UPPSC Prelims General Studies Paper – 2011 (Part 1)

UPPSC Prelims General Studies Paper – 2011 (Part 1)

1.  Which among the following is the largest software company in India ?

(a) Infosys

(b) TCS


(d) HCL Tech

Ans: (b)


2. Which one of the following is different from the others from the point of view of ownership ?

(a) LIC Policy

(b) Bank Fixed Deposit

(c) Kisan Vikas Patra

(d) Debenture of a Company



3. In the Union Budget 2011 – 12, the effective rate of interest for fanners on timely repayment of the bank loan is

(a) 7 percent

(b) 6 percent

(c) 4 percent

(d) 3 percent

Ans: (c)


4. ‘Athapoo ‘ is associated with which of the following festivals ?

(a) Dol Yatra

(b) Onam

(c) Pongal

(d) Vishwakarma Puja

Ans: (b)


5. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I                                          List – II
A. Pandit Durgalal                       1. Instrumental Music
B. Lalgudi Jayaraman                  2. Dance
C. Bala Murali  Krishna                3. Painting
D. Amrita Shergil                         4. Vocal Music


A  B  C  D
(a)  2  1  4   3
(b)  1  2  4   3
(c)  3  1   2  4
(d)  2  4   3  1

Ans: (a)


6. South Indian festival of ‘Onam’ is associated with which of the following ?

(a) Ram’s victory over Rawan

(b) Durga’s killing of Mahishasur

(c) Shiva Shakti

(d) Mahabali

Ans: (d)


7. Which of the following crops are grown mainly in the irrigated areas during Zaid ?

(a) Arhar and Gram

(b) Moong and Urad

(c) Rice and Millets

(d) Maize and Groundnut



8. The largest producer of Sugar in India is

(a) Bihar

(b) Karnataka

(c) Maharashtra

(d) Uttar Pradesh

Ans: (c)


9. Which of the following authority sanctions foreign exchange for the import of goods ?

(a) Any Nationalised Bank

(b) Exchange Bank

(c) Reserve Bank of India

(d) Ministry of Financer



10. A letter of credit has to be produced by

(a) an exporter

(b) an importer

(c) custom authorities

(d) shipping company



11. Which organisation promotes the foreign trade ?

(a) ECGC

(b) MMTC

(c) STC

(d) All of the above



12. The main source of fund for the National Highway Authority of India is

(a) Cess

(b) Foreign assistance

(c) Market borrowings

(d) Budgetary support of Union Government



13. Golden rice has the highest quantity of

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B

(c) Vitamin C

(d) Vitamin K

Ans: (a)


14. Which one of the following is useful in the treatment of scurvy disease ?

(a) Mango

(b) Papaya

(c) Aonla

(d) Ber

Ans: (c)


15. MODVAT is related to

(a) Excise duty

(b) Value Added Tax (VAT)

(c) Wealth Tax

(d) Income Tax

Ans: (b)


16. More than one-third of the crude steel production of the world comes from

(a) China

(b) Japan

(c) Russia

(d) U.S.A.

Ans: (a)


17. The Sun City is located in

(a) Italy

(b) Japan

(c) Mexico

(d) South Africa

Ans: (d)


18. The correct descending order of the leading producers of milk is

(a) China, India, Russia, U.S.A.

(b) India, U.S.A., China, Russia

(c) U.S.A., India, China, Russia

(d) India, China, U.S.A., Russia

Ans: (b)


19. Match List – I and List – II and select the correct answer from the code given below the lists:

List – I                                                  List – II

(Iron-Steel Centre)                             (Country)

A. Hamilton                                        1. China

B. Birmingham                                   2. Canada

C. Essen                                            3. U.K.

D. Anshan                                          4. Germany


A   B   C   D
(a)   4   3    1   2
(b)   2   1    4   3
(c)   2   3    4   1
(d)   3   4    2   1

Ans: (c)


20. Import procedure begins with

(a) Indent

(b) Mate’s receipt

(c) Marine insurance

(d) Shipping bill



21. Private Sector Mutual Funds in india were permitted in

(a) 1964

(b) 1993

(c) 1994

(d) 2001

Ans: (b)


22. The State known as ‘Garden of Spices’ is

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Tamil Nadu

Ans: (b)


23. In India two largest producers of coal (2008 -09) are

(a) Andhra Pradesh and Chhattisgarh

(b) Chhattisgarh and Orissa

(c) Chhattisgarh and Jharkhand

(d) Jharkhand and Madhya Pradesh



24.  Which of the following towns lie in the National Capital Region ?

1. Ambala

2. Khurja

3. Karnal

4. Rohtak

Select the correct answer from the code given below:


(a) 1 and 2 only

(b) 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only

(d) 2, 3 and 4 only

Ans: (d)


25. Coolgardie lies in the Australian province of

(a) New South Wales

(b) Northern Territory

(c) Queensland

(d) Western Australia

Ans: (d)


26.  Match List – I and List – II and select the correct answer from the code given below: 

List – I (Lake)

A. Erie
B. Michigan
C. Ontario
D. Superior

List – II (City)
1. Duluth
2. Detroit
3. Gary
4. Hamilton


A   B    C   D

(a)   2    1   4   3
(b)   1    3   2   4
(c)   4    2    3   1
(d)   2    3   4   1



27.  In India the State with the largest area under very dense forests is

(a)  Arunachal Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Orissa



28.  Which one of the following does NOT lie in Maharashtra ?

(a) Balaghat Range

(b) Harishchandra Range

(c) Mandav Hills

(d) Satmala Hills



29. Which one of the following is NOT the port town of Gujarat ?

(a) Jamnagar

(b) Okha

(c) Porbandar

(d) Veraval



30.  Who among the following has been awarded the prestigious Abel Prize for the year 2011 ?

(a) Isadore M. Singer

(b) John Griggs Thompson

(c) John Willard Milnor

(d) Peter D. Lax

Ans: (c)


31. Assertion (A): Kerala stands first in terms of human development index.

Reason (R) : Its unemployment rate is the highest in the country.

Select the correct answer from the code given below:


(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is NOT the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.



32. Which one of the following pairs is NOT correctly matched?

(a) Koyali – Gujarat

(b) Nagapattinam- Andhra Pradesh

(c) Numaligarh – Assam

(d) Manali – Tamil Nadu



33. Arrange the following States of India in descending order of their forest-area and select the correct answer from the code given below:

1. Andhra Pradesh

2. Arunachal Pradesh

3. Chhattisgarh

4. Orissa


(a) 1, 3, 4, 2
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 2, 1, 4, 3



34. According to the World Bank’s Global Development Finance Report 2010 the correct descending order of the world’s five most indebted countries is

(a) Russia, Brazil, China, Turkey, India

(b) Russia, China, Turkey, Brazil, India

(c) Russia, China, Brazil, India, Turkey

(d) Russia, Brazil, India, China,Turkey



35. In February 2011 India International Youth Film Festival was held in

(a) Hyderabad

(b) Kolkata

(c) Mumbai

(d) New Delhi

Ans: (d)


36. At the 83rd Oscar Awards the best film award was won by

(a) Black Swan

(b) The Fighter

(c) The King’s Speech

(d) The Social Network

Ans: (c)


37. The foundation stone of the third Indian Research Centre in Antarctica was laid by the name of

(a) Sarswati

(b) Bharti

(c) Anweshan

(d) Yamnotri

Ans: (b)


38. The author of the book “The Emperor of All Maladies A Biography of Cancer”, for which 2011 Pulitzer Prize has been awarded, is

(a) Farid Zakariya

(b) Geeta Anand

(c) Jhumpa Lahiri

(d) Siddhartha Mukherjee

Ans: (d)


39. Who among the following film actors was given Mother Teresa Award in March 2011 ?

(a) Prem Chopra

(b) Rajesh Khanna

(c) Shammi Kapoor

(d) Shatrughan Sinha

Ans: (a)


40. Which one of the following Indian States has recently signed a $220 million agreement with the World Bank ?

(a) Bihar

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Tamil Nadu

Ans: (a)


41. India has recently signed Comprehensive Economic Co-operation Agreement with

(a) Indonesia

(b) Malaysia

(c) Saudi Arabia

(d) Vietnam



42. Which one of the following districts of Uttar Pradesh has the highest literacy rate as per the provisional figures of 2011 Census?

(a) Gautambuddh Nagar

(b) Ghaziabad

(c) Kanpur Nagar

(d) Lucknow

Ans: (b)


43. Thumri Singer Girija Devi belongs to

(a) Banaras Gharana

(b) Agra Gharana

(c) Kirana Gharana

(d) Lucknow Gharana

Ans: (a)


44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:

List – I (District)              List – II (Headquarters)
A. Jalaun                        1. Akbarpur
B. Kanpur Dehat             2. Navgarh
C. Sant Ravidas Nagar   3. Padrauna
D. Kushinagar                4. Orai

A      B      C      D
(a)   4      1       2      3
(b)   4      3       2      1
(c)   2      1       3      4
(d)   1      2       4      3

Ans: (a)


45. The first Woman General Secretary of SAARC, elected in January 2011, comes from

(a) Bangladesh

(b) Sri Lanka

(c) Maldives

(d) Bhutan

Ans: (c)


46. The 18th Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award has been given to

(a) Shabana Azmi

(b) Maulana Wahiduddin Khan

(c) Javed Akhtar

(d) None of the above

Ans: (b)


47. India in February 2011 signed Free Trade Agreement with

(a) Australia

(b) Indonesia

(c) Japan

(d) South Korea

Ans: (c)


48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below :

List – I (City)     List – II (Aerodrome)
A. Lucknow     1. Babatpur
B. Varanasi     2. Kheria
C. Kanpur        3. Amausi
D. Agra           4. Chakeri

A      B      C      D
(a)  4      3       1      2
(b)  2      1       4      3
(c)  3       2       1      4
(d)  3      1       4      2

Ans: (d)


49. The official bird of Uttar Pradesh is

(a) Peacock

(b) Saras

(c) Parrot

(d) Cuckoo

Ans: (b)


50. The most popular religious magazine ‘Kalyan’ is published from

(a) Mathura

(b) Rishikesh

(c) Gorakhpur

(d) Varanasi

Ans: (c)


51. Which One of the following pairs is not correctly matched ?

(a) Vrindavan Mandir – Mathura

(b) J.K. Temple – Lucknow

(c) Vishwanath Mandir – Varanasi

(d) Devipatan Mandir – Tulsipur

Ans: (b)


52. Which one of the following statements regarding uttar Pradesh, according to the provisional figures of 2011 Census is not correct?

(a) It accounts for 16.5 percent of the Country’s population.

(b) It has the largest ‘number of children in the country.

(c) Its decadal growth rate is 18.4%.

(d) Its Sex ratio is 908.

Ans: (c)


53. Famous Charkula dance is associated with

(a) Avadh

(b) Bundelkhand

(c) Brijbhumi

(d) Rohilkhand

Ans: (c)


54. Sardar Vallabh Bhai Patel Agricultural University is located at

(a) Faizabad

(b) Meerut

(c) Kanpur

(d) Jhansi

Ans: (b)


55. The winner of All England Badminton championship.2011, Men’s Singles Title, was

(a) Chen Jin

(b) Lee Chong Wei

(c) Lee Yong Dae

(d) Lin Dan

Ans: (b)


56. The Winner of Australian Open 2011, Men’s Singles, was

(a) Andy Murray

(b) David Ferrer

(c) Novak Djkovic

(d) Roger Federer

Ans: (c)


57. The Captain of the Indian Hockey Team for Azlan Shah Cup Hockey Tournament, 2011, was

(a) Arjun Halappa

(b) Rajesh Kumar

(c) Rajpal Singh

(d) Shivendra Singh



58. Farrukhabad is known for

(a) Carpet weaving

(b) Glassware

(c) Perfume Manufacture

(d) Hand Printing

Ans: (d)


59. In Which of the following crops Uttar Pradesh is not the largest producer in India?

(a) Polato

(b) Rice

(c) Sugarcane

(d) Wheat

Ans: (b)


60. In ICC Cricket World Cup 2011 the “man of the tournament” was

(a) Kumar Sangakarra

(b) Sachin Tendulkar

(c) Tilakratne Dilshan

(d) Yuvraj Singh

Ans: (d)


61. The “Leures World Sportsman Year” award for 2010 was given to

(a) Lionel Massi

(b) Rafael Nadal

(c) Ronaldo

(d) Sachin Tendulkar

Ans: (b)


62. ‘Smash’ is assosiated with which of the following sports?

(a) Boxing

(b) Wrestling

(c) Football

(d) Volleyball

Ans: (d)


63. Bula Chaudhary is well-known in which of the following sports?

(a) Swimming

(b) Hockey

(c) Football

(d) Archery

Ans: (a)


64. Tejaswani  Sawant is the first Indian woman to be crowned world championship in

(a) Athelatics

(b) Boxing

(c) Shooting

(d) Wrestling

Ans: (c)


65. The correct descending order of the four winners of the highest number of gold medals in the 34th National Games 2011 is

(a) Services, Manipur, Haryana, Maharashtra

(b) Services, Haryana, Manipur, Maharashtra

(c) Services, Manipur, Maharashtra, Haryana

(d) Services, Haryana, Maharashtra, Manipur

Ans: (a)


66. In the 34th National Games, 2011 which State. Won the team title in Badminton in Men’s Section?

(a) Andhra Pradesh

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Tamil Nadu

Ans: (a)


67. “Stanley Cup’ is associated with

(a) Badminton

(b) Basketball

(c) Golf

(d) Ice Hockey

Ans: (d)


68. If COMPUTER IS Coded as RFUYQNPC, the code for MEDICINE will be





Ans: (d)


69. Introducing a girl Mohan said. “Her mother is the only daughter of my mother-in-law.” How is Mohan related to that girl?

(a) Brother

(b) father

(c) Husband

(d) Uncle

Ans: (b)


70. The following series has a wrong number:

1 12 65 264 795 1590 1593

The wrong number is

(a) 65

(b) 264

(c) 795

(d) 1590

Ans: (d)


71. Govind is 3 years older than his wife Shyama and four times as old as his son Raghu. If Raghu becomes 15 years old after 3 years, what is the present age of Shyama ?

(a) 60 years

(b) 51 years

(c) 48 years

(d) 45 years

Ans: (d)


72. Ten years ago Ram’s age was half of Moti’s age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what is the total of their present ages?

(a) 25

(b) 28

(c) 32

(d) 35

Ans: (d)


73. Sonu bought a watch with 30 percent discount on the labelled price. He sold it With 20 percent profit on the labelled price. Approximately, what was his percentage of profit on the price he bought?

(a) 50

(b) 65

(c) 70

(d) 85

Ans: (c)


74. Which one of the following will come next in the series given below?


(a) PHV

(b) PPV

(c) PTV

(d) PJW

Ans: (a)


75. There are four prime numbers. The product of first three is 385 and the product of the last three is 1001. First and the last numbers are respectively:

(a) 5, 11

(b) 5, 13

(c) 7, 11

(d) 7, 13

Ans: (b)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s