(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations: 2003 (Part 3)

(Prelims) IAS General Studies – 2003 (Part 3)

31. Sandeep Pandey, the winner of Ramon Magsaysay Award is mainly an activist in:
(a) prevention of child marriages
(b) promotion of communal harmony
(c) environmental protection
(d) education and livelihood projects for Dalits

Ans: d

32. What was the main reason for a great civil strife in Argentina recently?
(a) Ethnic conflict between the native Red Indian tribes and others
(b) Economic crisis due to huge public debt
(c) The issue of using native languages as medium of instruction in schools
(d) Clashes between government troops and secessionist groups

Ans: b

33. With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883?
(a) To bring Indians and Europeans on par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned
(b) To impose severe restrictions on the freedom of the native press as it was perceived to be hostile to colonial rulers
(c) To encourage the native Indians to appear for civil service examinations by conducting them in India
(d) To allow native Indians to possess arms by amending the Arms Act.

Ans: a

34. An important aspect of the Cripps Mission of 1942 was:
(a) that all Indian States should join the Indian Union as a condition to consider any degree of autonomy for India
(b) the creation of an Indian Union with Dominion status very soon after the Second World War
(c) the active participation and cooperation of the Indian people, communities and political parties in the British war effort as a condition for granting independence with full sovereign status to India after war.
(d) The framing of a constitution for the entire Indian Union, with no separate constitution for any province, and a Union Constitution to be accepted by all provinces

Ans: b

35. When Congress leaders condemned the Montagu-Chelmsford Report, many moderates left the party to form the:
(a) Swarajya party
(b) Indian Freedom Party
(c) Independence Federation of India
(d) Indian Liberal Federation

Ans: a

36. In the FIFA World Cup Football event in the year 2002, the number of goals scored by Ronaldo of Brazil were:
(a) 6 (b) 7 (c) 8 (d) 9

  • Old news. Not useful.

37. Who won the title in the finals of French Open men’s singles tennis championship in the year 2002?
(a) Albert Costa (b) Juan Carlos Ferrero
(c) Andre Agassi (d) Pete Sampras

  • Old news. Not useful.

38. Consider the following statements:
The function(s) of the Finance Commission is/are
1. to allow the withdrawal of money out of the Consolidated Fund of India.
2. to allocate between the States the shares of proceeds of taxes.
3. to consider applications for grants-in-aid from States.
4. to supervise and report on whether the Union and State governments are levying taxes in accordance with the budgetary provisions.

a. only 1

b. 2 and 3

c. 3 and 4

d. 1. 2 and 4

Ans: b

39. Which one among the following States has the highest female literacy rate as per the Census 2001?
(a) Chattisgarh (b) Madhya Pradesh
(c) Orissa (d) Rajasthan

  • In Census 2011, highest female illiteracy : Rajasthan (52.66 %) then Bihar (53.33 %)

40. Which one among the following countries has the lowest GDP per capita?

(a) China

(b) India

(c) Indonesia

(d) Sri Lanka

Ans: b

41. Consider the following statements:
1. In Macedonia, ethnic Albanians are a minority.
2. In Kosovo, Serbians area majority.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: a

  • In Macedonia: 64.2% Macedonians, 25.2% Albanians
  • In Kosovo: Albanians 92%, Serbs 4%

42. Israel has common borders with:
(a) Lebanon, Syria, Jordan and Egypt
(b) Lebanon, Syria, Turkey and Jordan
(c) Cyprus, Turkey, Jordon and Egypt
(d) Turkey, Syria, Iraq and Yemen

Ans: a

43. What is the correct sequence of the rivers – Godavari, Mahanadi, Narmada and Tapi in the descending order of their lengths?
(a) Godavari-Mahanadi-Narmada-Tapi
(b) Godavari-Narmada-Mahanadi-Tapi
(c) Narmada-Godavari-Tapi-Mahanadi
(d) Narmada-Tapi-Godavari-Mahanadi

Ans: b

1. Indus 2,900
2. Brahmaputra 2,900
3. Ganga 2,510
4. Godavari 1,450
5. Narmada 1,290
6. Krishna 1,290
7. Mahanadi 890






44. If the radius of the earth were to shrink by one percent, its mass remaining the same, the value of ‘g’ on the earth’s surface would:
(a) increase by 0.5%
(b) increase by 2%
(c) decrease by 0.5%
(d) decrease by 2%


45. With reference to the entry of European powers into India, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Portuguese captured Goa in 1499
(b) The English opened their first factory in South India at Masulipatam in 1611
(c) In Eastern India, the English Company opened its first factory in Orissa in 1633
(d) Under the leadership of Dupleix, the French occupied Madras in 1746

Ans: a

  • Afonso De Albuquerque, the second Portuguese Governor captured Goa fro the ruler of Bijapur in 1510

Previous Page (Part 2)                                                                    Next Page (Part 4)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s