(Prelims) IAS General Studies Solved Paper With Explanations – 2009 (Part- 8)

(Prelims) IAS General Studies – 2009 (Part 8)

106. Consider the following statements :
(1) India does not have any deposits of Thorium.
(2) Kerala’s monazite sands contain Uranium .

which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans : d

  • Monazite is a rare phosphate mineral with a chemical composition of (Ce,La,Nd,Th)(PO4,SiO4). It usually occurs in small isolated grains, as an accessory mineral in igneous and metamorphic rocks such as granite, pegmatite, schist, and gneiss. These grains are resistant to weathering and become concentrated in soils and sediments downslope from the host rock. When in high enough concentrations, they are mined for their rare earth and thorium content.
  • Monazite, a beach sand mineral, contains thorium which is important for India`s three-stage nuclear power programme.
  • As on May 2013, Andhra Pradesh has the highest monazite reserves of 3.72 million tonnes followed by Tamil Nadu (2.46 million tonnes), Odisha (2.41 million tonnes), Kerala (1.90 million tonnes), West Bengal (1.22 million tonnes) and Jharkhand (0.22 million tonnes).

107. Which one among the following South Asian countries has the highest population density ?
(a) India
(b) Nepal
(c) Pakistan
(d) Sri Lanka

Ans : a

108. Consider  the following statements :
(1) The discussions in the Third Round Table Conference eventually led to the passing of the Government of India Act of 1935.
(2) The Government of india act of 1935 provided for the establishment of an all india federation to be based on union of the provinces of British india and the Princely States.

which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1nor 2

Ans : c

109. Consider the following :
(1) Fringe Benefit Tax
(2) Interest Tax
(3) Securities Transaction Tax

which of the above is/are Direct Tax/Taxes ?
(a) 1only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans : d

110. In India, who is the chairman of the National Water Resources Council ?
(a) Prime Minister
(b) Minister of Water Resources
(c) Minister of Environment and Forests
(d) Minister of Science and Technology

Ans : a

  • National Water Resources Council was set up by the Government of India in March 1983. The Prime Minister is the Chairman, Union Minister of Water Resources is the Vice-Chairman, and Minister of State for Water Resources, concerned Union Ministers/ Ministers of State, Chief Ministers of all States & Lieutenant Governors/ Administrators of the Union Territories are the Members. Secretary, Ministry of Water Resources is the Secretary of the Council.
  • The Government of India constituted a National Water Board in September, 1990 under the Chairmanship of Secretary, Ministry of Water Resources to review the progress achieved in implementation of the National Water Policy and to report the progress to the National Water Resources Council from time to time. The Secretaries of Union Ministries of Agriculture, Rural Development, Urban Development, Surface Transport, Environment & Forests, Planning and Science & Technology, Chairman, Central Water Commission, Chief Secretaries of all States/Union Territories are its Members and Member (Water Planning & Projects), Central Water Commission is the Member Secretary.

111. Consider the following statements :
(1) There are no east flowing rivers in Kerala.
(2) There are no west flowing rivers in Madhya Pradesh

which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans : d

112. In collaboration with David Hare and Alexander Duff, who of the following established Hindu college at Calcutta ?
(a) Henry Louis Vivian Derozio
(b) Ishwar Chandra Vidyasagar
(c) Keshab Chandra Sen
(d) Raja Rammohan Roy

Ans : d

  • The college was established in 1817 by Raja Ram Mohan Roy, Raja Radhakanta Deb, Maharaja Tejchandra Ray of Burdwan, David Hare, Justice Sir Edward Hyde East, Prasanna Kumar Tagore, Babu Buddinath Mukherjee, Alexander Duff
  • The first Governors of the college were Maharaja Tejchandra Bahadur of Burdwan and Babu Gopee Mohan Thakoor.
  • Now it is called Presidency University, Kolkata

113. Who of the Following Prime Ministers sent Cripps Mission to India ?
(a) James Ramsay Macdonald
(b) Stanley Baldwin
(c) Neville Chamberlain
(d) Winston Churchill

Ans : d

114. Who of the following is the author of a collection of poems called “Golden Threshold” ?
(a) Aruna Asaf Ali
(b) Annie Bosant
(c) Sarojini Naidu
(d) Vijayalakshmi

Ans : c

115. During the Indian Freedom Struggle, why did Rowlatt Act arouse popular indignation ?
(a) It curtailed the freedom of religion
(b) It suppressed the Indian traditional Education
(c) It authorized the government to imprison people with out trial
(d) It curbed the trade Union Activities

Ans : c

  • Rowlatt Acts, (February 1919), legislation passed by the Imperial Legislative Council, the legislature of British India. The acts allowed certain political cases to be tried without juries and permitted internment of suspects without trial. Their object was to replace the repressive provisions of the wartime Defence of India Act (1915) by a permanent law. They were based on the report of Justice S.A.T. Rowlatt’s committee of 1918.
  • The Rowlatt Acts were much resented by an aroused Indian public. All nonofficial Indian members of the council (i.e., those who were not officials in the colonial government) voted against the acts. Mahatma Gandhi organized a protest movement that led directly to the Massacre of Amritsar (April 1919) and subsequently to his noncooperation movement (1920–22). The acts were never actually implemented.

116. Which one of  the following began with the Dandi March ?
(a) Home Rule Movement
(b) Non- Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement

Ans : c

  • The Dandi March, also known as the Salt Satyagraha, began on 12 March 1930 and was an important part of the Indian independence movement. It was a direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest against the British salt monopoly in colonial India, and triggered the wider Civil Disobedience Movement.

117. Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following  ?
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Sikhism
(d) Vaishnavism

Ans : b

  • Anekāntavāda is one of the most important and fundamental doctrines of Jainism. It refers to the principles of pluralism and multiplicity of viewpoints, the notion that truth and reality are perceived differently from diverse points of view, and that no single point of view is the complete truth.

118. With which one of the following movements is the slogan “Do or die” associated ?
(a) Swadeshi Movement
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Civil Disobedience Movement
(d) Quit India Movement

Ans : d

  • The Quit India Movement was a civil disobedience movement launched in India in August 1942 in response to Mohandas Gandhi’s call for immediate independence.
  • The Quit India speech is a speech made by Mahatma Gandhi on August 8, 1942, on the eve of the Quit India movement. He called for determined, but passive resistance that signified the certitude that Gandhi foresaw for the movement is best described by his call to Do or Die. His speech was issued at the Gowalia Tank Maidan in Bombay

119. Who of the Following founded the Ahmedabad Textile Labour Association ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) N.M. Joshi
(d) J.N. Kripalani

Ans : a

  • Textile Labour Association which is normally known as TLA Ahmadabad was founded by Mahatma Gandhi in the year of 1920. after Mahatma return from South Africa in 1915 he decided to live permanently in India and for that he chose Ahmadabad for his satyagrah ashram.
  • The main reason for choosing Ahmadabad was Textile Mills. Ahmadabad was known as a Manchester of India where most of the cotton Mills were situated. More Cotton Mills and many more Mill Workers were workers Education and Social activities for those workers & their family was done by Shree Ansuyaben Sarabhai. Shree Ansuyaben Sarabhai was a sister of the well-known mill owner shree Ambalal Sarabhai.
  • In 1917 mill workers of Ahmadabad goes on the strike for increase of their wages and the strike was led by Mahatma Gandhi and after the strike of 25 days workers succeeded in their mission and get increase in their wages. This was the beginning for the thoughts to set up the union for these textile mill workers and it converted in to the Textile Labour Association (TLA) in 1920

120. In the context of the Indian Freedom Struggle, 16th October 1905 is well known for which one of the following reasons ?
(a) The formal procalamation of Swadeshi movement was made in Calcutta town hall.
(b) Partition of Bangal took effect.
(c) Dadabhai Nauroji decalared that the goal of Indian national congress was Swaraj.
(d) Lokmanya TIlak started movement in Poona.

Ans : b

  • The decision to effect the Partition of Bengal was announced in July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took place in 16 October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas.

Previous Page (Part 7)                                                                Next Page (Part 9)

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s