GS Prelims Previous Years Question Paper- 2008 (Part 3)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2008 (Part 3)

101. For India, China the UK and the USA, which one of the following is the correct sequence of the median age of their populations ?

(a) China < India < UK < USA

(b) India < China < USA < UK

(c)  China < India < USA < UK

(d) India < China < UK < USA

Ans:  (b)

102. Which one of the following is the largest (area wise) Lok Sabha constituency?

(a) Kangra        (b) Ladakh

(c) Kachchh        (d) Bhilwara

Ans:  (b)

103. Consider the following statements :

1. Ajman is one of the seven Emirates of the UAE.

2. Ras al-khaimah was the last Sheikhdom to join the UAE.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only            (b) 2 only

(c) Both 1 and 2   (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

104. India is a member of which of the following ?

1.  Asian Development Bank

2. Asia-Pacific Economic Cooperation

3. Colombo Plan

4. Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only        (b) 2 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only     (d) 1, 2, 3 and 4 

Ans:  (a)

105.Which of the following countries share borders with Moldova?

1. Ukraine        2. Romania

3. Belarus

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only    (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only     (d) 1,2 and 3

Ans:  (a)

106.Out of all the Biosphere Reserves in India. Four have recognized on the World Network by UNESCO. Which one of the following is not one of them?

(a)Gulf of Mannar      (b) Knachejunga

(c)Nanda Devi            (d) Sunderbans

Ans:  (b)

107.What is the purpose of the US Space Agency’s Themis Mission, which was recently in the news?

(a) To study the possibility of life on Mars

(b) To study the satellites of Saturn

(c)To study the Colourful display of high latitude skies

(d) To build a Space laboratory to study the stellar explosions

Ans:  (b)

108. In which one of the following locations is the Internationals  Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) Project to be built ?

(a) Northern Spain        (b) Southern France

(c) Eastern Germany       (d) Southern Italy

Ans:  (b)

109. Which  one of the following is a spacecraft ?

(a) Apophis     (b) Cassini

(c)Spitzer        (d) TechSar

Ans: (b)

110. What is the approximate percentage  of persons above 65 years of age in India’s current population?

(a) 14-15%    (b) 11-12%

(c) 8-9%        (d) 5-6%

Ans: (c)

111. In the year 2007, an earthquake led to massive radioactive water leakage in the largest nuclear plant in the world. In which country did it occur ?

(a) Germany   (b) Canada

(c) Japan        (d) USA

Ans:  (c)

112. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed ?

(a) Lord Irwin             (b) Lord Reading

(c) Lord Chelmsford    (d) Lord Wavell

Ans: (c)

113. Cristina Kirchner succeeded her husband to become President of a South American country. Which is that country ?

(a) Chile        (b) Argentina

(d) Colombia   (d) Venezuela

Ans:  (b)

114. In order of their distance from the Sun, which of the following planets lie between Mars and Uranus ?

(a) Earth and Jupiter    (b) Jupiter and Saturn

(d)Saturn and Earth      (d) Saturn and Neptune

Ans: (b)

115. Which one of the following countries won the Euro Football Tournament, 2004 held in Portugal ?

(a) Italy            (b) France

(c) Greece        (d) Portugal

Ans:  (c)

116. Near Which one of the following cities are Palitana  Temples located?

(a) Bhavnagar      (b) Mount Abu

(c) Nasik              (d) Ujjain

Ans: (a)

117. Ogaden region has been a source of conflict between which countries?

(a) Morocco and Algeria    (b) Nigeria and Cameroon

(c)Angola and Zambia       (d) Ethiopia and Somalia

Ans:  (d)

118. Kim Dae-Jung won the Nobel Prize for Peace. He is from which one of the following countries?

(a) Vietnam         (b) Cambodia

(c) South Korea    (d) Japan

Ans:  (c)

119.Who among the following discovered heavy water?

(a) Heinrich Hertz   (b) H.C. Urey

(c) Bengali            (d) Malayalam

Ans:  (b)

120.Among the Indian languages, which one is spoken maximum in the world after Hindi ?

(a) Telugu        (b) Tamil

(c) Bengali         (d) Malayalam

Ans:  (c)

121. Which one of the following is an insectivorous plant?

(a) Passion flower plant  (b) Pitcher plant

(c) Night queen             (d) Flame of the forest.


122. For which one of the following snakes is the diet mainly composed of other snakes?

(a) Krait                     (b) Russell’s vipe
(c) Rattlesnake            (d) King cobra

Ans: (d)

123. In which one of the following kids of organisms is the phenomenon found wherein the female kills the male after copulation?

(a) Dragonfly  (b) Honeybee

(c) Spider        (d) Pit viper

Ans:  (c)

124. How many high Courts in India have jurisdiction over more than one State (Union Territories not included)?

(a) 2            (b) 3

(c) 4            (d) 5

Ans: (b)

125. Which one amongst the following has the largest livestock population in the world?

(a) Brazil            (b) China

(c) India            (d) USA

Ans: (c)

126.Consider the following statements:

1. Salt-water crocodile is found in the Andaman and Nicobar Islands.

2. Shrew and tapir are found in the Western Ghats of the Malabar region.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only             (b) 2 only

(c) Both 1 and 2     (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

127.Consider the following statements:

    Tributary River            Main River

1. Chambal             : Narmada

2. Sone                  : Yamuna

3. Manas                : Brahmaputra

Which of the pairs given above is/are correctly matched ?

(a)    1,2 and 3        (b) 1 and 2 only

(b)    2 and 3 only    (d) 3 only

Ans:  (d)

128. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?

(a) Anaimalai Hills     (b) Cardamon Hills

(c) Nilgiri Hills            (d) Shevoroy Hills

Ans:  (c)

129. Which one of the following is not essentially a species of the Himalayao vegetation?

(a) Juniper        (b) Mahogany

(c) Silver fir        (d) Spruce

Ans: (b)

130.What is the number of spokes in the Dharma chakra in the National Flag of India?

(a) 16        (b) 18

(c) 22         (d) 24

Ans: 130 (d)

131. Consider the

(a) Rice fields              (b) Coal mining

(d) domestic animals    (d) Wetlands

Which of the above are sources of methane, a major greenhouse gas ?

(a)  1 and 4 only        (b) 2 and 3 only

(c) 1,2 and 3 only        (d) 1,2,3 and 4

Ans: (d)

132. From which one of the following did India buy the Barak anti-missile defence systems?

(a) Israel        (b) France

(c) Russia        (d) USA

133.Selence-1, the lunar orbiter mission belongs to which one of the following?

(a) China        (b) European Union

(c) Japan        (d) USA

Ans:  (a)

134. Recently, the manuscripts of which one of the following have been included in the UNESCO’s Memory of World Register?

(a) Abhidhamma Pitaka  (b) Mahabharta

(c) Ramayana                (d) Rig-Veda

Ans: (d)

135. Consider the following statements:

1. Orange Prize is awarded to a work of published fiction in English by a woman.

2. Pulitzer Prize is awarded by the Commonwealth Foundation to a citizen of any Commonwealth country for any  literary work in English.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a)  1 only                (b) 2 only

(b)  Both 1 and 2      (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

136. In the series


Which letter occupies the 100th position?

(a) H        (b) I

(c) J         (d) K

Ans:  (b)

137. What is the number of terms in the series 117, 120, 123, 126,….., 333 ?

(a) 72            (b) 73

(c) 76            (d) 79

Ans: (b)

138. In how many different ways can four books A,B,C and D be arranged one above another ina vertical order such that the books A and B are never in continuous position ?

(a) 9        (b) 12

(c)  14      (d) 79

Ans:  (b)

139. Carpenter a can make a chair in 6 hours, carpenter B in 7 hours and carpenter C in 8 hours. If each  carpenter works for 8 hours per day, many chairs will be made in 21 days?

(a) 61           (b) 67

(c)73            (d) 79

Ans:  (c)

140. A persoan purchases 100 pens at a discount of 10%. The net amount of money spent by the persoan to purchase the pens is Rs 600. The selling expenses incurred by the person are 15% on the net cost price. What should be the selling price for 100 pens in order to earn a profit of 25%?

(a) Rs.  802.50        (b)Rs  811.25

(c) Rs.  862.50        (d) Rs 875

Ans: (c)

141. A schoolteacher has to select the maximum possible number of different groups of 3 students out ofa a total of 6 students. In How many groups any particular student will be included?

(a) 6         (b) 8

(c) 10        (d) 12

Ans:  (c)

142. In an examination, 70% of the students passed in the Paper I, and 60% of the students passed in the Paper II. 15% of the students failed in both the papers while 270 students passed in both the papers. What is the total number of Students?

(a) 600        (b) 580

(c) 560         (d) 540

Ans:  (a)

143. What is Bisphenol A (BPA) ?

(a) A Medical test for detecting cancer

(b) A test for Testing the use of drugs to improve performance by athletes

(c) A chemical used for the development of food-packaging materiasl

(d) a special type of alloy steel

Ans: (c)

144.Which of the following pairs about India’s economic indicator and agrrricultural production (all in rounded figures) are correctly matched ?

1. GDP per capita (current prices)     :    Rs 37,000

2. Rice                                          :    180 million tons

3. Wheat                                       :    75 million tons

Select the correct answer using the code given below:

(a)    1, 2 and 3     

(b)    1 and 2 Only

(c)    2 and 3 Only

(d)    1 and 3 Only

Ans: (d)

145. march 1, 2008 was Saturday. Which day was it in March 1, 2002?

(a) Thursday       (b) Friday

(c) Saturday        (d) Sunday

Ans: (b)

146.In August 2006, the Government of India notified the Rural Electrification Policy. This Policy aims at provision of access to all household by which year?

(a) 2008        (b) 2009

(c) 2010        (d) 2012

Ans:  (b)

147. As per India’s National Population Policy,2000, by which one of the following years is it our long-term objective to achieve population stabilization ?

(a) 2025        (b) 2035

(c) 2045        (d) 2055

Ans: (c)

148. Which one of the following Union Ministries is implementing the Biodiesel Mission (as Noida Ministry) ?

(a) Ministry of Agriculture

(b) Ministry of Science and Technology

(c) Ministry of New and Renewable Energy

(d) Ministry of Rural Development

Ans: (d)

149. Consider the following statements with reference to Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS) :

1. All persons of 60 years or above belonging to the household below poverty line in rural areas are eligible.

2. The Central Assistance under this Scheme is at the rate of Rs. 300 per month per beneficiary. Under the Scheme, States havebeen urged to give matching amounts.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 Only

(b)    2 Only

(c)    Both 1 and 2

(d)    Neither 1 nor 2

Ans: (d)

150. What is the name of the scheme which provides training and skills to women in traditional and non- traditional trades?

(a) Kishori Shakti Yojna   (b) Rashtriya Mahila Kosh

(c) Swayamsiddha           (d) Swawlamban

Ans: (d)

Posted from WordPress for Android

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s