GS Prelims Previous Years Question Paper- 2007 (Part 2)


51.Which of the constitution Amendment Acts seeks that the size of the Council of Ministers at the center and in a state must not exceed 15 percent of the total numbers in the Lok Sabha and the total number of members of the legislative Assembly of that state , respectively ?
a). 91st b). 93rd
c). 95th d). 97th

http://selfstudyhistory.com

52.Consider the following statements :
1. The chairman of the committee on public Accounts is appointed by the speaker of the Lok Sabha.
2. The committee on Public Accounts Comprise Members of the Lok Sabha , Members of Rajya Sabha, and a few eminent persons of the industry and Trade.
Which of the statements given above/are correct.
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

53. Which one of the following was associated with Acharya Vinoba Bhave,s Bhoodan Movement at the
beginning of the movement?
a). Udayagiri b). Rapur
c). Pochampalli d). Venkatagiri

54. Where is the famous Vijaya Vitala temple having its 56 carved pillars emitting musical noted located?
a) Belur b). Bhadrachalam
c). Hampi d). Srirangam

55. Assertion (A): According to the wavell Plan, the Number of Hindu and Muslim members in the executive council were to be equal.

Reason ( R) : Wavell thought that this arrangement would have avoided the partition of India.

56. Which one of the Following aroused a wave of popular indignation that led to the massacre by the British at Jaliawala Bagh?
a). The Arm Act b). The Public Safety Act
c). The Rowlatt Act d). The Vernacular Press Act

57.At which one of the following places did mahatma Gandhi first start his satyagraha in India?
a). Ahemdabad b). Bardoli
c). Champaran d). Kheda

http://selfstudyhistory.com

58. Who Among the following started the newspaper Shome Prakash?
a). Dayanand Saraswati b). Ishwar Chandra Vidyasagar
c). Raja Rammohan Roy d). Surendranath Banerjee

59. The ruler of which on of the following states was removed from power by the British on the pretext of misgovernance.
a). Awadh b). Jhansi
c). Nagpur d). Satara

60. Who Among the following Europeans were the last to come to pre independence India Traders ?
a). Dutch b). English
c). French d). Potuguese

61. Consider the following statement :
1. Robert Clive was the first Governor General of Bengal
2. William Bentic was the first Governor general of India
Which of the statement given above is / are correct?
a) 1 only b). 2 only
c). both 1 and 2 d). Neither 1 or 2

62. Which one of the Following was the first fort Constructed by the British in India ?
a). Fort William b). Fort St. George
c). Fort St. David d). Fort St. Angelo

63. The Song ‘ Amar Sonar Bangla’ written during the Swadeshi Movement of India inspired the Liberation Struggle of Bangladesh and was adopted as the National Anthem of Bangladesh. Who wrote this song?
a) Rajni Kanta Sen b). Dwijendralal Ray
c). Mukunda Das d). Rabindra Nath tagore

64.The First factory Act restricting the working hours of women and children and authorizing local governments to make necessary rules was adopted during whose time?
a) Lord Lytton b). Lord Bentinck
c). Lord Ripon d). Lord canning

65.Who among the following wrote the book Bahubivah?
a). Raja Rammohan Roy b). Ishwar Chandra Vidya Sagar
c). Pandita Rambai d). Rabindranath Tagore

66. In which one of the following districts , have been reserves of diamond-bearing kimberlite been discovered in the recent past.
a). Hoshangabad b). Raipur
c). Sambalpur d). Warangal

67. Where is Copacabana Beach located?
a). Buenous Aires b). Hawaiian Islands
b). Rio de Janeiro d). Valletta

68. With reference to steel industry in India in the recent times , considering the following statements :
1. Vizag Steel Plant ( RINL ) has been declared Mini Ratna.
2. Merger of IISCO with SAIL has been completed.
Which of the statement given above is/ are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

69. The Stilwell Road , built in 1940s , which has recently in news connects with the following ?
a). Agartala in India and Yangon in Myanmar via Bangladesh.
b). Ledo in India and Kunming in China via Myanmar.
c). Kalimpong in India and Lhasa in Tibat via Bhutan
d). Imphal in India and Bangkok in Thailand via Myanmar .

70. Which one of the following is also known as Top Slip ?
a). Simlipal National Park b). Periyar Wildlife Sanchary
c). Manjira Wildlife Sanchary d). Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park

71. Where are Shevarory Hills located ?
a) .Andhra Pradesh b). Karnataka
c). Kerala d). Tamilnadu

72. Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of production ( in million tones ) of the given food grains in India ?
a). Wheat – Rice – Pulses – Coarse Cereals b). Rice – Wheat – Pulse- Coarse Cereals
c). Wheat – Rice – Coarse cereals – pulse d). Rice – Wheat – Coarse Cereals – Pulse

73. What was the average distance ( apporoximate ) between the Sun and the earth ?
a). 70 * 105 Km b). 70 * 105 Km
c). 70 * 105 Km d). 70 * 105 Km

74. Which one of the following cities does not have the same clock time as that of the others cities at any given instant ?
a). London ( UK ) b). Lisbon ( Portugal )
c). Accra ( Ghana ) d). Addis Ababa ( Ethiopia )

75. Assertion ( A ) : River Kalinadi is an east following river in the Southern Part of India.
Reason ( R ) : The Deccan Plateau is higher along its western edge and gently slopes towards the Bay of Bengal in the East.

76. Assertion ( A ) : There are no tea plantations in any African country.

Reason ( R ) : Tea plants need fertile soil with high humus.

77. Which of the following National Highways passes through Maharastra , Chattisgarh and Orissa.
a). NH-4 b). NH-5
c). NH-6 c). NH-7

78. Consider the following statements :
1.Balaghat is known for its diamond mines.
2.Majhgawan is known for its manganese deposits.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

http://selfstudyhistory.com

79. Which one of the following States of India has the lowest density of population?
a). Himanchal Pradesh b). Meghalaya
c). Arunachal Pradesh d). Sikkim

80.
Match List-I with List II and select the correct answer using the code given the Lists :
List-I ( City ) List II ( River )
A. Bankong 1. Irrawaddy
B. Phnom-Penh 2. Mekong
C. Hanoi 3. Menam ( Chao Phraya )
D. Yangon 4. Red River
Codes :

A B C D
a). 3 2 4 1
b). 4 1 3 2
c). 3 1 4 2
d). 4 2 3 1

http://selfstudyhistory.com

81. Consider the following statements:
1. Either of the two belts over the ocean at about 300 to 350 N and S Latitudes is known as Horse Latitude.
2. Horse Latitude are low pressure Belt.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2.

82. Which one among of the flowing rivers originates at Amarkantak ?
a). Damodar b). Mahanadi
c). Narmada d). Tapi

83. Which one among the following rivers is the longest ?
a). Amazon b). Amur
c). Congo d). Lena

84. Which one among the following major cities is most eastwards located ?
a). Hyderabad b). Bhopal
c). Lucknow d). Rosewood

85. Out of the Southern States : Andhra Pradesh , Karnataka , Kerala and Tamil Nadu , which shares boundaries with maximum number of Indian state ?
a). Andhra Pradesh only b). Karnataka Only
c). Each of Andhra Pradesh and Karnataka d). Each of Tamil Nadu and Kerala

86.
Match List-I with List II and select the correct answer using the code given the Lists :
List-I ( Alumni Company ) List II ( Location )
A. BALCO 1. Hirakunda
B. HINDALCO 2. Korba
C. Indian Alumni Company 3. Koraput
D. NALCO 4. Renukoot
Codes :

A B C D
a). 3 1 4 2
b). 2 4 1 3
c). 3 4 1 2
d). 2 1 4 3

87. Which of the following is located in the Bastar region ?
a). Bandhvagarh National Park b). Dundeli Sanchary
c). Rajaji National Park d). Indravati National Park

88. Through which one of the following Straits, does a tunnel connect the united Kingdom and France:
a). Davis Strait b). Denmark Strait
b). Strait of Dover d). Strait of Gibraltar

89. Consider the following statements:
1. The annul range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.
2. The Annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemi sphere.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

90. The Largest coral reef in the world is found near the coast of which one of the following countries?
a). Australia b). Cuba
c). Ghana d). Philippines

91. In which state is the Guru Shikhar Peak located :
a). Rajasthan b) Gujarat
b). Madhya Pradesh d). Maharastra

92. Match List-I with List II and select the correct answer using the code given the Lists :
List-I ( Town ) List II ( River nearer to lists )
A. Betul 1. Indravati
B. Jagdalpur 2. Narmada
C. Jabalpur 3. Shipra
D. Ujjain 4. Tapti
Codes :

A B C D
a). 1 4 2 3
b). 4 1 2 3
c). 4 1 2 3
d). 1 4 3 2

93. Dalbergia Species is associated with which one of the following :
a). Cashew nut b). Coffee
c). Tea d). Rosewood

94. Consider the following statements :
1. In India , Red Panda is naturally found in the western Himalayan only.
2. In India , Slow Loris Lives in the dense forest of the North East.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

95. Shahgarh area in Jaisalmer district of Rajasthan was in news in the year 2006 because of which one of the following ?
a). Finding high quality gas reserves b). Finding uranium deposit
c). Finding zinc deposit d). Installation of wind power units

96. Basel II relates to which one of the following?
a). International standard for safety in civil aviation
b). Measure against cyber crimes
c). Measure against drug abuse by sport person
d). International Standards for measuring the adequacy of Bank’s capital.

http://selfstudyhistory.com

97. Which one of the following is the correct sequence in the decreasing order of contribution of different sectors to the Gross domestic product of India?
a). Service – Industry – Agriculture b). Service – Agriculture – Industry
c). industry – service – Agriculture d). Industry – Agriculture – Service

98. Consider the following statements:
1. The repo rate is the rate which other banks borrow from reserve Bank of India.
2. A Value of 1 for Gini Coefficient in a country implies that there is perfectly equal income for every one in its populations.
Which of the following statements given above is / are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 or 2 c). Neither 1 or 2

99.The National Housing Bank was set up in India as a wholly – owned subsidiary of which one of the following?
a). Sate Bank of India b). Reserve Bank of India
c). ICICI Bank c). Life insurance Corporation of India

100.Tarapur committee was associated with which one of the following?
a). Special Economic Zone b). Fuller capital Account convertibility
c). Foreign exchange reserves d). Effect of oil prices on the Indian Economy

Posted from WordPress for Android

Advertisements

1 Comment »

Leave a Reply