131) Which of the following has the largest brain in proportion to its body size?
(a) Ant
(b) Elephant
(c) Dolphin
(d) Human Being

Ans: (c) Dolphin 

132) An artificial satellite can be tracked very precisely from the earth by using

(a) Doppler effect
(b) Radar
(c) Sonar
(d) Pulsar

Ans: (a) Doppler effect

133) Five bulbs each of 100 watt capacity in a tunnel are illuminated continuously for twenty hours. The consumption of electricity will be :

(a) One unit
(b) Two units
(c) Ten units
(d) Twenty units

Ans: (c) Ten units

134) If an unsaturated sugar solutionis prepared by mixing 100 grams of sugar with half litre of water, which of the following physical quantities will not change?

(a) mass
(b) density
(c) concentration
(d) volume

Ans: (d) volume

135) A mobile phone charger is

(a) An inverter
(b) A UPS
(c) A step up transformer
(d) A step down transformer

Ans: (d) A step down  

136) The stones present in the gall bladder affect the digestion of :

(a) Protein
(b) Fat
(c) Carbohydrate
(d) Nucleic acid

Ans: (b) Fat 

137) Which one of the following is not genetic disease?

(a) Night blindness
(b) Albinism
(c) Haemophilia
(d) Colour blindness
Ans: (a) Night blindness 

138) Which one of the following pairs is not correctly matched?
Vitamin Role
(a) Vitamin B12 – antianaemic factor
(b) Vitamin C – antiscorbutic factor
(c) Vitamin D – antisterility factor
(d) Vitamin K – antihaemorrhagic factor

Ans: (c) Vitamin D – antisterility factor 

139) Given below are two statements :

Assertion [A] : According to the World Health Organization [WHO] in 1993, there were 16.5 million deaths due to infectious diseases world wide.
Reason [R] : Urbanisation without health planning leads to the spread of such diseases.

Choose the correct answer from the codes given below :
Codes :

(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) [A] is false but [R] are true

Ans: (a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]

140) A cut diamond shines brilliantly due to
(a) some inherent property
(b) total internal reflection
(c) its molecular structure
(d) absorption of light

Ans: (b) total internal reflection 

CLICK HERE FOR PART 13                                     CLICK HERE FOR PART 15

Advertisements