GS Prelims Previous Years Question Paper- 2009 (Part 3)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2009 (Part 3)


101. The concept of carbon credit originated from which one of the following?

A. Earth Summit, Rio de Janeiro    
B. Kyoto Protocol
C. Montreal Protocol    
D. G- 8 Summit, Heiligendamm

ANSWER: B

102. Among the following, which one is not a football club?

A. Arsenal    
B. Aston Villa
C. Chelsea    
D. Monte Carlo

ANSWER: D

103. Consider the following Statements:

1. Y.K Krishna Menon Foundation is based in New Delhi.

2 The first recipient of the V.K Krishna Menon Award is the Chief Justice of India, KG Balakrishnan.

Which of the statements given above is/are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: B

104. Who among the following is the founder of World Economic Forum?

A. Klaus Schwab    
B. John Kenneth Galbraith
C. Robert Zoellick    
D. Paul Krugman

ANSWER: A

105. The Security Council of UN consists of 5 permanent members, and the remaining 10 members are elected by the General Assembly for a term of

A. 1 year
B. 2 years    
C. 3 years    
D. 5 years

ANSWER: B

http://selfstudyhistory.com

106.There are four persons A, B, C, D, and A has some coins. A gave half of the coins to Band 4 more besides. B gave half of the coins to C and 4 more besides. C gave half of the coins to D and 4 more besides. Both B and D end up with same number of coins. How many coins did A have originally?

A. 96
B. 84    
C. 72    
D. 64

ANSWER: C

107. Who of the following is a football player?

A. Fernando Alonso    
B. Kimi Raikkonen
C. Lewis Hamiiton    
D. Nicolas Anelka

ANSWER: D

108. Recently, which one of the following was included in the UNESCO’s World Heritage list?

A. Dilwara Temple
B. Kalka-Shimla Railway
C. Bhiterkanika Mangrove Area
D. Visakhapatnam to Araku valley railway line

ANSWER: B

109. Where is the headquarters of Animal Welfare Board of India located?

A. Ahmedabad    
B. Chennai
C. Hyderabad    
D. Kolkata

ANSWER: B

110.  With reference to Sree Shakti Puraskar, for which one of the following is ”Devi Ahilya Bai Holkar Award” given?

A. Administrative skills
B. Achievements in  Scientific Research
C. Achievements in Sports and games
D. Courage and valour

ANSWER: D

111. Which one of the following planets has largest number of natural satellites or moons?

A. Jupiter
B. Mars
C. Saturn
D. Venus

ANSWER: A

112. Which one of the following types of waves are used in a night vision apparatus?

A. Radio waves    
B. Microwaves
C. Infra-red waves    
D. None of the above

ANSWER: C

113. Anekantavada is a core theory and philosophy of which one of the following?

A. Buddhism
B. Jainism
C. Sikhism
D. Vaishnavism

ANSWER: B

114. Consider the following statements:

1. Infant mortality rate takes into account the death of infants within a month after birth.

2. Infant mortality rate is the number of infant deaths in a particular year per 100 live births during that year.

Which of the above statements is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: D

115. Consider the following statements:

1. The first telegraph line in India was laid between Kolkata (formerly Calcutta) and Diamond Harbour.

2. The first Export Processing Zone in India was set up in Kandla.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: C

116. While adding the first few continuous natural numbers, a candidate missed one of the numbers and wrote the answer as 177. What was the number missed?

A. 11
B. 12
C. 13
D. 14

ANSWER: C

http://selfstudyhistory.com

117. With reference to the United Nations, consider the following statements.

1. The Economic and Social Council (ECOSOC) of UN consists of 24 member States

2. It is elected by a 2/3rd majority of the General Assembly for a 3 year term.

Which of the above statements is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: B

118. In the context of independent India’s Economy, which one of the following was the earliest event to take place?

A. Nationalisation of Insurance companies
B. Nationalisation of State Bank of India
C. Enactment of Banking Regulation Act
D. Introduction of First Five-Year Plan

ANSWER: C

119. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. Japan: Nikkei    
B. Singapore: Shcomp
C. UK : FISE    
D. USA : Nasdaq

ANSWER: B

120. Consider the following:

1. Fringe Benefit Tax

2. Interest Tax

3. Securities Transaction Tax

Which of the above is/ are Direct Tax/Taxes?

A. 1 only    
B. 1 and 3 only
C. 2 and 3 only
D. 1, 2 and 3

ANSWER: D

121. Four metal rods of lengths 78 cm, 104 cm, 117cm and 169cm are to be cut into parts of equal length, Each part must be as long as possible. What is the maximum number of pieces that can be cut?

A. 27    
B. 36    
C. 43    
D. 480

ANSWER:  B

122. Consider the following statements:

1. In the world, the tropical deserts occur along the western margins of continents within the trade wind belt.

2. In India, the East Himalayan region gets high rainfall from north-east winds.

Which of the statements given above is are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: A

123. Consider the following statements regarding Indian Planning:

1. The Second Five-Year Plan emphasized on the establishment of heavy industries.

2. The Third Five-Year Plan introduced the concept of import substitution as a strategy for industrialization.

Which of the statements given above is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: C

124. A person travels 12 km due North, then 15km due East, after that 15km due West and then 18km due South. How far is he from the starting point?

A. 6 km    
B. 12 km    
C. 33 km    
D. 60 km

ANSWER: A

125. In an examination, there are three subjects A, B and C. A student has to pass in each subject. 20 % students failed in A, 22 % students failed in B and 16% failed in C. The total number of students passing the whole examination lies between

A. 42% and 84%    
B. 42% and 78%
C. 58% and 78%    
D. 58% and 84%

ANSWER: B

126. Consider the following names:

1. Ike

2. Kate

3. Gustav

Which of the above are the names of hurricanes that had occurred very recently?

A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3

ANSWER: C

127. India has recently landed its Moon Impact Probe on the Moon. Among the following countries, which one landed such probe on the Moon earlier?

A. Australia    
B. Canada
C. China    
D. Japan

ANSWER: C

http://selfstudyhistory.com

128. Consider the following countries:
1. Brunei Darussalam.
2. East Timor
3. Laos
Which of the above is/are member/members of ASEAN?

A. 1 only    
B. 2 and 3 only
C. 1 and 3 only    
D. 1, 2 and 3

ANSWER: C

129. Consider the following statements:

1. The discussions in the Third Round Table Conference eventually led to the passing of the Government of India Act of 1935.

2. The Government of India Act of 1935 provided for the establishment of an All India Federation to be based on a Union of the provinces of British India and the Princely States.

Which of the above statements is/ are correct?

A. 1 only    
B. 2 only
C. Both 1 and 2    
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: C

130. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I                             List II
(persons in news)     (Countries they belong to)
A. Luisa Dias Diogo   1. Kenya
B. Mwai Kibaki          2. Mozambique
C. Rupiah Banda      3. Zambia
                              4. Zimbabwe
     A    B     C
A. 1     2     3
B. 2     1     4
C. 2     1     3    
D. 1     2     4

ANSWER: C

131. Consider the following pairs:

1. BMW AG            :     USA
2. Daimler AG        :     Sweden
3. Renault S.A.      :     France
4. Volkswagen AG   :     Germany

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

A. 1, 2 and 3
B. 3 and 4
C. 4 only
D. 1, 2 and 4

ANSWER: B

132. Consider the following pairs:

       Large Bank        Country of origin
1. ABN Amro Bank   :    USA
2. Barclays Bank     :    UK
3. Kookmin Bank    :    Japan

Which of the above pairs is/are correctly matched?

A. 1 only
B. 2 only
C. 1 and 2
D. 2 and 3

ANSWER: B

133. Which one of the following pairs is not correctly matched?
      City              River

A. Berlin           : Rhine
B. London         : Thames
C. New York      : Hudson
D. Vienna         : Danube

ANSWER: A

134. Match List with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I (Famous Temple)             List II(State)

a. Vidyashankara                     1. Andhra Pradesh
b. Rajarani Temple                  2. Karnataka
c. Kandariya Mahadeo              3. Madhya Pradesh
d. Bhimesvara temple              4. Orissa

   A     B     C     D

A. 2     4     3     1
B. 2     3     4     1
C. 1     4     3     2
D. 1     3     4     2

ANSWER: A

135. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I                                                 List II
(Famous person)                         (Well-known for)

A. Mandakini Amte                     1. Theatre direction
B. Neelam Mansingh Chowdhry     2. Social Service and Community leadership
C. Romila Thaper                       3. Dance
D. Vanashree Rao                       4. History writing

     A     B     C     D
A. 2     1     4     3
B. 2     4     1     3
C. 3     1     4     2
D. 3     4     1     2

ANSWER: A

136. Consider the following pairs:

Famous place           Country

1. Cannes                 France
2. Davos                   Denmark
3. Roland Garros        The Netherlands
Which of the pairs given above is/are correctly matched?

A. 1 only
B. 1 and 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1, 2 and 3

ANSWER: A

137. Match List I With List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I                                    List II

(Geographic feature)            (Country)

A. Great Victoria Desert     1. Australia
B. Grand Canyon              2. Canada
C. Lake Winnipeg             3. New Zealand
D. Southern Alps              4. USA

   A     B     C     D

A.1     2     4     3
B. 1     4     2     3
C. 3     2     4     1
D. 3     4     2     1

ANSWER: B

138. Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List II                                        List II
(Person)                                (Organization)
A. Anil Agarwal                   1. Gujarat Heavy Chemicals Ltd.
B. Gautam H. Singhania      2. Raymond Ltd.
C. Sanjay Dalmia               3. Vedanta Resources
D. Venugopal Dhoot           4. Videocon Group

   A     B     C     D
A. 3     1     2     4
B. 4     1     2     3
C. 3     2     1     4
D. 4     2     1     3

ANSWER: C

139. Consider the following pairs:

Tradition                                                         State
1. Gatka, a traditional martial art                    : Kerala
2. Madhubani, a traditional painting                : Bihar
3. Singhey Khababs Sindhu Darshan Festival    : Jammu Kashmir

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

A. 1 and 2 only
B. 3 only
C. 2 and 3 only
D. 1, 2 and 3

ANSWER: C

http://selfstudyhistory.com

140. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

       List I                                   List II
(Famous person)               (Well-known as)
A. Amrita Sher-Gil                1. Dancer
B. Bhimsen Joshi                 2. Painter
C. Rukmini Devi Arundale     3. Poet
D. Suryakant Tripati Nirala    4. Singer

     A    B     C     D

A. 2     1     4     3
B. 2     4     1     3
C. 3     1     4     2
D. 3     4     1     2

ANSWER: B

141. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

   List I                                           List II
  (Book)                                        (Author)
a. In Custody                          1. Amartya Sen
b. Sea of Poppies                    2. Amitav Ghosh
c. The Argumentative Indian     3. Anita Desai
d. Unaccustomed Earth            4. Jhumpa Lahiri

    A     B     C     D

A. 4     1     2     3
B. 4     2     1     3
C. 3     2     1     4
D. 3     1     2     4

ANSWER: C

142. In the context of CO2 emission and Global Warming, what is the name of a market driven device under the UNFCCF that allows developing countries to get funds/incentives from the developed countries to adopt better technologies that reduce greenhouse gas emissions?

A. Carbon Footprint
B. Carbon Credit Rating
C. Clean Development Mechanism
D. Emission Reduction Norm

ANSWER: C

143. There are 240 balls and n number of boxes B1, B2, B3 …, BN. The balls are to be placed in the boxes such that B1 should contain 4 balls more than B2, B2 should contain 4 balls more than B3, and so on. Which one of the following cannot be the possible value of n?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

ANSWER: D

144. Match List I and List II and select the correct answer using the code given below the lists:

      List I                          List II
(Famous person)      (Well-known as)

A. Anna Hazare         1. Lawyer
B. Deepak Parekh     2. Banker
C. GVK Reddy           3. Gandhian and social activist
D. Harish Salve         4. Industrialist

   A     B     C     D
A. 1     2     4     3
B. 1     4     2     3
C. 3     2     4     1
D. 3     4     2     1

ANSWER: C

145. Consider the following pairs:

    Persons                                      Sports
a. Anand Pawar                             : Chess
b. Akhil Kumar                              : Boxing
c. Shiv Shankar Prasad Chowrasia   : Golf

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

A. 1 and 2 only
B. 2 and 3 only
C. 3 only
D. 1, 2 and 3

ANSWER: B

146.Consider the following pairs:

Organisation                                    Location of Headquarters

1. Asian Development Bank                        Tokyo
2. Asia-Pacific Economic Cooperation            Singapore
3. Association of South East Asian Nations    Bangkok

Which of the above pairs is/are correctly matched?

A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

ANSWER: B

147. Consider the following pairs:

a. Ashok Leyland          : Hinduja Group
b. Hindalco Industries    : A.V. Birla Group
c. Suzlon Energy            : Punj Lloyd Group
Which of the pairs given above is/are correctly matched?

A. 1 and 2 only
B. 2 only
C. 1 and 3 only
D. 1, 2 and 3

ANSWER: A

148. In the context of global economy, which one of the following pairs is not correctly matched?

A. JP Morgan Chase     : Financial Services
B. Roche Holding AG     : Financial Services
C. WL Ross & Co.     : Private Equity Firm
D. Warburg         : Private Equity Firm

ANSWER: B

150. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. Barbora Spotakova      :  Javelin throw
B. Pamela Jelimo     :  Weightlifting
C. Sanya Richards     : Sprint
D. Yelena Isinbayeva    :   Pole Vault

ANSWER: B

Posted from WordPress for Android

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s