GS Prelims Previous Years Question Paper- 1993 (Part 1)

1. During 1992 − 93 there was a record bumper in
a. rice
b. sugarcane
c. pulses
d. oil seeds

Ans: Old data.

2. The term nishka which meant an ornament in the Vedic period was used in later times to denote
a. an Weapons
b. agricultural implement
c. script
d. coin

Ans: d

3. The working of the quartz crystal in the watch is based on the
a. Photoelectric Effect
c. Johnson Effect
c. Piezo-electric Effect
d, Edison Effect

Ans: c

4. Which one of the following pairs of kings of ancient and medieval periods of Indian history and the works authored by them is correctly matched?

a. Krishnadevaraya     Samaranganasutradhra
b. Mahendravarman     Mattavilasaprahasana
c. Bhojadeva         Manasollasa
d. Somesvara      Amuktamalyada

Ans: b

5. The founder of Boy Scouts and Civil Guides movement in India was

a. Charges Andrews
b. Robert Montgomery
c. Richard Temple
d. Baden Powell

Ans: d

6. Acid precipitation is now regarded as a serious problem in some European and Man countries. Its major cause or source is

a. discharge of acidic effluents onto neutral or slightly alkaline land where the acidic components precipitate
b. emissions of sulphur oxides and nitrogen oxides from thermal power plants and burning of fossil fuels; these oxides dissolve in atmospheric water vapour and fall back on earth as acid rain
c. natural carbondioxide released during respiration of living organisms dissolves in water, forming carbonic acid which is the chief contributor to acidity in rain water
d. chlorofluorocarbons readily react with various chemicals near the earths surface, producing acidic intermediates which cause acid precipitation

Ans: b

7. The growth rate of which one of the following sectors has very low employment elasticity?

a. Manufacturing
b. Construction
c. Financial services
d. Mixed farming

Ans: a

8. Which one of the following is considered to be the worlds greatest iconographical creations made by the sthapatis of south India, particularly during the Chola period?

a. Mahishasuramardini
b. Nataraja
c. Rama
d. Somaskanda

Ans:b

9. Which one of the following colloidal systems is represented by fog?
a. Liquid in gas
b. Gas in liquid
c. Solid in gas
d. Liquid in liquid

Ans: a

10. The dispute regarding East Timor is between

a. Japan and Russia
b. China and Philippines
c. Indonesia and Malaysia
d. Australia and Indonesia

Ans: d

11. If a mouse of over eight times its normal size has been produced by introducing human growth hormone gene, the technique involved is called

a. Hybridization
b. Genetic engineering
c. Mutation Breeding
d. Hormonal feeding

Ans: b

12. Which one of the following provides the correct sequence of occurrence of four town/cities as one proceeds from west to east?

a. Rajkot, Baroda, Kharagpur, Bilaspur
b. Bikaner, Aligarh, Darbhanga, Nowgong
c. Indore, Raurkela, Agartala, Jamshedpur
d. Nasik, Aurangabad, Berhampur Nanded

Ans: b

http://selfstudyhistory.com

13. Which of the following were the main objectives of the Khalifat Movement?

1. To rouse anti-British feelings among the Muslims of India.
2. To reform the Muslim society.
3. To demand separate electorates and preserve the Khalifat.
4. To save the Ottoman empire and preserve the Khalifat
Choose the correct answer from the codes given below:

Codes:
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 3 and 4
d. 1 and 4

Ans: d

14. The earnings of India from diamond export is quite high. Which one of the following factors has contributed to it?

a. Pre-independence stock-pilling of diamonds in the country which are now exported
b. Large production of industrial diamonds in the country
c. Expertise available for cutting and polishing of imported diamonds which are then exported
d. As in the past, India produces huge quantity of gem diamonds which are exported

Ans: a

15. When the Couple Protection Rate is going up

a. birth rate must necessarily fall
b, birth rate will fail only if couples are of younger age
c. death rate must necessarily fall
d. infant mortality rate must be falling

Ans: a

16. The Swaran Singh committee considered the question of

a. more autonomy to Punjab on the model of Jammu and Kashmir
b. the suitability of the Presidential form of government for India
c. the precedence of the Directive Principles over Fundamental Rights
d. administrative reforms

Ans: c

17. Chanakya, was also known as
a. Bhattasvamin
b. Rajasckhara
c. Vishnugupta
d. Visakhadatta

Ans: c

18. Which one of the following is the underground army of the African National Congress?

a. Umkhonto
b. KwaZulu
c. Xhosa
d. Ulundi

Ans: a

19. Poison glands of snakes are homologous to
a. electric organs of fishes
b. stings of rays
c. sebaceous glands of mammals
d. salivary glands of vertebrates

Ans: d

20. Which one of the following is NOT an astronomical object?
a. Pulsar
b. Brittle Star
c. Black hole
d. Quasar

Ans: b

21. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

       List-I            List-II
A. Grand Slam    1.  Chess
B. Grand Prix      2.  Polo
C. Grand Master  3.  Bridge
D. Grand Racer   4. International race

      A B C D
a.   1 2 3 4
b.    2 4 3 1
c.   3 4 1 2
d.    4 2 1 3

Ans: c

22. A zero rate of inflation obtains necessarily in a year where the annual rate of inflation
a. in every week of the year is zero
b. is falling in every week of the year
c. is both falling and rising in a year
d. is constant in every week of the year

Ans: c

23. A lot of details regarding the village administration wider the Cholas is provided by the inscriptions at
a. Thanjavur
b. Uraiyur
c. Kanchipuram
d. Uttaramerur

Ans: d

24. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I (Characteristic)        List-II (Animal)
A. Wingless insect        1. Kiwi
B. Flightless bird           2. Silver fish
C. Limbless reptile       3. Turtle
D. Lungless animal     4. Snake Fish
    A B C D
a. 1 3 2 5
b. 2 1 4 5
c. 2 1 3 4
d. 3 1 4 2

Ans: b

25. In Jainism perfect knowledge is referred to as

a. jina
b. ratna
c. kaivalya
d. nirvana

Ans: c

http://selfstudyhistory.com

26. There communicable diseases prevalent in developing countries caused by unsafe drinking water and bad sanitation are
a. acute diarrhoea, cancer and gout
b. malaria, acute diarrhoea and schistosomiasis
c. onchocerciasis, leukaemia and arthritis
d. rheumatism, malaria and AIDS

Ans: b

27. Consider the Climograph given below: The above Climograph relates to

a. North-western region of India
b. Southern region of India
c. Mid-central region of India
d. North-eastern region of India

Ans: c

28. The Employment Guarantee Scheme, a rural work programme, was first started in
a. West Bengal
b. Punjab
c. Kerala
d. Maharashtra

Ans: d

29. Who among the following is NOT associated with medicine in ancient India?
a. Dhanvantri
b. Bhaskaracharya
c. Charaka
d. Susruta

Ans: b

30. Which one of the following is used for dating archaeological, specimens in wood, bones and shells?
a. U − 238
b. Argon isotope
c. C − 14
d. Sr − 90

Ans: c

31. Which one of the following is a feature common to both the Indian Federation and the America. Federation?

a. A single citizenship
b. Three lists in the Constitution
c. Dual judiciary
d. A federal supreme court to interpret the Constitution

Ans: d

32. In Mizoram the settlement pattern is mostly of linear type along the ridges because

a. the valleys are cooler than the ridges
b. accessibility is easier on the ridge tops
c. the ridges are cooler than the valleys
d. the valleys are densely forested

Ans: a

33. In Mughal paintings one notices the adoption of the principle of foreshortening whereby near and distant people and things could be placed in perspective. This was due to the influence of the

a. British
b. Dutch
c. Portuguese
d. Danish

Ans: c

34. The Government of India has totally banned the export of Burnt cola (Jhama) because it contains recoverable amount of a metal/element used in transistors. Which one of the following is that element?

a. Phosphorus
b. Germanium
c. Silicon
d. Tungsten

Ans: b

35. Which one of the following is in the Concurrent List in the Constitution of India?

a. Population control and family planning
b. Public health and sanitation
c. Capitation taxes
d. Treasure trove

Ans: a

36. Asokan inscriptions were first deciphered by

a. Buhler
b. Robert Sewell
c. James Prinsep
d. Codrington

Ans: c

37. Which one of the following sets of economists strongly favoured a market economy?

a. Adam Smith, Keynes, Hicks
b. Adam Smith, Marx, Strumlin
c. Adam Smith, Hayek, Friedman
d. Adam Smith, Ricardo, J. K. Galbraith

Ans: a

http://selfstudyhistory.com

38. Which one of the following approaches comes under the category of biotechnology?

a. Use of living organisms or substances obtained from them in industrial processes
b. Modernizing the commercial industries to produce products for use in biological research
c. Use of modern technology to investigate biological disorders
d. Use of industrial technology to increase the biosphere

Ans: a

39. Which one of the following is correctly matched

a. Dr. Kurien– Space Science
b. Dr. Malcom Adiseshiah — Cooperative  Movement
c. Dr. Abdul Kalam –Development Economics
d. Dr. Pramod Karan Sethi  — Jaipur Foot

Ans: d

40. Which one of the following seeds can benefit a patient of diabetes mellitus by normalizing his blood sugar level?

a. Coriander seeds
b. Mustard seeds
c. Cumin seeds
d. Fenugreek seeds

Ans: d

41. Which of the following places have their standard times that are the same as GMT?

1. Accra
2. Dublin
3. Madrid
4. Lisbon
Choose the correct answer from the codes given below:

a. 1, 2, and 3
b. 1, 3, and 4
c. 1, 2 and 4
d. 2, 3 and 4

Ans: a

42. Among the four works mentioned below which one is encyclopaedic in nature?

a. Amarakosa
b. Siddhantasiromani
c. Brhat Samhita
d. Ashtangahrdaya

Ans: c

43. Consider the following passage: In the course of a career on the road spanning almost thirty years, he crossed the breadth of the Eastern hemisphere, visited territories equivalent to about 44 modern countries, and put behind him a total distance of approximately 73, 000 miles.
The worlds greatest traveler of premodern times to whom the above passage refers is

a. Megasthenes
b. Fa Hien
c. Marco Polo
d. Ibn Battuta

Ans: c

44. Which one of the following statements regarding the office of the Speaker is correct?

a. He holds office during the pleasure of the President
b. He need not be a member of the House at the time of his election but has to become a member of the House within six months from the date of his election
c. He loses his office if the House is dissolved before the end of its normal tenure
d. If he intends to resign the letter of his resignation is to be addressed to the Deputy Speaker

Ans: d

45. Scratching eases itching because

a. it removes the outer dust in the skin
b. it kills the germs
c. it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic chemicals
d. it suppresses the production of enzymes which cause itching

Ans: c

46. A rainy day as defined by the Indian Meteorological department is a day when the rainfall at a point received is

a. 0.5 mm to 1 mm in 24 hours
b. 1.1 mm to 1.5 mm in 24 hours
c. 1.6 mm to 2 mm in 24 hours
d. Above 2.5 mm in 24 hours

Ans: d

47. Which among the following pairs of places have most marked difference in total rainfall per annum even though located approximately along the same latitude?

a. Bangalore and Madras
b. Bombay and Visakhapatanam
c. Ajmer and Shillong
d, Nagpur and Calcutta

Ans: c

48. Which one of the following pairs is correctly matched?
a. Rationing   —  Fiscal control
b. Cash Reserve Ratio  —  Selective Credit Control
c. Licensing  — Comprehensive Control
d. Import Quota — Physical control

Ans: d

http://selfstudyhistory.com

49. Who among the following introduced the famous Persian festival of NAUROJ in India?

a. Balban
b. Iltutmish
c. Firuz Tughlaq
d. Ala-ud-din Khilji

Ans: a

50. Though a few (gas-based) industries have already been established good reserves of natural gas in India remain unutilized. This vast resource of natural gas can be used in the production of

a. fertilizers
b. carbide
c. graphite
d. synthetic petroleum

Ans: a

Posted from WordPress for Android

Advertisements

1 Comment »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s