Answers of DPPH- 15 February

Answers of DPPH- 15 February

For earlier DPPH, Click Here

Objective Solutions:

1. Hero stone called Virgal is:

A. a memorial commemorating the honorable death of a hero in battle in ancient India.

B. found mainly in Karnataka.

Choose the correct option:

(a) Only A is correct

(b) Only B is correct

(c) Both A and B is correct

(d) None is correct

Ans: c

2. Which of the following statements is incorrect: 

(a) Megalithic culture is mainly associated with burial sites.

(b) Largest number of Megalithic sites are found in south India.

(c) All megalithic sites belong to the pre-iron age.

(d) The presence of grave good in Megalithic culture tells us about the religion, culture, economy and society of the megalihic people.

Ans: c

3. Consider the following statements:

i. The Upanishads are considered as the culmination of Vedas.

ii. The Upanishads do not contain the concept of rebirth.

iii. The oldest Upanishads are in prose, the later ones in metre.

iv. A major concern of Upanishadic thought is to explain meaning of atman and brahman.

Which of the above statements are correct:

(a) All

(b) All except iii

(c) All except i and ii

(d) All except ii and iii

Ans: b

4. Which of the following varnas were called dvija (twice born)?

i. Brahmana

ii. Kshatriya

iii. Vaishya

iv. Sudra


(a) All except i

(b) All except ii

(c) All except iii

(d) All except iv

Ans: d

5. Four social groups, Brahmana, Rajanya, Vaishya and Sudra, is first time mentioned in:

(a) Purusha Sukta of Sama Veda

(b) Nasadiya Sukta of Rig Veda

(c) Purusha Sukta of Rig Veda

(d) Nasadiya Sukta of Sama Veda

Ans: c

6. Choose the incorrect statement:

(a) The salient feature of Rigvedic religion was the worship of nature.

(b) Many ‘Janas’ joined together and formed a Vish in the vedic period.

(c) The code of conduct of the Vedic society is laid down in smritis.

(d) Sama Veda is rendered musically.

Ans: b

7. Which of the following is incorrect about the later Vedic society?

(a) Condition of women deteriorated. 

(b) There occurred a transition from pastoralism to sedentary life style.

(c) End of the later Vedic period saw the beginning of the urbanism.

(d) Power of king decreased compared to early Vedic period.

Ans: d

8. Which of the following place is famous for rock shelters and mesolithic painting?

(a) Karle

(b) Bhimbetka

(c) Nagarjunakonda

(d) Bagh

Ans: b

9. Match the following:

List I                              List II

A. Agnihotri              i. Domestic sacrifice

B. Rajasuya                ii. Royal consecration ceremony

C. Rita                          iii. Order of the universe

D. Niyoga       iv. Practice of a widow marrying his younger brother-in law


A   B    C   D

(a) iii  i  ii   iv

(b) iv  ii   i    iii

(c) i   ii   iii   iv

(d) ii   i   iii   iv

Ans: c

10. Consider the following statements regarding Atharva Veda:

i.  A number of charms and spells.

ii. It reflects the concerns of ordinary people

iii. It contains philosophical thoughts about about rituals.

Correct statements are:

(a) i and ii

(b) i, ii and iii

(c) iii and iv

(d) ii and iii

Ans: a

Mains Questions (For GS Mains and History Optional):

Q. Explain that sacrifice was a ritual and a form of social exchange in Vedic India.

Ans: Click here for answer

(Note: Skip some points to adhere to words limit)

Q. “The Varna concept may always have been largely a theoretical model and never an actual description of society” Comment in the context of Ancient India.

Ans: (will be updated on 22 February)

For earlier DPPH, Click Here

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in: Logo

You are commenting using your account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s