerobic respiration    (b) anaerobic respiration
(c) glycolysis                  (d) hydrolysis

Ans: a

  • Glucose is a carbohydrate – a compound of carbon and hydrogen. The bonds between the carbon and the hydrogen atoms are very strong. In the cells, the substrate, often glucose, is broken down into carbon dioxide and water in the presence of oxygen. This process breaks the bonds between carbon and hydrogen and thus releases energy. This is called respiration.
  • Aerobic respiration requires oxygen (O2) in order to generate ATP
  • Anaerobic respiration is a form of respiration using electron acceptors other than oxygen. Although oxygen is not used as the final electron acceptor, the process still uses a respiratory electron transport chain; it is respiration without oxygen.

130. Which one of the following defines extremist ideology during the early phase of Indian freedom movement’?
(a) Stimulating the production of indigenous articles by giving them preference over imported commodities
(b) Obtaining self-government by aggressive means in place of petitions and constitutional ways
(c) Providing national education according to the requirements of the country
(d) Organizing coups against the British empire through military revolt

Ans: b

131. In the vicinity of Mumbai, a number of specialized towns have been developed. Match the lists of specialization with towns and select the correct answer using the codes given below the lists:          
List-I                                   List- II
(Towns)                             (Specialization)

A. Alibag                              1. Fishing Centre
B. Balapur                             2. Holiday Resort
C. Nhava Sheva                    3. Petro-Chemical complex
D. Ratnagiri                           4. Port
A   B   C   D              A    B   C    D
(a)   1   3    2    4         (b)  2     3   4     1

(c)    3   4   2    1         (d)  2      1   4    3

Ans: b

  • Jawaharlal Nehru Port, also known as Nhava Sheva, is the largest container port in India in Navi Mumbai
  • Alibag is a coastal town and a municipal council in Raigad District in the Konkan region of Maharashtra. It is also the headquarters of the Raigad district. The original name of this place was Ramnath which is just adjacent to main city Alibag.
  • Ratnagiri is a port city on the Arabian Sea coast in Ratnagiri District in the southwestern part of Maharashtra, India. The district is a part of Konkan division of Maharashtra. Fishing is an important industry in Ratnagiri.

132. The accounting year of the Reserve Bank of India is
(a) April-March                (b) July-June
(c) October-September    (d) January-December

Ans: b

  • The financial year of rbi is from 1st July to 30th June. i.e. for the year 2010-2011.. it is from 01/07/2010 to 30/06/2011.
  • In 1940, RBI Accounting Year changed from Jan-Dec to July-June.

133. The Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was

 (a) Iltutmish                      (b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Feroze Shah Tughlaq  (d) Sikandar Lodi

Ans: c

134. The major chemical compound found in human kidney stone is
(a) Uric acid                    (b) Calcium carbonate
(c) Calcium oxalate          (d) Calcium sulphate

Ans: c

  • A kidney stone, also known as a renal calculus or nephrolith, is a calculus formed in the kidneys from minerals in the urine. Calcium is one component of the most common type of human kidney stones, calcium oxalate. As the amount of calcium intake decreases, the amount of oxalate available for absorption into the bloodstream increases; this oxalate is then excreted in greater amounts into the urine by the kidneys. In the urine, oxalate is a very strong promoter of calcium oxalate precipitation—about 15 times stronger than calcium.

135. Which of the following pairs are correctly matched?
1. Theodore Beck           Mohammadan Anglo-Oriental College, Aligarh
2. Ilbert Bill                      Ripon
3. Pherozeshah Mehta      Indian National Congress.
4. Badruddin Tyabji         :   Muslim League
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1, 2, 3 and 4      (b) 2 and 4    (c) 1, 3 and 4   (d) 1, 2 and 3


  • Theodore Beck (1859 –  1899, Simla) was a British educationalist working for the British Raj in India, who was invited by Sir Syed Ahmed Khan to serve as the first principal of the Muhammadan Anglo-Oriental College in Aligarh, which would later evolve into the Aligarh Muslim University.
  • Badruddin Tyabji (1844 – 1906) was an Indian lawyer who served as the third President of the Indian National Congress as first Muslim President.

Previous Page (Part 8)                                                                 Next Page (Part 10)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s