121) Which one of the following is a natural polymer?

(a) Bakelite
(b) Silk
(c) Kevlar
(d) Lexan

Ans: (b) Silk

122) Which one of the following pairs is not correctly matched?

Hormone Function
(a) Insulin – Regulation of blood glucose
(b) Melatonin – Regulation of sleep
(c) Oxytocin – Release of milk from mammary glands
(d) Gastrin – Regulation of blood pressure

Ans: (d) Gastrin – Regulation of blood pressure

123) Urea is

(a) A nitrogen containing organic compound
(b) A nitrogen containing in organic compound
(c) A plant harmone
(d) An Endergonic compound

Ans: (a) A nitrogen containing organic compound

124) Rani Jhansi maritime National Park was founded in :

(a) 1994
(b) 1995
(c) 1996
(d) 1997

Ans: (c) 1996

125) The stench due to leakage from LPG cylinder is because of :

(a) Methane
(b) Propane
(c) Butane
(d) Ethyl mercaptan

Ans: (d) Ethyl mercaptan

126) Given below are two statements :

Assertion [A] : Human body is incapable of digesting cellulose.
Reason [R] : Starch degrading enzyme, diastase, is found in human body.

Choose the answer from the code given below :

Codes

(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) Both [A] and [R] are false

Ans: (b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]

127) Which one of the following organs will not feel any pain on being pricked by a needle?
(a) Skin
(b) Brain
(c) Heart
(d) Eye

Ans: (b) Brain 

128) Deficiency of Iodine causes :

(a) Night Blindness
(b) Cancer
(c) Goitre
(d) Osteoporosis

Ans: (c) Goitre

129) Which one of the following organic acids is abundant in grapes, tamarind and banana?

(a) Acetic acid
(b) Citric acid
(c) Lactic acid
(d) Tartaric acid
Ans: (d) Tartaric acid 

130) Which of the following fuels would produce minimum environmental pollution?(a) Hydrogen
(b) Diesel
(c) Kerosene
(d) Coal

Ans: (a) Hydrogen

 

CLICK HERE FOR PART 12                                     CLICK HERE FOR PART 14

Advertisements