Daily Problem Practice for History (DPPH): 4 March

DPPH: 4 March

1. Match the List-I and the List-II and select the correct answer using  the  code  given  below  the lists :

List-I                         List-2

(Ancient  Nadine  of River)     (Modern  Name  of  River)

A .Vitasta                     1.  Chenab

B. Askini                      2. Beas

C. Parushni                    3.  Jhelam

D. Vipasa                      4.  Sutlej

5. Ravi

Codes :

A   B    C     D
(a) 3   5    4     2

(b) 2   1    5     3

(c) 3   1   5     2

(d) 2   5     4    3

2. Match the List-I and the List-II and select the correct answer using the  code  given  below the  lists:

List-I                             List-II

(Harappan Settlement)             (River)
A.   Mohenjodaro              1.  Indus

B.   Rupar                     2.  Ghaggar

C.   Kalibangan                3.  Sutlej

D.   Harappa                  4.  Ravi

Codes :

A     B      C      D

(a) 1     3      2       4

(b)  2    4      1      3

(c) 1     4      2       3

(d) 2     3      1      4

3. Before Abhijnanasakuntalam, which of the following two plays were composed  by Kalidasa ?

1. Vikramorvasiyam

2. Malavikagnimitra

3. Swapnavasavadatta

4. Kadambari

Select  the  correct  answer  using  the  code  given below :

(a) 1 and 2                      (b)  1  and 3

(c) 1  and 4                      (d) 3 and 4

4. In  which  region  was  the  Sarvastivadin  sect  of Buddhism  strong?

(a) Tibet and Nepal

(b) Mathura and Kashmir

(c) Burma and Thailand

(d) Bihar and  Bengal

5. Constituent  Assembly  in  its  first  Session  in December, 1946 and was adopted in January, 1947. Who  among  the  following  moved  the  Objective Resolution?

(a) B.  N.  Rau

(b) B.  R.  Ambedkar

(c) Jawaharlal  Nehru

(d) Rajendra  Prasad

6. On 17 may, 1927 at the Bombay Session of the Congress, who moved a resolution calling upon the Congress Working Committee to frame the Constitution of India in consultation with the elected members of the Central and Provincial Legislatures and leading political parties ?

(a) Mahatma Gandhi

(b) MotiJal Nehru

(c) Rajendra Prasad

(d) Tej Bahadur Sapru

7. Who among the following was not a member of the States Reorganization Commission (SRC) appointed by Pandit Jawaharlal Nehru ?

(a) Justice Fazl Ali

(b) Potti Sriramulu

(c) K. M. Panikkar

(d) Hridayanath Kunzru

8. Who of the following refused to allow the adopted son of Lakshmibai to succeed to the throne after the death  of  her  husband,  and  subsequently  annexed the  State ?

(a) Lord Canning

(b) Lord  William  Bentinck

(c) Lord Dallhousie

(d) Lord  Wellesley

9. Which one of  the  following  terms  denotes  cotton cloth manufactured during the medieval period in India?

(a) Tamlik                       (b) Idrat

(c) Qismat                       (d) Kirpas

10. Who among the following organised the defence in the trial of the I. N. A. officers Capt. P. K. Sehgal, Capt.  Shahnawaz  Khan  and Cept.  G.S.  Dhillon ?

(a)  Bhulabhai  Desai

(b)  Madan  Mohan  Malaviya

(c)  Dr.  Saifuddin  Kitchlew

(d)  Ganesh  Vasudeo Mavalankar

Mains Questions (For History Optional and Mains)
Q. “The impact of the French Revolution (1789) was initially confined the Europe, but, that of the Russia Revolution (1917) was global.” – Critically review. [300 words]
Q. “The writings of the philosophers had a tremendous influence on the minds of the people and created a revolutionary awakening in their minds and formed the intellectual creed of the French Revolution.” Comment. [250 words]

2 Comments Add yours

  1. gaurv9 says:

    1. c
    2. b.
    3. d
    4. c
    5. c
    6. b
    7. b
    8. c
    9. d
    10. d


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s