Categories Selfstudyhistory.com

UPPSC Prelims- 2017, Paper I Solution [Part 9: Q.81 to 90]

81) Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below the statements :

Assertion [A]: Generally India had a favourable balance of trade during the British rule.
Reason [R]: The drain of wealth took the form of unrequited exports.

Codes
(a) Both [A] and [R] are true and [R] is the correct explanation of [A]
(b) Both [A] and [R] are true but [R] is not the correct explanation of [A]
(c) [A] is true but [R] is false
(d) Both [A] and [R] are false

Ans: (d) Both [A] and [R] are false

82) Who was the last ruler of ‘Jaunpur state’?

(a) Mohammed Shah
(b) Hussain Shah
(c) Mubarak Shah
(d) Ibrahim Shah

Ans: (b) Hussain Shah

83) Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) Hector Munro – Battle of Buxar
(b) Lord Hastings – Anglo – Nepal War
(c) Lord Wellesley – Fourth Anglo Mysore War
(d) Lord Cornwallis – Third Anglo – Maratha War

Ans: (d) Lord Cornwallis – Third Anglo – Maratha War

84) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I [Tirthankara]

A. Adinatha

B. Mallinatha

C. Parshvanatha

D. Sambhavnatha

List II [Cognizance]

1. Bull
2. Horse
3. Snake
4. Water Jar

Codes:

A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 1 3 2 4
(c) 2 4 3 1
(d) 3 1 4 2

Ans: (a) 1 4 3 2 

85) Which one of the following is not true about the Barabar hill caves?

(a) There are in all four caves on the Barabar hill
(b) Inscriptions of Ashoka are found on the walls of three caves
(c) These inscriptions inform us about the dedication of these caves to the Ajivikas
(d) These inscriptions date back to 6th century BC.

Ans: (d) These inscriptions date back to 6th century BC.

86) Matsya Mahajanapada of 6th century B.C was located in :

(a) Western Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Bundelkhand
(d) Rohilkhand

Ans: (b) Rajasthan

87) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:
List I
A. Gandhar Art
B.Junagarh Rock inscription
C. Milinapanho
D. Taxila inscriptions

List II

1. Menander
2. Patika
3. Kushanas
4. Rudradaman I

Codes :
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 3 4

Ans: (c) 3 4 1 2 

 

88) Which one of the following pairs is not correctly matched?

Revolt            Year
(a) Prabna revolt 1873
(b) Deccan Kisan revolt 1875
(c) Sanyasi revolt 1894
(d) Kol uprising 1870

Ans: (d) Kol uprising 1870

89) Which one of the following social reformers strongly opposed Jury Act of 1826?

(a) Ishwar Chandra Vidyasagar
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Mahadev Govind Ranade
(d) Rajnarayan Basu

Ans: (b) Raja Ram Mohan Roy

90) In which of the following places the Dutch established their trading centres in India?

(a) Nagappattinam, Chinsura, Machilipatnam
(b) Surat, Bharuch, Agra
(c) Cochin, Ahmedabad, Patna
(d) All the above

Ans: (d) All the above

CLICK HERE FOR PART 8                                     CLICK HERE FOR PART 10

Advertisements

Leave a Reply