(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations: 2003 (Part 4)

(Prelims) IAS General Studies – 2003 (Part 4)

46. With reference to Indian freedom struggle, which one of the following statements is NOT correct?
(a) The Rowlatt Act aroused a wave of popular indignation and led to the Jallianwala Bagh massacre
(b) Subhas Chandra Bose formed the Forward Bloc
(c) Bhagat Singh was one of the founders of Hindustan Republican Socialist Association
(d) In 1931, the Congress Session at Karachi opposed Gandhi-Irwin Pact

Ans: d

  • The Gandhi–Irwin Pact was a political agreement signed by Mahatma Gandhi and the then Viceroy of India, Lord Irwin on 5 March 1931 before the second Round Table Conference in London.
  • The Gandhi Irwin Pact was endorsed by the Congress in the Karachi Session of 1931, that was held from March 26-31. Gandhi was nominated to represent Congress in the Second Round Table Conference.

47. Consider the following statements:
1. In the last five years, Indian software exports have increased at a compound annual growth rate of about 60%
2. The software and service industry in India registered an overall growth of about 28% in rupee terms during the year 2001-2002.
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

  • New Data:
  • Information technology in India is an industry consisting of two major components: IT services and business process outsourcing (BPO). The sector has increased its contribution to India’s GDP from 1.2% in 1998 to 7.5% in 2012
  • The IT-BPM sector in India grew at a compound annual growth rate (CAGR) of 25 per cent over 2000-2013, which is 3-4 times higher than the global IT-BPM spend, and is estimated to expand at a CAGR of 9.5 per cent to US$ 300 billion by 2020.
  • India is the world’s largest sourcing destination for the information technology (IT) industry, accounting for approximately 52 per cent of the US$ 124-130 billion market. The industry employs about 10 million Indians

48. Which one of the following statements is NOT correct?
(a) India is the second largest producer of nitrogenous fertilizers in the world
(b) India is the ninth largest steel producing country in the world
(c) India is the second largest producer of silk in the world
(d) India ranks third in the world in coal production

Ans: b

  • India has overtaken the US to become the third-largest steel producer in the world with a production of 14.56 million tonnes (MT) in first two months of the year. India has been the fourth-largest steel producer for the past five years, behind China, Japan and the US.
  • India is the 2nd largest producer of silk in the world after China. India produces 18% of the world’s total silk. Mulberry, Eri, Tasar, and Muga are the main types of silk produced in the country. It is a labor-intensive sector.
  • China has been by far the biggest coal producing country over the last three decades.India is third after China and USA. India produced approximately 605Mt of coal in 2012 becoming the third biggest coal producer in the world. India was also the third biggest coal consumer accounting for eight percent of the world’s coal consumption in the same year.
  • The largest nitrogen producing countries are China, India, the United States and Russia.

49. Which one of the following statements is correct?
(a) Only the Rajya Sabha and not the Lok Sabha can have nominated members
(b) There is a constitutional provision for nominating two members belonging to the Anglo-Indian community to the Rajya Sabha
(c) There is no constitutional bar for a nominated member to be appointed as a Union minister.
(d) A nominated member can vote both in the Presidential and Vice Presidential elections

Ans: c

  • Two members belonging to the Anglo-Indian community are nominated to the Lok Sabha
  • All members of both Houses of Parliament including Nominated members are members of the Electoral College. Therefore, nominated members can vote in the election of Vice President. But nominated members cannot vote during election of the President.

50. With reference to Government of India’s decisions regarding Foreign Direct Investment (FDI) during the year2001-02, consider the following statements:
1. Out of the 100% FDI allowed by India in a tea sector, the foreign firm would have to disinvest 33% of the equity in favour of an Indian Partner within four years.
2. Regarding the FDI in print media in India, the single largest Indian shareholder should have a holding higher than 26%
Which of these statements is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

  • Old news. Not imp.

51. Alam Khan, one of those who invited Babur to invade India was:
(a) an uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi
(b) a cousin of Ibrahim Lodi who was illtreated and expelled from the country
(c) the father of Dilawar Khan to whom cruel treatment was meted out by Ibrahim Lodi
(d) a high official in Punjab province who was very much discontented with Ibrahim Lodi’s treatment to his tribe

Ans: a

52. The battle of Dharmat was fought between
(a) Muhammad Ghori and Jai Chand
(b) Babur and the Afghans
(c) Aurangzeb and Dara Shikoh
(d) Ahmad Shah Durrani and the Marathas

Ans: c

  • Dara Shikoh began to retreat towards Samugarh, about 10 miles east of Agra, south of the Yamuna River, after Aurangzeb had defeated Dara Shikoh’s forces during the Battle of Dharmat.
  • Later Battle of Samugarh,(May 29, 1658), was a decisive battle in the struggle for the throne during the Mughal war of succession (1658–1659) between between his sons Dara Shikoh (the eldest son and heir apparent) and his two younger brothers Aurangzeb and Murad Baksh.

53. Which one among the following has the largest shipyard in India?

(a) Kolkata

(b) Kochi

(c) Mumbai

(d) Visakhapatnam

Ans: b

  • Cochin Shipyard Limited (CSL) is the largest shipbuilding and maintenance facility in India. It is part of a line of maritime-related facilities in the port-city of Kochi, in the state of Kerala. Of the services provided by the shipyard are building platform supply vessels and double-hulled oil tankers.

54. Three flags, each of different colour, are available for a military exercise. Using these flags, different codes can be generated by waving
(1) single flag of different colours, or
(2) any two flags in a different sequence of colours, or
(3) three flags in a different sequence of colours

The maximum number of codes that can be generated is:

(a) 6

(b) 9

(c) 15

(d) 18

Ans: c

  • 3 + 3P3 + 3P2  (Where P is Permutation)
  • 3 + 6 + 6
  • 15

55. Match List-I (Organisation) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I                                                            List-II
(Organisation)                                             (Location)
A. National Sugar Institute                            1. Dehradun
B. Mishra Dhatu Nigam Limited                    2. Kamptee
C. Institute of Military Law                            3. Pune
D. Institute of National Integration                4. Hyderabad
5. Kanpur
(a) 3 1 4 2
(b) 5 1 4 3
(c) 3 4 5 2
(d) 5 4 2 3

Ans: d

56. Tim Montgomery set a new world record at the IAAF Grand Prix final in the year 2002 in:
(a) Long Jump
(b) 110 m Hurdle race
(c) 100 m Dash
(d) High Jump

  • Old news, not imp.

57. With reference to the work of human kidney, consider the following statements:
1. After the waste is removed in the kidney, the cleaner blood is sent back through renal artery
2. From Bowman’s capsule, the filtered liquid passes through tiny tubes where much of the glucose is reabsorbed and sent back to the blood in the renal vein. 
Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

58. A hydrogen-inflated polythene balloon is released from the surface of the earth. As the balloon rises to an altitude up in the atmosphere, it will:
(a) decrease in size
(b) flatten into a disc-like shape
(c) increase in size
(d) maintain the same size and shape

Ans: c

  • Increase in size as atmospheric pressure will decrease

59. The power to enlarge the jurisdiction of the Supreme Court of India with respect to any matter included in the Union List of Legislative Powers rests with:
(a) The President of India
(b) The Chief Justice of India
(c) The Parliament
(d) The Union Ministry of Law, Justice and Company Affairs

Ans: c

60. Which one of the following High Courts has the Territorial Jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?
(a) Andhra Pradesh (b) Calcutta
(c) Madras (d) Orissa

Ans: b

  • The Calcutta High Court is the oldest High Court in India. It was established as the High Court of Judicature at Fort William on 1 July 1862 under the High Courts Act, 1861. It has jurisdiction over the state of West Bengal and the Union Territory of the Andaman and Nicobar Islands.

Previous Page (Part 3)                                                                    Next Page (Part 5)

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s