Answers of DPPH: 19 February

Answers of DPPH: 19 February

Objective Questions:

1. Match the following:

List-1 (Dance)                          List-II (Place)

A. Songi Mukhota folk dance     i. Maharshtra

B. Dal Khai folk dance                   ii. Orrissa

C. Baul folk                                     iii. West Bengal

D. Rongali Bihu festival               iv. Assam


A   B   C   D

a) i   ii   iii   iv

b) ii  i    iii  iv

c) iii  ii   i    iv

d) iv  i  iii   ii

Ans: a

2. Which of the following is/are true about the Igu Dance, which was selected as one of the Republic Day tableau in 2016?

i.It is dance of Meghalaya.

ii. It is famous as ‘Reh Naya’ in Idu Mishmi tribal society.

iii. It is an important part of the Reh Festival.


a) i and ii

b) ii and iii

c) i and iii

d) i, ii and iii

Ans: b

It is dance of Arunachal Pradesh

3. Contribution of the Muslims to Indo-Muslim architecture is profound and no less interesting. Among the architectural features introduced by Muslims in India were:

i. Arches and domes

ii. Naturalistic ornamentation showing human and animal forms

iii. minarets

iv. extensive use of concrete and lime mortar

a) i, ii and iii

b) ii, iii and iv

c) i, iii and iv

d) All

Ans: c

4. Which of the following were the causes of he Civil Rebellion during British?

i. Zamindars and Poligars lost control over their land and land revelue.

ii. New land revenue policy caused hardship to the peasantry.

iii. New legal and administrative system led to the resentments.

iv. The priestly class incited hatred against the British because of loss of patronage inn the event of disappearance of the ruling class.

Choose the correct option:

a) i, ii and iii

b) ii, iii and iv

c) i, ii and iv

d) All

Ans: d

5. Choose the incorrect statement:

a) Neel Darpan was written by Deen Bandhu Mitra during Indigo Revolt of 1859-60

b) Bengal Tenancy Act of 1885 was the result of the Pabna Agrarian Unrest.

c) Sidhu and Kanhu led the Kol uprising in Chhotangpur area.

d) Haji Shariatullah was related to the Faraizis Revolt.

Ans: a

Sidhu and Kanhu led Santhal Rebellion

6. Who is called the ‘Liberator of the Indian Press’?

a) Charles Metcalfe

b) Willian Bentinck

c)  Lord Wellesley

d) Lord Rippon

Ans: a

7. Match the following:

List-I                                              List-II

A. Strachey Commission       i. Universities (Lord Curzon)

B. Butler Committee              ii. Crown relations with native states (Lord Irwin)

C. Raleigh Commission         iii. Famine (Lord Litton)

D. Hunter Commission          iv. Education (Lord Rippon)


A     B     C    D

a) i     ii      iii     iv

b) iii  ii     iv      i

c) i     ii      iv     iii

d) iii     ii     i    iv

Ans: d

8. Gandhiji called which of the following as “a post-dated cheque on a crumbling bank”:

a) Mountbatten Plan, 1947

b) The August Offer 1940

c) The proposal of the Cripps Mission, 1942

d) The Wavell Plan, 1945

Ans: c

9. Which of the following was not the recommendation of the Cabinet Mission Plan?

a) There should be Union of India, embracing both British India and the States.

b) Residuary power should vest in the union and not the provinces.

c)  Provinces should be free to form Groups with Executives and Legislatures.

d) Any question raising a major communal issue in the legislature should require majority of each of the two major communities as well as a majority of all members present and voting.

Ans: b

10. Consider the following statements regarding home charges:

i. It refers to the expenditure incurred in England by the Secretary of State on behalf of India.

ii. Dividend to the shareholders of the East India Company was the constituent of home charges.

iii. Home charges led to the drain of wealth from India.

iv. Payments towards pensions and furloughs of British officers in the civil and military departments in India was not the part of home charges.

Correct statements are:

a) i, ii and iii

b) ii, iii and iv

c) i, iii and iv

d) All

Ans: a

Mains Type Questions: World History [General Studies and History Optional]

Q.  Was German unification achieved more by ‘coal and iron’ than by ‘blood and iron’?


Q. How did Napoleon Bonaparte fuse the old France with the new?



2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s