Answers of DPPH- 9 February

Answers of DPPH-9 February

Objective Solutions

1. Consider the following statements about the Anglo-French Carnatic Wars?

i. The Austrian War of succession in Europe was one of the reasons of the first Carnatic War.

ii. The second Carnatic War ended with the Treaty of Pondicherry.

iii. The third Carnatic War was decisively won by France.

iv. Dupleix was not involved in any of the Carnatic Wars.

Choose the correct option:

a. i, ii and iii

b. ii, iii and iv

c. i and ii

d. All are correct

Ans: a

2. Cartaz System was introduced by:

a. French East India Company

b. Portuguese East India Company

c. British East India Company

d. Dutch East India Company

Ans: b


Cartaz System a naval trade license or pass introduced by the Portuguese East India Company in the Indian Ocean region in the 16th century, to control and enforce the Portuguese trade monopoly over a wide area in the Indian Ocean.

3. The causes of the success of British East India Company against French East India Company were:

i. The English had complete approval and confidence of their Home government whereas the French Home government never took any interest in Indian affairs.

ii. British were strengthened by their conquest of Bengal in 1757 as Bengal was one of the richest and prosperous region in those days.

iii. British had naval superiority.

Choose the correct option:

a. ii and iii

b. i and iv

c. i and ii

d. All are correct.

Ans: d

4. Choose the correct sequence of entry of the East India Company to India:

a. Portuguese, French, British, Dutch

b. British, Dutch, Portuguese, French

c. Portuguese, Dutch, British, French

d. Portuguese, British, Dutch, French

Ans: c

5. Match the following:

A. Goa                            i. France

B. Pondicherry             ii. Danish

C. Chandernagore      iii. Portuguese

D. Serampore             iv. British


A    B    C    D

a.  iv  i    ii      iii

b. iii   i     i     ii

c. iv   i     i     iii

d. i    ii    iii   iv

Ans: b

6. Which of the following statements is wrong:

a. Battle of Plassey was won by British by use of intrigue.

b. Battle of Buxar was less important for British from military point of view than Battle of Plassey.

c. Battle of Plassey was fought before the Battle of Buxar.

d. Mughal Emperor was involved in the Battle of Buxar.

Ans: b

7. Sir Thomas Roe, as an ambassador of British King, arrived at the court of Mughal Emperor:

a. Akbar

b. Jahangir

c. Shahjahan

d. Aurangzeb

Ans: b

8. British fortification of Calcutta is known as:

a. Fort William

b. Fort St. George

c. Fort St. David

d. Fort Louis

Ans: a

9. Choose the incorrect statement:

a. Mir Qasim has transferred the Capital of Bengal from Murshidabad to Monghyr to maintain safe distance from British for less British interference.

b. Siraj-ud-daula was bengal Nawab during the Battle of Plassey.

c. Fortification of Calcutta was the immediate cause of the Battle of Plassey.

d. British removed Nawab and started direct rule over Bengal after the Battle of Plassey.

Ans: d

Explanation: British opted for dual control while maintaining Nawabship instead of taking the control of Bengal directly.

10. Which of the following is/are related to Anglo-Bengal Struggle?

i. Black Hole Tragedy

ii. Misuse of Dastak

iii. Battle of Plassey

iv. Battle of Wandiwash

Choose the correct option:

a. i, ii and iii

b. i and ii

c. ii, iii and iv

d. All of the above

Ans: a

Explanation: Battle of Wandiwash is related to Anglo-French struggle.

Mains Solutions

1. The result of the Battle of Plassey is considered as the end of the  middle  ages  of  India  and  beginning of her modern  age. Do you agree? Explain. 

Ans: (will be updated on 16 Feb)

2. Do you think that the Battle of Plassey was a ‘great betrayal’ instead of a ‘great battle’? Give explanation of your answer. 

Ans: (will be updated on 16 Feb)

For previous DPPH, Click Here


4 Comments Add yours

  1. himanchali says:

    Please activate the link of remaining dpph


    1. It has been suspended….


  2. himanchali says:

    Please some tips for prelims


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s