Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 1: Q.1 to 10]

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution

1) Swadesh Darshan Scheme launched by Government of India does not include development of which of the following tourist circuit?

(a) Heritage circuit
(b) Sufi circuit
(c) Ramayan circuit
(d) Coastal circuit

Ans: (b) Sufi circuit 

2) With affect from 1 April, 2017 the minimum wage for unskilled labour in Uttar Pradesh has been fixed at : 

(a) Rs.7000 per month
(b) Rs.7400 per month
(c) Rs.7800 per month
(d) Rs.8200 per month

Ans: (b) Rs.7400 per month 

3) Which one of the following states is ranked economically at the top but lowest on the basis of sex ratio? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Haryana

Ans: (b) Maharashtra

4) According to the National Family Health Survey 3, private medical sector is the primary source of health care in India for :

(a) 50% households in urban areas
(b) 60% households in urban areas
(c) 70% households in urban areas
(d) 80% households in urban areas

Ans: (c) 70% households in urban areas

5) Which among the following statements are true about ‘Urja Ganga’ project? 

1. It is a gas pipe line project
2. It was launched in October 2016
3. It runs from Iran to India
Choose the correct answer from the code given below :
Codes:
(a) Only 2 and 3 are correct
(b) Only 1 and 2 are correct
(c) Only 1 and 3 are correct
(d) All 1, 2 and 3 are correct
Ans: (b) Only 1 and 2 are correct

6) Match List I with List II and select the correct answer from the code given below the lists: 

List I [Industry]
A. Sports goods
B. Match box
C. Brass ware
D. Wood carving

List II [Centre]

1. Moradabad
2. Saharanpur
3. Meerut
4. Bareilly

Codes:

    A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 1 2 3 4
(d) 3 4 2 1
Ans: (b) 3 4 1 2 

7) In which year UNO adopted a definition of absolute poverty? 
(a) 1994
(b) 1995
(c) 1996
(d) 1997
Ans: (b) 1995
8) Which among the following is not a parameter for estimating Global Gender Gap Index of World Economic Forum? 
(a) Health
(b) Education
(c) Economy
(d) Leisure

Ans: (d) Leisure 

9) Where was the first world summit on social development under the aegis of UNESCO held?

(a) London
(b) New York
(c) Paris
(d) Copenhagen

Ans: (d) Copenhagen 

10) Which among the following services is not provided under Integrated Child Development Services [ICDS] scheme?

(a) Supplementary feeding
(b) Immunisation
(c) Distribution of freebooks and school dress to the children
(d) Health and Nutrition Education to 3-6 year old children

Ans: (c) Distribution of freebooks and school dress to the children 

                                                         CLICK HERE FOR PART 2 

Advertisements

One thought on “UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 1: Q.1 to 10]”

Leave a Reply