[IAS] Daily Problem Practice for Geography and Environment [DPPGE]: 16 February

DPPGE: 16 February

Q.1 Match the following :-

List A                                                                           List B

1. Morlen National Park                                         A. Mizoram

2.Balphakram National Park                               B. Meghalaya

3.Moiling National Park                                         C.Arunachal Pradesh

4.Kaibul Lamjao National Park                            D.Manipur


1    2   3    4

a) D   C   A    B

b) B   D   C     A

c) A    B    C    D

d) C     A     D    B

Q.2. Hajong lake is –

1) also known as tortoise lake

2) famous for tortoise festival held every year

3) located in Arunachal Pradesh

choose the correct options-

a) only 3

b) 1 and 2

c) 2 and 3

d) all are correct

Q.3. Air pollution in Delhi could be because of the following –

1) Vehicular emission

2) Paddy stubble burning in Punjab and Haryana

3) Pre-monsoon dust storms

4) Particulate matter released from construction sites

choose the correct options-

a) 1 only

b) 1 and 2

c) 1, 2 and 4

d) all of the above

Q.4. Majuli island is –

1) the largest riverine island of the world

2) located in the Ganges River.

Choose the incorrect options-

a) only 1

b) only 2

c) Both 1 and 2

d) None

Q.5. Recently, a second land route for Kailash Mansarovar Yatra pilgrims was opened through which pass-

a) Lipulekh pass in Uttarakhand

b) Nathu La pass in Sikkim

c) Jelep La pass in Sikkim

d) Shipki La pass in Himachal Pradesh

Q.6. Abdul Kalam island is –

1) an island, located off the coast of Andhra Pradesh

2) formerly known as Wheeler island

3) famous for missile testing facility

choose the correct options-

a) 1 and 3

b) 1 and 2

c) 2 and 3

d) all of the above

Q.7.Recently Gahirmatha marine wildlife sanctuary was in news, it is –

1) located in Tamil Nadu

2) the nesting ground of the giant Olive Ridley sea turtles

choose the incorrect statements-

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 & 2

d) none

Q.8. Arrange the constituents of the Union territory Puducherry from North- South-

a) Yanam – Puducherry – Mahe – Karaikal

b) Mahe – Yanam- Karaikal – Puducherry

c) Puducherry -Yanam- Mahe- Karaikal

d) Yanam- Mahe- Puducherry – Karaikal

Q.9. Which of the following has/have been accorded ‘Geographical Indication’ status?

1) Champagne

2) Basmati

3) Warli painting

4) Varanasi wooden lacquerware and toys

Choose the correct option-

a) 1,2 and 3

b)1,2 and 4

c)2,3 and 4

d)1,3 and 4

10. In India, Dugong is found in-

1) Gulf of Mannar

2) Gulf of Kutch

3) Sunderban Delta

4) Palk Bay

choose the following-

a) 1 and 2

b) 1, 2 and 4

c) 1,3 and 4

d) all of the above

2 Comments Add yours

  1. PRABHJOT says:

    1. C
    2. B
    3. D
    4. A
    5. B
    6. C
    7. B
    8. C
    9. C
    10. C


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s