GS Prelims Previous Years Question Paper- 2008 (Part 1)


1. Match list-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the list:

List-I (Persoan)                        List-II (Position)

A.    Nagender Singh                   1.Chief Election Commissioner of India
B.    A. N. Ray                            2. President, International Court of Justice
C.    R.K. Trivedi                         3. Chief Justice of India
D.    Ashok Desai                        4. Attorney General of India

            A       B    C     D                                   A     B     C     D
  (a)     1        4    2     3                             (b)  2     3    1      4
  (C)     1        3    2     4                             (d)  2     4    1      3

Ans: 1 (b)

2. Consider the following statement:

1. The albedo of an object determines its visual brightness when viewed with reflected light.
2. The albedo of Mercury is much greater than the albedo of the Earth.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 Only                   (b) 2 only
(b)    Both 1 and 2          (d) Neither 1 Nor 2

Ans: (a)

3. Consider the following statements about probiotic food :

1. Probiotic food contains live bacteria which are considered beneficial to humans.
2. Probiotic food helps in maintaining gut flora.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a)    1 only                       (b) 2 Only
(b)    Both 1 and 2              (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

http://selfstudyhistory.com

4. You Kippur War was fought between which sides/countries ?
(a)  Turkey and Greece
(b) Serbs and Croats
(c) Israel, and Arab countries led by Egypt and Syria
(d) iran and  Iraq

Ans: (c)

5. Norman Ernest Borlaug who is regarded as the father of the Green Revolution in India is from which country?

(a) United States of America        (b)  Mexico
(c) Australia                               (d) New Zealand

Ans: (a)

6. In which one of the following states are Namchik- Namphuk Coalfields located ?

(a) Arunachal  Pradesh             (b)  Meghalaya
(c)  Manipur                            (d)  Mizoram

Ans: (a)

7. Which one of the the following is correct in respect of Indian footbala team’s Performance in the Olympic Games?

(a)  India has never participated in the Olympic Footbal Tournament

(b) India played only in the First Round

(c) India entered only up to the Quarter Finals

(d) India entered the Semi finals

Ans: (d)

8. Which was the Capital of Andhra state when it was made a separate State in the year 1953 ?

(a) Guntur                                       (b) Kurnool
(c) Nellore                                       (d) Warangal

Ans:  (b)

9. Who among the following have held the office of the Vics. President of India ?

1.  Mohammad Hidayatullah
2.  Fakhruddin Ali Ahmed
3.  Neelam Sanjiva
4.  Shankar Dayal Sharma

Select the correct answer using the code given below:-

(a) 1,2,3 and 4                         (b) 1 and 4  only
(c) 2 and 3 only                         (d)  3 and 4 only

Ans: (b)

10. What is the pH level of blood of normal persoan?

(a) 4.5-4.5                             (b)  6.45-6.55
(c) 7.35-7.45                          (d) 8.25-8.35

Ans:  (c)

11. C.Rangarajan has been actively involved in the Pan- Asian Commission addressing to which one of the following issues ?
(a) Promotion of tourism in the Asian region
(b) Impact of HIV / AIDS in the asian resign
(c) Promotion of free trade in the Asian region
(d) Higher technical education in the universities in the Asian region

Ans:  (b)

12. Match List-I with List –II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Service/Agency)                                                  List-II(Country)

A.     Foreign Intelligence service                           1. Isarel
B.     Ministry of State Security                               2. Britani
C.    Secret Intelligence Service                             3. China
D.    The Mossad                                                 4. Russia

           A      B    C     D                                    A       B      C     D
(a)       4      1    2     3                          (b)      2       3     4      1
(b)       4      3    2     1                          (d)      2       1     4      3

Ans: (c)

13. ISRO successfully conducted a rocket test using cryogenic engines in the year 2007. Where is the test-stand used for the purpose, located ?

(a)  Balasoren                               (b) thiruvananthapuram
(c) Mahendragiri                            (d) Karwar

Ans:  (c)

14. In which one of the following is Malta located ?

(a) Baltic  Sea                                     (b)  Mediterranean
(c) Black Sea                                       (d) North Sea

Ans:  (b)

http://selfstudyhistory.com

15.Starting with the Australian Open Lawn Tennis tournament, which one of the following is the correct chronological order of the other three major Lawn Tennis Touraments?
(a) French Open- US Open-Wimbledon
(b) French Open- Wimbledon-US open
(c) Wimbledon- US Open- French Open
(d) Wimbledon-French Open –US Open

Ans: (b)

16. Among the following, which one lays eggs anad does not produce young ones directly ?

(a) Echidna                    (b) kangaroo
(c) Porcupine                  (d) Whale

Ans: (a)

17. The release of which one of the following into ponds and wells helps in controlling the mosquitoes ?
(a) Crab                      (b) Dogfish
(c) Gambusia fish        (d) Snail

Ans:  (c)

18.  Which schedule of the Constitution of india contains special provisions for the administration and control of Scheduled Areas in several  States?
(a) Third                (b) Fifth
(C)Seventh             (d) Ninth

Ans:  (b)

19. Department of Border Management is a Department of which one of the following Union Ministries ?
(a) Ministry of Defence
(b) Ministry Of Home Affairs
(c) Ministry of Shipping, Road Transport and Highways
(d) Ministry of Enviroment and Forests

Ans:  (b)

20. For which one of following reforms was a Commission set up under the Chairmanship of Veerappa Moily by the Government of India ?

(a) Police Reforms
(b) Tax Reforms
(c)Reforms in Technical Education
(d) Administrative Reforms

Ans:  (d)   

21. Elizabeth Hawley is well-known for her writing relating to which one of the following ?

(a) Historical monuments in India
(b) Regional dance in India
(c) Himalayan expeditions
(d) Wildlife in India

Ans: (d)

22. In India, How many States Share the coastline ?

(a) 7                (b) 8
(c) 9                (d)10

Ans: (c)

23. Nobel Prize winning scientist James D. Wastson is known for his work in which area ?

(a) Metallurgy                     (b) Meteorology
(c) Environment protection    (d) Genetics

Ans:  (d)

24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (board)                        List-II(headquarters)
A. Coffee Board               1. Bangalore
B. Rubber Braod              2. Guntur
C. Tea Board                   3. Kotayam
D. Tobacco Board             4. Kolkata

      A       B     C     D                     A      B       C      D
(a)  2       4     3     1             (b)  1        3       4      2
(c)  2       3     4      1            (d)  1         4       3     2

Ans:  (b)

25. Which one among the following has the maximum number of National Parks ?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Assam
(d) Meghalaya

Ans: (a)

26. Among the following , which one is not an ape ?

(a) Gibbon          (b) Gorilla
(c) Langur           (d) Orangutan

Ans: (c)

27. In how many different ways can all of 5 identical balls be placed in the cells shown above such that each row contains at leats 1 ball ?
(a)64                (b) 81
(c) 84                (d) 108

Ans: (d)

28. There are 6 different leters and 6 correspondingly addressed envelopes. If The Leters are randomly put in the envelopes,what is the probability that exactly 5 letters go into the correctly addresses envelopes ?

(a) zero                (b)1/6
(c) ½                    (d)5/6  

Ans: (a)

http://selfstudyhistory.com

29. There are two identical red, Two Identical black and two identical white balls, In How many different ways can the balls be placed in the cells (each cell to contain one ball) shown above such that balls of the same colour do not occupy any two consecutive cells ?
(a)    15            (b) 18
(C)    24            (d) 30

Ans: (c)

30. How many different triangles are there in the figure shown above ?
(a)    28            (b) 24
(b)    20            (d) 16

Ans: (a)

31.Which of the following pairs is/are correctly matched?

1.  Francis Collins             :    Mapping human genome
2.  Sergey  Brin                :    Google Search Engine
3.  Jimmy  Wals               :     Wikipedia

Select the answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only           (b) 2 and 3 only
(c)  3 only                    (d) 1,2 and 3

Ans: (c)

32. What does S & P 500 relate to ?

(a) Supercomputer
(b) A new technique in e-business
(c) A new technique in bridge building
(d) An index of stocks of large companies

Ans: (d)

33. Rajiv Gandhi National Flying Institute is being established in which State ?
(a) Karnataka                          (b) Maharashtra
(c) Kerala                                 (d) Orissa

Ans: (b)

34.Who among the following has been the Captain of the Indian team in Cricket Test Matches for the maximum number of times?

(a) Sunil Gavaskar                (b) Mansur Ali Khan Pataudi
(c) Saurav Ganguly                (d) Mohammad Azharuddin

Ans: (c)

35. Who among the following wrote the poem, Subh-e Azadi ?

(a) Sahir Ludhiyani                 (b)  Faiz Ahmed  Faiz
(c) Muhammad  Iqbal             (d) Maulana  Abul Kalam Azad

Ans: (b)

36. How can the height of a Person who is six feet tall be expressed (approximately) in nanometers ?
(a) nanometers                                   (b)  nanometeres
(c)  nanometers                                   (D)  nanometers

Ans: (c)

37. A Person is sitting in a car which is at rest. The reaction from the road at each of the  four wheels of the Car is R. When the  car runs on a straight level road, how will the reaction at either of the front wheels vary ?

(a) It will be greater than R
(b) It will less than  R
(c) It will be equal to R
(d) It shall depend on the material of the road

Ans: (c)

38. With which one of the following rivers is the Omkareshwar  Project associated ?

(a) Chambal                               (b) Narmada
(c) Tapi                                       (d) Bhima

Ans: (b)

39.Consider the following statements:

1. The Nuclear Suppliers Group has 24 countries as the members.
2. India is a member of the Nuclear Suppliers Group. Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 Only                                                  (b) 2 Only
(c) Both 1 and 2                                          (d) Neither 1  nor 2

Ans: (d)

40. In the context of the Indian defence, what is ‘Dhruv’?

(a) Aircraft-carrying warship
(b) Missile-carrying Submarine
(c) Advanced light helicopter
(d) Intercontinental ballistic missile

Ans: (c)

41.Hand –in-Hand 2007’, a joint anti-terrorism military training was held by the officers of the Indian Army and officers of Army of which one of the following countries?

(a) China                            (b)Japan
(c) Russia                           (d) USA

Ans: (a)

Directions: The following 4 (four) items consist of two statements, one labeled as the ‘Assertion (A)’ and the other as ‘ Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the correct answers to these items using the codes given below:

(a)    Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b)    Both A  and R are individually true and Ris not the correct explanation of A

(c)    A is true but R is false

(d)    A is false but R is true

42. Assertion (A)   :  In  Human body, liver has an important role in fat digestion.
Reason(R)        :  Liver  produces two importance fat-digesting enzymes.

Ans: (c)

43. Assertion (A)      : In the visible spectrum of light, red light is more  energetic than green light.
Reason (R)          : The wavelength of red light is more than that of green light.

Ans: (d)

44. Assertion (A)     : Radio waves bend in a magnetic field.
Reason   (R)       : Radio waves are electromagnetic in nature.

Ans: (a)

45. Assertion (A) :  The Congress did not accept the decision of the Viceroy to declare war against Resigned in the year 1939.
Reason (R)   : The Congress did not accept the decision of the Viceroy to declare war against  Germany in the context of the Second World War.

Ans: (a)

46. Where was the First Session of the Indian National Congress held in December 1885?

(a) Ahmadabad            (b) Bombay
(c) Calcutta                  (d) Delhi

Ans: (b)

47. Which one of the following was a journal brought out by Abul Kalam Azad ?

(a) Al-Hilal                            (b) Comrade
(c) The Indian Sociologist        (d) Zamindar

Ans: (a)

48. Who among the following Gandhi an followers was a teacher by Profession ?

(a) A.N. Sinha              (b) Braj Kishore Prasad
(c) J.B. Kriplani            (d) Rajendra Prasad

Ans: (c)

49. How much is one barrel of oil approximately equal to?

(a) 131 litres        (b) 159 litres
(c) 257 litres        (d) 321 litres

Ans: (b)
http://selfstudyhistory.com

50. Which one of the following pairs of metals constitutes the lightest metal and the heaviest metal, respectively?

(a) Lithium and mercury            (b) ) Lithium and osmium
(c) Aluminium and osmimum      (d) Aluminium and mercury

Ans: (b)

Posted from WordPress for Android

Advertisements