DPPH- 9 February

For previous DPPH, Click Here

Objective Problems:

1. Consider the following statements about the Anglo-French Carnatic Wars?

i. The Austrian War of succession in Europe was one of the reasons of the first Carnatic War.

ii. The second Carnatic War ended with the Treaty of Pondicherry.

iii. The third Carnatic War was decisively won by France.

iv. Dupleix was not involved in any of the Carnatic Wars.

Choose the correct option:

a. i, ii and iii

b. ii, iii and iv

c. i and ii

d. All are correct

2. Cartaz System was introduced by:

a. French East India Company

b. Portuguese East India Company

c. British East India Company

d. Dutch East India Company

3. The causes of the success of British East India Company against French East India Company were:

i. The English had complete approval and confidence of their Home government whereas the French Home government never took any interest in Indian affairs.

ii. British were strengthened by their conquest of Bengal in 1757 as Bengal was one of the richest and prosperous region in those days.

iii. British had naval superiority.

Choose the correct option:

a. ii and iii

b. i and iv

c. i and ii

d. All are correct.

4. Choose the correct sequence of entry of the East India Company to India:

a. Portuguese, French, British, Dutch

b. British, Dutch, Portuguese, French

c. Portuguese, Dutch, British, French

d. Portuguese, British, Dutch, French

5. Match the following:

A. Goa                            i. France

B. Pondicherry             ii. Danish

C. Chandernagore      iii. Portuguese

D. Serampore             iv. British


     A    B    C    D

a.  iv  i    ii      iii

b. iii   i     i     ii

c. iv   i     i     iii

d. i    ii    iii   iv

6. Which of the following statements is wrong:

a. Battle of Plassey was won by British by use of intrigue.

b. Battle of Buxar was less important for British from military point of view than Battle of Plassey.

c. Battle of Plassey was fought before the Battle of Buxar.

d. Mughal Emperor was involved in the Battle of Buxar.

7. Sir Thomas Roe, as an ambassador of British King, arrived at the court of Mughal Emperor:

a. Akbar

b. Jahangir

c. Shahjahan

d. Aurangzeb

8. British fortification of Calcutta is known as:

a. Fort William

b. Fort St. George

c. Fort St. David

d. Fort Louis

9. Choose the incorrect statement:

a. Mir Qasim has transferred the Capital of Bengal from Murshidabad to Monghyr to maintain safe distance from British for less British interference.

b. Siraj-ud-daula was bengal Nawab during the Battle of Plassey.

c. Fortification of Calcutta was the immediate cause of the Battle of Plassey.

d. British removed Nawab and started direct rule over Bengal after the Battle of Plassey.

10. Which of the following is/are related to Anglo-Bengal Struggle?

i. Black Hole Tragedy

ii. Misuse of Dastak

iii. Battle of Plassey

iv. Battle of Wandiwash

Choose the correct option:

a. i, ii and iii

b. i and ii

c. ii, iii and iv

d. All of the above

Mains Questions (for General Stuudies and History Optional):

1. The result of the Battle of Plassey is considered as the end of the  middle  ages  of  India  and  beginning of her modern  age. Do you agree? Explain. (250 words)



2. Do you think that the Battle of Plassey was a ‘great betrayal’ instead of a ‘great battle’? Give explanation of your answer. (250 words)




For previous DPPH, Click Here

6 Comments Add yours

  1. Ashish says:

    1st question:
    Ans: The battle of Plassey was a crucial event for britishers which took place in 1757 and intrigue and treachery were the crucial factors for winning this battle.

    The condition in India before 1757 was fragmented political powers. In south, there were carnatic wars. In north, there was weak central mughal power with peripheral rulers strengthening like Bengal, Bihar, Orissa region, North west region etc . Also, the economic condition was agrarian based occupation, traditional craftsmen, artisans, cotton weaving etc. Further, the society was caste based rural one with evil practices like Sati, female foeticide, patriarchial etc.

    The battle of Plassey led to Britishers acquiring rich resources of Bengal region. These led them to become a strong political and military power to conquer other powers. Also, the Britishers were benefited through enlightenment, industrial revolution and other inventions.

    However, their aim in india was to fulfil Imperialistic campaign of economic exploitation. So they began reformative measures in selective and directed manner in field like education, administration, etc. Although these measures were modern, they were not for creating modern state.

    So, the Battle of Plassey at the immediate term cannot be termed as transition from middle age to modern india. However, the reforms measures, though with ill motives , followed after British establishment, gradually modernised india.

    Liked by 1 person

    1. Good attempt. Keep writing.

      Liked by 1 person

  2. Ashish says:

    2nd question:
    Ans: The battle of Plassey though won through betrayal laid a concrete foundation for Britishers win in Battle of Buxar in 1764.

    Thee Bengal region in 1700s had conflict between company and the nawab on free trading rights and other concessions. In 1717, Farukh Siyar had granted dastak viz free trading rights to company traders. However, its continuous misuse by private traders had strained relation between nawab and company due to economic losses incurred to nawab.

    Along with this economic conflict, the company was also showing political clout through fortifying their areas. Further, the nawab had section of people opposed to him. So, these group decided to betray the nawab and side with Britishers in battle for their trivial interest.

    However, if the battle would have fought, it would not be so great battle. The reason for this being the company was still weak. It was only after Plassey battle that they acquired resources of Bengal to built huge army to fight in Battle of Buxar.
    So, historically the Plassey battle was a miniscule battle won through betrayal. However it was useful in wining battle of Buxar which made British rule in india successful.


  3. maverick0522 says:

    1 – c
    2 – b
    3 – c
    4 – c
    5 – b
    6 – b
    7 – b
    8 – a
    9 – d
    10 – a


  4. factofffact says:

    i think answer of 1 question will be option c


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s