GS Prelims Previous Years Question Paper- 2007 (Part 3)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2007 (Part 3)

101.Who among of the following served as the chief economist of the International Monetary Fund?
a). Ashok Lahiri b). Sumantra Ghosal
c). Saumitra Chaudhuri d). Raghuram Rajan

102.Participatory Notes ( PNs) are associated with which one the following ?
a). consolidate fund of India b). Foreign Institutional Investors
c).United Nations Development Programme d). Kyoto protocol.

103. Which one of the following is another name of RDX ?
a). Cyanohydrin b). Dextran
c). Cyclohexane d). Cyclonite

http://selfstudyhistory.com

104. Which one of the following non metal is not a poor conductor of electricity?
a). Sulphur b). Selenium
c). Bromide d). Phosphorus

105. Robert Webster is known for his work associated with which one of the following ?
a). Cardiology b). Influenza Virus
c). HIV/AIDS d). Alzheimer

106. Consider the following statements :
1. If magenta and yellow coloured circles intersect, the intersected area will have red colour.
2. If cyan and magenta coloured circles intersect, the intersected area will have blue colure.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

107. Consider the following statements:
1. A flute of smaller length waves of lower frequency.
2. Sound travels in rocks in the form of longitudinal elastic waves only.
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

108. Four wires of same material and of dimensions as under are stretched by a load of same magnitude separately. Which one of them will be elongated maximum.
a). Wire of 1m length and 2 mm diameter b). Wire of 2m length and 2 mm diameter
c). Wire of 3m length and 1.5 mm diameter d). Wire of 1m length and 1 mm diameter

109.Which one of the following parts of the pitcher plants becomes modified into a pitcher?
a). Stem b). Leaf
c). Stipule d). Petiole

110. Assertion ( A ) : A jet aircraft moving at Mach Number equal to 1 travels faster at an altitude of 15 km than
while moving at Mack Number equal to 1 near the sea level.

Reason ( R ) : The velocity of sounds on the temperature of surrounding medium.

111. In the Human Body , which structure is the appendix attached to ?
a). The large intestine b) The Small intestine
c). the gall Bladder d). The Stomach

112. Which one of the following types of glass can cut off ultraviolet rays ?
a). Soda Glass b). Pyrex Glass
c). Jena Glass d). Crookes Glass

113. In the Human Body which on the following hormones regulates blood calcium and Phosphate?
a). Glucagon b). Growth Hormone
c). Parathyroid Hormone d). Thyroxin

114. How do most insects respire
a). Through skin b). Through gills
c). by Lungs d). By Tracheal system

115. Which one of the following parts of Human brain is regulating center for swallowing and vomiting?
a). Cerebellum b). Cerebrum
c). Medulla Oblongata d). Pons

116.Production of which one of the following is a function of the Liver.
a). Lipase b). Urea
c). Mucus d). Hydrochloric acid

117. Which of the following is not a digestive enzyme in the Human system?
a). Trypsin b). Gastrin
c). Ptyalin d). Pepsin

118. Which of the following light types of light are strongly absorbed by plants :
a). Violet and Orange b). Blue and Red
c). Indigo and Yellow d). Yellow and Violet

119. In Human Being , normally in which one of the following parts , does the sperm fertilize the ovum ?
a). Cervix b). Fallopian Tube
c). Lower Part of Uterus d). Upper Part of Uterus

120. Three identical vessels A , B and C are filled with water , mercury and Kerosene respectively up to an equal height. The three vessels are provided with identical taps at the bottom of the vessels. If the three taps opened simultaneously , then which vessel is emptied first?
a) . Vessel B
b). All the vessels A , B and C will be emptied simultaneously
c). Vessel A
d). Vessel C

121. Which one of the following is called Philosopher’s wool ?
a). Zinc Bromide b). Zinc Nitrate
c). Zinc Oxide d). Zinc Choloride

122. Which one of the following does not contain silver ?
a). Horn Silver b). German Silver
c). Ruby Silver d)., Lunar Caustic

123. Which of the following types is used by computed tomography employed for visualization of the internal structure of human body ?
a). X Ray b). South waves
c). Magnetic resonance d). Radioisotopes

124.Which on the following is the correct sequence in order of decreasing length of the three structural parts given below of small intestine in the human body?
a). Jejunum – Duodenum – ileum b). ileum – Duodenum – Jejunum
c). jejunum – Ileum – Duodenum d). ileum – Jejunum – Duodenum

125. Consider the following statements:
1. In the November 2006, DRDO successfully conducted the interception test using Prithvi II missile.
2. Prithvi II is a surface to surface missile and can be deployed to guard the metros against air attack .
Which of the following statements given above is/are correct?
a). 1 only b). 2 only
c). Both 1 and 2 d). Neither 1 nor 2

126. NASA’s Deep impact space mission was employed to take detailed pictures of which comet nucleus?
a). Halley’s comet b). Hale-Bopp
c). Hyakutake d). Temple 1

127. MCA -21 is a major initiate taken up by the Government of India in which one of the following areas?
a). Foreign Direct investment in India b). Attracting international tourism
c). e-governance d). Modernization of Airports

http://selfstudyhistory.com

128.Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Person) List-II ( Known as )
A. John C Mather 1. Co-founder of Microsoft
B. Michael Griffin 2. space walker
C. Paul G Allen 3. Administrator of NASA
D. Piers Sellers 4. Nobel prize winner , 2006 in Physics
Codes:

A B C D
a). 4 1 3 2
b). 2 3 1 4
c). 4 3 1 2
d). 2 1 3 4

129. Which one of the following pairs is not correctly matched?
a). Cosmic Background : Satellite Programme Explorer ( COBE )
b). Falcon : Under sea cable system
c). Discovery : Space shuttle
d). Atlantis : Space station

130. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
List-I (Company) List-II ( Major Area/product)
A. Chevron 1. Wind Energy
B. AT&T 2. Oil
C. AMD 3. Telephone ,Internet
D. Enercon GmbH 4. Micro-processor
Codes:
A B C D
a). 2 1 4 3
b). 4 3 2 1
c). 2 3 4 1
d). 4 1 2 3

131. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
a). Williams Dickson : Motion Picture Film
b). Charles Babbage : Programmable Computor
c). Nicholas Stern : Construction Technology
d). Brian Greene : String Theory

132. What is the Galileo project which has been in news recently ?
a). An intercountry programme of missile shield developed by United State of America.
b). A Project developed by India with Assistance from Canada.
c). An Environmental Protection being developed by Japan.
d). A Multi-satellite navigation project being developed by the European Union.

136.
Amit has five friends: 3 Girls and 2 boys . Amit’s wife is also has five friends: 3 boys and 2 girls. In How many maximum number of different ways can they invite 2 boys and two girls such that two of them are Amit’s friends and two are his wife’s?
a). 24 b). 38
c). 46 d). 48

137.
Five balls of different colours are to be placed in the three different boxes such that any ox contains at least one ball. What is the maximum number of different ways in which this can be done?
a). 90 b). 120
c). 150 d). 180

138.
All six letters of the name SACHIN are arranged to form different words without repeating any letter in any one word. The words so formed are then arranged as a dictionary . what will be the position of the word SACHIN in that sequence ?
a). 436 b). 590
c). 601 d). 751

139.
Three dice (each having six faces with each face having one number from 1 to 6 are rolled. What is the number of possible outcomes such that at least one dice shows the number 2 ?
a). 36 b). 81
c). 91 d). 116

140.
Groups each containing 3 boys are to be formed out of 5 boys – A , B , C , D and E such that no one group contains both C and D together. What is the maximum number of different groups?
a). 5 b). 6
c). 7 d). 8

141.
Six faces of a cube are numbered from 1 to 6 , each face carrying one different number , further
1. The Face 2 is opposite to the face 6
2. The Face 1 is opposite to the face 5
3. The Face 3 is between the face 1 and face 5
4. The face 4 is adjacent to the Face 2 .
Which one of the following is correct?
a). The face 2 is adjacent to the Face 3
b). The Face 6 is between the face 2 and the face 4
c). The Face 1 is between the face 5 and the face 6
d). None of the above

142
. Each of the 3 persons is to be given some identical items such that product of the numbers of items received by each of the three persons is equal to 30. In How many maximum different ways can this distribution be done.
a). 21 b). 24
c). 27 d). 33

143
. 6 equidistance vertical lines are drawn on a board. 6 equidistance horizontal lines are also drawn on the board cutting the 6 vertical lines and the distance between any two consecutive horizontal lines is equal to that between any two consecutive vertical lines. What is the maximum number of square thus formed?
a). 37 b). 55
c)126 d). 225

144.
A person has to completely put each three liquids , 403 liters of petrol , 465 liters of diesel and 496 liters of mobile oil in bottles of equal size without mixing any the above three types of liquids such that each bottle is completely filled.
What is the least possible number of bottles required?
a). 34 b).44
c). 46 d). None of the above

145
. A and B can complete work together in 5 Days. If A works at twice his speed and B at half of his speed, this work can be finished in 4 days. How many days would it take for A alone to complete the Job.
a). 10 b). 12
c). 15 d). 18

146.
If all the numbers from 501 to 700 are written , what is the total number of times does the digit 6 appear?
a). 138 b). 139
c). 140 d). 141
http://selfstudyhistory.com
147.
Amit starts from a point A and walks to another point B and then returns from B to A by his car and thus takes a total time of 6 hours and 45 minutes. If he had driven both ways in his car , he would have taken 2 hours less. How long would it take for him to walk both ways?
a). 7 hours 45 minutes b). 8 Hours 45 minutes
c). 8 hours 30 minutes d). 8 hours 45 minutes

148.
A Train completes a journey with a few stoppages in between at an average speed of 40 Km per hour. If the train had not stooped anywhere , it would have completed the journey at an average speed of 60 Km per hour . On an average , how many minutes per hour does the train stop during the journey ?
a). 20 minutes per hour b). 18 minutes per hours
c). 15 minutes per hours d). 10 minutes per hours

149.
The average salary of 100 employees in an office is Rs 16000 per month . The management decided to raise salary of every employee by 5 % but stooped a transport allowance of Rs 800 per month which was paid earlier to every employee. What will be the new average monthly salary?
a). Rs 16000 b). Rs 16500
c). Rs 16800 d). cannot be known since data are insufficient

http://selfstudyhistory.com

150.
Three identical vessels A, B and C are filled with water , mercury and Kerosene respectively up to the equal height . The three vessels are provided with identical taps at the bottom of the vessels. If three taps are opened simultaneously, then which vessel is emptied first ?
a). Vessel B b). All the Vessels A , B and C will be emptied simultaneously
c). Vessel A d). Vessel C

Posted from WordPress for Android

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s