GS Prelims Previous Years Question Paper- 2012 (Part 2)

GS Prelims Previous Years Question Paper- 2012 (Part 2)

51. In the areas covered under the Panchayat (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996 what is the role/ power of Gram Sabah?
1. Gram Sabah has the power to prevent alienation of land in the scheduled area.
2. Gram Sabah has the ownership of minor forest produce
3. Recommendation of gram Sabah is required for granting prospecting licence or mining lease for any mineral in the scheduled areas.
Which of the statements given above is/are correct?
a 1 
b 1 and 2 only
c 2 and 3 only
d 1, 2 and 3

Answer: B

52. In the parliament of India, the purpose of an adjournment motion is
a. to allow a discussion on a definite matter of urgent public importance
b. to leer opposition members collect information from the ministers
c to allow a reduction of specific amount in demand for grant
d to postpone th proceedings to check the inappropriate or violent behaviour on the part of some members

Answer: A

53. How does National Biodiversity Authority help in protecting the Indian agriculture?
1. NBA checks the biopairacy and protects the indigenous and traditional genetic resources.
2. NBA directly monitors and supervises the scientific research on genetic modification of crop plants.
3 Applications for intellectual property rights related to genetic/ biological resources can not be made without the approval of NBA.
Which of the statements given above is/ are correct?
a 1
b 2 and 3 only
c 1 and 3 only
d 1, 2 and 3

Answer: C

54. The national green tribunal act. 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the constitution of India?
1 Right to healthy environment, construed as a part of Right to life under article 21
2 Provision of grants for raising the level of administration in the scheduled areas for the welfare of scheduled tribes under article 275(1)
3 Powers and functions of gram Sabah as mentioned under article 243 (A)
correct
a 1 only
b 2 and 3 only
c 1 and 3 only
d 1, 2 and 3

Answer: A

55. If national water mission is properly and completely implemented how will it impact the country?
1 Part of the water needs of urban areas will be met through recycling of waste water.
2 The water requirements of coastal cities with inadequate alternative sources of water will be met by adopting appropriate technologies that allow for the use of ocean water.
3. All the rivers of Himalayan origin will be linked to the rivers of peninsular India
4. The expenses incurred by farmers for digging bore wells and for installing motors and pump sets to draw groundwater will be completely reimbursed by the Government.
Select the correct answer using the codes given below
a 1 only
b 1 and 2 only
c 3 and 4 only
d 1, 2, 3 and 4

Answer: B

56. Consider the following provisions under the Directive Principles of State Policy as enshrined in the Constitution of India:

1. Securing for citizens of India a uniform civil code

2. Organising village panchayats

3. Promoting cottage industries in rural areas

4. Securing for all the workers reasonable leisure and cultural opportunities.

Which of the above are the Gandhian Principles that are reflected in th Directive Principles of State Policy?

a) 1, 2 and 4 only

b) 2 and 3 only

c) 1, 3 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Answer: B

57. Consider the following statements:
1. Union territories are not presented in the Rajya Sabah
2. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes
3. According to the constitution of India, parliament consists of Lok Sabha and Rajya Sabah only
which of the statements given above is/are correct?
a 1 Only
b 2 and 3
c 1and 3 only
d None

Answer: D

58. With reference to consumer’s rights / privileges under the provision of law in India which of the following statements correct?
1 Consumer are empowered to take samples for food testing
2 when consumer files a complaint in any consumer forum, no fee is required to be paid.
3. In case of death of consumer, his/her legal heir can file a complaint in the consumer forum on his/her behalf.
a 1 only
b 2 and 3 only
c 1 and 3 only
d 1, 2 and 3

Answer: C

59. Regarding the office of the Lok Sabha speaker consider the following statements:
1. He/She holds the office during the pleasure of the President
2 He/She need not be a member of the house at the time of his/her election but has to become a member of the House within six moths from the date of his/her election
3. If he/she intends to resign the letter of his/her resignation has to be addressed to the Deputy Speaker.
Which of the above statements given above is/are correct?

a) 1 and 2 only
b) 3 only
c )1,2 and 3
d) None

Answer: B

60. Which of the following are included in the original jurisdiction of the Supreme Court?
1. Dispute between the Government of India and one or more States
2. A dispute regarding elections to either House of the parliament or that of Legislature of a State
3 A dispute between the Government of India and Union Territory
4 A disputes between two or more States.
Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 2

b) 2 and 3

c)1 and 4

d) 3 and 4

Answer: C

61. Consider the following kinds of organisms:

1 Bacteria
2 fungi
3 flowering plants
some species of which of the above kinds of organisms are employed as bio pesticides?
a )1 only
b )2 and 3 only
c )1 and 3 only
d )1, 2 and 3

Answer: D

62. Biomass gasification is considered to be one of the sustainable solutions to the power crisis in India. In this context which of the following statements correct?
1 Coconut shells, groundnut shells and rice husk can be used in biomass gasification
2 The combustible gases generated from biomass gasification consist of hydrogen and carbon dioxide only
3.The combustible gases generated from biomass gasification can be used for direct heat generation but not in internal combustion engines.
Select the correct answer using the codes given below:
a )1 only
b )2 and 3 only
c )1 and 3 only
d )1, 2 and 3

Answer: A

63. What is the role of ultraviolet (UV) radiation in the water purification systems?

1. It inactivates/kills the harmful microorganisms in water.

2. It removes all the undesirable odours from the water.

3. It quickens the sedimentation of solid particles, removes turbidity and improves the clarity of water.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Answer: A

64. Graphene is frequently in news recently. What is its important?

1. It is a two-dimensional material and has good electrical conductivity.

2. It is one of the thinnest but strongest materials tested so far.

3. It is entirely made of silicon and has high optical transparency.

4. It can be used as ‘conducting electrodes’ requires for touch screens, LCD’s and organic LED’s

Which of the statements given above are correct?

a) 1 and 2 only

b) 3 and 4 only

c) 1,2 and  only

d) 1, 2, 3 and 4

Answer: C

65. Lead, ingested or inhaled, is a health hazard. After the addition of lead to petrol has been banned, what still are the sources of lead poisoning?
1 Smelting units
2 Pens pencils
3 Paints
4 Hair oils and cosmetics
select the correct answer using the codes given below:

a) 1, 2 and 3 only

b) 1 and 3 only

c) 2 and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4

Answer: B

66. With reference to ‘stem cells’, frequently in the news which of the following statements is/are correct?
1. Stem cells can be derived from mammals only.
2. Stem cells can be used for screening new drugs.
3. Stem cells can be used for medical therapies.
Select the correct answer using the codes given below:

a)       1 and 2

b)       2 and 3 only

c)       3 only

d)       1, 2 and 3

Answer: B

67. Chlorofluorocarbons, known as ozone depleting substances are used
1. In the production of plastic foams
2 in the production of tubeless tyres
3. In cleaning certain electronic components
4. As pressurizing agents in aerosol cans

Which of the statements given above is/are correct?
a 1,2 and 3 only
b 4 only
c 1, 3 and 4 only
d 1, 2, 3 and 4

Answer: D

68. A team of scientists at Brookhaven National Laboratory including from India created the heaviest anti-matter (anti-helium nucleus). What is/are the implications of the creation of anti-matter?
1. It will make mineral prospecting and oil exploration easier and cheaper.
2. It will help probe the possibility of the existence of stars and galaxies made of anti matter.
3. It will help understand the evolution of the universe.
Select the correct answer using the codes given below:

a. 1 only
b. 2 and 3 only
c. 3 only
d. 1, 2 and 3

Answer: B

69. Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/evidences for the continued expansion of universe?
1. Detection of microwaves in space
2. Observation of redshirt phenomenon in space
3. Movement of asteroids in space
4. Occurrence of supernova explosions in space code
a. 1 and 2 only
b. 2 only
c 1 ,3 and 4
d None of the above can be cited as evidence.

Answer: A

70. Electrically charged particles from space travelling at speeds of several hundred km/sec can severely harm living beings if they reach the surface of the earth. What prevents them from reaching the surface of the earth?
a. The Earth’s magnetic field diverts them toward its poles
b. Ozone layer around the Earth reflects them back to outer space
c. Moister in the upper layers of atmosphere prevents them from reaching the surface of the Earth
d. None of the statements (a), (b) and (c) is correct.

Answer: A

71. With reference to the scientific progress of ancient India which of the statements given below are correct?
1. Different kinds of specialised surgical instruments were in common use by 1st century AD.
2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of 3rd century AD.
3. The concept of sine of an angle was known in 5thcentury AD.
4. The concept of cyclic quadrilateral was known in 7thcentury AD.

Select the correct answer using the codes given below:
a. 1 and 2 only
b 3 and 4 only
c 1, 3 and 4 only
d 1, 2, 3 and 4

Answer: C

72. With reference to the history of ancient India, which of the following was/were common to both Buddhism and Jainism?
1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment
2. Indifference to the authority of the Vedas
3. Denial of efficacy of rituals
Select the correct answers using the codes given below:
a. 1 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. 1, 2 and 3

Answer: B

73. Which of the following can be said to be essentially the parts of ‘Inclusive Governance’?
1. Permitting the Non-Banking Financial Companies to do banking
2. Establishing effective District Planning Committees in all the districts
3. Increasing the government spending on public health
4. Strengthening the Mid-day Meal Scheme
Select the correct answer using the codes given below:
a. 1 and 2 only
b. 3 and 4 only
c. 2,3 and 4 only
d. 1, 2, 3 and 4

Answer: B

74. The Nagara, the Dravida and the Vesara are the
a. three main racial groups of the Indian subcontinent.
b. Three main linguistic divisions in to which the languages of India can be classified
c. three main styles of Indian temple architecture
d three main musical Gharanas prevalent in India

Answer: C

75. The congress ministries resigned in the seven provinces in 1939, because
a. The Congress could not form ministries in the other four provinces
b. emergence of a ‘left wing’ in the Congress made the working of the ministries impossible
c. there wee widespread communal disturbances in their provinces.
d. None of the statements (a), (b) and (c) given below is correct.

Answer: D

76. With reference to National Rural Health Mission, Which of the following are the jobs of ‘ASHA”, trained community health workers?

1. Accompanying women to the health facility for antenatal care checkup

2. Using pregnancy test kits for early detection pregnancy

3. Providing information on nutrition and immunization

4. Conducting the delivery of baby.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1, 2 and 3 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4

Answer: A

77. Which of the following is/ are the principal feature(s) of the Government of India Act, 1919?

1. Introduction of dyarchy in the executive government of the provinces.

2. Introduction of separate communal electorates for Muslims

3. Devolution of legislative authority by the centre to the provinces

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Answer: C

78. During Indian freedom struggle, the National Social Conference was formed. What was the reason for its formation?

a) Different social reforms groups or organisations of Bengal region united to form a single body to discuss the issues of larger interest and to prepare appropriate petitions/ representations to the government.

b) Indian National Congress did not want to include social reforms in its deliberations and decided to form a separate body for such a purpose

c) Behramji Malabari and M.G.Ranade decided to bring together all the social reform groups of the country order one organisation.

d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct on this context.

Answer: C

79. Which of the following parties were established by DR. B. R. Ambedkar?

1. The Peasants and Workers party of India

2. All India Scheduled Castes Federation

3 The Independent Labour Party

Select the correct answer using the codes given below:

a)  1 and 2 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Answer: B

80. Which of the following special powers have been conferred on the Rajya Sabha by the Constitution of India?

a) To change the existing territory of a State and to change the name of a State

b) To pass a resolution empowering the Parliament to make laws in the State List and to create one or more All India Services

c) To amend the election procedure of the President and to determine the pension of the President after his/her retirement

d) To determine the functions of the Election Commission and to determine the number of Election Commissioners.

Answer: B

81. How does the National Rural Livelihood Mission seek to improve Livelihood Mission seeks to improve livelihood options of rural poor?

1. By setting up a large number of new manufacturing industries and agribusiness centres in rural areas.

2. By strengthening ‘self-help groups’ and providing skills development

3. By supplying seeds, fertilizers, diesel pump-sets and micro-irrigation equipment free of cost of farmers.

Select the correct answer using the codes given below:

a)  1 and 2 only

b) 2 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Answer: B

82. The Multi-Dimensional Poverty Index developed by Oxford Poverty and Human Development Initiative with UNDP support covers which of the following?

1. Deprivation of education, health, assets and services at household level

2. Purchasing power parity at national level

3. Extent of budget deficit and GDP growth rate at national level

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Answer: D

83. Which of the following is/are among the noticeable features of the recommendations of the Thirteenth Finance Commission?

1. A design for the Goods and Services package linked to adherence to the proposed design.

2. A design for the creation of lakhs of jobs in the next ten years in consonance with India’s demographic dividend

3. Devolution of a specific share of central taxes to local bodies as grants

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Answer: C

84. What is/ are the recent policy initiative(s) of Government of India to promote the growth of manufacturing sector?

1. Setting up of National Investment and Manufacturing Zones

2. Providing the benefit of ‘single window clearance’

3. Establishing the Technology Acquisition and Development Fund.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3

Answer: D

85. Which of the following are the methods of Parliamentary control over public finance in India?

1. Placing Annual Financial Statement before the Parliament

2. Withdrawal of moneys from Consolidated Fund of India only after passing the Appropriation Bill

3. Provisions of supplementary grants and vote-on-account

4. A periodic or at least a mid-year review of programme of the Government against macroeconomic forecasts and expenditure by a Parliamentary Budget Office.

5. Introducing Finance Bill in the Parliament

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1, 2, 3 and 5 only

b) 1, 2 and 4 only

c) 3, 4 and 5 only

d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: D

86. Mahatma Gandhi undertook fast unto death in 1932 mainly because

a) Roundtable Conference failed to satisfy Indian political aspirations

b) Congress and Muslim League had differences of opinion

c) Ramsay Macdonald announced the Communal Award

d) None of the statements (a), (b) and (c) given above is correct in this context.

Answer: C

87. With reference to Ryotwari Settlement, consider the following statements:

1. The rent was paid directly by the peasants to the Government.

2. The Government gave Pattas to the Ryots.

3. The lands were surveyed and assessed before being taxed.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 1, 2 and 3

d) None

Answer: A

88. Consider the following specific stages of demographic transition associated with economic development:

1. Low birth rate with low death rate

2. High birth rate with high death rate

3. High birth rate with low death rate

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1, 2, 3

b) 3, 2, 1

c) 2, 3, 1

d) 3, 2, 1

Answer: C

89. In India the overall Index of Industrial Production, the Indices of Eighth Core Industries have combined weight of 37.90%. Which of the following are among those Eight Core Industries?

1. Cement

2. Fertilizers

3. Natural Gas

4. Refinery products

5. Textiles

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 5 only

b) 2, 3 and 4 only

c) 1, 2, 3 and 4 only

d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer:C

90. Which of the following provisions of the Constitution of India have a bearing on Education?

1. Directive Principles of State Policy

2. Rural and Urban Local Bodies

3. Fifth Schedule

4. Sixth Schedule

5. Seventh Schedule

Select the correct answer using the codes given below:

a)      1 and 2 only

b)      3, 4 and 5 only

c)       1, 2 and 5 only

d)      1, 2, 3 4 and 5

Answer: C

91. Government of India encourages the cultivation of ‘sea buckthorn’. What is the importance of this plant?

1. It helps in controlling soil erosion and in preventing desertification.

2. It is a rich source of biodiesel.

3. It has nutritional value and is well-adapted to live in cold areas of high altitudes.

4. Its timber is of great commercial value.

Which of the statements given above is/ are correct?

a) 1 only

b) 2, 3 and 4 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4

Ans: C

92. Which of the following is the chief characteristic of ‘mixed farming’?

a) Cultivation of both cash crops and food crops

b) Cultivation of two or more crops in the same field

c) Rearing of animals and cultivation of crops together

d) None of the above.

Answer: C

93. A particular State in India has the following characteristics:

1. It is located on the same latitude which passes through northern Rajasthan.

2. It has over 80% of its area under forest cover.

3. Over 12% of the forest over constitutes Protected Area Network in this State.

Which one among the following States has all the above characteristics?

Arunachal Pradesh
b)   Assam

c)    Himachal Pradesh

d)   Uttarakhand

Answer: A

94.Consider the following crops of India :

1.Cow pea

2.Green gram

3.Pigeon pea

Which of the above is/are used as pulse , fodder and green manure?

a)      1 and 2 only

b)      2 only

c)       1 and 3 only

d)      1,2 and 3

Answer: D

95. Consider the following factors:

Rotation of the Earth

Air pressure and wind

Density of ocean water

Revolution of the Earth

Which of the above factors influence the ocean currents?

a)      1 and 2only

b)      1,2 and 3 only

c)       1 and 4

d)      2, 3 and 4.

Answer: B

96. With reference to the wetlands of India, consider the following statements:

1. The country’s total geographical area under the category of wetlands is recorded more in Gujrat as

Compared to other states

2. In India, the total geographical area of coastal wetlands is larger than that of inland wetlands

Which of the statements given above is/are correct?

a)      1 only

b)      2 only

c)       Both 1 and 2

d)      Neither 1 nor 2

Answer: C

97.Consider the following crops of India:

Groundnut
Sesamum
Pearl millet

Which of the above is/are predominantly rained crop/crops?

a)      1 and 2 only

b)      2 and 3 only

c)       3 only

d)      1,2 and 3

Answer:D

98.When you travel in Himalayas,you will see the foll. :

Deep gorges
U-turn river courses
Parallel mountain ranges
steep gradients causing land-sliding

Which of the above can be said to be the evidences for the Himalayas being young fold mountains?

a)      1 and 2 only

b)      1, 2 and 4 only

c)       3 and 4 only

d)      1, 2, 3 and 4

Answer:D

99. Normally the temp. Decreases with the increase in height from the earth’s surface, because

1. the atmosphere can be heated upwards only from the Earth’s surface

2. there is more moisture in the upper atmosphere

3. the air is less dense in the upper atmosphere

Select the correct answer using the codes given below:

a)      1 only

b)      2 and 3 only

c)       1 and 3 only

d)      1, 2,3

Answer:A

100. The acidification of oceans is increasing . why is this phenomenon a cause of concern ?

1. The growth and survival of calcareous phytoplankton will be adversely affected

2. The growth and survival of coral reefs will be adversely affected

3. The survival of some animals that have phytoplankton larvae will be adversely affected

4. The cloud seeding and formation of clouds will be adversely affected

Which of the statements are correct?

a)      1, 2 and 3 only

b)      2 only

c)       1 and 3only

d)      1, 2, 3 and 4

Answer:D

Posted from WordPress for Android

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s