GS Prelims Previous Years Question Paper- 2008 (Part 2)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2008 (Part 2)


51. Mixture of which one of the following pairs of gases is the cause of occurrence of most of the explosions in mines?

(a) Hydrogen and oxygen

(b)Oxygen and acetylene

(c)  Methane and air

(d) Carbon dioxide and methane

Ans: (c)

52. Which one of the following is also called Stranger Gas?

(a) Argon        (b) Neon
(c) Xenon        (d) Nitrous oxide

Ans: (c)

53. What are Rubies and Sapphires chemically known as?

(a) Silicon dioxide        (b) Aluminum oxide
(c) Lead tetroxide        (d) Boron nitride

Ans:  (b)

54. Consider the following statement :

1. A widely used musical scale called diatonic scale has seven frequencies.

2. The frequency of the note Sā is 256 Hz and that of Nī is 512b Hz.

Which of the statement given above is/are correct ?

(a) 1 only           (b) 2 only

(b) Both 1 and 2  (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

55.Which one of the following laser types is used in a laser printer?

(a) Dye laser                   (b) Gas laser
(c) Semiconductor laser     (d) Excimer laser

Ans: (c)

56. Consider the following statements in respect of a jet engine and a rocket :

1.  A jet engine uses the surrounding air for its oxygen supply and so is Unsutable for  motion in space

2. A rocket carries its own supply of oxygen in the gas form, and fuel.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only            (b) 2 only
(c) Both 1 and 2  (d) Neither 1 nor 2

Ans:  (c)

57. Among the following, which one has the minimum  population on the basis of data of Census of India, 2001?

(a) Chandigarh        (b) Mizoram
(c) Puducherry          (d) Sikkim

Ans: (d)

58. Who among the following translated the Autobiography of Madam Curie in Hindi ?

(a) Atal Bihari Vajpayee            (b) Lal Bahdur Shastri
(c) Choudhary Charan Singh      (d) Gobind Vallabh Pant

Ans:  (b)

http://selfstudyhistory.com

59. Who among the following scientists shared the Nobel Prize in Physics with his son ?

(a) Max Planck                     (b) Albert Einstein
(c) William Henry Bragg         (d) Enrico Fermi

Ans: (c)

60. Which one of the following is the  correct sequences in respect of the Roman numerals-C,D,L and M ?

(a) C > D > L > M        (d) MD>C


(c)  M> D > C > L          (d) L > C M

Ans:  (c)

61. What does Baudhayan theorem (Baudhayan Sulva Sautra) related to?

(a) Lengths of sides of a right-angled triangle

(b) Calculation of the value of pi

(C) Logarithmic calculations

(d) Normal distribution curve

Ans:  (b)

62.Which of the following pairs is/are correctly matched?

      Theory/Law                                       Associated Scientist

1.    Continental Drift            :        Edwin Hubble

2.    Expansion of Universe    :        Alfred Wegener

3.    Photoelectric Effect         :        Albert Einstein

Select the correct answer using the code given below:

(a)    2 and 3 only        (b) 3 only

(b)    2 only                 (d) 1 only

Ans:  (d)

63. Which of the following minerals are found in a natural way in the State of Chhattisgarh?  

1. Bauxite        2. Dolomite

3. Iron ore        4. Tin

Select the correct answer using the code given below:

(a)   1,2 and 3 only           (b) 3 only
(c)    2 only                        (d) 1 only

Ans:  (d)

64. On which one of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located?

(a) Alaknanda        (b) Bhagirathi

(c) Dhauliganga       (d) Mandakini

Ans:  (b)

65. Which one of the following cities is nearest to the equator?

(a) Colombo        (b) Jakarta

(c) Manila            (d) Singapore

Ans: (d)

66.Which of the following pairs are-correctly matched?

                     Waterfalls        River

1. Kapildhara Falls           :    Godavari

2. Jog Falls                     :   Sharavati

3. Sivasamudram Falls     :      Cauvery

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only        (b) 2 and 3 only
(b) 1 and 3 only        (d) 1,2 and 3

Ans: (b)

67. Which one of the following straits is nearest to the International Date Line ?

(a) Malacca Strait        (b) Bering Strait

(c) Strait of Florida       (d) Strait of Gibraltar

Ans:  (b)

68. which of the following pairs in respect of correct Power generation in India is/are correctly matched ?
                                                                                                                                                  (Rounded Figure)   
1.    Installed electricity generation capacity :  100000 MW

2.    Electricity generation                           : 660 billion kWh

Select the correct answer using  the code given below :

(a)  1 only             (b) 2 only

(C) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

69. Which of the  following pairs are correctly  matched ?

Irrigation  Project                               State

1.    Damanganga      :   Gujarat

2.    Girma                 :  Maharashtra

3.    Pamba                :  Kerala

Select the correct answer  using the code given below :

(a)    1 and 2 only           (b) 2 and 3 only
(b)    1 and 3 only           (d) 1,2 and 3

Ans: (d)

70. Who among the following rejected the title of knighthood and refused to accept a  position in the Council of the Secretary of State for India ?

(a) Motilal Nehru    (b) M.G. Ranade

(c) G.K. Gokhale     (d) B.G. Tilak

Ans: (c)

71. During the time of which Mughal  Emperor did the Engilsh East India Company establish its first factory in India ?

(a) Akbar            (b) M.G. Ranade

(c) G.K. Gokhale   (d) Aurangzeb

Ans: (c)

72. The term “prisoner’s Dilemma” is associated with which one of the following ?

(a) A technique in glass manufacture

(b) A term used in shipping industry

(c) A situation under the Game Theory

(d) Name of a supercomputer

Ans:  (c)

http://selfstudyhistory.com

73. During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called ‘Free Indian Legion’?

(a) Lala Hardayal                (b) Rashbehari Bose

(c) Subhas Chandra Bose     (d) V.D.Savarkar

Ans: (c)

74.Which one of the following suggested the reconstitution of the Vicery’s Executive council in Which all the portfolios including that of War Members were to be held by the Indian leader?

(a) Simon Commission   (b) Simla Conference

(c) Cripps Proposal         (d) Cabinet Mission

Ans: (b)

75. What is the Agent Orange?

(a) An ace spying group trained by the Police in London

(b) A Weed-killing chemical used by the US Military in the Vietnam War

(c) A technique used in the advanced railway safety procedure

(d) A special chemical used in making alloy steel

Ans: (b)

76. Which two countries follow China and India in the decreasing order of their populations?

(a) Brazil and USA             (b) USA and Indonesia

(c) Canada and Malaysia    (d) Russia and Nigeria

Ans:  (b)

77. Amongst the following States, Which one has the highest percentage of rural population (on the basis of the Census,2001)?

(a) Himachal Pradesh         (b) Bihar

(c) Orrisa                          (d) Uttar Pradesh

Ans: (a)

78.Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List-I (Organization)    List-II (Associated Convention/Person/Place/Headquarters)

A.    Amnesty International                                     1.Visculi

B.    Common wealth of Independent States (CIS)     2. Paris

C.    Danube Commission                                       3. Peter Beneson

D.    Europian Space Agency                                    4. Belgrade Convention

        A    B    C    D                A    B    C    D
(a)    3    1    4    2       (a)     4    2    3    1
(b)    3    2    4    1       (b)     4    1    3    2

Ans:  (a)  

79. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Person)                  List-II (Area)

A.   K.P.Singh                1.Banking

B.   Vikram Pandit          2.Fiction writing

C.   Roopa Farooki         3. Retail business

D.   Kishore Biyani          4. Real estate

          A    B    C    D                    A    B    C    D
(a)      4    2    3    1           (a)     3    1    2    4
(b)      3    2    1    4           (b)     4    1    2    3

Ans: (d)

80. Where was the World Summit on Sustainable Devlopment (Rio+10) held?

(a) Davos               (b) Nova Scotia

(c) Johannesburg    (d) Shanghai

Ans: (c)

81. Consider the following statements:

1. Clean Devlopment Mechanism (CDM) in respect of carbon credits in one of the Kyoto Protocol Mechanisms.

2. Under the CDM, the projects handled pertain only to the Annex-I countries.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 Only            (b) 2 Only

(c) Both 1 and 2    (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

82.Which of the following are among the million-plus cities in India on the basis of data of the Census,2001?

1. Ludhiana       2. Kochi

3. Surat             4. Nagpur

Select the correct answer using the code given below :
(a)  1, 2 and 3 only
(b)  2, 3 and 4 only
(c)  1 and 4 only
(d)  1, 2, 3 and 4

Ans:  (d)

http://selfstudyhistory.com

83.Which of the following are the public sector undertakings of the Government of India?

1. Balmer Lawrie and Company Ltd.

2. Dredging Corporation of India

3. Educational Consultants of India Ltd.

Select the correct answer using the code given below :

(a)    1 and 2 Only

(b)    2 and 3 Only

(c)    1 and 3 Only

(d)    1 , 2 and 3

Ans:  (d)

84.Under which one of the following Constitution Amendments Acts, four languages were added to the languages under the Eighth schedule of the Constitution of India, thereby  raising their number to 22?

(a) Constitution (Ninetieth Amendment) Act

(b) Constitution (Ninety-first Amendment) Act

(c) Constitution (Ninety-second Amendment) Act

(d) Constitution (Ninety-third Amendment) Act

Ans: (c)

85.Consider the following statements :

The Constitution of India Provides that

1.The Legislative Assembly of each State shall Consist of not more than 450 members chosen by direct election from territorial constituencies in the State

2.A person shall not be qualified to be chosen to fill a seat in the Legislative Assembly of a State if he/she is less than 25 years of age

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

86.Which of the following is/are included in the Directive Principles of State policy?

1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour

2. Prohibition of Consumption except for medicinal purposes of intoxicating drinks and of other drugs which are injurious to health

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c)  Both 1 and 2 Only

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

87. How is the United Nations Monetary and financial Conference wherein the agreements were signed to set up IBRD, GATT and IMF, commonly known?

(a) Bandung Conference       (b) Bretton Woods Conference
(c) Versailles Conference      (d) Yalta Conference

Ans: (b)

88. Where was the first desalination plant in India to produce one lakhs litres freshwater per day based on low temperature thermal desalination principle Commissioned ?

(a) Kavaratti                (b) Port Blair

(c) Mangalore               (d) valsad

Ans: (a)

89.Which of the following pairs are correctly matched ?

     Institute                                                                            Location

1.  National Centers for Cell Sciences                        :   Mysore

2.  Center for DNA Fingerprinting and Diagnostics       :    Hyderabad

3. National Brain Research Center                            :    Gurgaon

Select the correct answer using the code given below  :

(a) 1, 2 and 3        (b) 1 and 2 Only

(c) 2 and 3 Only    (d) 1 and 3 only

Ans: (c)

90. With which one of the following is BRIT (Government Of India) engaged?

(a) Railway Wagons        (b) Information Tecnology

(c) Isotope Technology     (d) Road Transport

Ans: (c)

91.Who among the following used the phrase ‘Un-British’ to criticize the English colonial control of India?

(a) Anandmohan Bose      (b) Badruddin Tyabji

(c) Dadabhai Naoroji        (d) Pherozeshah Mehta

Ans: (c)

http://selfstudyhistory.com

92.Who among the following gave a systematic critique of the moderate politics of the Indian National Congress in a series of articles entitled new Lamps for Old?

(a) Aurobindo Ghosh        (b) R.C.Dutt

(c) Syed Ahmad khan       (d) Viraraghavachari

Ans;  (a)

93. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

      List-I (Author)               List-II (Work)

A. Bankimchandra                1.Shatranj ke Khilari

B.    Dinabandhu Mitra          2. Debi Chaudhurani

C.    Premchandra                3. Nil-Darpan

                                          4. Chandrakanta

        A     B    C                     A    B    C
(a)    2     4    1            (b)     3    4    2
(c)     2     3    1            (d)     3    1    4

Ans:  (c)

94. Where are Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?

(a) Madhya Pradesh    (b) Uttar Pradesh

(c) Uttrakhand            (d) Rajasthan

Ans:  (c)

95. How is Sarosh Zaiwalia well-Known as?

(a) A leading theater personality

(b) A leading wildiife photographer

(c) A leading International legal expert

(d) A leading orthopedic surgeon

Ans:  (c)

96. Bimbavati Devi is a well-known dancer of which type of dance?

(a) Manipuri        (b) Bharat Natyam

(c) Kuchipudi       (d) Odissi

Ans: (a)

97. Consider the following statements:

1. Chokmagalur is well-known for sugar production.

2.Mandya is well-known as a coffe-production region.

Which of the satatements given above is/ are correct ?

(a) 1 only                 (b) 2 only

(b) Both 1 and 2       (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

98. Ebraham  Alkazi is an eminent Personality in which one of the following areas ?

(a) Heart surgery    (b) Civil aviation

(c) Theatre            (d) Transport engineering

Ans: (c)

99. Consider the following statements :

1. Justice V.R. Krishna Iyer was the Chief Justice of India.

2. Justice V.R. Krishna Iyer is considered as one of the progenitors of public intrest litigation (PIL) in the    Indian  judicial system.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only            (b) 2 only

(c) Both 1 and 2   (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

100. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

           List-I(Person)            List-II(Area)

A.    Sabyasachi Mukherjee        1. Microfinance loans

B.    Aniruddha Bahal                2. Pharmaceuticals

C.    Vikram Akula                    3. Fashion designing

D.    Yusuf Hamied                   4. Investigative journalism

             A    B    C    D                        A       B        C        D
      (a)   1    2    3     4               (b)    3       4        1         2
      (c)   1    4    3    2                (d)     3       2        1         4

Ans: (b)

Posted from WordPress for Android

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. nilotpal mandal says:

    Good

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s